Stadswandeling in Heerlen langs stoere street art

0
594

We weten het inmiddels eigenlijk wel: steden die in eerste instantie niet direct bovenaan je bucketlist staan, blijken juist te verrassen. Blogger Annemiek deed een stadswandeling in Heerlen met haar kinderen. Ze ontdekten hele stoere street art en een toffe (tijdelijke) tentoonstelling. Lees nu verder en hup, naar Heerlen!

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips.

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Stadswandeling in Heerlen langs stoere street art

Heerlen wordt de laatste jaren steeds stoerder. Waar de stad lange tijd te kampen had met een negatief imago, lukt het sinds een paar jaar steeds beter om met nieuwe initiatieven de stad op een andere manier op de kaart te zetten. Inmiddels is er van alles op straat te vinden en dat maakt Heerlen een soort van openluchtmuseum.

Eén van die initiatieven is de komst van tientallen muurschilderingen, oftewel Murals. Kale muren in de stad worden opgevrolijkt door kleurrijke kunstwerken, gemaakt door kunstenaars van over de hele wereld. Ook zijn er enkele mini-Murals te vinden. Op de site Street art Heerlen vind je een plattegrond met alle Murals, plus informatie over de kunstenaar. Hier staan enkele routes op beschreven: twee wandelroutes en een fietsroute.

Wij kiezen een zonnige dag uit om deze stadswandeling in Heerlen te ervarenen kiezen voor de lange wandelroute. Met de (digitale) plattegrond in de hand gaan we op pad. We zijn bekend in deze stad en komen er regelmatig. Enkele Murals zijn dus al vertrouwd, maar sommige hebben we nog nooit ‘live’ gezien. En we zijn benieuwd of we de mini’s zullen zien. Maar hoe mini is mini eigenlijk?

Murals groot en klein

We starten in het Uilegats/Plaarstraat, een smal straatje waar je waarschijnlijk makkelijk voorbij loopt, als je niet weet wat er verstopt ligt. Hier vinden we zowaar de eerste Mini! Dat wordt opletten, want ze blijken echt maar zo’n 15cm groot. Als we doorlopen, zien we dat het straatje uitkomt op een leuk pleintje, de Morenhoek, mét een grote kleurrijke muur met daarop dansende eenden. Er staat een gezellig bankje dat versierd is met mozaïek en dat nodigt al meteen uit voor een mini-pauze. Later komen we nog meer van die vrolijke mozaïek-banken tegen.

De Vreemdeling

Via de passage lopen we richting Pancratiusstraat en daar zien we de ene Mural na de andere. De mooiste is toch wel de ‘reus’: L’etranger (de vreemdeling), een enorme tekening van een vriendelijk ogend persoon. Details nodigen uit om te blijven kijken. Vlakbij kun je ook weer enkele mini’s vinden en aan de overkant van de straat zien we een konijn en een vogel. We lopen verder en speuren naar nog meer mini’s. En we ontdekken tekens op de grond die verraden dat we in de buurt zijn.

De Vreemdeling.
De Vreemdeling.
Deze eens heeft heel wat te vertellen zo te zien.
Deze eend heeft heel wat te vertellen zo te zien.
En nog een mini.
En nog een mini.

Bekend van het Klokhuis en het Jeugdjournaal

Via het Wilhelminaplein en de Willemstraat komen we bij een spoorwegovergang. Hier steken we over om aan de andere kant van het spoor een paar enorme kunstwerken te bekijken. Een tijdje geleden heeft het Klokhuis een reportage gemaakt over de Heerlens Murals en ook het Jeugdjournaal heeft er een filmpje over gemaakt. De papegaai die in de reportage van het Klokhuis wordt gemaakt, is hier langs de Spoorsingel te zien. Wij vinden hem niet meteen en beseffen dan dat we ook af en toe achterom moeten kijken…

Mijnverleden en Piñata’s

Een van de Murals langs de Spoorsingel laat een groot rad zien met twee in elkaar geslagen handen. Het beeld herinnert aan het mijnverleden van deze regio. Vlakbij zie je een tekening van een video-bewakingscamera en als je goed kijkt, zie je dat hij uit allemaal snippers papier lijkt te bestaan, net als een Piñata. Laat dat nou de naam van deze Mural zijn!

Monument voor de mijnwerkers.
Monument voor de mijnwerkers.

Station en Maankwartier

Op dit moment wordt er flink gebouwd in de buurt van het station. Deze plek noemen ze het Maankwartier en je kunt al rondkijken bij het pas geopende Maanplein. Je komt er langs als je via het station het spoor weer wil oversteken. Liefhebbers van architectuur kunnen hier heerlijk rondkijken, maar onze kinderen zoeken liever verder. Inmiddels is de blik vooral gericht op de ‘geheime tekens’ en blijkt het zoeken naar de mini’s het allerleukste van de wandeling.

Alles kan en mag

De route van deze stadswandeling in Heerlen is heel geschikt voor een eigen variant. Op de website zie je precies waar de Murals te zien zijn en zo bepaal je zelf of je je aan de route houdt of niet. We merken dat de beentjes toch wat moe beginnen te worden en kiezen daarom voor een afkorting. Via het winkelcentrum en de Saroleastraat lopen we naar het Pancratiusplein. Hier zijn volop terrasjes die uitnodigen om bezocht te worden. Het plein is autovrij en een heerlijke plek om even te rennen en te dollen. Ineens blijken de beentjes toch niet zo moe meer…

De Murals met de felle kleurtjes spreken de kinderen het meeste aan.
De Murals met de felle kleurtjes spreken de kinderen het meeste aan.

Schunck Glaspaleis

Wie het leuk vindt kan het bezoek aan Heerlen uitbreiden met een bezoek aan het Glaspaleis. In dit gebouw vind je een bibliotheek, muziekschool, filmzaal, café én een restaurant met dakterras op de bovenste etage. Vanaf dit terras kun je prachtig over de stad en omgeving uitkijken. En wist je dat er in de kelder van dit gebouw vaak exposities gehouden worden? Tot en met 27 november 2016 is er een tentoonstelling met de naam ‘Spielerei’. Het leuke van deze tentoonstelling is dat je met de kunst mag spelen. Je moet wel handschoenen aan, want het blijft ook serieuze kunst. Er is van alles te zien en te beleven en al je zintuigen worden geprikkeld!

Affiche van de Spielerei.
Affiche van de Spielerei.
Draaien en combineren, het laat je niet los.
Draaien en combineren, het laat je niet los.
Spelen met perspectief.
Spelen met perspectief.
Ook hier weer draaien en zoeken naar patronen.
Ook hier weer draaien en zoeken naar patronen.

Nog meer geschiedenis

Op de terugweg naar de auto zien we de állermooiste: de Koolpiet. Hoog tegen een gevel in de Honigmannstraat zien we een kanariepietje in een kooitje met daarboven van alles om te ontdekken. Ook deze Mural is een verwijzing naar het mijnverleden van de stad. Vaak werd een kanarie mee de mijnen ingenomen om te waarschuwen als er niet genoeg zuurstof meer was. Zodra het vogeltje van zijn stokje viel, moesten de mijnwerkers (‘koelpieten’ in het Limburgs dialect) snel maken dat ze boven kwamen…

Voor wie geen genoeg kan krijg van de Heerlense straatkunst, zijn er nog veel meer Murals te ontdekken tijdens een stadswandeling in Heerlen. Mocht je liever op de fiets gaan, dan is het verstandig te weten of je kinderen zich goed kunnen redden in het stadse verkeer.

De Koolpiet zit een beetje verstopt.
De Koolpiet zit een beetje verstopt.

Praktische info

Parkeren kan op diverseplekken in het centrum. Er zijn verschillende parkeergarages (uiteraard tegen betaling) en als je het leuk vindt om nét iets meer Murals te bekijken, kun je ook iets buiten het centrum parkeren en een stukje extra lopen. Let op: veel gebieden zijn blauwe zone, dus vergeet je parkeerschijf niet!

De tentoonstelling ‘Spielerei’ is gratis toegankelijk voor iedereen met een Museumkaart. Anders kost het 6,00 p.p Openingstijden zijn dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur, op maandag gesloten.

Zou jij zo’n toffe stadswandeling in Heerlen doen met je kinderen?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes in Zuid-Limburg? Klik & kijk voor meer informatie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.