Help! Last van ongedierte op vakantie dat prikt en steekt

0
605

Help! Last van ongedierte op vakantie met kinderen. Ja, ook bij de bloggers van KidsErOpUit gaat er weleens iets mis op reis. We geven jullie een kijkje achter de schermen in onze nieuwe rubriek ‘Help!’. We hopen dat onze bloopers en bijbehorende tips jullie helpen in een ‘noodsituatie’ tijdens een vakantie met kinderen.

Help! Last van ongedierte op vakantie dat prikt en steekt

Deze keer: last van ongedierte op vakantie dat prikt en steekt. De wespensteek in het gezin van Suzanne, de kennismaking tussen goudoog-dazen en Annemiek, de tekentips van Jolinda en het muggenleed van Saskia.

Ongedierte op vakantie: wespensteek op vakantie

Suzanne: “Met ons drieën gaan we een uurtje naar het zwembad op de camping in de Ardèche met onze oudste (toen 1 jaar). Hij kruipt lekker rond rondom het peuterbad en grijpt ineens met zijn hand in een wesp, die daar in het water zit. Je snapt het wel: heel hard brullen natuurlijk, want dat doet pijn.”

Wat te doen na een wespensteek?

“Uitzuigen gaat niet echt op de kleine knuistjes. We raken lichtelijk in paniek, want we hebben onze halve apotheek meegenomen, maar hier hebben we geen rekening mee gehouden. Aan het zwembad kregen we de tip van iemand om op zoek te gaan naar zo’n mechanisch uitzuigpompje of azijn. Dus met onze huilende dreumes gaan we de camping rond, op zoek naar azijn of pompje.”

“Na vier rijen vinden we een caravan met een ouder Nederlands echtpaar. Die hebben een fles azijn bij zich en die mogen we gebruiken, met wat keukenpapier. Snel doen we een met azijn doordrenkt keukenpapiertje om het handje van onze jongste. Dat verkoelt en trekt het gif er uit. Gelukkig kan hij daarna weer snel lachen.”

Wat kan je de volgende keer anders doen?

“Eigenlijk moet je dus gewoon een uitzuigpompje mee op vakantie nemen. Die hebben we dus heel snel na onze vakantie aangeschaft.”

Ongedierte op vakantie: gebeten door de goudoog-daas

Annemiek: “Hittegolf 2019 in Europa, dus ook in Finland. Gelukkig is er veel water om ons heen, dus zoeken we daar verkoeling. Helaas weten zwarte steekbeestjes ons te vinden in de buurt van het water. Op de muggen ’s avonds hebben we ons wel voorbereid, maar wat deze vlinderachtige beestje zijn, weten we niet. Na een rondje googlen ontdek ik dat het een goudoog-daas is. Ze zien er net even anders uit dan die dikke zwarte (paarden-)vliegen die je vaker ziet.

Zodra je uit het water komt, gaan ze op je zitten en slaan vrijwel direct toe. Ze steken niet maar zuigen je bloed op en laten een nare bult achter die pijn doet en jeukt. Helaas heeft vooral mijn zoon last van deze beesten, ze laten hem niet met rust.”

Wat te doen tegen jeuk door dazen?

“Omdat mijn zoon direct reageert als hij voelt dat een daas op hem ging zitten, is hij niet gebeten. Maar het plezier om te gaan zwemmen is meteen verdwenen. Dan maar een plekje in de schaduw zoeken en hopen op een zuchtje wind.”

Wat kun je nog meer doen tegen dazen?

“Volgens mij kun je zelf niets doen tegen dazen. Je kunt DEET gebruiken, maar niet als je gaat zwemmen. Bij boerderijen en maneges worden vaak vallen geplaatst om de dazen te lokken. Dat zijn zwarte ballen met een soort paraplu erboven. Een campingeigenaar zou die ook kunnen plaatsen, als ze weten dat er veel overlast is.

Op internet lezen we dat het dragen van dikke stof in lichte kleuren kan helpen tegen een dazenbeet. Maar met warm weer is dat over het algemeen niet heel comfortabel.”

Wordt er ondanks het ongedierte nog gezwommen?

“De rest van de dagen is het waterplezier ver voorbij. Mijn zoon vindt het echt niet relaxed om steeds aangevallen te worden door die vervelende dazen. Helaas was er tijdens het zwemmen niets anders tegen te doen dan alert zijn.”

Heb je tips tegen dazen?

“DEET smeren zodra je afgedroogd bent, alert zijn en een vliegenmepper bij de hand houden. Dazen zijn vooral overdag actief bij warm, zwoel weer. Heb je (jonge) kinderen, dan zou ik ze goed in de gaten houden zodra je weet dat er dazen in de buurt zitten. Een beet is echt heel naar namelijk.”

Goudoog-dazen blijken lastige gasten, zo merkt Annemiek tijdens haar vakantie.
Een klamboe mee op vakantie kan veel ellende met ongedierte voorkomen.
Een klamboe mee op vakantie kan veel ellende met ongedierte voorkomen.

Ongedierte op vakantie: jeuk door muggenbulten

Muggen, de een wordt er altijd door gebeten, de ander heeft er bijna nooit last van. Saskia: “Bij ons thuis is vooral mijn dochter de pineut. En dan meteen ook flink.”

“Tijd voor wat research. Waarom moeten muggen nu per se ons lastigvallen en voor zoveel jeuk zorgen?Wat blijkt? Niet alle soorten muggen steken, het zijn alleen de vrouwelijke steekmuggen op het moment dat ze bevrucht zijn. Voor de ontwikkeling van de eitjes hebben ze meer voedingsstoffen nodig en je raadt het al…. die vinden ze in ons bloed.”

Wat is de beste tip tegen muggenbeten?

“Het beste is om te voorkomen dat je wordt gebeten door een mug. Hiervoor zijn allerlei anti-muggenmiddelen verkrijgbaar, deze zijn vaak gebaseerd op de werkzame stof DEET (diëthyltoluamide). Je hebt ze als spray, stick, lotion en gel. Ook een klamboe kan trouwens een optie zijn, maar zorg dan wel dat deze geïmpregneerd is.”

Wat is het gevolg van de research tegen steken en jeuk?

“Samen met de trouwe lezers van KidsErOpUit heb ik 18 tips verzameld om de jeuk na een insectenbeet te laten verdwijnen. Deze lees je terug in dit blog met tips om jeuk door muggenbulten te voorkomen of te laten verdwijnen.”

Rond schemering 5 minuten in de bosjes spelen en al flink gebeten door de muggen.
Rond schemering 5 minuten in de bosjes spelen en al flink gebeten door de muggen.
Mijn dochter smeert trouw met DEET. Ze vergeet het maximaal 1x tijdens een vakantie en is het daarna snel afgeleerd....
Mijn dochter smeert trouw met DEET. Ze vergeet het maximaal 1x tijdens een vakantie en is het daarna snel afgeleerd….
We hebben wat twijfels over de werking van deze pleisters. Er zijn sowieso effectievere middeltjes verkrijgbaar.
We hebben wat twijfels over de werking van deze pleisters. Er zijn sowieso effectievere middeltjes verkrijgbaar.
Shoot! Jeuk door muggenbulten 'wegschieten', het ziet er al zo leuk uit.
Shoot! Jeuk door muggenbulten ‘wegschieten’, het ziet er al zo leuk uit.

Ongedierte op vakantie: een teek bij je kind

Heb jij wel eens een teek ontdekt bij je kind? Jolinda wel, maar dat houdt haar niet tegen om er lekker op uit te gaan, de natuur in.

Door teken bijna het bos niet meer in

“Kijken jullie wel uit met teken?” Die vraag heeft Jolinda zo vaak gehoord. “Wij zijn natuur- en wandelliefhebbers en delen onze ervaringen graag. Op Facebook plaatste ik een keer een leuke foto van bosbessen plukken met mijn kinderen. “Oh jee, pas op, er zitten veel teken!” was de eerste reactie. Niet: “Goh wat leuk om te doen, samen de vruchten van de natuur plukken.” Jammer, ik zou bijna bang worden om het bos in te gaan. Bijna, want natuurlijk ga ik lekker de natuur in met mijn kinderen, maar wel goed geïnformeerd.”

Wat te doen tegen een tekenbeet?

“Ik zet wat ik weet over teken voor je op een rij, niet om je bang te maken, maar om je te informeren. Zodat je onbezorgd kunt genieten van de natuur, met kinderen. En het belangrijkste is, om te zorgen dat de kans op een teek heel klein wordt. Tips om tekenbeten te voorkomen dus. Maar ook tips wat je het beste kunt doen als jouw kind of jijzelf toch deze parasiet bij zich draagt.”

Alle informatie van Jolinda kun je lezen in haar blog Week van de teek: ga goed geïnformeerd erop uit in de natuur

De ByeBites Steken en Beten Set is een compact en stevig nylon tasje dat samengesteld is met een compleet pakket aan steken en beten artikelen.
Persoonlijk vind ik deze tekentang het prettigst in gebruik. Verkrijgbaar bij de meeste drogisterijen.
Hiermee kun je een teek verwijderen.

Heb jij ook ervaring met ongedierte op vakantie? Laat het ons weten!

Meer lezen

Op zoek naar meer blogs over reizen met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenTwitte

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.