Op zoek naar het middelpunt van Nederland tijdens een wandeling over de Goudsberg bij Lunteren

0
854

Nieuwsgierig naar het middelpunt van Nederland? Onze blogger Saskia wel. Dus ging ze naar Lunteren. Hier is een mooie wandelroute over de Goudsberg en door het Uilenbos waarbij je ook op het geografisch middelpunt van Nederland komt.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips.

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar het middelpunt van Nederland

Wat is het middelpunt van Nederland? Even googlen brengt mij naar een steen in Lunteren. Dit zou het geografisch middelpunt van Nederland zijn. Wikipedia leert mij dat er meer plekken in Nederland zijn die graag deze eretitel willen hebben. Dat er in Lunteren een grote kei staat met de tekst ‘middelpunt van Nederland’ vind ik wel overtuigend. Dus hup, in de auto en op weg naar Lunteren!

Het middelpunt van Nederland, daar moet je als Nederlander toch een keer geweest zijn.

Wandelroute over de Goudsberg en door het Uilenbos

We starten de wandeling bij restaurant Het Uilenbos in Lunteren. Hier staat een informatiebord met daarop verschillende wandelmogelijkheden. De 4,4 kilometer lange wandelroute Goudsberg is vanaf dit punt te beginnen.

Wij kiezen ervoor om de route met de klok mee te loop. Zo doen we eerst de wat langere en rechte wandelpaden en komen we aan het einde van de wandelroute bij de bezienswaardigheden.

Eerst lopen we over de Enkweg door het bos. Tijdens de warme dag dat we deze wandeling doen is het heerlijk in de schaduw. We slaan rechtsaf en lopen het bos uit. De stoffige zandweg loopt zwaar, maar het naastgelegen verharde fietspad wordt goed gebruikt door fietsers en is dus geen optie om op te lopen.

Gelukkig lopen we daarna opnieuw het bos in. Hier is de wandelroute wat onduidelijk bewegwijzerd. Officieel gaat de route volgens mij verder over het fietspad, maar dat is echt geen doen door alle fietsers die er gebruik van maken. Ongeveer evenwijdig aan het fietspad zijn er onverharde wandelpaden in het bos. Hier zoeken we zelf een route uit, al moet ik af en toe op Google Maps kijken om te zien of we nog de goede kant opgaan.

Er vertrekken meerdere wandelroutes vanaf Het Uilenbos.
Er vertrekken meerdere wandelroutes vanaf Het Uilenbos.
Wij kiezen de groene route naar de Goudsberg.
Wij kiezen de groene route naar de Goudsberg.
Op een warme dag is dit onbeschutte gedeelte wel saai en wat zwaar voor de kinderen.
Op een warme dag is dit onbeschutte gedeelte wel saai en wat zwaar voor de kinderen.
We passeren in het bos onder andere dit gedeelte met zand. Een leuke plek om te picknicken en te spelen.
We passeren in het bos onder andere dit gedeelte met zand. Een leuke plek om te picknicken en te spelen.
Langs de wandelroute komen we een paar keer een verrekijker tegen.
Langs de wandelroute komen we een paar keer een verrekijker tegen.

Uitkijktoren op de Goudsberg

Onze wandelroute verlaat het bos. We steken de drukke Hessenweg over en zien dan de uitkijktoren al staan. De toren is niet heel hoog, maar omdat deze bovenop de Goudsberg staat kunnen we toch ver kijken.

Na het beklimmen van de uitkijktoren lopen we verder. Opnieuw het bos in, deze keer via een smal wandelpad. We passeren de Notarisbank en slaan rechtsaf. Het middelpunt van Nederland kan niet ver weg meer zijn.

De uitkijktoren bij de Goudsberg is niet hoog, toch klimmen we er even op.
De uitkijktoren bij de Goudsberg is niet hoog, toch klimmen we er even op.
Het middelpunt van Nederland kan niet ver meer zijn.
Het middelpunt van Nederland kan niet ver meer zijn.

Kei op het middelpunt van Nederland

“We zijn er!” roep ik naar de kinderen. Zij zijn al op een andere kei geklommen: “Deze staat in de schaduw, het maakt niet uit dat dit niet het middelpunt is.” Rondom de kei die het middelpunt van Nederland symboliseert is van geroest staal en gras een zitelement gemaakt. Naast de ‘middelpunt van Nederland’-kei staan er twee andere keien en een boom met een bankje er omheen.

Wat een leuke plek om te zitten en van de mooie omgeving te genieten.

De kinderen hebben geen geduld en willen verder. Dus na een minuut of tien lopen we alweer in het bos.

Tijdlijntrap

De volgende bezienswaardigheid langs deze wandelroute is de Tijdlijntrap. Hier dalen we flink af en deze afdaling wordt vergezeld door een geroeste metalen tijdlijn. Ontzettend mooi gemaakt.

Mijn 10-jarige zoon vindt het reuze interessant en bekijkt elke sculptuur goed. Vooral de sabeltandtijger vindt hij indrukwekkend.

Na de Tijdlijntrap steken we een open gedeelte over waar ik verschillende mensen zie picknicken in het gras of bij het zand. Wij hebben al een stop gemaakt bij een bankje en lopen nu door. We zijn bijna terug bij het beginpunt van de wandelroute.

Praktische informatie

Parkeren kan gratis bij restaurant Het Uilenbos. Bij dit restaurant is een grote speeltuin te vinden. Een perfecte plek om na een wandeling met kinderen heen te gaan.

De route is met een kinderwagen te doen. Bij de Tijdlijntrap zul je de kinderwagen even moeten tillen of via de naastgelegen schuine helling voorzichtig naar beneden rijden. Bij droogte gaat de route deels over wandelpaden met mul zand. Al met al zorgt dit ervoor dat we deze wandeling geen aanrader vinden als je met een kinderwagen bent.

Na het wandelen kunnen kinderen spelen in de speeltuin in het bos bij Het Uilenbos.
Na het wandelen kunnen kinderen spelen in de speeltuin in het bos bij Het Uilenbos.

Het startpunt van de wandeling naar het middelpunt van Nederland is te vinden op onderstaande kaart:

Ben jij al eens op zoek gegaan naar het middelpunt van Nederland?

Meer lezen

We hebben meer tips voor mooie wandelroutes in Gelderland en omliggende provincies. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.