Stedentrip Hasselt met kinderen? Ontdek de Japanse tuin en coole street art!

0
823

Wist je dat een stedentrip naar de Belgische stad Hasselt met kinderen gelijk staat aan het ontdekken van verschillende stijlen? Annemiek ging met haar kinderen een dag op pad en verkende de Japanse tuin, de streetart en de vele winkels.

Hasselt, méér dan alleen Plopsa Indoor speelplezier

De laatste keer dat ik met mijn kinderen in Hasselt was, gingen we naar het grote indoor speel- en pretpark met de bekende figuren van TV. Inmiddels zijn ze ouder geworden en lopen ze niet meer warm voor Piet Piraat en Bumba bij Plopsa Indoor.

Hasselt heeft veel kinderspeciaalzaken en vooral schoenenwinkels zijn er in overvloed. Zelf ben ik er al vaker geweest om te winkelen dus ik beloof mijn dochter dat, als we tijd over hebben, we nog even kunnen shoppen. Maar eerst staat een bezoek aan de Japanse tuin op de agenda.

Japanse tuin in Hasselt

De Japanse tuin ligt aan de rand van het centrum. Je kunt gemakkelijk te voet vanuit het centrum er naartoe wandelen, maar wij parkeren voor het gemak vlakbij de tuin.

Bij de entree ontvangen we een boekje met een plattegrond en achtergrondinformatie. We lezen dat de tuin is aangelegd door specialisten uit Japan om de mensen hier te laten kennismaken met de Japanse cultuur en gebruiken. Hasselt heeft al jarenlang een zusterband met de Japanse stad Itami en als gevolg hiervan is in 1992 de Japanse tuin aangelegd.

Meteen bij binnenkomst wordt ons duidelijk dat hier een heel andere sfeer heerst dan in een ‘gewoon’ park. We gaan vanzelf zachter praten en kijken nieuwsgierig rond. Er is een route uitgestippeld die we volgen en die ons langs alle bijzondere plekken van deze tuin leidt.

De bomen staan in bloei in de Japanse tuin in Hasselt, wat een prachtig gezicht is
De bomen staan in bloei in de Japanse tuin in Hasselt, wat een prachtig gezicht is
In de Japanse tuin overheersen de kleuren grijs en groen en zien we veel water en stenen.
In de Japanse tuin overheersen de kleuren grijs en groen en zien we veel water en stenen.

Water en steen

Het eerste deel van de route leidt ons al kronkelend tussen struiken en perken. We steken een paar keer met een bruggetje het water over. Alles is met grote zorgvuldigheid onderhouden. Bordjes laten weten dat we niet op het gras mogen komen, maar daar houdt niet iedereen zich aan. Wij volgen het pad en komen uit bij de grote vijver met een zigzagbrug en waterval.

Het is nog best even uitkijken dat we niet in het water vallen. De waterval spettert de stenen nat en dat maakt het meteen een beetje glad. Mijn kinderen zijn nergens bang voor, rennen heen en weer en vangen zo de nodige spetters.

De grote waterval spettert behoorlijk maar dat interesseert mijn zoon niets
De grote waterval spettert behoorlijk maar dat interesseert mijn zoon niets
Om de waterval te kunnen passeren, zul je over grote stenen moeten stappen
Om de waterval te kunnen passeren, zul je over grote stenen moeten stappen

We lopen om de waterval heen en vervolgen het pad, dat inmiddels bergaf gaat. We komen weer bij een brug en zien de rode tempel. De kleuren van de bloesem passen prachtig bij het ceremoniehuis.

Een eindje verderop kijken we vanaf een bruggetje naar de grote hoeveelheid sierkarpers. Er is een soort strandje aangelegd waar je nog dichterbij kunt komen, maar wij vinden het prima om ze van een afstandje te bekijken.

Het ceremoniehuis Korokan met zijn mooie rode kleur
Het ceremoniehuis Korokan met zijn mooie rode kleur
Vanaf een van de vele bruggetjes kijk je uit over het water en de koi-karpers
Vanaf een van de vele bruggetjes kijk je uit over het water en de koi-karpers

Kersenbomen in bloei

We wandelen verder en komen bij de grote gong. Eromheen staan kersenbomen en als we nog 1 of 2 weken hadden gewacht, hadden we ze in volle bloei gezien (wij zijn half april in de Japanse Tuin). Maar dit is ook prachtig. Mijn kinderen hebben niet zo’n oren voor mijn gemijmer over kersenbloesem en proberen de vredesgong te laten klinken. Dat lukt ze goed. Zo goed dat ik ze maar snel weg haal om te voorkomen dat de mensen er gek van worden.

In een rustig tempo, helemaal ‘zen’ van alles wat we gezien hebben, lopen we naar de uitgang. We kijken een paar keer achterom en zijn het unaniem met elkaar eens: dit is een prachtige plek om je rust te vinden en te genieten van de Japanse cultuur en schoonheid.

Natuurlijk kunnen mijn kinderen het niet laten om de vredesbel te luiden
Natuurlijk kunnen mijn kinderen het niet laten om de vredesbel te luiden
De bloesem begint te bloeien in de Japanse tuin in Hasselt
De bloesem begint te bloeien in de Japanse tuin in Hasselt

Alternatieve stadswandeling door Hasselt

Het is tijd om de rest van Hasselt te verkennen, dus we keren terug naar het centrum. Bij stadsmuseum Het Stadsmus halen we een tablet op die ons langs karakteristieke plekken van de stad loodst. We luisteren naar twee stemmen die met elkaar in gesprek gaan en ons meer vertellen over de geschiedenis, de gebouwen en beelden in Hasselt. Met kinderen erbij is het gebruik van een tablet een makkie. In no time hebben ze door hoe het werkt en zijn we vertrokken.

De luisterroute, zoals de route officieel heet, is gericht op kinderen van 8 tot 12 jaar. Een puzzelblad dat we mee krijgen vullen we tijdens de wandeling in. Tijdens de introductie wordt gesproken door een mysterieuze stem die zijn naam nog niet wil prijsgeven. Pas aan het einde van de route weten we wie hij is. Tot die tijd stelt hij ons vragen en de antwoorden kunnen we noteren op het puzzelblad.

Luisterroute Hasselt: een goede insteek voor kinderen

Mijn kinderen zijn van begin tot einde geboeid. De tablet is daar zeker debet aan. Maar de thema’s die ter sprake komen passen goed bij hun belevingswereld. OK, het marcheren als een soldaatje slaan ze over, maar dat is het enige waar ze zich te oud voor voelen.

Het leuke aan de route is dat er aandacht wordt gevestigd op minder voor de hand liggende details. Zo wordt ze gevraagd naar een standbeeld te kijken en op zoek te gaan naar een zwaard aan de gevel. De totale route neemt ongeveer twee uur lopen in beslag. Mocht je dat willen, dan kom je onderweg genoeg plaatsen tegen om te pauzeren.

Na afloop brengen we de tablet terug naar het Stadsmus en mogen we op zoek naar de geheimzinnig stem. We vinden hem op de bovenste verdieping, opgesloten in een grote houten kist. Wie het is? Dat gaan we natuurlijk niet verklappen.

Het Stadsmus is overigens de moeite waard om binnen te verkennen. Meer informatie over dit museum vind je op de website.

We luisteren naar oude verhalen op het Begijnhof aan de Bonnefantenstraat
We luisteren naar oude verhalen op het Begijnhof aan de Bonnefantenstraat
Al wandelend lopen we terug richting Zuivelmarkt en Botermarkt
Al wandelend lopen we terug richting Zuivelmarkt en Botermarkt
In het Stadsmus gluren we in de grote houten kist en zien wie de geheimzinnige stem is
In het Stadsmus gluren we in de grote houten kist en zien wie de geheimzinnige stem is

Street art in Hasselt

Bezoek je Hasselt met kinderen die al wat ouder zijn, dan is een kijkje nemen in de Dorpstraat zeker de moeite waard. In deze en omliggende straten vind je verschillende street art objecten, zowel muurschilderingen als geschilderde elektriciteitskastjes. Ook zijn er mini’s te vinden maar daarvoor zul je goed moeten zoeken.

Bij Visit Hasselt, het toerismebureau aan de Maastrichterstraat 59, kun je een gratis plattegrondje ophalen waarop alle graffiti en street art op staat vermeld, inclusief de naam van het kunstwerken en wie de maker is. Wie vaker in een stad op zoek gaat naar street art, komt bekende namen tegen. Voor de liefhebbers is er een fietsroute beschikbaar. De informatie is overigens ook online beschikbaar.

Tijdens onze wandeling door de stad, hebben we het kaartje bij de hand. Zo kunnen we onderweg genieten van de muurschilderingen. Zo zien we vlakbij het Stadsmus, als we bijna klaar zijn met de luisterroute, een enorm werk van Pichi & Avo, een duo uit Valencia. Een bijzondere mix van mythologische figuren en hedendaagse graffiti tags. Wij houden er van!

In de buurt van de Dorpstraat zie je veel streetart
In de buurt van de Dorpstraat zie je veel street art
Wij zijn street art-lovers en genieten het meest van grote kunstwerken, zoals hier in de Capucienenstraat
Wij zijn street art-lovers en genieten het meest van grote kunstwerken, zoals hier in de Capucienenstraat

Winkelen in Hasselt: meer dan alleen de grote merken

Hasselt is de vierde grootste winkelstad van Vlaanderen, dus wie gaat winkelen in Hasselt met kinderen zal niet snel teleurgesteld worden. Natuurlijk zijn de grote ketens vertegenwoordigd, vooral in de Hoogstraat en Demerstraat. Maar eigenlijk hoef je daarvoor niet naar Hasselt. Aan de Aldestraat en de Kapelstraat vind je leuke, maar wel duurdere kledingwinkels. In de Kadettensteeg aan de Maastrichterstraat is een superleuke winkel met zowel kinderkleding als -schoenen. Hier vind je ook de bekende huis-, tuin- en keukenwinkel uit Nederland.

Een Belgische zaak die we zelf erg waarderen is Veritas. Hier verkopen ze veelal sjaals, sokken, zonnebrillen en andere leuke accessoires. In de zomer vind je er badkleding en pareo’s, in de winter leuke mutsen en handschoenen. Creatievelingen weten hun weg te vinden richting materialen om zelf sieraden te maken en handwerkmaterialen, zoals stoffen, wol en fournituren.

Tijdens ons shop-uurtje maken we graag tijd om een ijsje te eten bij Oyya, gelegen in de drukke Demerstraat. Er staat een lange rij en dat is niet voor niets. Naast handgemaakt roomijs verkopen ze ook frozen yogurt en verse wafels.

Shoppen in Hasselt is altijd een goed idee
Shoppen in Hasselt is altijd een goed idee

Slapen en eten in Hasselt met kinderen

Wie langer in Hasselt wil verblijven kan terecht in een van de vele hotels in de stad. In de omgeving zijn eveneens genoeg overnachtingsmogelijkheden, zoals campings en vakantieparken, zoals Landal Mooi Zutendaal.

Wij logeren aan de rand van het stadscentrum bij Holiday Inn, een modern hotel met fijne familiekamers. Onze kamer is geschikt gemaakt voor 4 personen. De kinderen slapen in een zelfde bed als ons, dus heerlijk comfortabel. In het hotel is een zwembad, sauna en brasserie. Het ontbijtbuffet zullen mijn kinderen niet snel vergeten: ze maken hun eigen wafels en pannenkoeken en smullen van de Belgische kazen.

Vanaf het hotel loop je zo de winkelstraat in en de Markt is vlakbij. Wil je eten in de stad, dan doe je er verstandig aan op voorhand te reserveren. Zeker op drukke dagen in het weekend en tijdens vakanties zitten de restaurants snel vol.

Op de Zuivelmarkt vind je veel verschillende horecazaken
Op de Zuivelmarkt vind je veel verschillende horecazaken
Ook 's avonds is het leuk in Hasselt, zoals hier op de Grote Markt
Ook ’s avonds is het leuk in Hasselt, zoals hier op de Grote Markt

Praktische informatie

Hasselt ligt opruim een half uur rijden van Maastricht en een uur rijden van Eindhoven. Het leent zich prima voor een meerdaags verblijf.

Een bezoek aan de Japanse tuin kost 6 euro voor mensen vanaf 12 jaar. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Bezitters van een 48u-kaart mogen gratis naar binnen. De tuin is goed toegankelijk met een kinderwagen of rolstoel, met uitzondering van het pad langs de waterval. De tuin is geopend van april t/m oktober van 10 uur tot 17 uur. Op maandag is de tuin gesloten. Op feestdagen gelden aangepaste openingstijden.

De luisterroute die je bij het Stadsmus kunt ophalen kost 2 euro per kind. Samen maken ze gebruik van één tablet. Ik lever mijn rijbewijs in als borg. Het Stadsmus is verder gratis te bezoeken.

Voor kinderen is er een speciaal antivervelingsgidsje uitgebracht. Dit gidsje staat vol met activiteiten speciaal voor kinderen van 4 – 12 jaar. Origineel is de Knibbel Knabbel Tocht: volg de route en haal op verschillende adressen lekkernijen op voor in je picknickmand. Is de mand vol? Ga dan naar een van de picknickplaatsen en laat het smaken.

Parkeren in Hasselt doe je in een van de vele parkeergarages. De stad is compact en prima te voet te verkennen. Kinderwagens kunnen zonder hinder gebruikt worden.

48u-kaart: nog meer genieten van alles wat Hasselt te bieden heeft

Er is een 48u-kaart te koop waarmee je twee volle dagen lang korting krijgt op van alles en nog wat. Je kunt gratis een fiets huren of gebruik maken van de bus. De kaart kost 19,50 euro per persoon en is onder andere te koop bij Toerisme Hasselt, de musea en bezienswaardigheden.

Iedere eerste zaterdag van de maand kun je om 14 uur de beiaardtoren van de Sint-Quintinuskathedraal bezoeken. Een bezoek kost 4 euro (gratis met de 48u-kaart). Er zijn verschillende musea gratis te bezoeken met de 48u-kaart, waaronder het Modemuseumen het Jenevermuseum. Let op: veel musea zijn op maandag gesloten. De kaart geeft verder nog allerhande cadeautjes weg: oorbellen, gadgets, korting op stoere kleding en heel veel proeverijtjes bij horeca- en delicatessenzaken.

Op de website van Visit Hasselt wordt een suggestie gedaan voor een 48u-route, speciaal voor kinderen. Nieuwsgierig geworden? Kijk dan snel op de website.

Alle genoemde prijzen zijn uit 2019.

Ligging

Meer lezen

Weten wat er nog meer te doen is in de buurt van Hasselt in België? Klik & kijkvoor inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Vlaanderen. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.