De Spaanse Rijschool in Wenen bezoeken? Lees eerst onze tips!

0
641
De Spaanse Rijschool in Wenen bezoeken hoort er echt bij als je een stedentrip naar de Oostenrijkse hoofdstad doet. Saskia zag de training van de Lippizaner paarden al een keer eerder zonder kinderen, nu is het hoog tijd om deze bijzondere voorstelling aan het hele gezin te laten zien.

Wat is de Spaanse Rijschool in Wenen?

De Spaanse Rijschool in Wenen is de oudste nog bestaande school ter wereld voor het opleiden van paarden. De keizerlijke familie was oorspronkelijke de eigenaar van de rijschool en gebruikte het voor rijles en voor representatiedoeleinden. Nu is het een toeristische attractie geworden die niet alleen in Wenen optredens verzorgt maar ook over de hele wereld toert voor shows.

Bij een show van de Spaanse Rijschool zul je alleen hengsten zien. Ze beginnen op 4-jarige leeftijd met hun opleiding die minstens 8 jaar duurt. Op 12-jarige leeftijd hebben de Lipizzaner hengsten het hoogste niveau bereikt en wordt er vooral gewerkt aan verfijning en verbetering. Omdat de training zo langzaam wordt opgebouwd kunnen de paarden lang mee. Er doen zelfs paarden van 25 jaar en ouder mee aan de voorstellingen van de Spaanse Rijschool.

Waarom heet de Spaanse Rijschool in Wenen zo?

Bij de naam ‘Spaanse Rijschool’ denk je eerder aan Spanje dan aan Oostenrijk. Toch staat de Spaanse Rijschool in Wenen. De naam verwijst naar de herkomst van de paarden en naar de Spaanse rijmeesters die in de 16e en 17e eeuw aan het Habsburgse hof werkten.

Met deze info kun je meteen de vraag beantwoorden die je kinderen 100% zeker gaan stellen: “Waarom heet de Spaanse Rijschool niet de Oostenrijkse Rijschool?”. Het is in ieder geval de eerste vraag die dochter M. en zoon C. stellen als ik vertel dat we in Wenen naar de Spaanse Rijschool gaan.

Tijdens het wachten bekijken we een vitrine vol met prijzen en beeldjes.
Tijdens het wachten bekijken we een vitrine vol met prijzen en beeldjes.

Met kinderen een ochtendtraining van de Spaanse Rijschool bezoeken

“Gaat de deur al bijna open?” C. is het wachten zat. We zijn ruim op tijd bij de Spaanse Rijschool en omdat er geen vaste zitplaatsen zijn, hebben we een half uur van tevoren een plekje in de rij opgezocht. Een medewerker opent de deur en deelt meteen mee dat foto’s maken tijdens de ochtendtraining niet is toegestaan.

Die kant op voor de Spaanse Rijschool.
Die kant op voor de Spaanse Rijschool.

Bruin paard tussen de witte paarden

In de prachtige barokke rijzaal (uit 1735) zoeken we een plekje. Harde houten klapstoeltjes zijn het, gaat dit twee uur prettig zitten? Gelukkig blijkt dat ontzettend mee te vallen. De spreekstalmeester opent de training en vertelt dat er vier groepjes paarden te zien zijn. Het eerste groepje bestaat uit vier witte- of grijzige paarden en één bruin paard. “Ik dacht dat ze alleen witte paarden hadden, waarom is er nu een bruine?” vraagt M. Ik moet het antwoord schuldig blijven, maar de spreekstalmeester vertelt er later meer over: “99,9% van de paarden van de Spaanse Rijschool is wit, we geloven dat een bruin paard tijdens de training en de shows geluk brengt.”

Ondertussen vraagt C. wanneer het echt gaat beginnen. “Ik zie de paarden alleen maar rondjes lopen” zegt hij. Hij heeft niet door dat de paarden oefenen met bepaalde pasjes. Pas als we hem daarop wijzen ziet hij het. Met zijn vingers doet hij de pasjes na op de reling van de tribune: “Kijk, ik kan het ook, het is helemaal niet moeilijk.”

Pasjes oefenen

We hopen dat de volgende groepen paarden andere dingen gaan laten zien, zoals bijvoorbeeld het lopen in een bepaalde formatie. Maar helaas, vandaag worden er alleen pasjes geoefend tijdens de training. We zien na het eerste half uur al mensen vertrekken. Wij blijven zitten, al kost dat C. best wat moeite. Zo zien we in het derde groepje paarden nog dat er een sprong wordt geoefend. Als het laatste groepje paarden wordt aangekondigd en het blijkt dat dit het ‘beginnersklasje’ is, besluiten we dat het voor ons mooi is geweest.

Wij zaten links. Hier kun je goed zien hoe hoog de bezoekers zitten.
Wij zaten rechts. Hier kun je goed zien hoe hoog de bezoekers zitten.

De ochtendtrainingen verschillen van elkaar

In de herinnering mij was de training die ik zo’n 15 jaar geleden zag interessanter voor het publiek. Het kan heel goed zijn dat de verschillen tussen de ochtendtrainingen groot zijn en dat er elke keer iets anders wordt geoefend. Om de paarden niet te overbelasten worden de klassieke ‘School Jumps’ bijvoorbeeld niet bij elke training gedaan. Ondanks dat vind ik een bezoek aan de Spaanse Rijschool een echte ‘must see’. Het is een prachtig stukje geschiedenis waar je getuige van bent.

Waar kun je de Lipizzaner paarden in Oostenrijk nog meer zien?

Stoeterij Piber van de Spaanse Rijschool is te vinden in Steiermark (regio in Oostenrijk). Hier zijn de merries en veulens te vinden, bijzonder is dat de veulens bruin worden geboren. De combinatie van de witte merries en de bruine veulens is sowieso erg mooi om te zien. Het is mogelijk om de stoeterij te bezoeken en een rondleiding te doen. Liefhebbers kunnen een rit in een koets maken. Voor kinderen is er een speciaal programma en een belevingspad.

Trainingscentrum Heldenberg van de Spaanse Rijschool is ten noorden van Wenen te vinden. Hier zijn niet alleen de Lipizzaner paarden te zien maar ook oude auto’s, een openluchtmuseum en een Engelse tuin. Voor kinderen is er heel veel leuks te beleven waaronder een Lipizzaner Adventure Trail.

Entreetickets en andere praktische informatie

Naast het bezoeken van de voorstellingen en de ochtendtraining is het ook mogelijk om een tour met een gids te doen, hierbij krijg je een kijkje achter de schermen van de Spaanse Rijschool. De prijzen van de entreetickets voor de verschillende bezoekmogelijkheden zijn terug te vinden op de website van de Spaanse Rijschool. De ochtendtraining kost 15 euro voor volwassenen en 7,50 euro voor kinderen, voor een show betaal je 28 tot 164 euro (prijspeil 2018).

De paarden van de Spaanse Rijschool zijn niet altijd in Wenen. Check dus van tevoren goed op de website of ze er zijn op het moment dat je je bezoek aan Wenen voorbereidt.

Koop je kaartje op tijd of vooraf online.
Koop je kaartje op tijd of vooraf online.

Hoe lang duurt een show van de Spaanse Rijschool?

De deur naar de rijzaal gaat 10 minuten voor aanvang open, maar ongeveer een half uur daarvoor vormt zich al een rij. Zorg dat je er tijdig in staat zodat je in de rijzaal een zitplaats hebt. Het kaartjes is voor een zit/sta-plaats, dus als je te laat bent kun je vast wel raden welke plekken er over zijn….

De ochtendtraining van de Spaanse Rijschool duurt 2 uur en is altijd van 10 tot 12 uur, het is mogelijk om de ochtendtraining eerder te verlaten als 2 uur te lang voor je is.

De echte shows van de Spaanse Rijschool verschillen in tijdsduur. Denk hierbij aan een duur van 70 tot 85 minuten.

Waar is de Spaanse Rijschool in Wenen te bezoeken?

De Spaanse Rijschool ligt centraal in het centrum van Wenen en dichtbij andere bekende bezienswaardigheden. Hierdoor is een bezoek aan de Spaanse Rijschool makkelijk te combineren met andere highlights.

Zou jij een keer naar de Spaanse Rijschool in Wenen willen? En zou je dan met of zonder kinderen erheen gaan?

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor bekende must see bezienswaardigheden? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is mede tot stand gekomen in samenwerking met de Spaanse Rijschool. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.