Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder, een onontdekt pareltje

0
544

Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder belooft een interactieve ontdekkingstocht voor jong en oud. Die belofte maakt het museum volgens de kinderen van Mieke meer dan waar. Wil je een museum in Den Helder bezoeken? Kies dan voor Reddingmuseum Dorus Rijkers.

Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder met kinderen bezoeken

We vieren vakantie in de buurt van Den Helder en brengen aan meerdere musea een bezoek. Eerder bezochten we al het Marinemuseum met Z. (11 jaar), K. (7 jaar) en T. (5 jaar), nu is het de beurt aan het Reddingmuseum Dorus Rijkers.

Samen met het Marinemuseum is deze ondergebracht op de voormalige marinebasis Willemsoord in Den Helder. Heb je de tijd? Kies er dan voor om de bezoeken over twee dagen te verspreiden want er is enorm veel te doen en te zien bij beide musea.

Wow, wat is dit museum in Den Helder interactief!

We moeten even zoeken naar de ingang van Reddingmuseum Dorus Rijkers. Het lijkt een wat ondergeschoven kindje op het grote terrein van Willemsoord. Eenmaal binnen verrast het museum ons op het gebied van interactiviteit. “Het lijkt hier op het Spoorwegmuseum”, vindt K. en dat vinden wij ook. Het museum is heel toegankelijk en overal zijn leuke en leerzame dingen te doen. Wat een leuk museum in Den Helder.

Aparte audiotour voor kinderen, met medaille

Bij de balie krijgen we uitleg over de audiotour, wij krijgen een andere dan de kinderen. Zij hebben een tour met vragen en een reddersmedaille na afloop. Bijkomend voordeel van de aparte tour is dat je met de kinderafstandsbediening niet alle audio-punten kunnen activeren. Niet alles is geschikt voor kinderoortjes.

Met de audiotour komen we overal in het museum. De vele interactieve mogelijkheden vallen op, net als de grote mate van toegankelijkheid. Zelf voelen, doen en ervaren staat voorop.

… zelf uitproberen hoe drenkelingen vroeger werden geholpen.
… zelf uitproberen hoe drenkelingen vroeger werden ‘geholpen’. Gelukkig is deze rolton-methode afgeschaft.

Er zijn allerlei digitale spellen. Achter een roer met daarboven een beeldscherm maken de jongens eerst hun eigen paspoort aan. Het spel – onder meer het varen tussen zandbanken door en het aantrekken van de juiste kleding – wordt zo heel persoonlijk.

We brengen behoorlijk wat tijd door bij de vaarsimulator. Daar beleven de kinderen hoe een wilde zee aanvoelt. Ze moeten hun best doen om te blijven staan!

Nu is de zee nog kalm bij de vaarsimulator maar dat verandert snel!
Nu is de zee nog kalm bij de vaarsimulator maar dat verandert snel!
Eerst de oliejassen aan voordat de golven over het dek slaan.
Eerst de oliejassen aan voordat de golven over het dek slaan. O nee, dat valt mee maar zo voelt het wel.

Breed thema

En er is nog niets dat wij aantrekkelijk vinden aan Reddingmuseum Dorus Rijkers. In eerste instantie denken wij dat het vooral over het reddingswezen gaat. Maar op een logische en creatieve manier trekt het museum het onderwerp veel breder.

Denk niet alleen aan reddingsboten, redders en hun heldenverhalen en reddingsmethodes en technieken, maar ook aan weersverwachtingen en -voorspellingen, windkracht, communicatiemanieren door de jaren heen, de werking van satellieten en verschillende vuurtorens. Dat maakt het museum gevarieerd en aantrekkelijk voor een breed publiek.

Tegenwoordig wordt een schip dat hulp nodig heeft, opgespoord met satellieten. De kinderen leren hoe de exacte locatie van het schip wordt bepaald.
Tegenwoordig wordt een schip dat hulp nodig heeft, opgespoord met satellieten. De kinderen leren hoe de exacte locatie van het schip wordt bepaald.
In de windtunnel voelen we hoe een forse storm voelt.
In de windtunnel voelen we hoe een forse storm voelt.
Wat mogen we in dit museum veel doen! Buiten liggen zes varende historische reddingsboten.
Luisteren en kijken naar een heldenverhaal van een redding op ze
Luisteren en kijken naar een heldenverhaal over een redding op zee.
Voor een kleine extra bijdrage kunnen we meevaren in reddingsboot Johan de Witt.

Onze conclusie na het bezoek aan het Reddingmuseum

In het museum is het heerlijk rustig, terwijl ons bezoek in de zomervakantie is. Vergeleken bij het Marinemuseum is dat een verademing. Daar is het druk in de topattracties en voordat we in de duikboot konden, stonden we in een flinke rij. Ook het restaurant in het Marinemuseum was niet berekend op drukte zodat we noodgedwongen buiten zaten.

De koffiehoek in het Reddingmuseum biedt voldoende zitgelegenheid, hoewel de kinderen liever in de reddingsboot zitten. Ook bij binnenkomst zijn we aangenaam verrast: direct stapt een medewerker vanachter de balie naar ons toe om ons te verwelkomen. Na een persoonlijk praatje en uitleg over de audiotour voelen wij ons erg welkom. Later komt ook de gids en schipper van de vaartocht ons persoonlijk ophalen in het museum. Even zelf varen? Geen probleem.

Onze conclusie is dan ook: Reddingmuseum Dorus Rijkers is een geweldig museum in Den Helder. Geen wachttijden en drukte en kinderen kunnen heel actief aan de slag.

Meer informatie

Reddingsmuseum Dorus Rijkers is open van dinsdag t/m zondag van 10 tot 17 uur. Tijdens schoolvakanties ook op maandag.

Volwassenen betalen 8,50 euro en kinderen van 4 t/m 17 jaar 6,50 euro. Met de Museumkaart is de entree gratis. Voor wie zowel het Reddingsmuseum als het Marinemuseum wil bezoeken, is de combikaart een goede optie. Deze kost 15 euro voor volwassenen en 10 euro voor kinderen van 4 t/m 17 jaar. De kaart is langere tijd geldig. Je kunt dus op verschillende dagen de musea bezoeken (prijspeil 2018).

Vaartochten met de Johan de Witt (20 minuten in Binnenhaven) zijn niet bij de toegangsprijs inbegrepen. Een tocht kost 2,50 euro per persoon.

Het adres van het Reddingsmuseum is Willemsoord 60G.In Den Helder kun je de ANWB-borden Willemsoord volgen. Parkeren is gratis. Nog meer weten? Zie dan de website.

Ligging

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes met kinderen in Noord-Holland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.