Help! Pech met de auto tijdens de vakantie. Ja, ook bij de bloggers van KidsErOpUit gaat er weleens iets mis op reis. We geven jullie een kijkje achter de schermen in onze nieuwe rubriek ‘Help!’. We hopen dat onze bloopers en bijbehorende tips jullie helpen in een ‘noodsituatie’ tijdens een vakantie met kinderen.
Help! Pech met de auto tijdens de vakantie
Deze keer: pech met de auto en nu? Het lampje van de auto van Suzanne, de accu van de auto van Irma, de motor van Mieke’s auto en het koppelstuk van de caravan van Saskia. Ze gingen allemaal kapot en dus stonden ze met pech langs de weg tijdens hun vakantie.
In Italië met een kapotte auto: de leenauto-ellende begint
Suzanne: “Op vakantie in Toscane gaat een lampje op het dashboard van onze auto branden. Een bekend euvel voor ons, dat is tweemaal eerder gebeurd dus we weten zeker dat het de lamdasonde (sensor in de uitlaat) is. We bellen de leasemaatschappij en regelen dat onze auto de volgende dag wordt opgehaald en wij een vervangende auto krijgen.”
Leenauto halen, ver weg!
Helaas is dit pas het begin van de ellende. Al snel dient zich het tweede probleem aan.
Suzanne: “Twee dagen later hebben we nog steeds geen vervangende auto en onze eigen auto is al een dag weg. Na tig telefoontjes over en weer naar de leasemaatschappij en ANWB krijgen we de toezegging dat de volgende dag een auto wordt gebracht. Maar wat blijkt de volgende dag? We moesten de auto ophalen. Vijf kwartier rijden verderop.”
“Inmiddels zitten we drie dagen zonder auto op de camping en zijn we afhankelijk van buren voor onze boodschappen. Mijn man gaat uiteindelijk met een taxi de leenauto ophalen. Een dag later krijgen we een telefoontje dat onze eigen auto weer klaar is.”
De auto is niet goed gemaakt
“Onze eigen auto halen we direct op en daarna brengen we de leenauto weer terug. Nog geen 30 km verder begint het lampje weer te branden. Het blijkt dat ze de sonde niet hadden vervangen, maar gewoon de software gereset. De leasemaatschappij en wij hebben er geen vertrouwen in dat het euvel in Italië wordt verholpen, dus de auto gaat op transport naar huis.”
Hoe loopt deze auto pech af?
Suzanne: “Onze wens, een grote leen-auto met trekhaak, is beschikbaar op ruim twee uur rijden van onze camping! Dat stuk met een taxi op en neer om een auto op te halen kost ons weer een dag vakantie na alle ellende die we al hadden gehad. Dus na vele telefoontjes regelt de leasemaatschappij dat deze auto naar ons wordt gebracht. Een dag later krijgen we onze leenauto, waarmee we nog een week rond rijden en de terugreis maken.”
Wat is Suzannes tip voor de volgende keer auto pech?
“Koop geen Renault, haha. Maar serieus: Of je recht hebt op vervangend vervoer in het buitenland na pech, is afhankelijk van jouw leasecontract. Zorg dus dat jij of iemand anders uit jouw gezin op de hoogte is van hoe en wat bij autopech in het buitenland. En anders van te voren een aanvullende verzekering afsluiten.”
Na een heerlijke zonvakantie terug op het vliegveld doet de auto het niet meer
Irma: “Terug op het vliegveld na een heerlijke zonvakantie, doet onze auto het niet meer! We hadden een auto waarbij niet automatisch de verlichting uitging als je de motor uitzet. Altijd denken we hieraan maar net die keer, door wat haast, niet. Twee weken later bij terugkomst willen we de auto met het automatische slot open doen. Dit lukt niet. Raar denken we. Dus maar met de sleutel zelf de deur openen. Daarna de auto proberen te starten, dit lukt niet. Ojee de accu is leeg.”
Hoe lost Irma het probleem met de accu op?
“We bellen de Wegenwacht en deze is gelukkig binnen een half uur ter plaatse. Fijn als je met een klein kind reist. Met startkabels wordt onze auto weer gestart en we kunnen naar huis rijden.”
“Maar de auto mag niet afslaan en we mogen hem het eerste uur niet uitzetten. Met samengeknepen billen rijden we Eindhoven uit, naar het noorden van het land. Elk stoplicht heel voorzichtig optrekken, de auto schokt dan wel wat. Als we eindelijk op de snelweg zijn worden we wat rustiger. Pas als we thuis zijn aangekomen zetten we de motor voor de eerste keer weer uit. Uiteindelijk moet de accu ook vervangen worden.”
Tips van Irma om deze pech met een lege accu te voorkomen
Irma: “Mijn tip aan jullie is: niet vergeten om de verlichting uit te zetten. Ook al heb je nog zo’n haast. Plak van te voren een sticker op je stuur met deze boodschap. Of koop een auto waarbij de verlichting automatisch uit gaat.”
Heuvels, caravan en automatische versnelling: ingrediënten voor pech met de auto
Voor de eerste keer op vakantie met de caravan naar een behoorlijk heuvelachtig gebied in Duitsland. Wat kan er mis gaan, denken Mieke en haar gezin. De voorgaande autorit met caravan is prima verlopen. Deze keer komen we drie uur later dan gepland aan op onze bestemming door een oververhitte motor.
Het probleem: een rokende motor
Mieke: “Na ruim drie uur rijden door Duitsland wordt het gebied flink heuvelachtig. Geen probleem voor onze auto met caravan, zo denken wij. Het laadvermogen van de caravan klopt – zelfs nog gewogen voor vertrek – en de automotor heeft voldoende vermogen om de caravan zonder problemen te trekken. En wat rijdt dat toch prettig he, met een automatische versnellingsbak…”
“Achteraf horen we van iedereen om ons heen: dat weet je toch, dat je bij heuvels en een automaat de handversnelling moet gebruiken? Nee dus, dat weten wij niet. Daarom staan we met een rokende, oververhitte motor en drie kinderen langs de autobahn.”
Bij een automaat blijft de versnelling ‘slippen’ terwijl er eigenlijk doorgeschakeld moet worden. Korte uitleg van de ANWB: “Een automaat kiest zelf de juiste versnelling. Ingrijpen (met de handversnelling/sportversnelling) is desondanks aan te bevelen, vooral als de versnellingsbak veelvuldig tussen twee versnellingen heen en weer schakelt. Dit gedrag drijft de temperatuur van de olie op.”
Hoe lost Mieke de situatie met de oververhitte motor op?
“Aangezien het een hele drukke zaterdag in de vakantieperiode is, duurt het ruim twee uur voordat de ADAC (Duitse ANWB) bij ons arriveert. We hebben het geluk dat we een parkeerplaats kunnen bereiken, dus de stoelen en tafel naar buiten gezet en broodjes gesmeerd. Voordeel van een caravan, je hebt alles bij je.”
“Als de ADAC arriveert, is de motor al goed afgekoeld. Van de wegenwacht begrijpen we, dat rijden met automaat, caravan en heuvels geen goede combi is. We starten de auto weer en deze doet het. Daar hadden we geluk mee, want het kan erger aflopen.”
“Met de ADAC achter ons aan rijden we via de vluchtstrook naar de volgende parkeerplaats om te zien of het goed blijft gaan. En ja, we kunnen onze reis vervolgen. Wel moet de olie ververst worden omdat deze oververhit is geraakt.”
Wat kun je doen om een oververhitte motor te voorkomen?
Mieke: “Mijn tips om niet in deze situatie te belanden zijn: lees het instructieboekje van je auto door. En wij gebruiken nu standaard de handversnelling als de caravan achter de auto hangt. Maar doe dat in ieder geval in heuvel- of bergachtig gebied! En, maar dat geldt voor alle autopech: sluit een Pechhulpverzekering af. Ook in het buitenland kun je deze bereiken en word jouw hulpvraag doorgezet naar de desbetreffende wegenwacht.”
Koppelstuk tussen auto en caravan kwijt en verlichting doet het niet meer
Saskia: “We rijden met de auto en caravan naar Frankrijk. Zin om drie weken te gaan kamperen. Meteen als we de grens over rijden merken we weer dat de wegen in België minder goed zijn dan in Nederland. We hobbelen voort en opeens zien we in de achteruitkijkspiegel dat de lichten van de caravan het niet doen. Geldt dat ook voor de achterverlichting? Dat zou betekenen dat de rest van het verkeer het niet ziet als we remmen of van richting veranderen….”
Wat doe je als de caravanverlichting het niet meer doet?
“De eerste de beste parkeerplaats die we tegenkomen gaan we de snelweg af. En meteen zien we de veroorzaker van het probleem. Het koppelstuk van de elektra tussen de auto en de caravan is weg. Shit….”
“We bellen de wegenwacht en die vertellen ons dat er geen wegenhulp in Belgie beschikbaar is vanwege Kroningsdag. ‘Kom maar naar het dichtsbijzijnde steunpunt in Nederland, we hebben daar zo’n onderdeel wel liggen’, krijgen we te horen. Hmm, hoe gaan we dit doen? Rijden met een caravan zonder verlichting is niet veilig.”
Hoe liep het af?
Saskia: “We besluiten om de caravan achter te laten op de parkeerplaats. Ik blijf erbij en mijn man rijdt met de auto en de kinderen naar Nederland. Daar op die parkeerplaats lees ik mijn eerste boek van deze vakantie uit. Na zo’n 3 uur wachten komt mijn man terug. We koppelen de caravan weer aan de auto en met de nodige vertraging rijden we door naar Frankrijk.”
Wat zou je kunnen doen problemen met een verloren koppelstuk te voorkomen?
Saskia: “Tja, toch maar standaard zo’n koppelstuk als reserveonderdeel in de caravan leggen.”
Wat zou je de volgende keer anders doen?
Saskia: “Die vakantie hebben we nog een keer pech met de caravan. We zijn er zo zat van dat we besluiten om de caravan te verkopen. Voor ons komt er geen volgende keer meer!”
Heb jij ook ervaring met pech met de auto onderweg? Laat het ons weten!
Meer lezen
Op zoek naar meer blogs over reizen met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Help, paspoort kwijt!
- Zo overleef je Zwarte Zaterdag
- Zo ontwijk je reizen op Zwarte Zaterdag
- Lekkere lunchtips voor tijdens een lange autoreis
- Direct naar alle tips voor onderweg
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).