Het is de week van de teek. Heb jij wel eens een teek ontdekt bij je kind? Blogger Jolinda wel, maar dat houdt haar niet tegen om er lekker op uit te gaan, de natuur in. Vandaag deelt ze haarinformatie over teken met de lezers van KidsErOpuit.
Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’
Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips.
Koop ‘Wandelen met kinderen’
Week van de teek: ga goed geïnformeerd erop uit in de natuur
“Kijken jullie wel uit met teken?” Die vraag heb ik al zo vaak gehoord. Wij zijn natuur- en wandelliefhebbers en delen onze ervaringen graag. Op Facebook plaatste ik een keer een leuke foto van bosbessen plukken met mijn kinderen. “Oh jee, pas op, er zitten veel teken!” was de eerste reactie. Niet: “Goh wat leuk om te doen, samen de vruchten van de natuur plukken.” Jammer, ik zou bijna bang worden om het bos in te gaan. Bijna, want natuurlijk ga ik lekker de natuur in met mijn kinderen, maar wel goed geïnformeerd. Er wonen inderdaad teken in het bos, en enkele daarvan zijn besmet met de Borrelia bacterie, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Maar die kleine beestjes zitten ook op ander plekken waar je niet zo snel aan zult denken, je eigen tuin misschien wel. Ik zet wat ik weet over teken voor je opeen rij, niet om je bang te maken, maar om je te informeren. Zodat je onbezorgd kunt genieten van de natuur, met kinderen.
Voorkomen van tekenbeet
Je kunt veel doen om een tekenbeet te voorkomen:
- Een teek komt van onderen en niet zoals veel mensen denken vanuit een boom gevallen.Ze zitten vooral in hoog gras, op bosbessenstruiken, varensof tussen dode bladeren. Van daaruit stappen ze over op passerende dieren, maar ook op mensen. Ze kruipen langs je benen omhoog, op zoek naar warmte. Zorg je voor goede, dichte schoenen dan maak je de kans al kleiner dat ze je lichaam kunnen bereiken. Een lange broek, die je eventueel in de schoenen stopt helpt ook.
- Gebruik een middel met Deet dat muggen en teken afweert. Bijvoorbeeld als het te warm is om een lange broek met wandelen aan te trekken, smeer dan je benen goed in.
- Controleer jezelf en je kinderen regelmatig op teken. Maak er een vaste gewoonte van, ’s avonds bij het tandenpoetsen, ook als je kind niet in bad gaat, helemaal uitkleden. Teken houden van warme plekjes, dus check knieholtes, liezen, oksels, bilspleet goed. Vergeet nietachter de oren en rond de haargrens in de nek te kijken, daar heb ik er eens eentje weggeplukt bij mijn zoon.
- Was de kleding die je aan hebt gehad, bij voorkeur op 60 graden. Teken kunnen namelijk ook op kleding zitten. Dus trek niet de volgende dag dezelfde broek nog een keertje aan.
- Teken komen niet alleen in het bos voor, maar kunnen ook in struiken in de tuin zitten, in een park, in het bosje bij het schoolplein.Kortom, maak er van maart tot en met september een gewoonte van om ’s avonds je kinderen goed na te kijken op tekenbeten.
Help, een teek! En wat nu?
Als je dan toch een teek aantreft, is het belangrijk om die zo snel mogelijk te verwijderen. Dat doe je het beste zo:
- Gebruik geen alcohol, jodium, zeep, olie of andere middelen. Er gaat regelmatig een bericht rond op Facebook dat je een teek met zeep moet verwijderen. Dit is een hoax. De teek kan dan juist geïrriteerd raken, en hierdoor extra speeksel produceren of de maaginhoud opbraken, met grote kans op besmetting met de schadelijke bacterie. Niet doen dus!
- Koop een goede tekentang of gebruik een pincet. Gewoon bij de drogist of apotheek. Bekijk dit filmpje om te zienhoe je een teek verwijdert.Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet en trek hem er langzaam uit. Ontsmet het beetwondje eventueel nog metmet 70% alcohol of jodium.
- Noteer de datum waarop je de teek hebt verwijdert in je agenda. Als je na ongeveer twee weken een rode kring ziet, ga dan naar de huisarts. Maar ook bij andere klachten kun je het beste de huisarts bezoeken. Er verschijnt namelijk niet altijd een rode kring bij besmetting met de borrelia bacterie. Ook is het zo dat in het buitenland weer andere teken voorkomen, met andere bacteriën. Dan kan het zijn dat er al sneller een rode kring te zien is. Overleg dan meteen met je huisarts wat je moet doen.
Zo, nu kun je goed geïnformeerd van het voorjaar en de zomer gaan genieten.Dat ga ik in ieder geval wel doen met mijn kinderen. Geen teek houdt onstegen om er lekker op uit te gaan!
Praktisch
Het RIVM heeft de app ‘Tekenbeet’ gemaakt. Deze app is gratis te downloaden. Met deze app kunnen mensen (ook buiten, zonder internetverbinding!) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen.Kijk voor meer informatie ook eens op deze website: tekenradar.nlen op weekvandeteek.nl
Hebben jouw kinderen weleens een teek gehad?
Meer lezen
Zin om de natuur in te gaan met de kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- 10 tips om het wandelen met kinderen nog leuker te maken
- Geocaching met kinderen
- Er op uit met kinderen in de natuur: 8 tips
- Tekenen met takken
- Wandelen met kinderen in de bergen
- Leuke wandelingen met kinderen
KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).