NEMO Amsterdam stond al erg lang op ons lijstje om een keer te bezoeken, maar eerst hadden we geen kinderen die we als excuus konden gebruiken en daarna waren ze nog jarenlang te jong. Inmiddels zijn M. en C. respectievelijk 7 en 5 jaar oud en werd het tijd om NEMO met hen te bezoeken. Nieuwsgierig hoe NEMO met kinderen van deze leeftijd is? Lees dan meer over dit gave museum in Amsterdam.
NEMO met kinderen, science museum in Amsterdam
NEMO bestaat uit meerdere verdiepingen. Je komt binnen op de begane grond, maar het daadwerkelijke ‘museum’ begint op de eerste verdieping. Grofweg kan je zeggen: hoe hoger de verdieping, hoe meer gericht op oudere kinderen. We hebben de bovenste verdieping overgeslagen, deze was duidelijk voor tieners. Zoals het vaak gaat met bezienswaardigheden beginnen de meeste mensen direct bij de entree. Het loont dus de moeite om de eerste verdieping even over te slaan en direct op de tweede verdieping te beginnen.
Het is onbegonnen werk om te vertellen wat er allemaal te doen is bij NEMO. Tijdens ons bezoek hebben we ook lang niet alles gedaan. Niet omdat we aan het einde van de middag er genoeg van hadden, maar omdat het toen veel en veel te druk was geworden. Nieuwsgierig wat onze toppers waren tijdens ons bezoek aan NEMO?
Wereld van Vormen
Aan de wand hangt een grote ronde schijf met allemaal driehoekige vormpjes erin. De schijf draait langzaam rond en ondertussen kan je er oranje kunststof driehoekjes in doen. Vanzelf ga je geometrische vormen maken. Hoe simpel dit ook klinkt, wij kregen er allemaal geen genoeg van en bleven heel fanatiek driehoekjes in de draaiende schijf stoppen.
Spelen met kracht
Op verschillende plekken stond spelen met kracht of je eigen lichaamsgewicht centraal. M. en C. worden dan best fanatiek. We waren met vrienden bij NEMO en de kinderen hielpen elkaar bij de opdrachten, want samen sta je sterk!
Proefjes doen in het laboratorium van NEMO museum
Toen M. en C. het laboratorium ontdekten observeerden ze eerst van een afstandje wat er allemaal gebeurde. Bij C. bleef het bij kijken, maar M. ging samen met G. het laboratorium in om echte proefjes te doen. Ze kreeg een echte witte labjas aan. Even kreeg ik een toekomstflash: zou ze over 10 jaar zo rond lopen op een universiteit en iets technisch studeren? Het zag er allemaal zo logisch en vertrouwd uit. Ze voelde zich echt thuis. Het bleef dus ook niet bij één proefje.
En er was nog veel meer te doen bij NEMO in Amsterdam….
… van rietjes een bouwwerk maken, een brug bouwen, een ballenmachine laten werken, een light graffity workshop, spelen met grote zeepbellen en nog veel en veel meer!
NEMO, vanaf welke leeftijd?
Een vraag die ik vaak krijg en wat ik mezelf ook afvroeg: “Vanaf welke leeftijd is NEMO leuk?”. Het is ook een vraag die niet zomaar te beantwoorden is. Kleuters zullen zich zeker vermaken in NEMO, dat deed C. ook erg goed. Maar wil je dat ze echt iets begrijpen van wat ze aan het doen zijn? Dan zou ik wachten totdat ze een jaar of 7 zijn. Al zal dit ook per kind verschillen. Hoe ouder ze worden, hoe leerzamer het is.
Praktische informatie NEMO museum
NEMO ligt op loopafstand van Amsterdam Centraal Station. Wij gingen daarom met de trein. Mocht je met de auto komen, zoek dan een parkeerplaats aan de rand van de stad en ga verder met de metro.
NEMO is gratis met de Museumkaart. De gewone entreeprijs is voor iedereen van 4 jaar en ouder 15 euro (een Museumkaart heb je er dan snel uit!). Je tas kan je gratis opbergen in een kluisje. Je kan gebruik maken van de horeca in NEMO, maar het is ook mogelijk om je eigen etenswaren op te eten. Hiervoor vind je plek als je aan het einde van de eerste verdieping met de trap naar beneden gaat.
Er worden regelmatig extra activiteiten georganiseerd. Deze zijn terug te vinden op de website van NEMO maar ook op de schermen bij de entree. Het kan erg druk zijn bij NEMO, vooral op zondag en tijdens schoolvakanties.
Bezocht jij ook NEMO met kinderen? Vanaf welke leeftijd vind jij dit science center geschikt?
Meer lezen
Vind je NEMO met kinderen leuk? Dan hebben we meer toffe science musea voor je. Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Innovatum in Trollhattan
- Experimentarium City in Kopenhagen
- Haus der Natur in Salzburg
- De Ontdekhoek (meerdere locaties in NL)
- Techniekmuseum HEIM met kinderen
- Direct naar alle kindvriendelijke musea
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Bewaar op Pinterest!
Wij zijn er vorig jaar zomer geweest toen mijn zoontje 4 1/2 was, maar voorloopt op zijn ontwikkeling (1 jaar)en idd toch nog iets te jong. Maar hij vond leuk om alles te doen, maar wel veel assistentie nodig had. Brug bouwen vond hij het allerleukst en heeft hij het nog steeds over.
Ja, die brug bouwen, dat vond Camiel ook zo leuk! Laatst kwamen we weer zo’n brug tegen, ging hij direct mee aan de slag.
Onze peuter vond het met 1,5 al super leuk hoor. Er is zoveel te zien en kleurtjes enzo. Alhoewel ze eerlijk gezegd het traplopen misschien nog wel het mooist was.
Haha, en traplopen kan overal, dus daarvoor hoef je niet naar NEMO 😉
We zijn een paar jaar geleden met onze dochter Claire (toen 5 jaar)in de zomer geweest. Erg leuk toen, zeker om op het laatst lekker op het dak te zitten waar kinderen zich heel goed vermaken met water en je zelf kunt genieten van het uitzicht. Een aantal verdiepingen hebben wij, ivm haar leeftijd, overgeslagen maar er bleef meer dan genoeg over. Nu is Claire 9 jaar en dus weer hoog tijd om de overige verdiepingen te gaan bekijken! Hebben er weer zin in! Een aanrader is, als je wat laat bent om thuis te eten, om aan de overkant bij “Hanneke’s boom” een hapje te doen!
Jaaa, Hanneke’s boom is leuk! Maar wel met kinderen die een beetje opletten, want erg dicht aan het water en er zit geen hekje o.i.d. tussen….