Stedentrip Florence met kinderen: kunst, cultuur en tips voor kinderactiviteiten

2
999

Plannen voor een stedentrip Florence met kinderen? Saskia ging in de zomer een paar dagen naar deze stad en kwam toen al tijd tekort… Florence staat bekend om de vele (kunst)musea en paleizen, toch is er met kinderen een afwisselende invulling te bedenken.

Dit blog is in 2018 geschreven en in 2024 voorzien van een update

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een leuke stedentrip met kinderen naar Florence:

Stedentrip Florence met kinderen

Voordat we kinderen hadden zijn G. en ik twee keer in Florence geweest. Ik herinner me lange rijen voor de musea, veel beelden en nog meer schilderijen. Is een stedentrip Florence met kinderen dan wel een goed idee?

Een avondje Googlen zorgt al meteen voor te veel plannen in te weinig tijd. We besluiten daarom vooral de bezienswaardigheden te bekijken die we de vorige keren niet uitgebreid bezocht hebben, aangevuld met de echte must see’s.

Uitzicht op Florence (vanaf Palazzo Vecchio).
Uitzicht op Florence (vanaf Palazzo Vecchio).

Dagindeling stedentrip Florence

Onze dagindeling voor onze stedentrip Florence ziet er als volgt uit:

  • Zaterdag: einde van de dag aankomst in appartement
  • Zondag: fietsen met BajaBikes en naar Palazzo Pitti en Boboli tuinen
  • Maandag: de Duomo (incl bijbehorende gebouwen) en fresco workshop Palazzo Vecchio
  • Dinsdag: ’s ochtends vertrek uit appartement

De tips in dit blog over een stedentrip Florence met kinderen zijn gebaseerd op onze ervaring tijdens onze stedentrip, aangevuld met de andere leuke informatie die ik vond tijdens de voorbereiding. Omdat het tijdens onze dagen in Florence 40 graden was, hebben we minder kunnen doen dan we in eerste instantie van plan waren.

We gebruiken tijdens onze stedentrip in Florence met kinderen de volgende handige reisgidsen:

Overnachten in een appartement in Florence met kinderen

Waar het in veel landen heel gebruikelijk is om voordelige hotelketens in het centrum te hebben, zie ik dat die er in Florence nauwelijks zijn. Omdat we met de auto zijn besluiten we uit te wijken naar een accommodatie met een goede openbaar vervoerverbinding naar het centrum van Florence.

De keuze valt op appartement Casa Mia, op nog geen 5 minuten lopen van station Firenze Rifredi. Vanaf hier zijn we binnen 10 minuten met de trein op het centraal station van Florence. De auto kunnen we in de buurt gratis parkeren of tegen betaling bij het station. Wij kiezen voor het laatste omdat alle gratis plekken in de directe omgeving vol zijn en we na een dag rijden erg moe zijn.

Appartement Casa Mia heeft twee slaapkamers. Een slaapkamer heeft een 2-persoonsbed en de andere heeft twee 1-persoons bedden. Keuken en woonkamer zijn gecombineerd. Er is een klein balkon, maar daar hebben we geen gebruik van gemaakt. Na een dag rondsjouwen in een warme stad zijn we erg blij met de airco, dus houden we ramen en deuren gesloten.

Woonkeuken in het appartement in Florence.
Woonkeuken in het appartement in Florence.
Het 2-persoonsbed.
Het 2-persoonsbed.
De kamer van de kinderen.
De kamer van de kinderen.

Hotel met familiekamer in Florence

Wil je toch liever een hotel in het centrum? Wij hebben goede ervaringen met B&B Hotels, helaas heeft B&B Hotel Firenze City Center alleen kamers voor maximaal 3 personen. Dit geldt voor heel veel hotels in Florence, daarom kom je met een gezin van 4 personen of meer snel terecht in een appartement.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Florence voor gezinnen

Florence heeft heel veel bezienswaardigheden en activiteiten die geschikt zijn voor het hele gezin. Wij kiezen ervoor om op onze eerste dag een Nederlandstalige fietsexcursie te doen en daarna afzonderlijke bezienswaardigheden te bekijken.

Fietsexcursie Florence met BajaBikes

BajaBikes verzorgt in Florence Nederlandstalige fietsexcursies. Hierdoor zijn deze ook goed te doen met kinderen. Inmiddels zijn M. (9) en C. (8) oud genoeg om zelf te fietsen, al vind ik dat vooraf wel spannend. Maar die zorgen zijn niet nodig, het gaat hartstikke goed in het verkeer.

Onze gids stopt bij veel bekende bezienswaardigheden en wijst ons op dingen uit het verleden die minder goed zichtbaar zijn. We hebben allemaal een kastje om ons nek met een oortje. Hierdoor kunnen we haar altijd goed horen en zijn we niet afgesloten voor omgevingsgeluiden. M. en C. luisteren steeds heel aandachtig, ze vinden alle verhalen reuze interessant.

We stoppen tijdens de fietsexcursie regelmatig en eten tijdens de pauze een heerlijk ijsje. Na ruim 3 uur fietsen voelen M. en C. zich al helemaal thuis in Florence en hebben ze enig gevoel bij de plattegrond en de bezienswaardigheden.

We zijn het er alle vier over eens. Deze fietsexcursie is een goed begin van onze stedentrip en zeker een aanrader als je Florence met kinderen bezoekt.

Lees hier het blog over de fietsexcursie in Florence met BajaBikes

Tijdens de fietsexcursie leren we veel over Florence.
Tijdens de fietsexcursie leren we veel over Florence.

Palazzo Pitti

Van alle paleizen in Florence kiezen we voor Palazzo Pitti. Vooral omdat een bezoek aan dit kasteel te combineren is met de Boboli tuinen, dat lijkt ons een goede combinatie als je in Florence met kinderen bent. We hopen hier enige verkoeling te vinden, want het is echt ontzettend heet in de stad.

Palazzo Pitti bestaat uit meerdere sub-musea, variërend van schilderijen van bekende Italiaanse schilders tot een porseleinmuseum. Maar ook een zilver- en kostuummuseum zijn er te vinden.

Wij beginnen bij de Italiaanse kunstschilders. Zalen vol hangen er. We kijken onze ogen uit. M. is onze grootste kunstliefhebber en bekijkt alles vol interesse. Ook C. kan de Italiaanse schilderkunst waarderen. In Palazzo Pitti hadden we enige koelte verwacht. Dat valt tegen. In bijna elke ruimte staat een ventilator, die zoeken we direct op om een beetje af te koelen.

Ook de moderne kunst en de kostuums bekijken we. Het zilver- en porseleinmuseum slaan we over. Voor vandaag hebben we genoeg kunst gezien.

Let op: Palazzo Pitti heeft geen speciale voorzieningen voor kinderen zoals speurtochten. Je moet het dus zelf interessant maken, hier en daar iets vertellen of erover praten met elkaar.

Op de binnenplaats van Palazzo Pitti.
Op de binnenplaats van Palazzo Pitti.
Kinderen een eigen camera meegeven werkt erg goed.
Kinderen een eigen camera meegeven werkt erg goed.
Prachtige plafonds.
Prachtige plafonds.

Boboli tuinen

We hoopten in de Boboli tuinen in de schaduw te kunnen wandelen. Helaas begint onze wandeling met een klim naar boven in de brandende zon. Het is het einde van de dag. Als we een muurtje in de schaduw zien besluiten we te splitsen. G. loopt een rondje door de tuin en ik wacht hier met de kinderen. Voor ons allemaal een prima oplossing.

Op het muurtje zitten meer halve gezinnen bij te komen van een dag slenteren door Florence. We komen vast nog een keer in Florence met kinderen, dan kunnen we opnieuw een bezoek aan de Boboli tuinen inplannen.

Zicht op de Boboli tuinen vanuit het paleis.
Zicht op de Boboli tuinen vanuit het paleis.
En vanuit de tuin op het paleis.
En vanuit de tuin op het paleis.

Ponte Vecchio

Ponte Vecchio is de beroemdste brug van Florence. Het verbindt Palazzo Pitti met het Uffizi. Tijdens onze fietstour komen we er overheen en later lopen we er met z’n vieren. Ponte Vecchio is populair en dus erg druk. Geen plek waar je kinderen een plezier mee doet. Naast opletten op je kinderen, moet je hier ook erg alert zijn op zakkenrollers.

Duomo, de dom van Florence

De Duomo is het bekendste gebouw van Florence. Niet voor niets, want het is een prachtig gebouw om van buiten te zien. Het is de op drie na grootste kathedraal van Europa. En het is er druk. Heel erg druk.

Vooraf heb ik online kaartjes gekocht voor de Duomo, het Baptisterium, de Campanile en het bijbehorende museum. Deze kaartjes moet je uitgeprint meenemen (situatie 2017, maar nog onveranderd in 2020), dus zorg dat je dit thuis al regelt. Helaas waren alle tijdsloten voor de koepel van de Duomo enkele dagen van te voren al volgeboekt. Ook op tijd regelen! Je kan ook kijken op Tiqets voor de mogelijkheden.

Wij verwerken de teleurstelling dat we de koepel van de Duomo niet kunnen bezichtigen en gaan in de rij staan voor de Duomo. Ja, ook met vooraf gekocht kaartje moet je wachten. We staan ’s ochtends een half uur voordat de Duomo open gaat al in de rij en zijn pas een uur later binnen. Van binnen is de dom mooi, maar niet zo bijzonder als je van buitenaf zou verwachten. Vergeet trouwens niet om met de trap naar beneden te gaan, onder de Duomo zijn opgravingen te zien.

Op Ciaotutti.nl heb ik vooraf een City Walk gedownload. Hierin staat van alles uitgelegd over de buitenkant van dit mooie gebouw. Helaas heb ik de uitgeprinte versie in het appartement laten liggen (echt, soms gaat alles mis….), het was leuk geweest om deze tijdens het wachten te gebruiken om de Duomo beter te bekijken.

In de hele lange rij bij de Duomo.
In de hele lange rij bij de Duomo.
Van binnen mooi, maar niet zo bijzonder als de buitenkant doet vermoeden.
Van binnen mooi, maar niet zo bijzonder als de buitenkant doet vermoeden.
De prachtige koepel van de Duomo.
De prachtige koepel van de Duomo.
De voorkant van de Duomo en de Campanile ernaast.
De voorkant van de Duomo en de Campanile ernaast.

Baptisterium, 8-hoekige gebouw bij de Duomo

Natuurlijk bekijken we het Baptisterium, het 8-hoekige gebouw dat voor de Duomo staat. Hier hebben we geen last van lange wachtrijen en we staan heel snel binnen. “Oh, dit gebouw heeft 8 hoeken, hoe heet dat ook alweer?” vraagt C. Op school hebben ze over vormen gehad en dat er zelfs 8-hoekige gebouwen bestaan maakt indruk op hem.

Tijdens de fietsexcursie werd al verteld dat het Baptisterium een van de oudste gebouwen in Florence is, dat ze er nu in staan en dat er zoveel details te zien zijn, dat maakt indruk.

Zo knap dat ze dit zolang geleden al konden maken.
Zo knap dat ze dit zolang geleden al konden maken.

Campanile, de toren naast de Duomo

Een losstaande klokkentoren zie je vaker in Italie. Zo ook bij de Duomo. Vanwege de hittegolf besluiten we de campanile meteen ’s ochtends vroeg te bezoeken. Zo hoeven we niet in de brandende zon in de rij te staan. Een goede keuze, want na 5 minuten kunnen we al aan onze beklimming beginnen.

Nu is torens beklimmen niet mijn hobby, maar wel die van G. Ik ga mee tot het eerste niveau en G. klimt daarna met de kinderen verder omhoog. De trap is verwerkt tussen de buitenmuren van de toren, hierdoor kun je regelmatig van grote hoogte naar beneden kijken in de toren. “Mama!” hoor ik en inderdaad, ergens hoog boven mij komt er net een zwaaiend handje langs een muur.

De Campanile is 85 meter hoog en de wandeling naar boven gaat via 414 treden.

Op het eerste niveau van de Campanile.
Op het eerste niveau van de Campanile.
Van boven naar beneden kijkend.
Van boven naar beneden kijkend.
Camiel bekijkt Florence van boven.
C. bekijkt Florence van boven.
De rode daken en vooral licht gekleurde gebouwen van bovenaf gezien.
De rode daken en vooral licht gekleurde gebouwen van bovenaf gezien.
De Duomo vanuit de Campanile gezien.
De Duomo vanuit de Campanile gezien.

Museo dell’Opera del Duomo

Tot slot bezoeken we het Museo dell’Opera del Duomo. Hier zijn verschillende kunstschatten uit de Duomo en het Baptisterium te zien. M. en C. hebben er vooraf niet heel veel zin in. Bij binnenkomst krijgen we een plattegrond van het museum met daarop de bekendste kunstwerken. We besluiten dit als een soort speurtocht te gebruiken: kunnen we ze allemaal vinden?

Voordat we echt naar binnen lopen komen we langs een wand met namen van allerlei grote Italiaanse kunstenaars. “Welke naam hebben jullie al eens van gehoord?” vraag ik. M. weet het meteen: “Michelangelo”. C. zoekt wat verder en herkent dan Donatello, alweer een aanknopingspunt met de eerdere fietsexcursie. Nu zijn ze beide nieuwsgierig wat er van deze kunstenaars in het museum te zien is.

Museo dell’Opera del Duomo is recent gerenoveerd en ziet er nu erg mooi uit. Het blijkt erg leuk om hier rond te struinen. Dat ze nergens aan mogen zitten of zelf iets kunnen doen is jammer, wat dat betreft vind ik de Italiaanse musea nog weinig interactief.

Maar dan opeens zien we dat andere mensen een marmeren beeld aanraken. Wat blijkt, speciaal voor de blinde bezoekers zijn er enkele replica’s verspreid door het museum gezet. Die mag je wel voelen. Niet alleen leuk voor blinden, maar ook voor kinderen!

Het museum combineert moderne architectuur met oude kunst op een bijzonder fraaie manier.
Het museum combineert moderne architectuur met oude kunst op een bijzonder fraaie manier.
Maureen en Camiel genieten van het museum.
M. en C. genieten van het museum.
Voelen aan een marmeren beeld.
Voelen aan een marmeren beeld.

Fresco workshop bij Palazzo Vecchio

Tijdens een stedentrip Florence met kinderen is het best zoeken naar een goede balans tussen kijken naar kunst en kinderactiviteiten. Ik ontdek dat er bij Palazzo Vecchio workshops voor kinderen worden georganiseerd en ouders mogen er gewoon bij blijven. De keuze is snel gemaakt. Voor een paar euro per persoon gaan we een fresco workshop doen bij Palazzo Vecchio.

We blijken de enige deelnemers te zijn. Terwijl de medewerker van alles over fresco’s vertelt, is er voor ons genoeg tijd om tussendoor te vertalen. We leren dat een fresco schilderen erg moeilijk is. Het schilderwerk moet klaar zijn voordat de ondergrond droog is, daarna kun je geen wijzigingen meer aanbrengen. Niet alle grote Italiaanse schilders konden werken onder deze tijdsdruk.

Daarna gaan we zelf aan de slag. Voor iedereen ligt er een plateau en op tafel staan de kleurstoffen klaar. We mogen kiezen of we zelf iets bedenken of dat we met een oud sjabloon aan de slag willen. G., C. en ik kiezen voor dat laatste, M. wil zelf iets bedenken.

Het is heerlijk om in de koele kelder van Palazzo Vecchio zelf bezig te zijn. Alle vier maken we een fresco en die kunnen we later ophalen. Zorg dat je een stevige tas bij je hebt, want de tegelplateaus wegen nogal wat. Niet geschikt dus als je met maximaal 10 kilo handbagage reist.

Uitleg over het maken van fresco's in het Engels.
Uitleg over het maken van fresco’s in het Engels.
Het eindresultaat.
Het eindresultaat.

Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio heeft een ‘familybag’ die je kunt lenen. Dat doen we. Tijdens onze wandeling door het paleis kunnen de kinderen allerlei opdrachten doen. Vooral C. (8) vindt het erg leuk, voor M. (bijna 10) is een deel van de opdrachten al te kinderachtig. Het leuke van de familybag en de bijbehorende opdrachten is dat we heel anders naar bepaalde onderdelen van het paleis gaan kijken.

We herkennen ook oude veelgebruikte symbolen die bij de fresco workshop voorbij kwamen. “Kijk, mama die schildpad heb jij ook gemaakt!” roept M. al snel. De kinderen kijken vol bewondering naar de fresco’s, ze weten nu hoe moeilijk het is om een fresco schildering te maken.

G. en M. beklimmen hier de toren, terwijl C. en ik een relax momentje in de hal van het museum hebben.

Druk aan de slag met de opdrachten.
Druk aan de slag met de opdrachten.
Kijkend over een van de belangrijkste zalen in Palazzo Vecchio.
Kijkend over een van de belangrijkste zalen in Palazzo Vecchio.
Op weg naar de toren.
Op weg naar de toren.

Veel meer kinderactiviteiten in Florence

Al deze activiteiten en bezienswaardigheden hebben we tijdens onze stedentrip Florence met kinderen zelf gedaan of bezocht. Maar in Florence is nog veel meer te doen, ook met kinderen. Op ons lijstje voor de volgende keer staan o.a. de volgende bezienswaardigheden en kinderactiviteiten:

Uffizi

Het Uffizi is niet direct een museum waar je aan denkt om met kinderen heen te gaan. Veel kunst en veel bezoekers. Zorg dat je vooraf bedenkt welke kunstwerken je wilt zien, lees er iets meer over en vertel je kinderen er zelf meer over.

Er zijn mogelijkheden voor ‘family tours‘ in het museum, maar deze zijn in het Engels. Ik zou overwegen om een privétour te boeken zodat er voldoende tijd is om te vertalen en de rondleiding helemaal op ons afgestemd kan worden. Al is zo’n private tour best een duur grapje… Bij Get Your Guide kan je zo’n privétour boeken.

Galleria dell’ Academia

In de Galleria dell’ Academia staat het originele beeld van de David. G. en ik zijn er vroeger samen geweest en ik vond het best indrukwekkend. Een bezoek aan Galleria dell’ Academia is voor kinderen best te doen als je niet bij elk beeld stil gaat staan. Laat ze er allemaal een uitkiezen die ze het mooiste vinden en vertellen waarom. Hierdoor gaan ze echt naar de beelden kijken.

Atelier van Clet Abraham, de ‘verkeersborden-meneer’

Overal in Florence zie je ze: de verkeersborden die zijn opgevrolijkt door Clet Abraham. De kunstenaar weet er elke keer op eenvoudige wijze een grapje mee uit te halen. Bij onze kinderen echt een succesnummer. Hij heeft in Florence zijn eigen atelier (Via dell’Olmo 8), hier zouden we de volgende keer heen willen om een souvenir te kopen.

Maak een bezoek aan Florence met kinderen extra leuk door naar deze verkeersborden te zoeken.
Maak een bezoek aan Florence met kinderen extra leuk door naar deze verkeersborden te zoeken.
Dit is mijn favoriet.
Dit is mijn favoriet.

De loopbrug boven Ponte Vecchio

De loopbrug boven de Ponte Vecchio verbindt het Palazzo Pitti met Palazzo Vecchio. Deze 1 kilometer lange gang wordt van 2016 tot en met 2018 gerestaureerd en is daarna weer toegankelijk. Let op: jonge kinderen zijn hier niet toegestaan en je kunt er alleen met gids in. Alleen doen dus met kinderen/tieners die interesse in kunst hebben.

Palazzo di Medici

Nog zo’n klassieker die je eigenlijk moet zien als je in Florence bent. De verhalen over de Medici-familie kom je overal tegen, hoe leuk is het dan om hun paleis te bekijken? Ik kan helaas niets vinden over speciale routes of informatie voor kinderen, dus zorg dat je zelf vooraf goed voorbereid bent.

Santa Croce

In deze kerk liggen beroemde kunstenaars zoals Michelangelo en Machiavelli begraven. Santa Croce vonden wij zelf van binnen mooier dan de Duomo, zeker dus te overwegen als alternatief voor de beroemde dom.

Leonardo Da Vinci museum

Leonardo Da Vinci was niet alleen een kunstenaar, je kunt hem ook typeren als een uitvinder. In het museum staan allerlei machines die hij heeft bedacht. Extra leuk is dat kinderen er zelf mee aan de slag kunnen.

Galileo Museum

In het Galileo Museum zijn de instrumenten van Galilo Galilei te zien. Helaas zijn de kinderactiviteiten alleen het Italiaans, maar er zijn wel mini gidsjes te downloaden in andere talen.

Museum of Natural History

Zoals elke grote stad heeft ook Florence een Museum of Natural History. De plaatjes die ik ervan gezien heb zien er goed uit. Toch zou ik deze alleen bezoeken als we tijd over hebben. Wij kiezen liever voor musea die typsich voor Italie of Florence zijn. Voor de afwisseling kan dit museum wel een leuke zijn.

Hou bij het bezoeken van de wat minder kindgerichte musea rekening met de spanningsboog van je kind. Maak keuzes en wissel die hoge dosis kunst af met activiteiten of musea die kindvriendelijker zijn. Ook is het handig als je zelf enige kennis hebt over de Italiaanse kunstenaars en geschiedenis, dan kun je hen zelf meer vertellen op een niveau dat bij ze past.

Tot slot: Ciaotutti.nl heeft een speciale City Walk waarbij je Florence met kinderen ontdekt. Zeker het proberen waard!

Uiteten in Florence met kinderen

Uiteten in Florence met kinderen kan prima. Alles met P gaat er bij onze kinderen goed in, dus die pizza en pasta valt altijd in de smaak. We zoeken vooral een rustige plek om te lunchen die niet te toeristisch is.

Bij toeval ontdekken we Serre Torrigiani, eigenlijk een foodtruck met terras op een binnenpleintje. Heerlijk rustig, lekker en goedkoop eten. We vinden het er zelfs zo fijn dat we er twee keer lunchen en een keer ’s avonds eten. Als het aan de kinderen had gelegen, dan hadden we de laatste avond ook hier gegeten.

Dit bord trekt ons naar de binnenplaats.
Dit bord trekt ons naar de binnenplaats.
Een heerlijk relaxed plekje.
Een heerlijk relaxed plekje.
Eten bestellen doen we bij deze 'keet'.
Eten bestellen doen we bij deze ‘keet’.
Zo lekker en vers.
Zo lekker en vers.
Elke keer kiezen we een ander gerecht. De kinderen houden het bij pizza.
Elke keer kiezen we een ander gerecht. De kinderen houden het bij pizza.
Hier voelen we ons thuis.
Hier voelen we ons thuis.

Maar vooral G. wil een keer iets anders en ik kan me daarbij wel iets voorstellen. Vlakbij het eindpunt van de fietsexcursie werden we gewezen op La Ménagére. Daar lopen we heen en omdat we vroeg zijn is er een tafeltje beschikbaar. Hier is het echt culinair genieten geblazen voor ons, maar ze zijn ook zo flexibel dat ze voor de kinderen een bordje pasta met alleen saus of alleen kaas serveren.

La Menagere, voor als je iets culinairders wil.
La Menagere, voor als je iets culinairders wil.
Mooi ingericht.
Mooi ingericht.
De borden zijn een plaatje om te zien.
De borden zijn een plaatje om te zien.

Kosten stedentrip Florence met kinderen

Maar wat kost een stedentrip Florence met kinderen? Dat hangt natuurlijk af van wat je doet, waar je overnacht en of je uiteten gaat of niet. Wij hebben de volgende bedragen uitgegeven:

  • Drie nachten in appartement Casa Mia: 225 euro + 17 euro voor parkeren
  • Fietsexcursie Baja Bikes: 2x 39 euro en 2x 30 euro
  • Palazzo Pitti en Boboli tuinen: gratis op 1e zondag van de maand
  • Duomo, incl alle gebouwen die daarbij horen: 2x 15 euro en 2x 3 euro
  • Palazzo Vecchio entree: 2x 14 euro en 2x gratis
  • Fresco workshop Palazzo Vecchio: 4x 4 euro
  • Uiteten in binnentuin bij Serre Torrigiani: pizza slice 2,50 euro, bord met allerlei vleeswaren, fruit en brood 10 euro, bier en wijn 3 euro en cocktail 5 euro
  • Uiteten in La Ménagére: hoofdgerecht 23 euro, een 4-gangen menu kost 55 – 65 euro
  • Treinkaartjes: helaas de prijs niet genoteerd, reken op enkele euro’s per persoon voor een enkele reis

Ligging Florence

Florence is een van de bekendste plaatsen in Italië en is gelegen in Toscane.

Praktische informatie Florence

Alle staatsmusea (of gemeentelijke musea?) zijn elke eerste zondag van de maand gratis te bezichtigen. Door er een half uur voor opening of juist aan het einde van de dag te zijn, vallen de wachttijden in de rij best mee. Dezelfde musea zijn op maandag altijd gesloten, wel iets om rekening mee te houden als er een maandag in je stedentrip valt.

Met de FirenzeCard heb je 72 uur toegang tot alle musea in Florence en voor een kleine toeslag kun je uitgebreid gebruik maken van het openbaar vervoer. Omdat onze stedentrip toevallig tegelijk viel met de eerste zondag van de maand, was deze kaart voor ons niet aantrekkelijk. Voordeel van de FirenzeCard is wel dat je gebruik kan maken van ‘skip the line’ en dus minder in de rij hoeft te staan. Alleen daarom al is de kaart te overwegen.

Meerdere bezienswaardigheden in Florence werken met een tijdslot. Hierbij moet je vooraf online je kaartjes kopen en direct een tijdstip van bezoek reserveren. Het scheelt je heel wat wachten, maar regel het alsjeblieft op tijd. Wij wilden op vrijdag een tijdslot reserveren voor de koepel van de Duomo en toen waren alle tijden t/m dinsdag al bezet.

Heb jij al eens een stedentrip Florence met kinderen gedaan? Wat mogen we een volgende keer echt niet missen?

Samengevat: Florence met kinderen

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een leuke stedentrip met kinderen naar Florence:

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor Toscane en omgeving? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

2 COMMENTS

  1. Zojuist terug van een dagje Firenze met twee kids (6 en 8) we hebben heerlijk gegeten bij Serre Torrigiani en een bezoekje gebracht aan het atelier van Clet Abraham na een speurtocht naar de bijzondere verkeersborden. Bedankt voor deze geweldige tips!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.