Op vakantie naar IJsland met kinderen, voor velen een droomreis. Als Saskia 12,5 jaar getrouwd is willen ze een bijzondere reis maken. De keuze is snel gemaakt: IJsland. En de kinderen gaan natuurlijk mee.
Op vakantie naar IJsland met kinderen
“Is IJsland leuk met kinderen?” en “Wat is er dan in IJsland met kinderen te doen?” zijn vragen die ik vooraf krijg. Ik heb me nooit afgevraagd of IJsland met kinderen leuk is. Ik ga er vanuit dat als wij het leuk vinden, we het voor hen ook geschikt kunnen maken. En dat is gelukt. Op vakantie naar IJsland met kinderen kan prima! Tijdens onze reis is zoon C. 8 jaar en dochter M. net 10 jaar.
In dit blog neem ik jullie op hoofdlijnen mee met onze vakantie naar IJsland met kinderen in de herfstvakantie van 2017. Ik laat zien hoe we naar IJsland zijn gegaan, welke keuzes we met een huurauto hebben gemaakt, waar we hebben geslapen en natuurlijk welke bezienswaardigheden we in IJsland hebben bekeken.
Voor meer praktische achtergrondinformatie verwijs ik jullie naar de volgende blogs:
- Rondreis IJsland: route en kosten
- Vliegen naar IJsland met WOW air
- Auto huren in IJsland, waar moet je opletten?
- Vakantiehuisje aan de Golden Circle in Laugarvatn
Naar IJsland vliegen met WOW air
WOW air heeft regelmatig voordelige vliegtickets naar IJsland, er zijn al tickets vanaf 49 euro. Eerlijk is eerlijk, tijdens de standaard schoolvakanties lukt het je niet om voor die hele voordelige tarieven te boeken. Maar mocht jouw school een keer een afwijkende vakantieweek hebben of een studiedag voor of na een vakantie hebben, dan kun je daarmee veel geld besparen. WOW air vliegt naar IJsland vanaf Schiphol, maar ook net over de grens vanaf Brussel en Düsseldorf.
Wij vliegen deze keer vanaf Schiphol. Vooraf check ik ons online in, dat gaat erg makkelijk. Op Schiphol valt de rij bij de douane reuze mee, terwijl er drukte is voorspeld. “Gaan wij met dat paarse vliegtuig?” vraagt M. als we naar de gate lopen. “Ja, daar gaan we mee” bevestig ik. “Wow!” geeft ze heel toepasselijk als reactie.
Het is 3,5 uur vliegen naar IJsland. C. is dolblij als hij ontdekt dat er tussen de stoelen een USB-aansluiting zit: “Nu kan ik mijn telefoon opladen!”. Iets zegt me dat we geen kind aan hem hebben tijdens deze reis. Ook op de terugweg heeft het vliegtuig deze faciliteit.
Op Keflavik Airport hoeven we niet lang te wachten op onze bagage. Tegen de tijd dat wij bij de bagageband aankomen, zien we de eerste koffers al verschijnen.
Lees hier meer over ‘Vliegen naar IJsland met WOW air’
Huurauto in IJsland
Wij maken echt een mega blunder bij het boeken van de huurauto. Ik weet niet hoe ik het voor elkaar heb gekregen, maar in plaats van Keflavik Airport heb ik Reykjavik Airport geselecteerd toen ik boekte via Sunny Cars. Onze auto staat 45 km verderop! Dat levert het nodige gestress op. Met de bus naar Reykjavik is hartstikke duur (6.000 ISK voor volwassenen, circa 49 euro, kinderen zijn gratis) en we moeten ons lakenpakket ergens in de buurt van Keflavik Airport ophalen. Gelukkig zijn ze bij de autoverhuur zo aardig om ons gratis een auto mee te geven waarmee we naar Reykjavik Airport kunnen rijden. “You’re very lucky” krijgen we zowel op Keflavik Airport als Reykjaik Airport te horen. Reken dus absoluut niet op deze service als je dezelfde blunder maakt. Jullie zijn nu in ieder geval gewaarschuwd!
Tijdens onze vakantie in IJsland hebben we gekozen voor een 4×4. Achteraf had het ook met een gewone auto gekund. De meeste wegen zijn van asfalt en prima begaanbaar. Soms moet je een klein stukje over gravel, dan kunnen er flinke gaten in de weg zitten. Als we tijdens ons verblijf in IJsland slechter weer hadden gehad (sneeuw had zomaar gekund!), dan was de 4×4 zeker geen overbodige luxe geweest.
Lees hier meer over ‘Auto huren in IJsland, waar moet je opletten?’
Kindvriendelijk overnachten in IJsland
We overnachten in drie verschillende kindvriendelijke accommodaties in IJsland: een vakantiehuis en twee hotels.
De meeste tijd is ons vakantiehuis aan de Golden Circle in Laugarvatn onze uitvalsbasis. Ik vond dit kindvriendelijke vakantiehuis op de website van Booking, zij hebben meerdere vakantiehuizen in IJsland te huur. Het houten huis ligt in een gebied, net buiten het dorp, waar meer vakantiehuizen staan. Via een smal bruggetje over een beekje komen we bij het huis. Er zijn meerdere terrassen, waarbij op het onderste terras zelfs een hottub staat. In het vakantiehuis zijn twee slaapkamers. De woonkamer heeft een open keuken. Typsich IJslands is dat de douche in een apart gebouwtje zit. Dat lijkt in het begin heel onpraktisch, maar dat valt reuze mee. Vanuit Laugarvatn zijn zo’n beetje alle bezienswaardigheden in zuidwest IJsland goed bereikbaar. Dat maakt dit vakantiehuis echt een ideale plek voor gezinnen en iedereen die liever op een plek blijft.
Lees hier meer over ‘Vakantiehuisje aan de Golden Circle in Laugarvatn’
In Reykjavik slapen we een nachtje in Hotel Orkin. De familiekamers zijn daar redelijk betaalbaar en het ontbijt is bij de prijs inbegrepen. Het hotel ligt buiten het centrum waardoor je er gratis kan parkeren. Voor kinderen is er een leuke speelhoek met constructiespeelgoed dat erg in de smaak valt bij M. en C.
Om de Jökulsárlón gletsjer te zien in het zuidoosten van IJsland overnachten we een nacht in Hörgsland Guesthouse. Hier verhuren ze eenvoudige familiekamers, maar ook cabins en kampeerplekken. In de winterperiode is het restaurant gesloten, voor het avondeten moeten we daarom 7 km rijden. Ook bij dit hotel is het ontbijt inclusief, net als het gebruik van de gemeenschappelijke hottub.
Bezienswaardigheden in IJsland met kinderen
Er zijn genoeg bezienswaardigheden in IJsland die leuk zijn om met kinderen te bezoeken. Bijna alles is goed toegankelijk, waardoor het zelfs mogelijk is om met een buggy met luchtbanden naar de bekendste bezienswaardigheden te lopen. Sommige activiteiten zijn alleen geschikt voor oudere kinderen, denk bijvoorbeeld aan wandelen op een gletsjer of een excursie in een vulkaan. Vaak geldt hiervoor een minimum leeftijd van 14 jaar.
Heel veel natuurschoon is gratis toegankelijk. Ga je toch iets doen in IJsland met kinderen waarvoor je moet betalen? Dan zijn kinderen t/m 11 jaar vaak gratis. Zelfs bij duurdere excursies zoals Into the Glacier.
In een week tijd hebben we heel veel kunnen zien en doen in het zuidwesten van IJsland. In aparte blogs ga ik op de verschillende onderdelen verder in. Hieronder lees je een korte samenvatting.
Collega-blogger Marcella Molenaar ging naar schiereiland Snaefellsness, ten noordwesten van Reykjavik. Ook een bestemming die goed te doen is tijdens een korte vakantie in het zuidwesten van IJsland.
Reykjavik met kinderen
Reykjavik is geen grote hoofdstad met de daarbij behorende drukte. Qua sfeer is de stad eerder te vergelijken met een leuke Nederlandse provinciehoofdstad. Met de Reykjavik Card op zak gaan we op pad en dan blijkt dat je in een dag heel veel kan doen in Reykjavik.
Vooral C. vindt de Reykjavik Zoo & Family Park erg leuk: “Hier wil ik ook een keer in de zomer heen” roept hij als we merken dat in de herfst een deel van de attracties in het Family Park gesloten zijn. M. d’r favoriet is zwembad Laugardalslaug.
Lees hier meer over een ‘Stedentrip Reykjavik met kinderen’
Watervallen in IJsland
IJsland heeft zoveel watervallen en de een is nog indrukwekkender dan de andere. Zorg ervoor dat je een waterdichte jas en stevige waterdichte schoenen aan hebt, ook in de zomer. Bij alle watervallen die wij hebben bezocht was er een goed begaanbaar pad beschikbaar en kun je heel dichtbij parkeren. Wij bezochten:
- Hraunfossar en Barnafoss ten noorden van Laugarvatn
- Gullfoss, Faxafoss en Hjalparfoss aan of in de buurt van de Golden Circle
- Seljalandsfoss en Skogafoss aan de zuidkust van IJsland
- Öxarárfoss in Thingvellir National Park
Op beide kinderen maakt Seljalandsfoss de meeste indruk. Bij deze waterval lopen we via een pad achter het water langs, dat vinden ze ontzettend cool.
Lees hier meer over ‘De mooiste watervallen in IJsland’
Geothermische gebieden en geisers
IJsland staat bekend om de geothermische gebieden en geisers. Het eerste geothermische gebied waar we een stop maken is Deildartunguhver. “Komt dat water echt vanzelf uit de grond borrelen?” vraagt M. vol verbazing. Het is bijna niet voor te stellen. Indrukwekkend is het wel. Later bezoeken we Geysir, met de werkende geiser Strokkur. Daar spuit het water elke 5 a 8 minuten zo’n 25 meter omhoog. Wauw, dat maakt op ons allemaal erg veel indruk.
Vlakbij Keflavik Airport zijn twee geothermische gebieden te bezoeken die weer heel anders zijn:Krysuvik – Seltunen Gunnuhver. Uit de kleurrijke bodem borrelt het water omhoog, met de nodige stoom erbij. “Het stinkt hier!” roepen de kinderen. Ze hebben gelijk, de lucht van rotte eieren hoort bij de geothermische gebieden. Toch is het zeker de moeite waard om hier langs te rijden op weg naar de luchthaven.
Gletsjes en gletsjermeren
Omdat M. en C. te jong zijn voor een gletsjerwandeling gaan we op zoek naar een alternatief. Dat wordt Into the Glacier. Een excursie die uniek in z’n soort is. Met een groot voertuig rijden we op de gletsjer om daarna een uur door de gletsjer te wandelen. Hier leren we meer over het ontstaan van gletsjers. Ik vind het een onvergetelijke ervaring, alleen beseffen de kinderen nog niet hoe bijzonder het is. Dat komt vast later wel en dan denken ze hieraan terug.
Lees hier het blog over Into the Glacier
Aan de zuidkant van IJsland zijn meerdere gletsjermeren te vinden. De bekendste en grootste is Jokulsarlon. Hier kun je zelfs met een boot over het meer varen. Wij wandelen langs de oever en bekijken daarna op het zwarte zandstrand de grote ijsschotsen die daar aanspoelen. In dezelfde omgeving zijn kleinere en minder bekende gletsjermeren te vinden. Deze moet je niet overslaan. Wij gingen naar Fjallsárlón enSvinafellsjokull. De laatste is daarbij onze favoriet, maar dat zal mede door het verschil in weer komen.
De gletsjermeren zijn vooral te vinden in het zuiden van IJsland. Lees hiervoor het blog ‘Wat is er te doen bij gletsjermeer Jokulsarlon?’.
Zwembaden en gratis geothermische baden
De Blue Lagoon is het bekendste geothermische bad in IJsland. Toch slaan wij deze over. We willen iets anders doen dan de rest van de toeristen die naar IJsland gaan. Uiteindelijk bezoeken we hele verschillende baden, van heel basis tot best wel luxe:
- Zwembad Laugardalslaug in Reykjavik, een echt zwembad met meerdere kleine thermale baden.
- Laugarvatn Fontana Spa, de meest luxe en op een prachtige locatie aan een meer.
- Secret Lagoon, een meer basic geothermisch bad dat ook mooi ligt.
- Seljavallalaug, een betonnen bak middenin de natuur naast een riviertje. Best fris, maar wel echt IJslands (en gratis).
Lees hier meer over ‘Laugarvatn Fontana Spa’ en hier over ‘Zwemmen in IJsland, zwembaden en gratis geothermische baden’.
Golden Circle en Tingvellir Nationaal Park
Een deel van de genoemde bezienswaardigheden ligt aan of vlakbij de Golden Circle. Een van deze bezienswaardigheden is Thingvellir Nationaal Park, de plek waar twee aardkorsten uit elkaar gaan.
Lees hier meer over ‘De Golden Circle IJsland: onze route’.
Praktische tips vakantie in IJsland
IJsland is gewoon een Europees land, dus heel spannend is het niet om erheen te reizen. Toch had ik vooraf een paar praktische vragen en kan ik me voorstellen dat je dezelfde praktische informatie wilt hebben. Daarom hierbij de meest gestelde vragen. Heb je aanvullende vragen? Stel ze dan gerust hieronder.
Welke reisgids hebben jullie gebruikt?
Tijdens een vakantie in IJsland met kinderen is het handig om een papieren reisgids mee te nemen. Zo kun je samen uitzoeken wat je wilt doen. Wij hadden deze reisgids mee:
Daarnaast hadden we een Engelstalig gidsje mee over warmwaterbronnen in IJsland. Deze is helaas niet meer te koop. Ik deel onze tips hieruit wel in het blog over zwemmen in de geothermische baden.
Wat is de beste reisperiode om naar IJsland te gaan?
Daarop is geen eenduidig antwoord te geven. Het hoogseizoen is gedurende onze zomervakantie, in de maanden juli en augustus. Ik hoor dat het dan behoorlijk druk kan zijn en dat alles (nog) duurder is. Vaak wordt de meivakantie geadviseerd: wel een grotere kans op goed weer en minder druk dan in de zomer. In de voorjaarsvakantie zijn de dagen kort in IJsland, maar heb je wel kans om het noorderlicht te zien. De kerstvakantie zou ik zelf niet voor kiezen. IJsland ligt een stuk noordelijker dan Nederland en dus heb je dan echt een stuk minder daglicht. Zonde, want dan zie je niets van het prachtige landschap.
Wij waren in de herfstvakantie in IJsland. We hadden daglicht tussen circa 8 uur ’s ochtends en 18 uur ’s avonds. Precies lang genoeg om met kinderen van alles te bekijken. Door het tijdsverschil waren ze elke ochtend vroeg wakker, waardoor we vaak rond zonsopkomst al in de auto zaten.
Hoe is het weer in IJsland?
Dat brengt me meteen bij de volgende vraag: hoe is het weer in IJsland? Tja, dat kan alle kanten op en zomaar omslaan. Echt warm is het in de zomer ook niet en in de winter moet je rekening houden met temperaturen onder vriespunt.
Tijdens onze herfstvakantie hebben we ontzettend veel geluk met het weer gehad. Het was meestal rond de 8 graden overdag. Het heeft maar twee keer een dagdeel geregend. Voor de rest was het of bewolkt of echt zonnig. Wel kan het hard waaien en als het dan 8 graden is voelt het meteen koud aan.
Wat voor kleding moet ik mee naar IJsland?
Warme en waterdichte kleding is een must. Een waterdichte jas en waterdichte bergschoenen waren voor ons onmisbaar. Ook een muts, handschoenen en een sjaal zijn geen overbodige luxe. Voor de rest droegen we onze gewone winterkleding. Ik heb getwijfeld over het meenemen van thermokleding, maar deze niet gemist. Zelfs in de gletsjer waar het 0 graden is, was het zonder thermokleding prima te doen.
De kinderen droegen een skijas van Decathlon en ook hun waterdichte bergschoenen komen bij deze winkel vandaan. Koop bergschoenen overigens altijd een schoenmaat groter dan de gewone schoenen, dit omdat voeten genoeg ruimte moeten hebben om op oneffen terrein of bij het naar beneden lopen naar voren te schuiven.
Wat is het tijdsverschil tussen IJsland en Nederland?
Gedurende onze zomertijd is het tijdsverschil tussen IJsland en Nederland 2 uur en tijdens onze wintertijd is dat 1 uur. Dat betekent dat het in IJsland 1 of 2 uur eerder is dan in Nederland. Gevolg hiervan is dat onze kinderen elke ochtend vroeg wakker waren. Zeker met het plannen van excursies en activiteiten tijdens de eerste dagen iets om rekening mee te houden.
Heb je een wereldstekker nodig in IJsland?
Nee, dat hoeft niet. Onze stekkers passen in IJsland gewoon in het stopcontact.
Kan je het kraanwater in IJsland drinken?
Het water uit de kraan is in IJsland van goede kwaliteit. Het is veilig om kraanwater te drinken. Waar je wel rekening mee moet houden is dat het water in geothermische gebieden naar rotte eieren ruikt. Neem je dit water mee in een hervulbaar flesje, dan smaakt het ook naar rotte eieren. Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat dat heel smerig is.
Gelden de Europese dataroaming regels ook in IJsland?
Ik heb niet alle providers gecheckt, maar bij T-Mobile behoort IJsland gewoon bij Europa en dus is je databundel daar geldig. Kijk wel vooraf hoe dit bij jouw provider zit. Afhankelijk van je abonnement kun je gratis een bepaalde hoeveelheid data in IJsland gebruiken.
In IJsland had ik bijna overal 3G en/of 4G bereik. Alleen in het binnenland is het bereik slecht.
Heb je vragen over een vakantie in IJsland met kinderen? Of wil je je eigen ervaringen van een bezoek aan IJsland met kinderen met ons delen? Laat dan gerust hieronder een reactie achter.
Meer lezen
Op zoek naar meer ideeën voor IJsland? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Zwemmen bij Laugarvatn Fontana Spa
- Stedentrip Reykjavik met kinderen
- Into the Glacier, excursie in en op een gletsjer
- Golden Circle IJsland
- De mooiste watervallen van Zuid-IJsland
- Zwemmen in IJsland: zwembaden en gratis geothermische baden
- Gletsjermeer Jökulsárlón
- Direct naar alle blogs over IJsland
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is mede tot stand gekomen in samenwerking met WOW air, Visit Reykjavik, Into the Glacier en Laugarvatn Fontana Spa. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.
Leuk stuk! Maar de tip om bergschoenen een maat groter te kopen is niet juist. Die moeten gewoon goed zitten! Als je gaat/kunt schuiven, krijg je blaren. En koude tenen….
Nee hoor, altijd een maat groter! Je moet juist ruimte hebben om met je voet naar voren te kunnen schuiven als je naar beneden loopt in de bergen. Anders gaat het ontzettend zeer doen aan je tenen. Heb het zelf ooit mogen ervaren en dat was echt zo pijnlijk. De schoenen moeten natuurlijk wel goed aansluiten rondom de voet, maar met dus meer dan normaal ruimte aan de voorkant.