Family walk tour Stockholm met Barones Bernadette

0
487

Stockholm is een hele gave stad om met kinderen te bezoeken. Als je naar Zweden gaat moet je echt een paar dagen naar de hoofdstad. Daar krijg je geen spijt van. Blogger Iris ging deze keer voor een stedentrip en deed de family walk tour Stockholm met Barones Bernadette. Nieuwsgierig naar deze kindvriendelijke stadswandeling? Lees dan vooral verder en reserveer alvast je plekje.

Helaas is de beschreven tour niet meer beschikbaar.  

Family walk tour Stockholm met Barones Bernadette

De oude stad van Stockholm is prachtig. Er zijn kronkelende straatjes bezaaid met ongelijke keien, mooie huizen in veel verschillende kleuren en geheimzinnige smalle steegjes. Achter al die gekleurde huizen schuilen veel verhalen. Hoe krijg je die ook interessant voor kinderen? Bijvoorbeeld door de family walk tour Stockholm met Barones Bernadette te doen!

Afspraak met een barones

De Barones staat ons al op te wachten als we om elf uur aankomen bij de obelisk in de Gamla Stan, de oude stad van Stockholm. In haar prachtige (verkleed)jurk en met een stralende lach begroet ze eerst de kinderen. De barones spreekt Duits, Engels maar ook Nederlands en vertelt met veel gebaren. De tour is dus goed te begrijpen voor kinderen uit alle landen.

Barones Bernadette vertelt ons dat ze om twaalf uur een spannende afspraak heeft bij de snoepjesfabriek. Daar gaat ze snoep ophalen voor de prinsjes en prinsesjes en wordt ze soms geholpen door een hele leuke snoepjesmaker. De kinderen grinniken. “De barones is vast een beetje verliefd”, fluistert T. (6) in mijn oor. Maar eerst gaat ze ons de oude stad laten zien.

Met de barones op stap tijdens de family walk tour Stockholm.
Met de barones op stap tijdens de family walk tour Stockholm.

Marcheren als een wachter bij het Koninklijk Paleis

We lopen eerst naar het binnenplein van het Koninklijk Paleis. De Barones trekt veel bekijks. Een groepje Japanners blijft staan om foto’s van haar te maken. We horen Amerikanen tegen elkaar zeggen dat Mary Poppins bij ons loopt. De kinderen vinden het wel leuk, al die aandacht. Ze vertelt het verhaal over de bouw van het paleis, in geuren en kleuren.  Zo is er bijvoorbeeld een brand geweest in de grote toren van het vorige paleis. Alle spullen moesten toen uit de ramen gegooid worden om ze te redden. De toenmalige koning was net overleden en werd in zijn kist ook het raam uit gekieperd. De kinderen kijken de Barones ademloos aan. Ze vinden het een spannend verhaal.

Voor het paleis staat een wachter voor zijn wachthuisje. Eens in de zoveel tijd marcheert hij een stukje op-en-neer. Barones Bernadette stelt voor om eens te kijken of er iemand in ons groepje ook zo goed kan lopen als een koninklijke wachter. We vormen een rijtje en marcheren over het plein. Dat gaat best goed! Zelfs E., onze tiener van 11, marcheert mee.

Lopen als een wachter.
Lopen als een wachter.

Ontmoeting met Joris en de draak

We vervolgen onze tocht door de oude binnenstad. B. (8) maakt onderweg foto’s van al het moois met papa’s telefoon. Als we langs een heel klein beeldje komen, vertelt de barones dat de Zweden dit kleine manneke goed verzorgen. In de winter breien ze zelfs kleine truitjes en sjaaltjes voor hem! Op dit moment zit hij er ook goed bij, omringt door snoepjes en munten. Als je hem over zijn bol aait, mag je een wens doen. Dat laten onze kids zich geen twee keer zeggen! Drie wensen rijker lopen we verder.

Een wens doen bij het kleine beeldje.
Een wens doen bij het kleine beeldje.

Een paar straatjes verderop staan we voor een spannend beeld. “Dit is het beeld van Joris en de Draak”, zegt de Barones. “Net als in de Efteling!” roepen onze kinderen. Ze vertelt het spannende verhaal over Joris, die de draak verjaagde om de prinses te redden. De kinderen hangen aan haar lippen. “Zullen we het verhaal eens naspelen?”, vraagt ze. Dat willen ze wel! Papa is de draak en moet onder het beeld staan. E. is natuurlijk de prinses die door de jongens gered moet worden. Gelukkig bevrijden ze haar snel.

Spelletje bij het standbeeld.
Spelletje bij het standbeeld.

Via nog meer mooie oude straatjes komen we op een gezellig klein pleintje. De naam betekent ‘Brandend huis’. De barones weet wel waarom. Ze wijst de kinderen op een gevelsteen van een feniks boven enkele huizen. Dit was een soort abonnement op de brandweer, vertelt ze de kinderen. De bewoners die deze steen boven hun deur hadden hangen, betaalden de brandweer en werden dus geholpen bij brand. Het huis dat vroeger op de plaats van dit plein stond, was minder fortuinlijk en is afgebrand. Daardoor ontstond wel een mooi pleintje met ruimte voor de brandweer om beter door de smalle stad te rijden. Ze laat verderop een grote stenen pomp zien, waar de mensen zonder brandweersteen hun bluswater vandaan haalden. De kinderen speuren ondertussen naar nog meer feniksen.

Het plein van het afgebrande huis.
Het plein van het afgebrande huis.

Mooie verhalen op Stortorget

We lopen langs nog meer bezienswaardigheden van de Gamla Stan. Op een van de gevels prijkt een mooie vikingsteen. Ook daar heeft de Barones een verhaal bij. Het beroemdste pleintje van Stockholm, de Stortorget, ontbreekt uiteraard ook niet uit de tour. We stoppen even om al dat moois te bekijken. Barones Bernadette vertelt het verhaal over de inval van de Deense koning en de executie van de Zweedse edelen. Op een van de statige huizen kun je aan de witte stenen zien, hoeveel mensen er toen gestorven zijn. Ze vertelt het niet te eng, maar de kinderen zijn toch wel stil en onder de indruk.

Gelukkig gebeurden er ook leuke dingen om dit plein. Zoals in elke Zweedse plaats, wordt het centrale plein gebruikt bij festiviteiten. Een van de feesten die in Zweden enthousiast gevierd wordt, is het midzomernachtfeest. De mensen dansen dan zingend in een kring om een versierde meipaal. E. glundert: “Dit ken ik van mijn werkstuk over Zweden”, roept ze. “Dan is alles mooi versierd met bloemen en zingt iedereen een liedje!”. De barones vraagt, of de kinderen het liedje ook willen leren. Papa kan dan de meipaal zijn, waar we in een kring omheen dansen. E. en T. vinden het leuk en zingen al snel het liedje over het kikkertje mee, al dansend in een kring om hun vader. B. kijkt een beetje benauwd naar de menigte die staat te kijken en besluit om maar veilig de fotograaf te zijn.

Door de smalle straatjes in Gamla Stan.
Door de smalle straatjes in Gamla Stan.

Snoepfabriekje in Gamla Stan

Het plein ligt vrij hoog in de stad. We lopen door de straatjes wat meer naar beneden. Onderweg leren de kinderen dat de mensen vroeger hun afval op straat gooiden, zo door het raam. Wat geschokt kijkt T. naar de barones. “Maar dat is toch vies?”. Tja, vroeger waren er geen prullenbakken. Maar het had ook een voordeel: door al dat afval dat door de straten spoelde, is het eiland waar de oude stad op ligt, steeds wat groter geworden.

Lopen op middeleeuws afval.
Lopen op middeleeuws afval.
Op het marktplein.
Op het marktplein.

In een van de lager gelegen straatjes ligt het kleine snoepfabriekje. Het is inmiddels twaalf uur en de barones wil natuurlijk kijken of haar leuke snoepjesmaker er is. Nieuwsgierig stappen de kinderen naar binnen. Helaas, er staat alleen een meisje achter de balie. De barones vertelt over hoe de snoepjes worden gemaakt en waar ze vandaan komen. Dan moet ze er vandoor om de prinsen en prinsessen hun snoepjes te brengen. We bedanken haar voor alle aandacht en informatie. De kinderen vonden het interessant en erg leuk, vooral de verhalen en de interactieve stukjes. “Ik hoop wel voor de Barones dat haar leuke snoepjesmaker er volgende keer weer is!”, zegt T. als we het fabriekje weer verlaten.

Bij de snoepjesfabriek.
Bij de snoepjesfabriek.
In de snoepjesfabriek.
In de snoepjesfabriek.

Praktische informatie

Wil je de family walk tour Stockholm ook doen met de kinderen? De tour is onderdeel van het tourbureau Stockholm Our Way. De tour is voor groepen van maximaal 25 personen. In principe is de tour in het Engels en Duits, maar de Barones zal ook af en toe een vraag in het Nederlands stellen. De family walk tour Stockholm met Barones Bernadette is vanaf mei tot 13 augustus 2016 om 11 uur op de vrijdagen en zaterdagen. De kosten zijn 150 SEK (ongeveer 16 euro) voor volwassenen en 75 SEK voor kinderen van 4-12 jaar (ongeveer 8 euro). Er zijn ook familietickets te koop voor 2 volwassenen en 2 kinderen voor 420 SEK (ongeveer 45 euro).

Het is wel handig om tijdens de tour goede schoenen te dragen. De straatjes zijn erg ongelijk en af en toe is een klein beetje klimmen en dalen nodig. De keien maken de tour wel lastig om met een buggy of kinderwagen te doen.

Lijkt het jou ook leuk om de family walk tour Stockholm met Barones Bernadette te doen?

Meer lezen

Stockholm heeft veel te bieden voor gezinnen. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.