Vlissingen met kinderen, wat is er te doen?

1
1141

Een stedentrip Vlissingen met kinderen. Blogger Jolinda was aangenaam verrast door de veelzijdigheid van dit gezellige stadje, ook bij iets minder goed weer. Ben je op vakantie in Zeeland, sla dan Vlissingen dus zeker niet over!

Dit blog is geschreven in 2015 en in 2020 voorzien van een update

Vlissingen met kinderen, wat is er te doen?

Een dagje Vlissingen met kinderen. “Wat is daar dan te doen?” Oudste dochter kijkt wat argwanend. Vlissingen klinkt ook niet zo spannend als bijvoorbeeld Amsterdam. “Er is een reptielenhuis en we gaan natuurlijk naar het strand.” Zuchtend pakt ze haar tas. “Saai..” Niets blijkt minder waar, dat moet zelfs onze bijna tiener aan het eind van de dag toegeven!

Vlissingen vanuit 'het kraaiennest' van het Arsenaal.
Vlissingen vanuit ‘het kraaiennest’ van het Arsenaal.

We zijn een weekje in de herfst in Zeeland, op Walcheren om precies te zijn. Ons Interhome-vakantiehuis bevindt zich in Koudekerke, dat ligt bijna vast aan Vlissingen. Dus op dag 2 van onze vakantie rijden we daar heen.

We parkeren in het centrum, de Spuistraat, hartje Vlissingen. Als we de parkeergarage verlaten, leeft oudste dochter op bij het zien van de winkels. “Dit is een stad!” Maar we zijn hier niet om te shoppen, we gaan eerst op zoek naar Michiel de Ruyter.

In het boekje ‘Vlissingen 700’ dat in ons vakantiehuisje is achtergelaten, heb ik gelezen dat we zijn standbeeld aan het einde van de boulevard kunnen vinden. Door de smalle straatjes bereiken we het strand. Wat een rust en ruimte! We genieten van het mooie uitzicht. Zelfs jongste dochter gaat er even voor zitten. Maar waar is Michiel nou?

Genieten van het uitzicht op de boulevard.
Genieten van het uitzicht op de boulevard tijdens ons dagje Vlissingen met kinderen

Oud en nieuw

We zien een bordje, ‘gevangentoren’, en besluiten die kant op te lopen. Een markante toren, tegenwoordig in gebruik als restaurant, een overblijfsel van de Westpoort uit de zestiende eeuw. Een van de voorbeelden van historische restanten die er in Vlissingen te vinden zijn.

Dat verrast mij, ik las namelijk dat Vlissingen zwaar te lijden heeft gehad onder de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. En eerder ook al in 1809 als Engeland het Europa van Napoleon aanvalt. De oude binnenstad is dan ook een combinatie van moderne architectuur met oude gebouwen, waarbij het nieuwe zeker niet overheerst.

Compact

Terug naar Michiel. Zoonlief ziet een beeld in de verte en rent vooruit. Het blijkt niet Michiel te zijn, maar een standbeeld van ene FransNaerebout. Dit was een mensenredder en loods (iemandmet grote bekendheid van het plaatselijk vaarwater, die kapiteins adviseert bij het navigeren).Hij verwierf faam toen hij in 1779 van een VOC-schip in nood maar liefst 71 mensen wist te redden.

De kinderen kijken belangstellend en gaan net zo staan als deze bronzen Naerebout. Oudste dochter wil nu toch wel de echte zeeheld zien, waarover zij op school al wat geleerd heeft. We wandelen verder en ontdekken hem aan het einde van de Boulevard. Vlakbij het Arsenaal, de volgende attractie op ons programma tijdens ons dagje Vlissingen met kinderen.

Dit is zo prettig aan Vlissingen met kinderen bezoeken, het centrum is compact, de meeste bezienswaardigheden en attracties liggen dicht bij elkaar. Ideaal als je op stapt bent met kinderen!

Gevonden! Het standbeeld van Michiel de Ruiter.
Gevonden! Het standbeeld van Michiel de Ruyter.

Het Arsenaal

Eerst nog even met Michiel de Ruyter op de foto en dan door naar het Arsenaal. Handig voor als het wat minder aangenaam is buiten, even opwarmen binnen waar van alles te beleven is. Je kunt hier ontdekken hoe het leven als een piraat eruit heeft gezien.

Je moet daarvoor wel even in de buidel tasten, de entreeprijzen zijn niet gering. Je kunt met een Zeelandkaart korting krijgen en als je kaartjes koopt bij de VVV’s van Zeeland.

Het Arsenaal is een attractie die je met kinderen van verschillende leeftijden goed kunt bezoeken. Zo vindt onze jongste dochter de piratenshow erg leuk, terwijl oudste dochter duidelijk haar tijd even uitzit, maar vervolgens weer razend enthousiast kleine visjes aan haar handen laat knabbelen. Iets wat zoonlief weer niet durft, maar de vriendelijk uitziende roggen wil hij wel aanraken.

Er is een leuke speurtocht, waarvan de kinderen ook nog iets opsteken. Handig, ik hoef niet te zoeken naar een pen of potlood die we altijd ergens laten liggen. Er zijn tangetjes opgehangen waarmee je het goede antwoord van een gaatje kunt voorzien.

We genieten van alle mooie vissen en strijken even neer in het restaurant. Minpuntje, er is geen plek waar je zelf meegebrachte broodjes zou kunnen opeten. De kinderen vinden dit dan weer geen minpunt, het speciale kindermenu met verrassing valt goed in de smaak.

We gaan verder naar het letterlijk hoogtepunt van ons bezoekje aan het Arsenaal, de uitkijktoren. Wat een mooi uitzicht over de stad en de Schelde!

Het Arsenaal in Vlissingen.
Het Arsenaal in Vlissingen.
Vlissingen foto 7
De entree

Reptielenzoo Iguana

Weer met beide benen op de grond besluiten we om ook het vlakbij gelegen reptielenzoo Iguana te bezoeken tijdens ons bezoek aan Vlissingen met kinderen. De entreeprijzen zijn hier een stuk vriendelijker, absoluut de moeite waard.

We zien ruim vijfhonderd reptielen. Van slangen tot krokodillen, tot kakkerlakken en wandelende takken. We kijken onze ogen uit. Minpuntje hier vind ik het gebouw. Het lijkt wel of ik in de jaren zeventig rondloop. Oude vloerbedekking, muffe luchtjes. Handgeschreven bordjes bij vitrines die al jaren niet zijn afgestoft.

Maar de dieren zien er pico bello uit en de verblijven zijn goed verzorgd. Het is duidelijk dat het entreegeld volledig wordt gestoken in het welzijn van de dieren en niet in de aankleding van het gebouw of het ontwikkelen van speurtochten. Mijn kinderen kijken niet met dezelfde kritische blik, zij genieten gewoon van alle bijzondere reptielen.

De reptielenzoo is een leuk uitje in Vlissingen met kinderen
De reptielenzoo is een leuk uitje in Vlissingen met kinderen
Kleine en grote reptielen in Iguana.
Kleine en grote reptielen in Iguana.

Aan het eind van de dag weten wij heel wat meer over het leven op zee, onder water en in de tropen. En zijn we ook nog even uitgewaaid aan zee.

Vlissingen met kinderen is zeker een aanrader. Wij komen vast nog eens terug, want er is ook nog het Zeeuws Maritiem Museum en net buiten het centrum Fort Rammekens te ontdekken!

Ligging Vlissingen


Praktische informatie

  • Parkeren kan in verschillende parkeergarages in het centrum, wij parkeerden in De Fonteyne. Je kunt ook geld besparen door te parkeren aan de Koningsweg (Arsenaal), de eerste 3 uur zijn daar gratis (wel een kaartje trekken).
  • Het Arsenaal is buiten het hoogseizoen alleen ’s middags geopend. Check de site voor de meest actuele informatie. Toegangskaarten kosten 14,50 euro (prijspeil 2020).
  • Reptielenzoo Iguana is een opvangcentrum voor reptielen, amfibieën en geleedpotigen. Een toegangskaartje voor kinderen vanaf 4 tot en met 11 jaar kost 8 euro, voor 12 jaar en ouder is dat 9,50 euro. Een gezinsticket kost 30 euro (prijspeil 2020).

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes en vakanties in Zeeland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

Of ga naar alle stedentripblogs op onze pagina

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

1 REACTIE

  1. Ook een aanrader om met de kids te bezoeken is museumschip Mercuur. Het is een oude mijnenveger en je mag alles bekijken. Voor de kleinsten hebben ze kleurplaten, ze kunnen hun naam seinen met morse-code in de radiohut en nog veel meer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.