Wij gingen naar Fort Kijkduin en wat er toen gebeurde……

0
575

Ruwe bolster, blanke pit. Fort Kijkduin in Huisduinen (Den Helder) is een grauw, somber bouwwerk maar met een verrassend leuke inhoud. Wat er gebeurde tijdens dit bezoek van Mieke met haar kinderen? Dat lees je in dit blog.

Fort Kijkduin met kinderen bezoeken

Toegegeven, we zijn niet op de meest zonnige dag bij Fort Kijkduin. Grauwe regenwolken drijven vanuit zee over land. Ook de binnenplaats en de entree van Fort Kijkduin doen wat somber aan. Een kanon en een paar vuurtorens op schaal zorgen direct voor enthousiasme bij dochter L. (15 jaar), zoon K. (7 jaar), zoon T. (5 jaar) en nichtje Z. (11 jaar).

Museum over de militaire geschiedenis van Fort Kijkduin

De enorm dikke muren en de – inmiddels droge – gracht dragen bij aan het gevoel dat we een militair bolwerk betreden. Napoleon liet Fort Kijkduin bouwen om plaats te bieden aan 700 soldaten. Daarna beleefde het fort roerige tijden.

We bezoeken eerst het museum in Fort Kijkduin, dat vertelt over de militaire geschiedenis van Fort Kijkduin. De jongens hebben vooral interesse in het antieke wapentuig. De meiden hebben lol om verdekt opgestelde mansgrote poppen in militaire uniformen.

Spannend: ondergronds donker gangenstelsel

Het museum is van de oude stempel: veel vitrinekasten, tekstbordjes en maquettes. Vooral T., die nog niet kan lezen, loopt overal snel door. We lopen een stukje in het donkere gangenstelsel rondom het fort. Dat is wel spannend! Aan het einde wordt het wel heel erg donker. We zien geen hand voor ogen en dan is de terugtocht snel ingezet.

Ondergronds gangenstelsel: donker én spannend.
Ondergronds gangenstelsel: donker én spannend.

Tunnel door het water naar zeeaquarium

Weer in het daglicht steken we de binnenplaats over richting restaurant. Daar is ook de toegang naar het zeeaquarium. “Gaaf!” gillen de kinderen, want de toegang is een twaalf meter lange glazen tunnel door het water. We lopen door de zee en de vissen zwemmen zowel boven, naast als onder ons.

Het zeeaquarium is helemaal in stijl met het fort: geen tropische vissen die zwemmen in bont gekleurd koraal, maar zeedieren uit onze eigen Noord- en Waddenzee. Grijs en zandkleur hebben de overhand. Ook de accessoires in de waterbakken zijn in stijl: basaltblokken, oude schoenen, een windmolen, een boei. Gewoon de realiteit in onze zeeën.

Via een tunnel door het water lopen we naar het zeeaquarium.
Via een glazen tunnel door het water lopen we naar het zeeaquarium.
Vissen uit de Noordzee zwemmen boven, onder en naast ons.
Allerlei soorten vissen die voorkomen in de Noordzee zwemmen boven, onder en naast ons.

Zeedieren aanraken in de aaibak

De kinderen ontdekken al snel de aaibak. Een lage waterbak met een klein laagje water waarin verschillende zeedieren wonen. We mogen die dieren aanraken en aaien, wel op eigen risico natuurlijk. De kinderen laten de krabben dan ook links liggen.

We leren nieuwe dingen: een zeester voelt bobbelig en een zee-egel prikt bijna niet.Na enig speurwerk zien ze in de zanderige bodem verschillende platvisjes liggen. Het water is behoorlijk koud dus lang blijven bij de aaibak is geen optie.

Eindelijk gevonden: een platvis. Die is goed gecamoufleerd!

Wie geduld heeft, kan roggen aaien en voeren

Door naar de roggenbak. Ook hier mogen de handen in het water. Voeren van roggen en haaien mag met speciaal bij de kassa te verkrijgen voer. Wie ze wil aaien, moet even geduld hebben en de handen stilhouden in het water. Hmmm, lastig voor de jongens. Maar al snel lukt het en komen de roggen binnen aaiafstand.

Het leven van Chris de Potvis

In een naastliggende ruimte is aandacht voor dode dieren. Heel imposant is het skelet van potvis Chris. Deze elf meter lange potvis is ooit levend aangespoeld op de Nederlandse kust.Het skelet is nu te bewonderen in de expositie ‘Het leven van Chris de Potvis’.

Aansprekende en interactieve expo over visserij

De expo over visserij in de Noord- en Waddenzee, in het bovenste deel van Fort Kijkduin, is voor kinderen een schot in de roos. Op een laagdrempelige en interactieve manier komen de kinderen meer te weten over visserij. Denk aan inhalen van netten, de besturing van een vissersboot en het sorteren van gevangen vis.

Grote verbazing over zeepaardjes: het mannetje baart de jongen!
Grote verbazing over zeepaardjes: het mannetje baart de jongen! Er wordt nog dagen over gesproken.
Samen een net ophalen, hoe doe je dat?
Gezamenlijk een visnet ophalen, hoe doe je dat?
K. is aan de telefoon met een vissersman.
Tijmen komt erachter dat vis sorteren een lastig klusje is.
T. komt erachter dat vis sorteren een lastig klusje is.
Dus zo ziet het eruit als een schip op het water is.
Met verschillende beeldschermen worden werkzaamheden in de gaten gehouden.

Is Fort Kijkduin leuk voor kinderen?

Na ons bezoek trekken we de conclusie dat Fort Kijkduin voor zowel jongere als iets oudere kinderen (5 t/m 15 jaar) geweldig leuk is. Het museum van het fort scoort het laagst in de populariteitspoll, daarna de ondergrondse gangen, de tweede plek is voor de visserij-expo en de winnaar is het zeeaquarium.

Praktische informatie

Het museum en het Noordzee-aquarium zijn dagelijks geopend van 10 tot 17 uur in de zomertijd en van 11 tot 17 uur in de wintertijd, behalve op 1e Kerstdag, Oudjaarsdag en Nieuwjaarsdag.

De entree (museum én het Noordzee-aquarium) bedraagt voor volwassenen 8 euro. Kinderen 4 t/m 12 jaar betalen 6 euro en voor 0 t/m 3 jarigen is het gratis (prijspeil 2018). Parkeren is gratis en vlak voor de deur.

In het gebouw is een lift aanwezig en een kinderwagen meenemen is mogelijk, maar vooral in het zeeaquarium zijn de doorgangen best smal. Het is daarom niet aan te bevelen.

Check voor het bezoek even de website.

Ligging

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes met kinderen in Noord-Holland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.