Voor wintersport naar Garmisch-Partenkirchen in Duitsland. Dat deed Saskia. Ze ging skiën op de Hausberg en ontdekte meer leuke winterse activiteiten voor gezinnen.
Wintersport en skigebied Garmisch-Partenkirchen
Garmisch-Partenkirchen, ook wel liefkozend GaPa genoemd, ligt in het zuiden van Duitsland. Veel Nederlanders rijden er langs op weg naar hun wintersport in Oostenrijk. Jammer, want je kunt net zo goed in Garmisch-Partenkirchen stoppen en daar je wintersportvakantie laten beginnen. Bijkomend voordeel is dat er minder Nederlanders heen gaan en het tijdens onze schoolvakanties dus rustiger kan zijn (mits deze niet samenvallen met de Duitse schoolvakanties).
Vanuit Utrecht is Garmisch-Partenkirchen circa 850 kilometer rijden. Een andere optie is om naar München te vliegen en vanaf daar met de Flixbus naar Garmisch-Partenkirchen te gaan. Een vakantie in Garmisch-Partenkirchen is goed te combineren met een stedentrip München.
Ligging Garmisch-Partenkirchen:
Garmisch en Partenkirchen
Voordat ik meer vertel over wintersport in Garmisch-Partenkirchen eerst iets meer over het ontstaan van ‘GaPa’.
In 1935 werden de twee plaatsen Garmisch en Partenkirchen samengevoegd tot één gemeente. Dit gebeurde op bevel van Hitler omdat hij een plaats van bepaalde grootte nodig had voor de Olympische Winterspelen in 1936. Door dit sportevenement werd Garmisch-Partenkirchen bekend als wintersportbestemming. Maar dat niet alleen, ook de bekende skischans draagt bij aan dit imago. Elk jaar is hier op nieuwjaarsdag een schansspringevenement dat tot ver buiten Duitsland wordt uitgezonden.
Skigebied Garmisch-Classic en Zugspitze
Bij Garmisch-Partenkirchen zijn twee skigebieden te vinden: Garmisch-Classic en Zugspitze.
Skigebied Garmisch-Classic bestaat uit de bergen Hausberg, Kreuzeck, Kreuzjoch en Osterfelderkopf en ligt dichtbij de top van de Alpspitze. Garmisch-Classic heeft 40 km aan pistes. Hiervan 12 km blauw, 18 km rood en 10 km zwart. Voor de gevorderde skiërs zal het skigebied snel te klein zijn, al zullen zij wel graag de beroemde Kandahar-helling willen doen. Voor beginners is het gebied groot genoeg.
Bij het Duitse skigebied Zugspitze ligt 20 km piste in de blauwe en rode categorie. Hier ski je bij de hoogste berg van Duitsland.
Beide gebieden zijn niet via pistes met elkaar verbonden, maar er zijn wel combinatie skipassen te koop. Via het dal kun je met de trein of auto van het ene gebied naar het andere. Heb je meer kilometers piste nodig? Dan is er skipas ‘Top Snow Card’ verkrijgbaar voor Garmisch-Classic, Zugspitze, Mittenwald en de Tiroler Zugspitz-Arena (Oostenrijk).
Handig om te weten over skipassen:
- Garmisch-Classic: 122 euro voor 1 dag*
- Zugspitze: 124 euro voor 1 dag*
- Twin-Ticket voor Garmisch-Classic en Zugspitze: 238 euro voor 2 dagen*
- Top Snow Card voor 6 dagen: 247 euro voor volwassenen en 123,50 voor kinderen
*Deze prijzen zijn voor twee volwassenen en twee kinderen.
Alle genoemde prijzen zijn van seizoen 2018/2019. Een uitgebreid en altijd actueel overzicht van de prijzen van skipassen is hier te vinden.
Garmisch-Partenkirchen: dit is er in de winter te doen voor gezinnen
Natuurlijk ben ik gaan skiën in Garmisch-Partenkirchen. Ik ben een echte beginner, dus heb de kinderweide en de blauwe pistes op de Hausberg voor jullie getest. Maar er is veel meer leuks voor gezinnen te doen in deze omgeving. In dit blog ga ik het allemaal laten zien, te beginnen met de skiles in Garmisch-Partenkirchen. Daarna volgen de andere winterse activiteiten.
Skiles in Garmisch-Partenkirchen
De skilessen in Garmisch-Partenkirchen worden op de Hausberg gegeven. Meerdere skischolen verzorgen hier skiles. Elke ochtend wordt er bij het dalstation van de kabelbaan verzameld en daarna gaan de skiklasjes gezamenlijk naar boven. Ik krijg skiles van Skischule Garmisch-Partenkirchen en hier huren we ook ons skimateriaal.
Oefenweide
Mijn skiles begint op de oefenweide. Ik heb één keer eerder skiles gehad en daarna vier lessen op de indoor borstelbaan gevolgd. En wat ben ik daar blij mee.
Deze keer sta ik heel ontspannen op de ski’s en gaan de oefeningen me veel beter af. Al snel mogen we met de rolband de oefenweide op. Rustig remmend naar beneden en de keer daarna al bochtjes maken. Net als ik denk: “Ik heb die oefenweide wel gezien” vraagt de skijuf of we naar de blauwe piste willen. Yes!
Blauwe piste
Bij de blauwe piste wacht een nieuwe uitdaging: met de sleeplift omhoog. “Gewoon blijven staan, niet gaan hangen en dan kom je vanzelf boven” zegt de skijuf. Ok, dat moet lukken, denk ik, hoop ik. En… het lukt! Heel soepeltjes komen we boven aan en kunnen we de complimenten van de skijuf in ontvangst nemen.
Dan is het tijd voor de eerste echte afdaling. Wauw, dit is leuk! Helaas zijn we veel te snel weer beneden. Er is nog tijd voor een tweede keer omhoog. Deze keer nemen we een andere route naar beneden en pakken we zelfs een stukje van een rode piste mee. Onze skiles eindigt bijna waar we zijn begonnen: bij een restaurant vlakbij de oefenweide.
Tijd om in de zon te chillen met een drankje erbij.
Terug naar het dal
Geoefende skiërs kunnen naar het dal skiën via een rode of zwarte piste. Als de weersomstandigheden gunstig zijn dan is er keuze uit twee rode pistes. De skijuf vertelt dat ze met kinderen bijna altijd met de kabelbaan naar beneden gaat. Aan het einde van de dag zijn ze moe en minder oplettend en dan is deze rode piste best een uitdaging.
Ook wij gaan met de kabelbaan naar het dal.
Leuk weetje: de Thaise koning heeft een huis in Garmisch-Partenkirchen, je kunt hem daardoor zomaar tegen komen op de piste! Wij zagen dat zijn personeel skiles kreeg. Je kunt ze herkennen aan een gele band om hun bovenarm.
Handig om te weten
Deze praktische informatie is handig om vooraf te weten:
- Het huren van skimateriaal (ski’s, schoenen, stokken en helm) kost in 2019 voor kinderen 19,70 euro voor één dag en 84,40 euro voor 6 dagen. Voor volwassenen is dit respectievelijk 36,20 euro en 154,80 euro.
- Skiles kost in 2019 voor kinderen 52,50 euro voor één dag en 198 euro voor 6 dagen. Verzamelen voor de lessen is om 9 uur en de les zelf is van 9.30 tot 12.30 uur. Een privéles van 2 uur kost 119 euro, elke extra persoon betaalt per uur 9 euro hierbij.
- In de winter van 2019 zijn er geen Nederlandstalige skileraren. Dit kan een ander jaar zo anders zijn en is afhankelijk van de vraag.
- Er is kinderopvang aanwezig. Kinderen die alleen ’s ochtends skiën kunnen daar ’s middags heen. Skiën je kinderen de hele dag met de skischool? Dan lunchen ze daar tussen de middag ook.
- Je kunt op elke dag van de week instromen bij de skiles. Omdat de meeste kinderen op vrijdag hun laatste les hebben, is er die dag een feestelijk tintje met wedstrijdjes en krijgen ze een medaille.
- Skischule Garmisch-Partenkirchen verhuurt de skimaterialen in een gebouw direct naast het dalstation van de kabelbaan. Hier zijn ook lockers te huur zodat je aan het einde van de dag daar de skispullen achter kunt laten. Dat scheelt weer gesjouw. In 2019 betaal je voor 6 dagen skidepot 38 euro.
- Bij online boeken krijg je korting op de huur van skimateriaal en op de skilessen.
Wandelen door de Partnachklamm in de winter
Bij Garmisch-Partenkirchen zijn twee kloven te vinden: de Partnachklamm en de Höllentallklamm. Alleen de eerste is in de winter geopend, tenminste, mits het weer het toelaat. Check dit altijd voordat je erheen gaat.
Vanaf de parkeerplaats is het zo’n 2 kilometer wandelen naar het begin van de Partnachklamm. Dit is een route langs een weg waar af en toe ook auto’s rijden. Met kleine kinderen kun je ervoor kiezen om met een paardenkoets naar het begin van de kloof te gaan.
Bij de Partnachklamm start de wandeling al direct met een stukje lopen door een donkere tunnel. Dat kom ik daarna vaker tegen tijdens de wandeling door de kloof. Deze tunnels zorgen voor een extra avontuurlijk tintje, zeker aan het einde van de kloof als ik mezelf moet bijlichten met de zaklamp van mijn telefoon.
Het is voor mij de eerste keer dat ik een wandeling door een kloof maak in de winter. In de zomer kan ik hier al ontzettend van genieten, maar in de winter is het werkelijk sprookjesachtig. Bevroren watervallen, sneeuw, ijspegels en daartussen het snel stromende water. Wauw, ik blijf maar foto’s maken. Zo mooi.
Na 700 meter ben ik bij het einde van de kloof. Zomers kun je hier verder wandelen, maar nu is de wandelroute afgesloten. Ik vind het helemaal niet vervelend om dezelfde weg terug te lopen. Opnieuw genieten van de winterse schoonheid van de Partnachklamm.
Net als wij de Partnachklamm uitlopen komt er een groep mensen met fakkels aan. Zij doen een fakkeltocht door de kloof. Zo tegen de schemering ziet het er al erg sfeervol uit. Ik informeer bij een van de organisatoren of de fakkeltocht ook voor gezinnen is. En ja hoor, de fakkeltocht is mogelijk met kinderen.
Praktische informatie
Deze informatie is handig om te weten:
- Entree voor de Partnachklamm is 5 euro voor volwassenen en 2 euro voor kinderen.
- De openingstijden in de winter zijn van 9 uur tot 18 uur, maar bekijk deze ook vooraf op deze website. Vanwege weersomstandigheden is de kloof in de winter op sommige dagen gesloten.
- De Partnachklamm is niet toegankelijk met een buggy of kinderwagen.
- Trek stevige schoenen aan en hou rekening met waterdruppels.
- De tunnels waar je doorheen wandelt zijn op sommige plekken maar 1,75 meter hoog. Daarnaast is het hier en daar best smal. Ik raad het af om hier met een kind in een rugdrager te lopen. De kans dat je kindje z’n hoofd stoot tegen de rotsen is best groot.
- In de zomer is het mogelijk om een rondje te wandelen. Heen door de kloof en bovenlangs weer terug.
- Informatie over hoe je naar de entree van de Partnachklamm kunt wandelen, de wandelingen rondom de kloof en over de fakkeltochten is op deze website te vinden.
Uitkijkpunt AlpSpiX bij de Alpspitze
Bij de Alpzpitze is op de Osterfelderkopf een heel bijzonder uitkijkpunt gemaakt: de AlpSpiX. Een deel van onze groep is tijdens het skiën hier vlakbij geweest, maar heeft dit uitkijkpunt gemist. We besluiten er alsnog heen te willen, maar nemen nu de kabelbaan vanuit het dal.
Bij de Alpspitze/Osterfelderkopf is het even zoeken hoe we bij de AlpSpiX komen. Wat blijkt, de entree is via het gebouw. Dus eerst naar binnen en daarna aan de andere kant naar buiten en met een trap omhoog.
Ik loop een stukje de AlpSpiX op. De vloer is gemaakt van roosters waar je doorheen kunt kijken. Geen succes bij mensen met hoogtevrees. No way dat ik tot aan het einde van het uitkijkpunt loop.
Handig om te weten:
- De AlpSpiX is gratis toegankelijk.
- Neem de kabelbaan naar de Alpspitze/Osterfelderkopf (zomer en winter).
- In de winter kun je vanaf de Hausberg naar de Alpspitze/Osterfelderkopf skiën en dan de AlpSpiX bezoeken.
Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland
De Zugspitze is met een hoogte van 2962 meter de hoogste berg van Duitsland. Natuurlijk kun je hier skiën op de blauwe en rode pistes, ook voor niet skiërs is er genoeg te beleven. Zo kun je er zowel zomers als ’s winters rodelen in echte sneeuw en is er een fantastisch panoramarestaurant.
Trek voor een bezoek aan de Zugspitze gerust een hele dag uit.
Alle informatie voor een bezoek aan de Zugspitze is in dit blog te lezen.
Op zoek naar een hele bijzondere overnachting? Dan kun je op de Zugspitze terecht in het Iglu Dorf. Er is zelfs een iglo die ruimte biedt voor gezinnen tot maximaal 6 personen. In het iglo dorp is een restaurant, sauna, jacuzzi en verschillende iglo-kamers.
Van zondag t/m vrijdag is een overnachting het minst duur. Een gezin met twee volwassenen, een kind in de leeftijd 3 t/m 9 jaar en een kind in de leeftijd 10 t/m 15 jaar betaalt dan 476 euro voor één nacht (prijspeil 2019).
Een andere optie is om in het restaurant van het iglo dorp te reserveren voor een kaasfondue arrangement (55 euro per persoon). Toch de bijzondere ervaring, maar iets vriendelijker voor je portemonnee.
Met de arrenslee
Eerlijk is eerlijk, meestal vind ik een ritje met een paardenkoets er best suf uit zien. Inmiddels weet ik dat zo’n tour met een paardenkoets of arrenslee in de sneeuw een hele ontspannende beleving is.
Onze arrenslee vertrekt bij het treinstation bij de Hausberg. Twee mooie zwarte paarden staan voor de koets, klaar om ons door de sneeuw te trekken. Wij worden door de koetsier eerst goed ingepakt. Een deken over de benen en nog een mooi dekje erover heen. Dan rijden we weg.
Zodra we de asfaltweg af gaan en op het sneeuwpad komen, wordt de koets omgeturnd tot een arrenslee. Het genieten van het winterse landschap kan beginnen. We passeren de langlaufroute en zien een langlaufer stoppen om foto’s te maken van onze arrenslee.
Dan zien we in de verte de beroemde springschans van Garmisch-Partenkirchen. Inmiddels zijn we bij het punt aangekomen waar de arrenslee omdraait. Het is tijd voor de terugreis.
Skischans van Garmisch-Partenkirchen
De skischans willen we van dichterbij zien. Misschien ken jij deze schans van televisie, want elk jaar op 1 januari zijn hier wedstrijden die internationaal worden uitgezonden. De rest van het jaar ligt de schans er wat verlaten bij.
Toch is het leuk om er even te stoppen. Dan is duidelijk te zien dat de skischans is gebouwd voor de Olympische winterspelen van 1936. De Olympische ringen op het gebouw en informatieve borden herinneren eraan. Van dichtbij is de skischans nog indrukwekkender. Je moet wel heel dapper zijn als je hier vanaf durft te springen.
Schaatsen en ijshockey in Garmisch-Partenkirchen
Garmisch-Partenkirchen heeft een groot ijsstadion. Voor de liefhebbers is er een ijsbaantje voor recreatief gebruik. Terwijl wij het ijsstadion bekijken zien we dat er ijshockeyers aan het trainen zijn. Dat ziet er stoer uit. En dan bedenk ik me dat het supertof moet zijn om hier een ijshockeywedstrijd bij te wonen. Die noteer ik op mijn lijstje voor een volgende wintersportvakantie in Garmisch-Partenkirchen.
Zwembad
Kinderen vinden het heerlijk om een paar uur door te brengen in een zwembad. Nu heb ik het geluk dat ons hotel een eigen zwembad heeft. Heeft jouw accommodatie dat niet of zoek je een zwembad met meer faciliteiten? Dan kun je in Garmisch-Partenkirchen naar Alpspitz-Wellenbad.
Ludwigstrasse
De Ludwigstrasse is een mooie historische straat in Garmisch-Partenkirchen. De gebouwen zijn beschilderd wat voor een bijzondere sfeer zorgt. Bij de kerk aan de Ludwigstrasse zie ik een bord staan met informatie over korte wandelroutes door Garmisch-Partenkirchen. Dat ziet er ook leuk.
In de Ludwigstrasse is ook chocolaterie Amelie te vinden. Voor kinderen zijn hier workshops te volgen. Ik verlekker me vooral aan de grote hoeveelheid chocolade in de winkel.
Ben je op zoek naar een straat om te winkelen? Dan moet je naar het Richard-Strauss-Platz en de Marienplatz.
Overnachten in Garmisch-Partenkirchen
Overnachten in Garmisch-Partenkirchen kan niet direct aan de piste. Bij de dalstations van de kabelbanen zijn grote goed georganiseerde gratis parkeerplaatsen, dus dat hoeft geen belemmering te zijn.
Tijdens mijn verblijf in Garmisch-Partenkirchen overnacht ik in Hotel Riessersee en we bezoeken Familienhotel Leiners. Twee hele verschillende hotels en beide zijn geschikt voor gezinnen.
Hotel Riessersee
Hotel Riessersee ligt net buiten Garmisch-Partenkirchen. Het hotel ligt wat hoger en staat bekend om de prachtige uitzichten. En inderdaad, vanaf mijn balkon kijk ik uit over Garmisch-Partenkirchen. Vooral ’s avonds is het erg mooi als ik alle lichtjes zie. Aan de andere kant van het hotel is het een aanrader om bij het restaurant te zitten. Vanaf hier hebben we zicht op de Waxenstein, met daarvoor de bevroren Riessersee. In de zomer kun je hier met een bootje varen en er is een klein speeltuintje. Wat mooie plek!
Het hotel zelf bestaat uit meerdere gebouwen die intern wel met elkaar verbonden zijn. Ik sliep in een maisonette kamer die geschikt is voor twee personen.Er zijn ook kamers die geschikt zijn voor gezinnen.
’s Ochtends genieten we van het ontbijtbuffet dat zeer uitgebreid is. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat er wel. Ik hou het bij mijn bakje yoghurt, een broodje en elke keer iets anders lekkers.
Hotel Riessersee heeft een zwembad. Voor echt uitgebreid zwemmen raad ik aan om naar een openbaar zwembad te gaan. Het hotelzwembad is niet heel groot, de watertemperatuur is vooral geschikt om actief baantjes te trekken en op de wand staat dat in het water springen niet mag. Tja, dat laatste is iets dat mijn kinderen juist graag doen.
Bij het hotel is het betaald parkeren. Er is voor de gasten een parkeergarage (tegen betaling), maar daar kunnen auto’s met dakkoffer niet in.
Familienhotel Leiners
Bij Familienhotel Leiners krijgen we een rondleiding. Dit is een all inclusive hotel dat volledig in het teken staat van gezinnen. Hun uitgangspunt is dat niet alleen kinderen het naar hun zin moeten hebben, maar ouders ook. En dat is overal terug te zien.
De inrichting van het hotel is bijzonder fraai. Stijlvol zoals ouders het graag zien, met leuke accenten en grapjes voor de kinderen. De familiekamers zijn efficiënt en doordacht ingericht. Dit geldt ook voor de gezamenlijke woonkamer.
Elke ochtend en tussen de middag is er een buffet. Rond theetijd staat er ‘kaffee und kuchen’ klaar en ’s avonds wordt er een diner aan tafel geserveerd. Als gezin heb je de hele tijd een vaste tafel in de eetzaal, heel handig, dan weten spelende kinderen hun ouders altijd terug te vinden.
Familienhotel Leiners heeft een zwembad met sauna. Het zwembad is niet groot, maar heeft wel veel speelaanleidingen voor kinderen. Bij de sauna’s is er een sauna met een lagere temperatuur zodat kinderen er ook in kunnen. Bij het zwembad en de sauna’s is volop ruimte om te relaxen.
Het hotel heeft een eigen kinderopvang. Wil je de hele dag skiën? Dan worden je kinderen hier opgevangen. Dit zit allemaal bij de prijs inbegrepen. Je hoeft zelfs niet je kinderen te brengen en te halen bij de skiles, nee hoor, bij Familienhotel Leiners worden ze ’s ochtends opgehaald door de skischool en net voor de lunch weer teruggebracht. De meeste ouders komen ook rond lunchtijd terug, vaak hebben ze een voordelige skipas voor alleen de ochtend aangeschaft en doen ze ’s middags iets anders.
Hoewel wordt aangegeven dat er gezinnen komen met kinderen van alle leeftijden (t/m tieners), lijkt mij dit hotel het meest geschikt voor gezinnen met jonge kinderen (t/m een jaar of 8) of voor gezinnen met een groot leeftijdsverschil bij de kinderen.
Familienhotel Leiners lijkt op het eerste gezicht niet goedkoop. De prijs is echter inclusief alle maaltijden, non-alcoholische drankjes en alle zeer uitgebreide voorzieningen (waaronder de eigen kinderopvang). Meer info over de kamers en de prijzen is hier te vinden.
Uiteten in Garmisch-Partenkirchen
In Garmisch-Partenkirchen zijn genoeg mogelijkheden om lekker te eten. Zoals we van Duitsland gewend zijn, zijn de prijzen in de horeca lager dan in vergelijkbare restaurants in Nederland. Ik heb bij de volgende restaurants gegeten, voor avondeten of lunch. Het zijn geen restaurants met een speelhoek of iets dergelijks voor kinderen. Wij nemen altijd zelf een spelletje mee voor tijdens het wachten.
Gasthof Fraundorfer
Heel toevallig komen we bij Fasthof Fraundorfer terecht. We denken een leuk authentiek restaurant gevonden te hebben. De kaart staat vol met Duitse gerechten en er wordt live Beierse muziek bij gespeeld. Als twee jongetjes een traditionele dans laten zien vinden we het helemaal knap van onszelf dat we zo’n leuke lokale tent hebben gevonden…. Totdat we later horen dat Gasthof Fraundorfer het meest toeristische restaurant van Garmisch-Partenkirchen is. Oeps! Nou, laat je daar dus niet door tegen houden. Het eten is er goed en de sfeer erg gezellig.
Reserveren kan verstandig zijn.
Bistro Mukkefuck
De naam van dit restaurant zorgt voor de nodige hilariteit vooraf. Eenmaal binnen kijken we onze ogen uit. De wanden hangen vol met allerlei snuisterijen en gekkigheidjes. We krijgen de menukaart en dan begint het kiezen. Pfieuw, wat een lekkere dingen staan hier op de kaart. Deze keer geen traditionele Duitse kost, maar wat ‘lichtere’ gerechten. Ik kies voor een heerlijk stuk zalm. Het eten staat snel op tafel, ondanks dat het restaurant helemaal vol zit. Wel zo handig als je met hongerige kinderen bent.
Ook bij dit restaurant is reserveren nodig.
Restaurant Drehmöser 9 op de Hausberg
Na de skiles lunchen we op de Hausberg bij restaurant Drehmöser 9. We zitten buiten in het zonnetje aan lange tafels. Dit moet het echte wintersportgevoel zijn. Op een andere tafel zie ik grote pizza’s voorbij komen, daar kun je makkelijk met een volwassene en een kind van eten. Ook de soep ziet er goed uit. Ik kies zelf voor een plankje met brood, vleeswaren en smeerseltjes voor het brood. Mmmmm, dat gaat er goed in.
Restaurant bij hotel Riessersee
Een avond eten we in het restaurant bij ons hotel aan de Riessessee. Dit hotel ziet er wat sjieker uit dan de andere restaurants. Op de kaart staat een mix van traditionele en modernere gerechten. Hier ga ik voor de flammkuchen, een gerecht dat de meeste kinderen ook lekker vinden.
Na een hele dag buiten was ik blijkbaar zo hongerig dat ik in dit restaurant geen foto’s heb gemaakt.
Panoramarestaurant 2962 op de Zugspitze
Bovenop de Zugspitze staat een panoramarestaurant. Eten met magnifiek uitzicht kan hier. Er is keuze uit een self-service restaurant en een gewoon restaurant waar je aan je tafel wordt bediend. Wij kiezen voor dat laatste. Ook hier zijn de porties groot, ik krijg mijn currywurst met friet niet eens helemaal op. Omdat we zo nieuwsgierig zijn naar de toetjes kiezen we ervoor om met ons groepje van zes personen twee toetjes te delen. Geen enkel probleem, we krijgen er gewoon zes lepels en zes vorkjes bij.
Praktische informatie
Alle prijzen in dit blog zijn van februari 2019. Check altijd zelf de actuele prijzen via de genoemde websites, zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Iedereen die in Garmisch-Partenkirchen overnacht en dus toeristenbelasting betaalt, krijgt de gratis GaPaCard. Hiermee kun je onder andere gratis met de bus en een keer naar het zwembad. Daarnaast krijg je bij andere activiteiten en bezienswaardigheden korting. Het complete overzicht is hier te vinden.
Meer lezen
Op zoek naar meer tips voor Zuid-Duitsland en/of wintersport? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Op vakantie in Alpenwelt Karwendel
- Naar Berchtesgaden en omgeving met kinderen
- Kindvriendelijke wintersportgebieden
- De KidsErOpUit-sleetjes test
- Direct naar alle blogs over Duitsland
- Direct naar alle blogs over wintersport
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Bewaar op Pinterest!
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Zoover en het Duits Verkeersbureau. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen. Deze keer bezocht ik Garmisch-Partenkirchen zonder de kinderen erbij.