Twee jaar geleden keek ik vanaf Getingaryds Camping verlangend naar de overkant. Daar, in het Vättern meer, zag ik het eiland Visingsö liggen. Toen kwam het er niet van om vanuit Gränna een dagje naar Visingsö te gaan. Erg jammer, maar wat in het vat zit verzuurt niet. Dus in de herkansing: een dag met kinderen naar het eiland Visingsö in het Vättern meer!
Het eiland Visingsö in het Vättern meer
Visingsö bestaat geologisch gezien uit zandsteen en leisteen dat zo’n 600 miljoen jaar geleden werd afgezet. Als we de legende mogen geloven, dan is het eiland ontstaan toen de reus Vist een handvol zand in het meer gooide zodat ook zijn vrouw over het meer kon komen. In de steentijd was het eiland al bewoond, zoals is gebleken uit vondsten uit die tijd.
De ruïne van het Näs slott stamt uit de 12e eeuw en is de meest zichtbare herinnering aan het verleden. Het was eigendom van meerdere Zweedse koningen. Visingsö lag strategisch in het land en was goed te verdedigen. In 1318 werd het slot verwoest. Het slot lag op het meest zuidelijke puntje van het eiland.
Graaf Per Brahe bouwde halverwege de 16e eeuw een nieuw kasteel: Visingsborg. Ook van dit slot is alleen nog maar een ruïne te zien. In 1718 is het afgebrand. Als je naar Visingsö vaart met de pont, dan zie je de ruïne net ten noorden van de haven liggen.
Voor nu genoeg over het verleden. Wat is er anno 2016 te beleven op Visingsö?
Een dag met kinderen naar het eiland Visingsö
We parkeren onze auto in het centrum van Gränna en lopen naar de haven. Voor ons zien we Visingsö al liggen. Als we aan komen lopen kunnen we direct de pont op. We zoeken bovenop het dek een plekje. In een klein half uurtje varen we naar de overkant. Heerlijk met de wind in m’n haren en de zon op m’n gezicht. Eerst kijken we hoe Gränna steeds kleiner wordt. Daarna gaan we naar het dek aan de andere kant van de boot en zien we Visingsö steeds groter worden.
Op Visingsö lopen we naar de Tourist Information. Deze heeft een kantoortje direct aan de haven. We laten ons vertellen wat er te doen is en wat aan te raden is met twee kinderen van 7 en 8 jaar oud. Wij kiezen ervoor om op de fiets naar de kasteelruine in Näs te gaan. Qua afstand (5 km) goed te doen, een afwisselende route en we vinden het leuk om naar een van de uiteindes van het eiland te gaan.
Fietsen op Visingsö
Bij de haven zijn twee fietsverhuurders te vinden: Leklandet en Visingsö Cykeluthyrning. Wij kiezen voor Leklandet. Hier zijn allerlei verschillende soorten fietsen te huur die geschikt zijn voor gezinnen. Van bakfietsen tot fietskarren en van aanhangfietsen tot kinderfietsen. Ook staan er tandems en fietsen met fietsstoeltjes. Maureen is een goede fietser en gaat op een kinderfiets. De kinderfietsen zijn voor Camiel net te groot en hij is iets minder zeker op de fiets. De keuze is snel gemaakt, hij gaat achter mij op een aanhangfiets. “Willen jullie een helm op? Ze liggen daar” zegt de medewerkster. Wij moeten stiekem lachen. In Zweden fietst bijna iedereen met helm, zelfs kleine stukjes op een camping. In Nederland zie je nauwelijks fietshelmen bij het recreatief fietsen. Maureen trekt al een dat-doe-ik-echt-niet-gezicht. Ik stel haar gerust en vertel de medewerkster dat we in Nederland zonder helm fietsen en dat we ervaren fietsers zijn. Ze heeft vast vaker eigenwijze Hollanders als klant gehad en dringt niet verder aan.
Het is even wennen aan de fietsen. Tenminste, vooral voor mij en Camiel. Ik zeg dat hij wel mee moet trappen. “Dat doe ik al hoor mama”. Ok, dan is hij duidelijk zwaarder dan 2 jaar geleden toen ik hem voor het laatst op een aanhangfiets had. We fietsen door het bos. Tegemoetkomende fietsers en wandelaars kijken ons aan en ik denk dat ze zeggen: “Hey, die mensen fietsen zonder helm, wat onverantwoord met kinderen”. Ik lach vriendelijk terug.
Dan fietsen we het bos uit. Van een onverhard pad komen we nu op een geasfalteerde weg. Om ons heen wuift het graan. De typisch Zweedse rood met witte huisjes staan op strakke gazons. In elke tuin is een Husqvarna robotmaaier hard aan het werk. Het laatste stukje fietsen we over de ‘grote weg’. Een enkele auto passeert ons. Het lijkt alsof ze allemaal extra goed afremmen. Zou dat door onze helmloze hoofden komen?
Ruïne in Näs
We zoeven het laatste stukje naar beneden. Camiel en ik gaan extra hard. Terwijl ik voorzichtig afrem, fietst hij fanatiek door. Ho stop, het bordje naar de ruïne wijst naar links. We zetten onze fietsen in het gras en lopen het pad op. Dan zien we de ruïne. Ik lees op het bordje meer over de geschiedenis van het kasteel dat hier ooit is gebouwd. Via een smalle doorgang lopen we de ruïne in. Meteen staan we aan het meer. De wind waait hier stevig en we zien donkergrijze wolken boven het vasteland. Wat een overzicht over de omgeving hebben we hier en wat een goede locatiekeuze voor een belangrijk kasteel. De kinderen klimmen naar beneden en weer omhoog. Meer is er ook niet te doen. Als je een stukje verder fietst, dan kom je bij een plek waar je kan zwemmen, maar wij slaan dat deze keer over.
Terug fietsen gaat een stuk makkelijker. We merken duidelijk dat we nu wind mee hebben. Ik ben blij dat ik Camiel op de aanhangfiets heb zitten als ik achter me hoor: “Mama, ik ben moe, ik wil niet meer fietsen”. Helaas voor hem heeft hij geen keuze. Ik fiets door en dus fietst hij mee.
We leveren de fietsen in bij Leklandet. Wij gaan terug naar Gränna. Als je langer op Visingsö wil blijven, dan is bij Leklandet meer te doen voor kinderen. Ook kan je heerlijk aan het water zitten bij restaurant Solbacken.
Met een ijsje in de hand lopen we de pont op. Nog een keer kijk ik achterom. Visingsö, je bent een bezoek waard!
Bezienswaardigheden op Visingsö
Naast de kasteelruine in Näs zijn er meer bezienswaardigheden op Visingsö:
- De ruïne van Visingsborg bij de haven
- Het kerkje Brahekyrka
- De barokke tuinen van Visingsborgs Örtagård
- Kumlaby kyrka, vanaf de toren heb je een mooi uitzicht
- Visingsömuseum, over de geschiedenis van het eiland
- Beeldentuin Tempelgården
- Vogelobservatietoren aan de noordkant van het eiland
Vraag bij het toeristenbureau naar een kaart van Visingsö. De bezienswaardigheden staan er goed op aangegeven. Zo kan je makkelijk je eigen route bepalen, afhankelijk van de leeftijd en de interesses van je gezin.
Vervoer op Visingsö voor gezinnen
Wij gingen fietsen op Visingsö. Dat is heel goed te doen met kinderen. Het eiland is vrij vlak en de wegen zijn rustig.
Er zijn meer mogelijkheden om het eiland te verkennen:
- Remmalag, de traditionele paard en wagen die een vaste route richting het noorden rijden.
- Met eigen auto, hierbij kan je je alleen over de hoofdwegen bewegen en je moet je auto meenemen op de pont.
- Wandelen in eikenbos Ekskogen, direct bij de haven gelegen en met meerdere goed gemarkeerde wandelroutes.
Praktische informatie
Parkeren in het centrum van Gränna is gratis, maar kan niet overal langer dan 2 uur. Het is dan ongeveer 10 minuten lopen naar de pont. Op de grote parkeerplaats bij de haven betaal je 45 SEK voor een dag (circa 4,75 euro).
Een gezinsticket voor de pont voor 2 volwassenen en max 3 kinderen van 6 – 15 jaar kost 115 SEK (circa 12 euro) in 2016. Ga je met de auto over? Dan betaal je 180 SEK (circa 19 euro) voor je auto incl. inzittenden. Meer informatie over vertrektijden en actuele prijsgegevens is te vinden op deze website.
Voor auto’s is beperkt plek en zeker in het hoogseizoen kan het zijn dat je een tijd in de rij moet staan. Zorg ervoor dat je vooraf je kaartje koopt of ga als voetpassagier mee. Aan de overkant kan je dan met de paardenwagen mee of fietsen huren.
Een ritje met de remmalag kost 100 of 110 SEK (circa 11 euro) voor volwassenen en voor kinderen betaal je 50 of 60 SEK (circa 6 euro). Het prijsverschil komt omdat er twee verschillende routes zijn.
Een fiets huur je voor 100 SEK (circa 10,50 euro) per dag bij Leklandet. Het maakt niet uit of je een volwassen-, kinder- of aanhangfiets kiest. Een bakfiets kost 300 SEK per dag (circa 31 euro). Een fietskar huur je voor 100 SEK en een kinderstoeltje voor 30 SEK (circa 3 euro). Online reserveren kan via de website van Leklandet.
Meer lezen
Nieuwsgierig wat het noorden van Smaland nog meer te bieden heeft voor gezinnen? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Astrid Lindgrens Varld, op bezoek bij Pippi Langkous
- Leuke tussenstops: Eksjö en Berg slussar
- Snoepstadje Gränna
- Getingaryds Camping, ten noorden van Gränna
- Spilhammars Camping, vlakbij Vimmerby
KidsErOpUit is te volgen op Facebook, Instagram en X (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Sweden en de regio Smaland. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.
moet je de kaartjes voor de pont in de haven kopen, of zijn ze ook op een andere manier te bestellen>
Dat is vast te vinden op de website van de veerpont of de tourist office van Granna. Ze zijn in ieder geval in de haven te koop.