Het Hoogovensmuseum, vinden kinderen dat leuk?

2
569

Interesseert techniek, staal, ijzer, stoom en vuur jouw kinderen? En kunnen ze zich in een museum vermaken dat niet specifiek op kinderen is gericht? Dan is een bezoek aan het Hoogovensmuseum in Velsen-Noord een aanrader. Dat (bijna) alles opgepakt en aangeraakt mag worden, is een groot pluspunt voor de jongens van Mieke.

Hoogovens met eigen ogen zien vanaf uitkijkpost in Velsen-Noord

Het Hoogovensmuseum brengt de historie van het bekende staalbedrijf in beeld. De ontwikkeling van het ijzer- en staalbedrijf wordt duidelijk aan de hand van objecten en werktuigen, oude documenten, foto’s en filmmateriaal. Tegenwoordig heet het bedrijf Tata Steel maar het museum heeft de oude – en veel bekendere – naam aangehouden.

Om de jongens van 5 en 7 jaar een beeld te geven van de Hoogovens en de enorme industrie die erbij hoort, rijden we eerst naar de Noordpier in Velsen-Noord. Vanaf een uitkijktoren krijgen we een mooi uitzicht over het grote fabrieksterrein van Tata Steel en de zeehavens van IJmuiden. Ook zien we zo hoe het Noordzeekanaal langs het terrein van Tata Steel naar de zee stroomt.

Het belang van het Noordzeekanaal en waarom juist voor deze plek gekozen is, komt in het Hoogovensmuseum terug.

Locatie van de uitkijkpost

De uitkijkpost vind je aan de Noordpier in Velsen-Noord. De Reyndersweg eindigt hier op een parkeerterrein (gratis parkeren) bij een panorama-restaurant. Aan deze parkeerplaats staat de uitkijkheuvel. De metalen trappen zijn voor kinderen goed te beklimmen.

Aan de overkant van het Noordzeekanaal zien we de havens van IJmuiden met de grote ferries.
Aan de overkant van het Noordzeekanaal zien we de havens van IJmuiden met de grote ferries voor de lijnverbinding naar New Castle.

Hoogovensmuseum bij bedrijfsterrein van Tata Steel

Nu de kinderen met eigen ogen het industrieterrein gezien hebben, willen ze meer weten. We gaan naar het Hoogovensmuseum, want op al die vragen weten wij geen antwoord.Het museum is gevestigd in een historisch gebouw, de oude buizengieterij. Het Hoogovensmuseum ligt net buiten het bedrijfsterrein, achter het congrescentrum van Tata Steel.

Industrie voert de boventoon. Verwacht geen franjes en opsmuk. We zien vooral veel staal, ijzer en roest. Dat past goed bij de omgeving, want het Hoogovensmuseum is op het terrein van de staalindustrie. Natuurlijk zijn er veel dingen veranderd, dat zien we in het museum, maar de staalindustrie is nog steeds florerend.

Voor het museum vinden we divers groot materieel voor de ijzer- en staalbereiding
De ingang van het Hoogovensmuseum.
De ingang van het Hoogovensmuseum.

Containers met verrassende inhoud

In het museum beginnen we met een gang die toegang biedt naar verschillende containers. In de containers vinden de kinderen verschillende exposities of een film. Zo is een container veranderd in omkleedkamer en washok voor het personeel. De container waarin de film draait, ziet eruit als een mini-bioscoop.

In de verbindende gang hangen vooral foto’s uit de oude doos. Ik merk dat de containers en de verrassende inhoud voor de jongens aantrekkelijk is. De gang wordt alleen gebruikt om bij de volgende container te komen.

In een van de containers vinden we een mini-bioscoop.
In een van de containers vinden we een mini-bioscoop.
Achter de tekentafel wordt de groei van het industriegebied van de Hoogovens in beeld gebracht.
De container over het personeel door de jaren heen.
De container over het personeel door de jaren heen.
Het scheepsroer van de Arosa Sun, een groot schip waar personeel uit Spanje en Italië op woonde.
Het scheepsroer van de Arosa Sun, een groot schip waar personeel uit Spanje en Italië op woonde.

Terug naar vroegere tijden

De gang eindigt in de grote hal. Hier staan de grote apparaten en materialen uit vroegere tijden opgesteld. En ook de subonderwerpen komen aan bod, zoals een gedeelte over ijzererts en over de ontwikkeling van computers in de fabrieken. Met een leeftijd van 100 jaar heeft Hoogovens veel ontwikkelingen doorgemaakt.

Veel onderwerpen zijn voor de jongens van 5 en 7 jaar moeilijk te begrijpen. Ook is er weinig informatie gericht op kinderen. Maar omdat de kinderen bijna alles mogen aanraken en/of bedienen, vervelen ze zich niet.

Hier zien we 'ijzerbroodjes'. Niet om op te eten...
Hier zien we ‘ijzerbroodjes’. Niet om op te eten…
Voor de kinderen is het leuk dat niet alle spullen achter glas staan.
Voor de kinderen is het leuk dat niet alle spullen achter glas staan.
De jongens bedienen een machine voor de bewerking van staal.
De jongens ‘bedienen’ een machine voor de bewerking van staal.
Ook het werk van de secretaresses krijgt aandacht, met oude telefoons en typemachines. De kinderen kunnen zelf proberen hoe dat werkt.
Meer van deze tijd: de carrosserie van een auto. Ook dat is onderdeel van de staalindustrie.
Meer uit deze tijd: de carrosserie van een auto. Ook dat is onderdeel van de staalindustrie.

Ritje met de stoomtrein over het Hoogovens-terrein

Voor kinderen kun je het museumbezoek aantrekkelijker maken door een combinatie met de stoomtrein. Enkele keren per jaar rijdt de stoomtrein over het Hoogovens-terrein. Deze vertrekt vanaf bij het museum, vanaf station Velscherbosch. Kijk van de voren naar de dienstregeling. Via deze site kun je ook kaartjes voor een treinrit reserveren.

Meer informatie

Het Hoogovensmuseum is open op dinsdag, woensdag en donderdag van 10 tot 16 uur en in mei tot en met september ook op vrijdag.

De locatie van het Hoogovensmuseum is te zien op onderstaande kaart.

De toegangsprijs voor het museum is 5 euro inclusief koffie of thee (prijspeil 2019). Voor kinderen tot 16 jaar is de toegang gratis. Parkeren is gratis. Het museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Meer informatie staat op de website van het Hoogovensmuseum.

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

2 REACTIES

  1. In de beschrijving van wat er zoal te zien en beleven valt in en buiten het museum is verschillende keren sprake van “jongens”: is het museum voor meisjes verboden terrein?

    • Ik denk dat je iets beter moet lezen ;-). Onze blogger Mieke heeft het over haar jongens, haar zoons dus. Als ze dochters had gehad, dan had er ‘meiden’ gestaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.