Sneek: Fries Scheepvaart Museum met kinderen

0
482

Tijdens onze dag in Sneek met kinderen bezochten we ook het Fries Scheepvaart Museum. We dachten dat we met 3 uur beschikbare tijd goed uit zouden komen… Dat was dan ook de enige tegenvaller van het hele museum: we kwamen tijd tekort!

Fries Scheepvaart Museum

Midden in het centrum van Sneek ligt het Fries Scheepvaart Museum. Vanaf de parkeerplaats bij het Zandsculpturenfestival liepen we er in 5 minuten heen. Jas ophangen, tas in het gratis kluisje en naar de balie. Hier kregen we uitleg over de verschillende mogelijkheden voor kinderen. Zo hoorden we dat het Fries Scheepvaart Museum uit twee delen bestaat: het kindermuseum en het ‘gewone’ museum.

Het Fries Scheepvaart Museum staat in het oude centrum van Sneek.
Het Fries Scheepvaart Museum staat in het oude centrum van Sneek.

Voor het kindermuseum zijn er aantrekkelijke werkboekjes voor kinderen, afgestemd op de verschillende leeftijdscategorieen en vaardigheden. Voor een bezoek aan het gewone gedeelte van het museum is er voor kinderen een speurtocht waarbij ze op zoek gaan naar een schatkist. Ook deze speurtocht ziet er goed uit: de kinderen kregen een kistje mee met een schatkaart en allerlei spulletjes die ze nodig hebben tijdens de speurtocht.

Er is keuze uit meerdere werkboekjes voor het kindermuseum.
Er is keuze uit meerdere werkboekjes voor het kindermuseum.

Het kindermuseum van het Fries Scheepvaart Museum

Geef onze kinderen een werkboekje en je hebt er geen kind meer aan. Met de werkboekjes en de kist van de speurtocht in de hand renden ze voor ons uit, op zoek naar de ingang van het kindermuseum. Er is een aparte zolderruimte voor de kinderen ingericht en ik kan volwassenen zonder kinderen aanraden om hier toch even te kijken. Bij het betreden van de zolder wisten we niet waar te beginnen, wat staan er veel leuke en interactieve onderdelen!

Achter deze deur begin het kindermuseum van het Fries Scheepvaart Museum.
Achter deze deur begin het kindermuseum van het Fries Scheepvaart Museum.

Dochter M. (7 jaar) ging meteen helemaal zelfstandig met haar werkboekje aan de slag. Zoon C. (bijna 6) begon met zijn werkboekje maar legde dat al snel opzij omdat hij zoveel te doen had. Later kwam hij het boekje weer ophalen om toch de opdrachten te maken.

Maureen ging helemaal op in haar werkboekje.
M. ging helemaal op in haar werkboekje.
Ook Camiel pakte later zijn boekje er weer bij.
Ook C. pakte later zijn boekje er weer bij.

In het kindermuseum staat het leven van een paar schipperskinderen uit verschillende tijdsperiodes centraal. Aan de hand van hun leven kunnen de bezoekers allerlei spelletjes doen zoals een trekschuit trekken, houten vissen herkennen, een vrachtschip beladen of een computerspelletje waarbij je een schip uit de haven laat varen. C. heeft zich een hele tijd vermaakt in het kleine zeilschip dat middenin de ruimte staat.

Ik had niet verwacht dat we ons in deze relatief kleine ruimte zolang zouden vermaken. Hier kunnen veel andere regionale musea een voorbeeld aan nemen.

Een zeilboot in elkaar puzzelen.
Een zeilboot in elkaar puzzelen.
Wat zit er in die kist?
Wat zit er in die kist?
Visjes vangen.
Visjes vangen.
Ervaren hoe het voelt om een trekschuit te trekken.
Ervaren hoe het voelt om een trekschuit te trekken.

Schat zoeken in het Fries Scheepvaart Museum

Opeens zagen we dat we nog maar een uur de tijd hadden tot sluitingstijd van het museum en M. en C. wilden de schatkist-speurtocht nog doen! Hiervoor moesten we het kindermuseum verlaten en naar het serieuze gedeelte van het museum gaan.

De inhoud van de speurtochtkist.
De inhoud van de speurtochtkist.
Maureen bestudeert de schatkaart.
M. bestudeert de schatkaart.

De kist werd geopend en de schatkaart bestudeerd. Met deze kaart maak je een tocht door het hele museum. Dit deel is wel vrij traditioneel en biedt weinig interactiviteit, maar met de schatkaart in de hand werd het toch leuk voor M. en C. Op verschillende plekken kwamen ze vragen en opdrachten tegen, variërend van het vouwen van bootjes tot het maken van een puzzel. Bij elke opdracht kregen ze een letter en de letters vormden een woord. Dat was de hint voor de plek waar ze de echte schatkist staat. Vijf minuten voor sluitingstijd renden ze door het museum om de schat te zoeken…. en gelukkig ook echt te vinden!

Druk bezig met een van de opdrachten.
Druk bezig met een van de opdrachten.
De schatkaart-speurtocht is vanaf een jaar of 7 goed te doen. Camiel deed mee, maar Maureen leverde het meeste werk.
De schatkaart-speurtocht is vanaf een jaar of 7 goed te doen. C. deed mee, maar M. leverde het meeste werk.
We hebben de schat gevonden!
We hebben de schat gevonden!

Het Fries Scheepvaart Museum kan wat mij betreft qua aantrekkelijkheid voor kinderen echt concurreren met het bekende Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Combineer het in de zomer met een bezoek aan het Zandsculpturenfestival en je hebt een erg leuk dagje uit met de kinderen!

Praktische informatie

Volwassenen betalen 6 euro om het museum te bezoeken en krijgen daarbij zelfs een kopje koffie of thee. Voor kinderen van 6 t/m 18 jaar is de entree 2 euro. Met Museumkaart mag je gratis naar binnen. Het werkboekje voor het kindermuseum kost 1,25 euro en de speurtocht met schatkist kost 2,50 euro (1 schatkist is voldoende voor het hele gezin). Daarnaast is er ook nog een stickertoer (2,50 euro) en een boat-lab (3 euro). Meer informatie is te vinden op de website van het Fries Scheepvaart Museum.

Ben jij al eens in het Fries Scheepvaart Museum geweest? Ben jij er net zo enthousiast over als wij?

Meer lezen

Op zoek naar meer dagjes uit waarbij boten centraal staan? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Previous articleMuiderslot met kinderen
Next articleMarionettentheater in Salzburg
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.