Engelberg in Zwitserland is een ideale uitvalsbasis voor een actieve gezinsvakantie in de zomer. Er is genoeg te doen voor kinderen in alle leeftijden. Annemiek ging met haar zoon van bijna 11 jaar een kijkje nemen en zet de 12 leukste activiteiten voor je op een rijtje. Ook vertelt ze je waar je het allerleukste museum van Zwitserland kunt vinden.
Kindvriendelijk Engelberg in Zwitserland
Samen met mijn zoon ben ik een paar dagen in Engelberg, Zwitserland, om de omgeving te verkennen. We ontdekken dat er zoveel te doen is, dat we uiteindelijk tijd te kort komen om alles zelf te beleven. We starten op de berg Brunni, zoals ze het zelf zeggen: The Sunny Side of Engelberg.
Ristis op Brunni: Alpen-paradijs voor kinderen
Ga je met je gezin naar Engelberg dan kun je niet om de Brunni heen. Deze berg bestaat uit twee etappes. De kabelbaan start aan de rand van het dorp en vertrekt iedere 20 minuten.
Het eerste deel van de route naar boven stopt bij restaurant Ristis op 1600 meter hoogte. Hier vind je een grote speeltuin met genoeg mogelijkheden om te klimmen en te spelen met water. Met droog weer kun je voor 5 CHF (ongeveer 4,80 euro, prijspeil 2019) een ritje maken met de rodelbaan. Helaas voor mijn zoon miezert het tijdens ons bezoek en gaat zijn ritje niet door. Gelukkig amuseert hij zich goed met de waterkanalen van Globi’s Water World.
Globi’s schattentocht voor de jongste kinderen
Voor jongere kinderen is voor 5 euro een speciale schatkaart op te halen bij restaurant Ristis. Vriendje Globi vraagt je hulp en door de schatkisten te vinden kun je hem een handje helpen. De route brengt je naar de Brunnihütte, die verderop naar boven op de berg ligt. Mijn zoon is inmiddels te oud voor een speurtocht, maar ik heb genoeg kinderen met een kaart over de alp zien lopen op zoek naar de schatkisten. Meer info vind je op de website van Brunni.
Vanaf deze plek vertrekken veel mensen voor een wandeling naar de Brunnihütte of een mountainbiketocht. Je kunt vanaf hier ook terug naar het dal lopen. Aangezien wij er net pas zijn, gaan we eerst verder naar boven.
Härzlisee op Brunni: Blote voeten, kletteren en méér!
Honderd meter achter restaurant Ristis ligt het dalstation van de kabelbaan die je verder de Brunni op brengt. Op een hoogte van 1860 meter vind je onder meer de Brunnihütte, de Härzlisee met het blotevoetenpad, meerdere barbecueplaatsen en de start van een klettersteig.
Terwijl ik rondkijk en mijn best doe om de Titlis aan de overkant te zien, klimt mijn zoon in een uitkijktoren. Ik klim achter hem aan en kijk rond. Het uitzicht is wederom fantastisch. We zien het meertje waar je met blote voeten rondom kunt lopen. En we zien veel gezinnen druk in de weer bij de barbecues. Ondanks het matige weer zijn vrijwel alle stenen tafels en banken bezet. Met goed weer kun je bij de Kräuterhütte aan de rand van de Härzlisee worstjes, sauzen en drankjes kopen. Hout wordt verzorgd door een groep vrijwilligers.
Klimmen en pootjebaden
We zien diverse gezinnen elkaar voorzien van klimtuigjes en helmen. Ze bereiden zich voor op het betreden van de via ferrata’s oftewel klettersteig. Ik heb bewondering voor met name de kinderen dat ze dit durven. De klettersteig bij de Brunni Hütte bevat 10 routes speciaal voor gezinnen en beginners, in moeilijkheidsgraad 4a tot 5c. Meer informatie over deze via ferratas vind je op de website van de Brunni.
Inmiddels heeft mijn zoon zijn schoenen uitgedaan en loopt hij een rondje om het meer. De stukken door het water slaat hij over, want het is nog behoorlijk koud. Maar de stukken met kiezels, dennenappels en houtsnippers passeert hij dapper.
Wandelen met kinderen op het Brunnipfad
Dit keer gaan we niet met de kabelbaan naar beneden, maar we wandelen via het Brunnipfad naar beneden. Langs dit pad staan enkele borden opgesteld met daarop informatie over het landschap, de dieren en de planten. Wie dat wil kan bij de kassa van het dalstation een gedetailleerde kaart kopen voor 10 CHF (ongeveer 9 euro, prijspeil 2019).
Onderweg naar beneden komen we enkele schatkisten tegen. Mijn zoon is nieuwsgierig wat er in zit. Het blijken stempels te zijn die je kunt verzamelen. Op je arm bijvoorbeeld, alhoewel het natuurlijk de bedoeling is dat je dat op je stempelkaart doet. Overigens wisselen de schatkaarten, opdrachten en lokatie jaarlijks, zodat lokale kinderen steeds iets nieuws kunnen ontdekken.
Aanvankelijk is het pad breed en goed te doen. Naarmate we verder komen, wordt het pad smaller en op sommige stukken moeten we goed uitkijken voor boomwortels en los liggende stenen. Hoewel het Brunnipfad geschikt wordt geacht voor alle leeftijden, ben ik van mening dat het pad voor kinderen tot een jaar of 6 te onregelmatig is. Zeker wanneer je wandelt met kinderen die niet gewend zijn om te wandelen in de bergen is het uitkijken.
We komen meerdere bankjes en zelfs een toiletgebouwtje tegen. Er is halverwege een blokhut met (je raadt het vast al) een barbecueplaats. Wandelen met een kinderwagen lukt hier niet. Een rugdrager is handiger. Jonge kinderen houd je het beste aan de hand.
Wandelen naar de waterval van Engelberg
Op een vrije middag nemen mijn zoon en ik de gratis bus richting Fürenalp en stappen uit bij de waterval. We hoeven nog geen 100 meter te lopen en dan staan we al aan de voet van de enorme waterval. Het vele smeltwater zorgt voor een mooie brede waaier van water en het spettert alle kanten op.
Meer dan een kijkje nemen is het niet. Spelen bij de waterval lijkt me niet verstandig, maar wellicht dat het op warme zomerdagen wel gebeurt. Wij steken de weg over en zoeken de schaduw van het terras op. Met een ijsje en een apfelsaftschorle kijken we terug naar wat we tot nu toe allemaal gedaan hebben.
Ik stel voor terug te lopen in plaats van de bus te pakken. Met lichte tegenzin stemt mijn zoon in. In een uurtje lopen we via een makkelijk, geasfalteerd pad terug naar Engelberg. Onderweg komen we langs de koeien die hun bellen laten klinken. De grasvelden staan vol met bloeiende planten.
Titlis bezoeken met het gezin
Een letterlijk hoogtepunt van onze dagen in Engelberg, is het bezoek aan de Titlis. Deze berg is 3000 meter hoog en biedt verschillende actieve belevenissen aan voor jong en oud. Samen met mijn zoon wandel ik door een gletsjertunnel en we betreden de ijzeren Cliff Walk. Met een extra kabelbaantje, de Ice Flyer, ‘vliegen’ we naar een lager gelegen helling, waar je kunt sleeën en snowtuben.
Wil je meer lezen over onze ervaringen op de Titlis? Lees dan dit blog.
Globi Expres, de speciale treinwagon voor kinderen
Tussen Engelberg en Luzern rijdt een heel speciale trein: de Globi Expres. Globi kwamen we al eerder tegen op de Brunni. Het is een blauwe papegaai die bij alle Zwitserse kinderen bekend is om de avonturen die hij beleeft.
De trein beschikt over een speciale Globi-wagon, waarin kinderen en gezinnen voorrang hebben. De zitplaatsen in de speciale wagon zijn voorzien van leesboekjes. Tijdens onze reis in de Globi Expres horen we dat andere ouders hun kinderen voorlezen.
In een speciale folder van Die Zentralbahn (een soort Zwitserse NS) staat een kijk- en speuropdracht. Op zes verschillende plaatsen die je tijdens de rit passeert, kun je Globi zien en zodoende de vragen in de folder beantwoorden. Heb je ten minste vier antwoorden goed, dan kun je bij het kantoor van Die Zentralbahn in Engelberg een lunchtrommel ophalen.
Meerijden met de Globi Expres kost niets extra; een regulier, geldig treinticket is voldoende.
Verkehrshaus der Schweiz in Luzern
Wie dacht dat we met de Globi Expres meerijden, alleen om boekjes van Globi te lezen, heeft het mis. Reden dat we in de trein naar Luzern rijden, is ons bezoek aan het Verkehrshaus der Schweiz, het meest populaire museum van Zwitserland.
Het Verkehrshaus is eigenlijk een combinatie van verschillende musea, een filmzaal en een planetarium. Het zal bij bezoekers van alle leeftijden in de smaak vallen. Er is een uitgebreide collectie treinen, auto’s, vliegtuigen en andere vervoermiddelen te zien.
Op interactieve wijze worden bezoekers geïnformeerd over de geschiedenis van de mobiliteit en hoe in de loop der jaren de techniek zich heeft ontwikkeld. Daarnaast is er aandacht voor de ontwikkelingen op het gebied van techniek, media en toerisme. Er is zelfs een interactieve ‘experience’ waarin uitgelegd wordt hoe de Zwitserse chocolade wordt gemaakt. Genoeg te doen dus!
Teveel voor één dag
Eigenlijk is één dag te kort om alles te doen en te beleven in het Verkehrshaus der Schweiz. Daarom slaan we het deel met de treinen over en lopen meteen door naar de auto’s. Hier zien we een enorm wandrek waarin echte auto’s staan tentoongesteld. Er zijn auto’s van heel vroeger, maar ook een Formule 1 wagen en tuktuks. Een soort heftruck haalt ze een voor een uit het rek zodat op een speciaal daarvoor ingericht podium meer informatie kan worden gegeven over het ontwerp, de motor, etc.
Het deel over scheepvaart heeft aanvankelijk niet zo veel aantrekkingskracht op mijn zoon. Toch kijken we rond en bezoeken alle verdiepingen om te zien wat er te doen is. We ontdekken een écht Zwitserse knikkerbaan en een afdeling waarin programmeertechnieken uitgelegd worden. Ook kan mijn zoon oefenen met het aansturen van een bobsleebaan. Het is maar goed dat we hier zijn komen kijken!
Omdat het regent schenken we weinig aandacht aan wat er buiten te beleven is. Mijn zoon racet even met een stepje rond om zijn energie kwijt te raken terwijl ik schuil voor de regen.
Er worden gedurende de dag verschillende 3D-films vertoond en in het planetarium worden presentaties gegeven. Omdat we graag naar het planetarium gaan voor een film over de Nieuwe Ster, Stella Nova, breken we ons bezoek aan Media World voortijdig af. Gelukkig hebben we na afloop nog tijd om hier rond te kijken en te zien hoe moderne technieken in de huidige films en op tv ingezet worden.
Wat kost een bezoek aan Verkehrshaus Luzern?
Er zijn verschillende tickets verkrijgbaar die toegang geven tot de afzonderlijke delen van het Verkehrshaus. De meeste uitgebreide toegangskaart is de Day Pass. Hiermee heb je toegang tot alle museumonderdelen, het filmtheater, het planetarium en het Swiss Chocolate Adventure. Deze Day Pass kost 56 CHF (ongeveer 50 euro) voor mensen vanaf 16 jaar. Kinderen van 0 tot 6 jaar betalen 11 CHF (10 euro) en kinderen van 6 – 16 jaar betalen 22 CHF (20 euro, prijspeil 2019).
Bezoek je alleen het museum inclusief Media World, dan betaal je 32 CHF (vanaf 16 jaar, 29 euro) of 12 CHF (6-16 jaar, 10 euro). Kinderen tot 6 jaar mogen gratis naar binnen. Het bijwonen van een film, óf een presentatie in het Planetarium, óf het bezoeken van het Swiss Chocolate Adventure kost per activiteit 16 CHF (vanaf 16 jaar, 14 euro) of 7 CHF voor kinderen van 0- 16 jaar (6,50 euro).
Wat je nog meer moet weten over het Verkehrshaus
Er gelden kortingsregelingen voor houders van een Swiss Pass of andere voordeelkaart. Het gehele Verkehrshaus is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagen. Honden zijn niet toegestaan (m.u.v. officieel geregistreerde hulphonden).
Bedenk je vooraf goed wat je allemaal zou willen doen in het Verkehrshaus. De films en het planetarium kunnen ook zonder museumbezoek bezocht worden. Mensen die alleen hiervoor een kaartje kopen, krijgen voorrang. Op drukke dagen kan dat betekenen dat je met je Day Pass toch niet naar de film kunt gaan, terwijl je daar wel voor betaald hebt.
Trek voor een bezoek de hele dag uit. Je zult je niet vervelen.
Op de website van Verkehrshaus Luzern vind je actuele openingstijden, informatie over welke films er draaien en hoe laat de presentaties starten. In de zomermaanden is het museum dagelijks geopend van 10 uur tot 18 uur. In de winter van 10 uur tot 17 uur.
Wat is nog meer te doen in Engelberg voor kinderen?
Ben je voor langere tijd in Engelberg en heb je nog tijd over? Dan tippen we je graag de volgende activiteiten. Wij hadden helaas geen tijd meer om ze zelf te ervaren, maar we zijn er van overtuigd dat je hiermee veel plezier zult beleven.
Klimpark Engelberg
Vlakbij de waterval is een klimpark. Vanaf 20 CFH (ongeveer 18 euro) kunnen kinderen langer dan 1 meter en ouder dan 4 jaar al klimmen op drie verschillende routes. Het klimpark is in juli en augustus dagelijks geopend.
Meer informatie over tarieven, openingstijden en parkeermogelijkheden vind je op de website van Seilpark Engelberg.
Zwembad in Engelberg
De meeste accommodaties in Engelberg hebben geen eigen zwembad beschikbaar voor hun gasten. Kinderen en gezinnen die willen zwemmen kunnen terecht in het centraal gelegen binnen- en buitenbad in Engelberg.
Het zwembad is dagelijks geopend vanaf 9 uur. Eindtijden verschillen per dag: doordeweeks sluit het zwembad om 20.30 uur, op zaterdag om 20 uur en op zon- en feestdagen om 19 uur. Volwassenen en jeugd vanaf 15 jaar betalen 9 CHF per persoon entree (ongeveer 8 euro). Kinderen van 6- 15 jaar betalen 5 CHF (4,50 euro)
Meer informatie over adres, tarieven en openingstijden vind je op de website van Schwimmbad Engelberg.
Fürenalp
Wil je nog een berg op? Neem dan de gratis bus naar de Fürenalp, nog voorbij de waterval. Boven aan de kabelbaan kan verschillende kanten op gewandeld worden. De Grotzliweg is een eenvoudige rondwandeling met weinig hoogteverschil maar mét natuurleerpad.
Op de Fürenalp is een restaurant met speeltuin, je kunt er (natuurlijk) barbecuen en zien hoe paraglider vertrekken. Geoefende klimmers kunnen de Klettersteig Fürenwand op (moeilijkheid K4). Wie geen afscheid kan nemen van dit Kroonjuweel, zoals ze de Fürenalp ook wel noemen, kan overnachten op de alp.
Een retourtje met de kabelbaan kost 19,50 CHF voor volwassenen en kinderen vanaf 15 jaar (ongeveer 17,50 euro) en 9,50 CHF voor kinderen tot 15 jaar (8,50 euro)
Meer informatie over vertrektijden kabelbaan, wandel- en horecamogelijkheiden vind je op de website van de Fürenalp.
Aaschlucht: wandelen en picknicken langs de Engelberger Aa
Op een warme dag is het heerlijk om in de schaduw van het dal te blijven. Een favoriete wandeling is die door de Aa-kloof. Deze wandeling van bijna 9 kilometer gaat van Station Engelberg naar Station Grafenort en volgt de stroom van de Aa.
Onderweg passeer je meerdere bruggetjes en kom je een mooie picknickplaats tegen waar je prima kunt barbecuen. Kinderen kunnen er heerlijk spelen langs het water.
Volgens de website van Toerisme Engelberg is deze wandeling geschikt voor kinderen. Let wel op de totale lengte, die is mogelijk niet voor alle leeftijden geschikt.
Meer details over de route vind je op de website. Vul de naam van de route die je wil lopen in en klik door naar routedetails en aanvullende informatie.
Schaukäserei en Dalmuseum
Wie graag iets leert tijdens de vakantie, kan een bezoek brengen aan de Schaukäserei of het dalmuseum.
De kaasmakerij is gratis toegankelijk en dagelijks zijn er demonstraties tussen 11 en 15 uur. De winkel is open van9 uur tot 18 uur en verkoopt naast verse kaas onder ander streekproducten en gerelateerde souvenirs.
Het dalmuseum is geopend van woensdag tot zondag, van 14 tot 17 uur. Het museum is gesloten van half april tot eind mei en van half oktober tot half december. Toegangsprijs voor volwassenen is 6 CHF (ongeveer 5,50 euro) en voor kinderen vanaf 6 jaar 3 CHF (2,70 euro). Vraag naar kortingsmogelijkheden met je gastenkaart of andere voordeelkaart.
Tip: Speciaal zomerprogramma speciaal voor kinderen
Als laatste tippen we jullie graag het speciale zomerprogramma dat van begin juli t/m half augustus gevolgd kan worden. Op doordeweekse dagen kan in de ochtend en in de middag een actief programma gevolgd worden, zoals gaan klimmen, vissen of kajakken. Deelname is gratis maar daarvoor moet je je wel van te voren aanmelden.
Op de site lees je op welke dag welke activiteit gedaan wordt. Alleen op de genoemde dagdelen zijn de activiteiten gratis. op andere dagen betaal je de normale prijs.
Ligging Engelberg in Zwitserland:
Op de website van Engelberg vind je meer informatie over het dorp, het dal en de regio. Er rijdt een gratis pendelbus die je vervoert tussen dalstations van de kabelbanen, het station, en het dorp.
Al deze informatie en de genoemde prijzen zijn uit 2019. Check voor vertrek altijd de actuele info op de website van de betreffende attractie/bezienswaardigheid.
Meer lezen
Op zoek naar meer informatie over een vakantie in Zwiterland? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Sta in de eeuwige sneeuw op de Titlis in Engelberg
- Wandelen in het Lötschental met kinderen
- Op vakantie in de omgeving van Arosa
- Stedentrip Zürich met kinderen
- Een dagje naar de Uetliberg
- Direct naar alle blogs over Zwitserland
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Switzerland Tourism/My Switzerland en Engelberg-Titlis. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.