Heb jij kinderen die van dino’s houden en ook best wat durven?Dan is een bezoek aan Dinoland in Zwolle een must. Maar ook voor minder stoere kinderen is Dinoland superleuk. Speelplaatsen in overvloed, klimparcoursen, midgetgolfen en diverse creatieve activiteiten maken het park aantrekkelijk voor jongens én meisjes van alle leeftijden. Bovendien is het park nog educatief ook. Onze blogger Suzanne vertelt je over dit leuke thema speelpark in Zwolle.
Dinoland in Zwolle:educatief speelpark voor actieve kids!
Dinoland in Zwolleis uitstekend bereikbaar en is te vinden op het voormalige terrein van het Ecodrome (voor de mensen die het nog kennen). Een mooie locatie voor jong en oud om tussen de levensgrote dino’s te spelen in de vele speeltuinen van het park en nog educatief ook. Want overal in het park hangt informatie over dino’s en alles wat daarbij hoort. In eenduidelijke en goedleesbare uitleg. Veel makkelijker dan ik in de vele dinoboeken heb gelezen. Het park is kleinschalig, overzichtelijk en groen ingericht.
In de ban van dino’s
Voorafgaand aan ons bezoek zijn de kinderenal in de ban van Dinoland. Ze zijn nieuwsgierig naar de levensgrote dino’s, de speeltuinen en alle leuke dingen die er te doen zijn. Het bezoek staat al een tijdje gepland, maar door diverse omstandigheden kon het elke keer niet doorgaan. En nu gaat het eindelijk gebeuren. Onze jongste is er helemaal klaar voor. Gekleed in een dinoshirtgaat hij mee naar Dinoland in Zwolle. De aanblik van het park als we aan komen rijden wekt direct hoge verwachtingen. “Kijk daar is een glijbaan” en “Cool, daar zie ik een dino!” klinkt het van de achterbank.
Dinoknipkaart
Bij de kassa ontvangen we alle vier een dinoknipkaart voor de activiteiten die in het park te doen zijn. Deze is te gebruiken voor de klimwand, het hoogteparcours, de minigolf, het paleolab en lasergame. Ouders mogen dus ook meedoen met alle activiteiten.
Speurtocht
Over het gehele park staanongeveer vijftig soorten dinosaurussen opgesteld,vankleine tot levensgrote. Sommige lijken net echt door de brullende dinogeluiden als je er langs loopt. In een speurtocht wordt jekennisover dinosaurussen op de proef gesteld. De speurtocht isgratis verkrijgbaar bijde kassa en brengt je langs alle dinosaurussen op het terrein. Ook leer je meer over de verschillende tijdperken Trias, Jura en Krijt,waarin de dinosaurussen vroeger leefden.
Speelplaatsen
De oudste gaat direct enthousiast met de speurtocht aan de slag. De jongste loopt rond en bekijkt ze even kort. Daarna is hij weg, naar de speeltuin. Want eerlijk is eerlijk: de vele speelobjecten lonken. Deglijbanen, schommels en klimtoestellen zijn voor hem veel aantrekkelijker. Hij probeert alle glijbanen uit en speelt piloot in een echte helikopter waar de stoelen enstuurknuppel nog in zitten. Hij klimt in de dino’s die opgesteld staan als klimobject en klautert op de speelberg. Er zijn vele speelplaatsen verspreid over het terrein aanwezig, met unieke speelobjecten, die stuk voor stuk allemaal afwisseling bieden en avontuurlijk zijn. Eindeloos speelplezier dus.
Paleolab
In het paleolab zijn tal van creatieve activiteiten te doen. Een aantal is tegen betaling van materiaalkosten, zoals het schilderen van een dino en het uithakken van fossielen. De meeste activiteiten in het paleolab zijn echter gratis. Edelstenen zoeken, fossielen opgraven, goud zoeken. Er is voor iedereen wel wat leuks te doen. De jongste gaat direct in een zandbak zitten op zoek naar edelstenen en schatten, terwijl de oudste fossielen wil zoeken. Echte kleine botjes die je met een zeefje uit het zand kunt scheppen. Elk kind krijgt een zakje, waarin de gevonden schatten meegenomen mogen worden.
Klimparcoursen
De jongens ontdekken al snel een klimparcours achterin het park. Daar staat een uitkijktoren. Bovenin begint het hoogteparcours. Gezekerdkun je hier, op 8 meter hoogte, een echt klimparcours afleggen.De minimale lengte hiervoor is 1.30 meter, dus onze jongste mag hier helaas nog niet aan meedoen.Hij gaat over een laag klimparcours, die geschikt is voor kinderen vanaf circa 4 jaar. Dit lage parcours is sinds kort in het park aanwezig en loopt onder het hoogteparcours langs. Ideaal, want zo is er voldoende klimuitdaging voor alle leeftijden.
Klimwand
Na het klimparcours is het tijd voor nog meer stoer werk. We gaan klimmen op een klimwand. Er staat een wachtrij, want er kunnen twee kinderen tegelijk de klimwand op. Tijdens het wachten wordt alvast de strategie afgekeken bij de voorgangers en dan is het tijd om het zelf te proberen. Goed gezekerd en met een veiligheidshelm op, mogen ze allebei proberen de bel te bereiken op 8 meter hoogte. Helaas is dat wat teveel gevraagd, maarwat vinden mijn jongens dit ontzettend leuk en superstoer om te doen.
Lasergame
Bij de lasergame strijden twee teams tegen elkaar met een laserpistool. Het strijdtoneel is aantrekkelijk aangekleed metdino’s, huisjes en bosjes. Tien minuten lang mogen de twee teams door de bosjes achter elkaar aan struinen en moeten ze proberen elkaar te raken.Het winnende team vertrekt met de eer.Het leuke bij de lasergameis datouders ook mee kunnen doen met de dinoknipkaart.
Minigolf
Tijd voor een spelletje minigolf. De18-holesbaan is aangekleed met de nodige dino’s en nodigt uit tot spelen. De minigolfbaan is uitgevoerd met kunstgras, waardoor het balletje regelmatig van de baan af stuitert. Bovendien is hetinmiddels erg druk geworden. Veel mensen gaan daardoor kriskras de holes langs, waardoor jeop zoek moeten naar een vrije hole. Na vijf holes houden we het voor gezien.
Dino dig
Centraal op het park staateen groot schaduw-/regendoek over een grote zandbak heen gespannen.Kinderen zijn, gewapend met een stoffer,druk bezig om eenreuze T-rex skelet op te graven en bloot leggen. De contouren zijn al snel zichtbaar tussen het zand. Een leuke afwisseling tussen alle andere activiteiten.
Binnenspeeltuin met restaurant
In het centrale gebouw is een binnenspeeltuin aanwezig. Ideaal voor wisselvallige dagen of bij slechter weer. Terwijl wij in alle rust koffie drinken in het naastgelegen (afgescheiden) restaurant leven de kinderen zich uit in de indoor speeltuin. De jongste geeft de voorkeur aanhet speeltoestel met supersnelle glijbaanenballenbak en is daar niet weg te krijgen. Voor de oudere kinderen zijn er spannende interactieve (dino)games te spelen. Al snel heeft de oudste een maatje gevonden waar hij de strijd mee aangaat. Voor peuters is een apart speelgedeelte aanwezig.
Wat je verder nog moet weten over Dinoland
Dinoland in Zwolle is opgezet door een stichting, die tot doel heeft om vermaak voor iedereen betaalbaar te houden. Dat merk je aan de entreeprijzen.Voor 9,50 euro (vanaf 4 jaar) heb je een dagticket inclusief dinoknipkaart en speurtocht. Kinderen tot 2 jaar zijn gratis, kinderen van 2 en 3 jaar betalen 5,50 euro. (prijspeil 2016). Parkeren kost 5 euro. De prijs-kwaliteitverhouding is dan ook goed te noemen. Voor meer informatie over Dinoland verwijzen we naar hun website.
In het park is op een aantal plekken een bord aanwezig met informatie over een app die je kunt downloaden. Hiermee kun jevia augmented reality echte dino’stegen komen. Helaas werkte de app tijdens ons bezoek nog niet, maar er wordt hard aan gewerkt om dit op korte termijn voor elkaar te maken. In plaats van Pokemons kun je dus straks op zoek naar dino’s.
Activiteiten tijdens de schoolvakanties
In het park worden volop voorbereidingen getroffen voor extra activiteiten in de herfstvakantie. In samenwerking met Michelvan ’t Ende Productiesworden elke dag spannende T-Rex voorstellingen gegeven. Ook is het park ’s avonds langer geopend en kun je verlichte dino’s aanschouwen. Supercool dus voor de echte dinofans.
Op zoek naar nog meer tips? Lees dan het blog met het overzicht van dino uitjes in Nederland en Europa.
Heb jij na het lezen van dit blog ook zin om naar Dinoland te gaan?
Meer lezen?
Wil je nog meer inspiratie met leukeuitjes voor jouw dinofans thuis? Lees dan even deze blogs:
- Landgoed Tenaxx, het Dinopark in Groningen
- Reis door de tijd in Dinopark Teufelsslucht
- Binnenspeeltuin Dino’s Legeland in Denemarken
- Naturalisin Leiden
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Dinoland. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.