In Amsterdam zijn veel kindvriendelijke musea. Naast de grote, bekende musea zijn er ook kleinere, wat minder bekende musea te vinden. Daphne gaat met haar dochters naar het Amsterdam Museum. Ook benieuwd of het museum een bezoekje waard is?
Het Amsterdam Museum
Met de tram zijn we al meerdere keren langs het Amsterdam Museum gereden, maar we zijn er nog nooit binnen geweest. Daar moet maar eens verandering in komen! Het Amsterdam Museum ligt in het centrum van Amsterdam, dus we gaan met de tram.
Bij binnenkomst krijgen we een armband. Hiermee kunnen we in het Kleine Weeshuis luisteren naar informatie. Op de plek van het Amsterdam Museum was vroeger een weeshuis. Nu kunnen kinderen ontdekken hoe het leven in een weeshuis er uit zag. Voordat we het kleine weeshuis ingaan moeten we ons registreren. Per armband kun je de leeftijd van het kind aangeven. Als alle gegevens zijn ingevoerd, gaan we naar binnen.
Het kleine weeshuis
Met de armband kun je op verschillende plekken in het museum informatie horen over vroeger. Kinderen vanaf 7 jaar gaan door het museum op stap met weesjongen Jurriaan. De jongste kinderen kunnen overal in het museum dieren ontdekken.
E. (4 jaar) vindt in het museum onder andere ratten, duiven en kippen. Veelal is de informatie voor haar beperkt en goed te volgen. Vooral de rat op de ouderwetse w.c. is erg interessant. De andere 2 zijn ouder en krijgen meer te horen over het leven in het weeshuis. Over de slaapzalen, het onderwijs, het eten en het drinken van bier, want het water was in die tijd nog niet zo schoon als dat het nu is. Ze kruipen door kleine gaten, doen verschillende opdrachten en verkleden zich. Wat een leuke manier om de geschiedenis in te duiken!
Amsterdam DNA familietour
Naast het Kleine Weeshuis is er een familietour die je in het museum kunt doen. Je gaat met een audiotour en het boekje met opdrachten door de tentoonstelling heen. Door het maken van de opdrachten en het beantwoorden van vragen kom je meer over de geschiedenis van Amsterdam te weten. Onder andere over de havens, de inwoners, de Gouden Eeuw en ook de coffeshops en de Wallen.
Wij hebben een aantal vragen en opdrachten gedaan. Ruiken aan verschillende soorten kruiden, fietsen door de stad van vroeger en nu en meten met maten van vroeger en nu. Er is van alles te doen en te ontdekken. Vooral voor J. en N., van 9 en 8 jaar oud, zijn het leuke opdrachten. Het leuke aan de familietour is dat er zowel eenvoudige als wat lastigere vragen zijn, zo kan iedereen meedoen.
Mijn stad; een feest van verscheidenheid
Wanneer we het Amsterdam Museum verlaten zien we opeens naast de ingang nog een deur. We besluiten daar nog een kijkje te gaan nemen. Hier ligt een loper van 40 meter lang. Dit tapijt laat alle 179 nationaliteiten zien die in Amsterdam wonen. Dit stukje museum is vrij toegankelijk. Natuurlijk hebben we even opgezocht waar het stukje Nederland is.
Praktische informatie
Het museum is dagelijks geopend van 10 tot 17 uur. Enkele dagen per jaar is het Amsterdam Museum gesloten en andere dagen hebben afwijkende openingstijden. Kijk voor actuele openingstijden en meer informatie op de website van het Amsterdam Museum. Voor kinderen tot en met 4 jaar is de toegang gratis, voor kinderen vanaf 5 jaar betaal je 6,50 euro en voor volwassenen 12,50 (prijspeil 2017). Vanaf 2018 is de entree voor alle kinderen gratis.
Ligging van het Amsterdam Museum
Meer lezen
Op zoek naar meer tips voor activiteiten in Amsterdam? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Het Scheepvaartmuseum
- A’dam Lookout
- Het muizenhuis in Amsterdam
- Anne Frank Huis met kinderen
- Direct naar alle blogs over Noord-Holland
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).