Fietshelm voor kinderen verplicht in Frankrijk

0
484

Binnenkort wordt het dragen van een fietshelm voor kinderen verplicht in Frankrijk. Daar moet je dus voortaan rekening mee houden als je op vakantie gaat en wilt gaan fietsen. Suzanne zocht uit wat er gaat veranderen, hoe je je goed kunt voorbereiden en in welke Europese landeneen fietshelm verplicht is.

Fietshelm voor kinderen verplicht in Frankrijk

Onlangs werd bekend dat in Frankrijk binnenkort een fietshelm verplicht is voor kinderen die op de fiets zitten.Alle kinderen jonger dan 12 jaar zijn vanaf 22 maart 2017 verplicht om op de fiets een helm te dragen. Ook als ze bij hun ouders achterop zitten. Zonder fietshelm riskeer je een boete van maar liefst 135 euro. EerdersteldeFrankrijk al het reflecterende veiligheidshesje verplicht voor fietsers buiten de bebouwde kom bij slecht zicht en in het donker. Goed voorbereid op vakantie gaan dus, want deze regels zijn ook van toepassing op toeristen in Frankrijk. De Franse regering heeft tot de maatregel besloten vanwege het veiligheidsaspect. Met deze maatregel volgt Frankrijkeen aantal andere landen, waar al langer een plicht geldt voor het dragen van een fietshelm voor kinderen.

Fietsen in Frankrijk

De maatregel van de Franse regering is een logische. In Nederland zijn automobilisten gewend aan fietsers. Franse bestuurders hebben daarentegen meer moeite met fietsers. Bovendien zijn de wegen in Frankrijkminder veilig dan in ons land. Er zijn minder fietspaden. En door het ontbreken van fietspaden moeten fietsers op de rijbaan fietsen. Zelfs over drukke doorgaande wegen, waar auto’s zo’n 80 kmper uur (of harder) rijden. Niet echt veilig dus. Frankrijk werkt hard aan de verbetering van de wegen voor fietsers. De laatste jaren worden, verspreid door het land, vele fietsroutes aangelegd. Deze bevinden zich in de grote steden en verspreid over de regio’s. De Voie Vertes, lopen zelfs door tot in de grote steden. EenVoie Verte is eenvolledige autovrije en ononderbroken fietsweg. Hier is fietsen met kinderen in Frankrijk heel goed mogelijk. Lees meer informatie over fietsen in Frankrijk en in de verschillende regio’s op deze website.

Hoe kies ik een goede fietshelm?

Een fietshelm helpt om hersenletsel te voorkomen door de kracht van de klap bij een valop te vangen. De helm vormt een extra laag om het hoofd en dempt de schok. Voorwaarde is wel dat kinderen de helm goed dragen. Een slecht passende helm verliest een groot deel van de werking. Let bij het aanschaffen van een fietshelm daarom goed op.

  • De helm moet voldoen aan de Europese Norm EN 1078.
  • De pasvorm en het gewicht van de helm zijn erg belangrijk. Een helm moet niet te groot, maar ook niet te klein zijn. Meet de omtrek van het hoofd ongeveer 2,5 cm boven de wenkbrauwen. De omtrek van het hoofd moet overeenkomen met de maat van de helm. Die kun je vinden aan de binnenkant.
  • De helm mag niet heen en weer kunnen schuiven op het hoofd als je het hoofd heen en weer beweegt.
  • De bandjes moeten, als ze zijn vastgezet, stevig zitten, maar mogen niet knellen (klein beetje speling; er mag maximaal één vinger tussen kunnen), ze moeten makkelijk los te maken zijn en mogen niet los schieten.
  • Het voorste bandje moet zo verticaal mogelijk lopen. De bandjes moeten pas onder het oor bij elkaar komen.
  • De helm moet recht op het hoofd vanje kind zitten; de voorkanteen stukjeboven de wenkbrauwen, de helm mag niet naar achteren zakken.
  • Oren en ogen moet vrij gehouden worden, zodat zicht en gehoor niet belemmerd wordt.
  • Vervang een helm na vijf jaar omdatbij fietshelmen slijtage optreedt ende bescherming naar verloop van tijd minder wordt. Maar ook als de helm gevallen is of nadatje kind er een flinke smak mee heeft gemaakt. Bij een val wordt de zachte binnenkant ingedrukt, waardoor de helm niet meer de stevigheid kan bieden. Dat zie je meestal niet aan de buitenkant. De helmis dan onveilig geworden.

Veel keuze uit kinderhelmen

Als je kiest voor maximale veiligheid is het kopen van een nieuwe helm de beste optie. Bij een gebruikte of tweedehandshelm weet jenooit of iemand ermee is gevallen en hoe oud de helm is.

Er is ontzettend veel keuze uit fietshelmen voor kinderen. Zoals deKids kinderhelm van AGU.Deze Kids helm is speciaal voor kinderen enuitgevoerd in stoere kleuren (groen, oranje, blauw en roze).Voor wie dat te opvallend vindt, is ook een zwarte uitvoering verkrijgbaar. Voor de extra veiligheid is de helm voorzien van een LED-lichtje op de achterzijde. De helm is op de juiste hoofdmaat in te stellen door het “direct-dial” systeem, waardoor de binnenring met een simpele handomdraai ingesteld kan worden. De ventilatieopeningen zorgen voor verkoeling. De Kids helm is verkrijgbaar in één maat (46-54 cm) en is CE-EN 1078 gekeurd, waarmee het voldoet aan de verplichte Europese veiligheidseisen.

De AGU Kids Kinderhelm is verkrijgbaar in de kleuren blauw, roze, groen, oranje en zwart.
De AGU Kids Kinderhelm is verkrijgbaar in de kleuren blauw, roze, groen, oranje en zwart.

Fietshelm kopen of huren?

De Kids Kinderhelm van AGU is verkrijgbaar vanaf 34,95 euro bij vele fietswinkels in Nederland. Bij bol.com verkopen ze diverse kinderhelmen van AGU.Er zijn vele soorten en merken helmen te koop die flink kunnen variëren in prijs.Bedenk dat de prijs niets zegt over de veiligheid, omdat alle helmen aan dezelfde veiligheidscriteriamoeten voldoen. Vaak zit het prijsverschil in het comfort, gebruiksgemak (verstelbare pasvorm), het gewicht, de mate van ventilatie en de vormgeving.

Voor degene die niet regelmatig fietsen of geen helm kunnen of willen kopen, is huren een optie. Let bij het huren van een fiets en helm goed op de kwaliteit van de fiets(helm) en de service die geboden wordt. Net als bij autoverhuurbedrijven zitten hier grote verschillen tussen. Kijk bij het hurende helm goed na op de staat, ouderdomen op aanwezige beschadigingen en (haar)scheurtjes. Hoewel je niet alles kunt zien geeft dit vaak wel een goed beeld. Bovendien mag een helm er niet oud en versleten uitzien, moeten de bandjes goed werken en moet de maat goed zijn.

Maat, norm en fabricagedatum aan de binnenkant van de helm.
Maat, norm en fabricagedatum aan de binnenkant van de helm.
Een helm die aan de achterkant verstelbaar is kan, ook bij kinderen, nog jaren mee.
Een helm die aan de achterkant verstelbaar is kan, ook bij kinderen, nog jaren mee.

In welke anderelanden in Europa is een fietshelm voor kinderen verplicht?

Als je gaat fietsen met kinderen op vakantie, is het belangrijk om je vooraf goed op de hoogte te stellen van alle fietsregels in het land van je bestemming. Waar voor de auto verschillende regels gelden (zoals gevarendriehoek), gelden ook voor fietsers regels die per land verschillend zijn. Ga je tijdens je vakantie fietsen huren of neem je fietsen mee om fietstochten te gaan maken? Besef je dan dat een fietshelm voor kinderen verplicht is in Estland (tot 16 jaar), IJsland (tot 15 jaar), Kroatië (tot 16 jaar), Letland (tot 12 jaar), Finland (voor iedereen), Malta (tot 10 jaar achterop de fiets), Oostenrijk (tot 12 jaar, ook achterop en in een fietsaanhanger), Slovenië (tot 15 jaar), Slowakije (tot 15 jaar en voor iedereen buiten de bebouwde kom), Spanje (tot 16 jaar en voor iedereen buiten de bebouwde kom), Tsjechië (tot 18 jaar) en Zweden (tot 15 jaar). (Bron: Wikipedia.)

Fietshelm voor kinderen verplicht, ook op een aanhangfiets. (Foto: Fieke)
Fietshelm voor kinderen verplicht, ook op een aanhangfiets. (Foto: Fieke)

Wist jij dat een fietshelm voor kinderen verplicht is in zoveel landen? Bestel ze hieronder snel en eenvoudig via Bol.com:

Meer lezen?

Wil je meer lezen over fietsen met kinderen en leuke fietsuitjes? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Deze blogis tot stand gekomen in samenwerking met AGU BV. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.