Kugelwald in Tirol, een reuze knikkerbaan in het bos

0
1098
Tijdens haar vakantie in Tirol genoot blogger Fieke volop van de prachtige omgeving. Op bijna elke berg is er wel iets te beleven. Deze keer neemt ze ons meer naar Kugelwald op de Glungezer berg. Oftewel: een reuze knikkerbaan in het bos.

Kugelwald in Tirol: een reuze knikkerbaan in het bos

“Kugelwald!!!” is het antwoord dat de camping eigenaar ons geeft op de vraag naar een leuke kinderactiviteit in de buurt. We krijgen een foldertje en als de kinderen het te pakken krijgen roepen ze direct “leuk een reuze knikkerbaan, daar willen wij naar toe!”. Zo komt Kugelwald op ons ‘to do’ lijstje te staan.

Hoe kom je bij Kugelwald?

Kugelwald ligt op de Glungezer berg op 1560 m hoogte en is de grootste houten kogelbaan ter wereld. Om er te komen kan je de Glungezerbahn nemen in Tulfes. Bij het dalstation is voldoende gratis parkeergelegenheid. Met de stoeltjeslift (tweepersoons) moet je omhoog. Omdat wij met zijn vijven zijn, neemt Bob zoon T. (onze jongste van dan 3,5 jaar oud) op schoot zodat we met drie en twee kunnen zitten. Dit gaat prima. Het instappen in de stoeltjeslift vinden de kinderen een beetje spannend. De mannen bij de stoeltjeslift zetten de lift iets minder snel waardoor het instappen geen enkel probleem is. De kinderen genieten met volle teugen van het ritje, heerlijk zo lekker vrij met de benen bungelend door het berglandschap!

Het dalstation met daarachter de parkeerplaatsen.
Het dalstation met daarachter de parkeerplaatsen.

Aan het eind van de stoeltjeslift ligt iets verder op de berg een groot restaurant. Hier lopen we naar toe, want hier schijnen we de kogels voor de ‘knikkerbaan’ te kunnen krijgen. We halen voor alle drie de kinderen een kogel. De kogels zijn van larikshout gemaakt en ruiken heerlijk. Bij de ingang van het Kugelwald staat een groot bord waarop de verschillende kogelbanen te zien zijn die verspreid liggen in een 7000 m2 groot stuk bos.

200 meter aan kogelbanen

In totaal is er ruim 200 meter aan brede goten met diverse obstakels waardoor de kogels hun weg naar beneden vinden. Er zijn 14 verschillende banen, allemaal net weer even anders. Zo kan je de bal gewoon in de goot leggen en legt hij verschillende bochten naar beneden af. Bij een andere baan moet je de kogel eerst omhoog hijsen voordat hij in de goot terecht komt. Er zijn ook geluidseffecten, hele steile stukken, scherpe bochten en kruisingen (wie is er het eerst is wint). Soms moet je zelf omhoog klimmen, een boomhut in of een trappetje op. En ieder keer weer is het goed kijken waar de kogel uit het parcours komt.

Even omhoog klimmen om de kogel in de goot te leggen.
Even omhoog klimmen om de kogel in de goot te leggen.
Daar gaat de kogel.
Daar gaat de kogel.
De banen liggen heerlijk in het bos.
De banen liggen heerlijk in het bos.
De kogel moet omhoog gehesen worden.
De kogel moet omhoog gehesen worden.
Ook Teun hijst zijn kogel omhoog.
Ook T. hijst zijn kogel omhoog.

Midden op het terrein kan je zelf een ‘Kogelbaan’ bouwen, er liggen allemaal goten waarmee de kinderen zelf op het heuvelachtige terrein aan de slag kunnen. Naast de knikkerbanen zijn er nog een paar andere speeltoestellen waar je met je kogel mee kan spelen.

Tussen de banen door staan voldoende bankjes om even lekker uit te rusten, wat te eten en te drinken. Omdat Kugelwald midden in het bos ligt is het een heerlijke activiteit voor een warme zomerdag, de schaduw van de bomen vinden wij erg fijn. Na ruim 1,5 uur hebben wij alle banen gezien en meerdere malen gedaan.

Wat is er nog meer te doen?

Omdat wij tegen het middaguur klaar zijn kiezen wij ervoor om de lift nog verder omhoog te nemen. Met een éénpersoonsstoeltjeslift kunnen we door naar een hoogte van 2035 m. Let op: de lift is tussen de middag gesloten. Dochter R. weet nu hoe de stoeltjesliften werken en durft wel alleen (wat ook wel moet). Dochter J. en T. willen graag nog op schoot. Het uitzicht vanuit deze stoeltjeslift is werkelijk waar prachtig. Je kijkt uit op de prachtige ruige bergen in het noorden. In de stoeltjeslift zien we al veel wandelaars met rugzak zitten, want vanaf het eindpunt van deze lift starten diverse ‘meerdaagse’ wandeltochten.

Het uitzicht vanuit de lift.
Het uitzicht vanuit de lift.
Alleen in de stoeltjes.
Alleen in de stoeltjes.

Wij kiezen ervoor om een klein rondje te lopen en vooral even lekker te genieten van het prachtige uitzicht. Zittend in de alpenwei met de kinderen om mij heen voelt het alsof ik in de Sound of Music terecht ben gekomen. We nemen de stoeltjeslift weer naar beneden. J. durft nu ook alleen in een stoeltje en zit met een grote lach voor mij in de lift. De kinderen vinden de stoeltjeslift echt een attractie op zich.

Het Sound of Music gevoel bovenop de Glungezer.
Het Sound of Music gevoel bovenop de Glungezer.

We komen weer aan halverwege de berg en besluiten bij het restaurant op de berg wat te eten en te drinken. Zoals op zoveel plekken in Oostenrijk hebben ze ook hier weer aan de kinderen gedacht. Er staan twee grote springkussens, er is een grote zandbak en binnen in het restaurant is er een groot speelgedeelte met speelgoed. Voor de kinderen bestellen we een pizza die ze met zijn drieën opeten. Eten delen is in Oostenrijk nooit een probleem. De prijs van 6 euro is ook prima te doen. Wij genieten nog even lekker na op het terras van dit leuke uitstapje terwijl de kinderen zich uitstekend vermaken.

Overal wordt aan kinderen gedacht, ook bij dit restaurant op de berg.
Overal wordt aan kinderen gedacht, ook bij dit restaurant op de berg.

Praktische informatie

Bij de kassa van de Glungezerbahn kies je hoeveel stukken je wilt afleggen met de stoeltjesliften. Wij hebben vier stukken afgelegd (2 omhoog, 2 omlaag). Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen een deel van de tocht per voet af te leggen. Houd er wel rekening mee dat deze stukken per voet minimaal 1,5 uur duren. Voor 4 stukken met de lift betaal je als gezin 16 euro per volwassene en 9 euro per kind. Het parkeren onder aan de Glungezerbahn is gratis.

Je betaalt geen entree voor Kugelwald, je betaalt alleen voor de kogels 2 euro per stuk en 10 euro borg.

Zouden jou kinderen een bezoek aan Kugelwald ook leuk vinden?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in Tirol te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.