Wandelen in de Kaapse Bossen met kinderen, op zoek naar de uitkijktoren

0
754

Wandelen in de Kaapse Bossen met kinderen is erg leuk. Saskia loopt met haar gezin de korte wandeling van 6 km waarbij je ook langs de uitkijktoren komt. Maar de wandelroute biedt meer.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips.

Koop ‘Wandelen met kinderen’

De Kaapse Bossen op de Utrechtse Heuvelrug

De Kaapse Bossen zijn onderdeel van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De heuvels zijn zo’n 150.000 jaar geleden ontstaan in de ijstijd toen de ijsmassa het landschap opstuwde. Toen het ijs smolt bleef de stuwwal achter, net als de zwerfkeien. Een daarvan is in de Kaapse Bossen op een sokkel gezet. Oplettende wandelaars zullen in de Kaapse Bossen ook grafheuvels uit de prehistorie vinden.

De Kaapse Bossen zijn vanaf 1823 aangeplant, vooral met als doel de houtopbrengst te kunnen verkopen. De volgende eigenaar maakte van het gebied een toeristische trekker, o.a. door de bouw van theehuis Helenaheuvel. Ook zette hij de Doornse kei, de Stenen Tafel en twee uitkijktorens in het bos.

Natuurmonumenten heeft in 2006 een nieuwe uitkijktoren gebouwd op het hoogste punt in het bos. Uitkijktoren De Kaap is ruim 25 meter hoog.

Wandelen in de Kaapse Bossen met kinderen

Natuurmonumenten heeft verschillende wandelingen uitgezet door de Kaapse Bossen. Wij kiezen voor de wandeling ’Kaapse Bos’, de rode paaltjesroute van 6 kilometer. Volgens het bordje gaan we er 1,5 uur over doen. Dit blijkt achteraf zelfs op de minuut af te kloppen.

Vanaf de parkeerplaats lopen we direct het bos in. Een week eerder heeft het behoorlijk gestormd en overal zien we omgevallen bomen liggen. Zoon C. rent voor ons uit: “Ik zie als eerste het volgende paaltje” roept hij. Naast mij mompelt dochter M.: “Ik doe geen wedstrijdje…”.

Even oriënteren op het gebied.
Even oriënteren op het gebied.
Welke wandeling in De Kaapse Bossen kiezen we?
Welke wandeling in De Kaapse Bossen kiezen we?

Ontmoeting met bijzondere bomen

Het leuke van wandelen door het bos vind ik dat je bijzondere bomen tegen kunt komen. Misschien niet bijzonder qua soort, maar wel bomen met mooie bladeren of aansprekende vormen. Tijdens onze wandeling zijn alle bomen nat, voor het klimmen in bomen is het hout daarom te glad. C. laat zich er niet door tegenhouden en probeert het toch, gelukkig is hij voorzichtig en houdt hij zich goed vast.

Bij een andere boom ontdekken ze dat er leuk doorheen te kijken is: “Maak je een foto van ons? Deze boom is zoooo mooi” klinkt het. Ze kunnen bijna geen afscheid nemen van de boom, C. geeft ‘m zelfs een naam: “Ik noem deze boom ‘Worteltje’ omdat de wortels zo groot en zo mooi zijn”.

Uitkijktoren De Kaap

Tussen de bladerloze boomtoppen door zie ik de uitkijktoren al. “Kijk, daar gaan we heen” wijs ik ze aan. Snel wordt er afscheid genomen van ‘Worteltje’, want die uitkijktoren willen ze beklimmen. Natuurmonumenten heeft deze toren hier neergezet en maakt dat duidelijk met een groot bord met hun naam erop. Dat had van mij dan weer niet gehoeven…

Vanaf uitkijktoren ‘De Kaap’ kun je met helder weer heel ver kijken. Maar zelfs op onze wat grijzige zondagochtend is Utrecht te zien.

Daar is de uitkijktoren.
Daar is de uitkijktoren.

Kei op een sokkel

We lopen verder door het bos. Opeens zien we een kei op een sokkel staan. Helaas staat er geen bordje bij. Later lees ik meer informatie over De Kaapse Bossen op de website van Natuurmonumenten en ontdek ik dat dit waarschijnlijk de Doornse Kei was.

Theehuis en basic speeltuin

Dan passeren we het theehuis en de andere parkeerplaats. Vanaf het terras van het theehuis heb je een mooi uitzicht over de zandverstuiving. Met mooi weer zal dit een heerlijk (en vermoedelijk druk) plekje zijn. Voor kinderen heeft Natuurmonumenten een speelplek gemaakt. Vergeleken met de Oerrr-speeltuinen vind ik deze wat basic.

Het theehuis is zo vroeg op de ochtend nog gesloten.
Het theehuis is zo vroeg op de ochtend nog gesloten.
De zandverstuiving vlakbij het theehuis.
De zandverstuiving vlakbij het theehuis.

Wandelen door de blubber

Hier en daar is het behoorlijk blubberig. Regenlaarzen of bergschoenen aan doen is in de winter geen overbodige luxe. Wij zoeken voorzichtig een alternatief pad dat minder blubberig is. “Ik maak mijn schoenen straks schoon aan het mos” zegt M. “dat werkt echt hoor”. Elk stukje mos wordt daarna benut om de modder van haar schoenen te krijgen. Alleen jammer dat ze daarna opnieuw door de modder moet….

Terug bij de auto zien we dat de parkeerplaats inmiddels aardig vol staat. Wij waren deze keer relatief vroeg (9.15 uur start van de wandeling). Op dat tijdstip is het rustig in het bos. Anderhalf uur later is dat op deze zondag echt anders.

Opeens zien we blauwe lucht en een voorzichtig zonnetje.
Opeens zien we blauwe lucht en een voorzichtig zonnetje.
Wauw, deze omgevallen boom is net een kunstwerk.
Wauw, deze omgevallen boom is net een kunstwerk.

Handig om te weten over wandelen in de Kaapse bossen

Er zijn twee parkeerplaatsen vanaf waar verschillende wandelroutes starten. Wij parkeerden op parkeerplaats Kaapse Doorn, maar ook bij het theehuis is een grote parkeerplaats. Vanaf het theehuis vertrekt de rolstoelvriendelijke route van 1,8 kilometer. Dit soort routes zijn erg geschikt als je met een buggy en/of peuters wandelt.

Verschillende wandelroutes in De Kaapse Bossen die geschikt zijn voor gezinnen.
Verschillende wandelroutes in De Kaapse Bossen die geschikt zijn voor gezinnen.

Ga jij binnenkort wandelen in de Kaapse bossen met kinderen?

Meer lezen

Op zoek naar meer mooie wandelroutes in het midden van het land? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.