Fietsen met kinderen op de Veluwe? Kies voor de Suske en Wiske Avonturentocht

0
778

Fietsen met kinderen op de Veluwe is super om te doen. In Nationaal Park De Hoge Veluwe kun je veilig fietsen te midden van de natuur en een interactieve tocht doen. Onze blogger Suzannebesloot haar kinderenkenniste laten met de schoonheid van dit mooie gebied en fietste de Suske en Wiske Avonturentocht.

Fietsen met kinderen op de Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Ik ben er zelf al enkele malen geweest en heb er goede herinneringen aan. Het Kröller Müller museum, de witte fietsen die je gratis kunt gebruiken, de bossen en heidevelden, de historie en architectuur. Met recht één van de mooiste nationale parken die ons land rijk is. Een stuk van ons land dat hoort bij de opvoeding van onze kinderen. Op een mooie dag besluiten we met onze eigen fietsen naar het park te gaan voor een fietstocht. We rijden naar het bezoekerscentrum midden in het park. Hiervoor betalen we entree, zowel voor onszelf als voor de auto.

Bezoekerscentrum Nationaal Park De Hoge Veluwe

Het bezoekerscentrum is centraal gelegen in het Nationaal Park, tussen Hoenderloo en Otterlo. Bij het bezoekerscentrum kun je fietsen lenen en informatie krijgen. Er is een filmzaal waar natuurfilms worden getoond en een parkwinkel. In vakanties zijn er leuke extra activiteiten en excursies. Onder het bezoekerscentrum ligt het Museonder, een natuurexpositie waar je kunt leren over het leven onder de grond.

Het bezoekerscentrum in het Nationaal Park de Hoge Veluwe.
Het bezoekerscentrum in het Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Suske en Wiske Avonturentocht

Natuurlijk kunnen we zelf kiezen voor een fietsroute, maar in het bezoekerscentrum zien we diverse leuke routes. Er blijkt een Suske en Wiskeverhaal te zijn dat zich afspeelt op de Hoge Veluwe: Suske en Wiske en het verraad op de Veluwe. In het bezoekerscentrum is een speciale fietstocht te verkrijgen die gebaseerd is op dat stripboek. Een fietstocht van 15 kilometer, speciaal voor het gezin en vooral leuk voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. De fietsroute leidt langs de plekken waar Suske en Wiske spannende en grappige momenten hebben beleefd. Een mooie route door verschillende soorten landschap en verschillende opdrachten onderweg.

Er zijn allerlei fietstochten te verkrijgen bij het bezoekerscentrum.
Er zijn allerlei fietstochten te verkrijgen bij het bezoekerscentrum.
Stukje crossen door het zand.
Stukje crossen door het zand.

Beleven, beredeneren en ontdekken

De opdrachten die we onderweg mogen doen zijn leuk en afwisselend en gericht op het zelf beleven, redeneren en ontdekken.

Bij de Pampel staat een 300 jaar oude eik waar de kinderen de omtrek van de boom mogen meten door om de stam heen te lopen. De volgende stop is bij een aantal betonnen muren. Het blijkt een nooit afgebouwd museum te zijn, waar de vroegere eigenaresse mevrouw Kröller-Müller haar kunstverzameling wilde tentoonstellen. Volgens de routebeschrijving is bij de ronde muur een echo te horen. Als ik dat vertel rennen de jongens naar de plek toe. “Echoooo! Echoooo!” roept de jongste. Om vervolgens heel hard te lachen. Daarna begint hij in zijn handen te klappen en rare geluiden temaken. Benieuwd naarhet echo-effect van de verschillende geluiden. De oudste doet al snel mee. We krijgen ze hier bijna niet weg, maar gaan toch verder.

Fietsen met kinderen op de Veluwe is leuk.
Veilige fietspaden, ook geschikt voor minder ervaren fietsers.
Hoe dik is deze eik?
Hoe dik is deze eik?

Pauze bij het Otterlose Zand

Halverwege de route komen we bij een stuifzandvlakte aan. Dit is het Otterlose Zand. We parkeren de fietsen en gaan hier lunchen. Terwijl wij genieten van het uitzicht vermaken de jongens zich met het zand, het klimmen in een boom en rennen over de heuvels. Wat een heerlijk plekje om even te rusten. Als we na een tijdje weer op de fiets stappen krijgen we nog een mooi stukje Veluwe te zien. Bossen en open vlaktes wisselen elkaar af. Tot we aankomen bij het mooiste plekje van de route.

De Otterlose Zand is echt mooi.
De Otterlose Zand is echt mooi.
Klimbomen in overvloed langs de route. Ideaal voor een pauzemoment.
Klimbomen in overvloed langs de route. Ideaal voor een pauzemoment.

Jachthuis Sint Hubertus

Midden op een open plek in het bos verrijst ineens het jachthuis Sint Hubertus. Een prachtig monumentaal gebouw, ontworpen door architect Berlage. Bij het jachthuis ligt een enorme vijver vol met grote karpers. We besluiten opnieuw een pauze in te lassen. Dit is wel heel mooi. De jongens genieten van de vele karpers. Het jachthuis, het vroegere buitenverblijf van de familie Kröller-Müller, is een belangrijke plek in het stripverhaal van Suske en Wiske. De binnenplaats zelf is toegankelijk, het gebouw alleen tijdens een excursie. Aan de achterkant is een kiosk met een terras en een steiger waar de kinderen karpers kunnen voeren.

Genieten bij de grote vijver met zicht op jachthuis Sint Hubertus.
Genieten bij de grote vijver met zicht op jachthuis Sint Hubertus.

Waarnemingsobjecten verstopt in het bos

Het laatste stukje route gaat langs een wildobservatieplek die gesloten is. Waarschijnlijk vanwege het seizoen, maar helemaal duidelijk is dat niet. We wijken iets af van de route en ontdekken een aantal objecten in het bos die gericht zijn op waarneming. We proberen een zoemsteen uit, zien een paar schotelantennes die het geluid weerkaatsen en een zoekplek naar verstopte dieren. Leuk als afwisseling voordat we weer bij het bezoekerscentrum aan komen.

Bezoek het Museonder enweet wat er onder grond leeft

Na onze fietstocht bezoeken we het Museonder, een ondergrondse expositierieruimte, die vanuit het bezoekerscentrum bereikbaar is via een tunnel. In het Museonder kun je een kijkje nemen onder de grond van de Hoge Veluwe. Zo zie je botten van dieren die ooit op de Hoge Veluwe hebben geleefd, je kunt zien hoe dieren, waarondereen mol, onder de grond leven,je ziet een compleetwortelstelsel van een 135 jaar oude boom en je kunt een kijkje nemen in het midden van de aarde. Bij het waterlaboratorium leer je alles over het water op de Veluwe. Interessant genoeg om even een half uur goed rond te kijken in ieder geval.

In het Museonder leer je van alles over het leven onder de grond.
In het Museonder leer je van alles over het leven onder de grond.
Hoe woont die mol daar onder de grond?
Hoe woont die mol daar onder de grond?

Waar vind je Bezoekerscentrum De Hoge Veluwe?

Wat je verder nog moet weten over de Suske en Wiske Avonturentocht

De entree voor het Nationaal Park De Hoge Veluwe bedraagt 9,50 euro (vanaf 13 jaar) en 4,75 euro (van 6 tot 13 jaar). Parkeren met de auto in het park kost 6,75 euro. Je kunt ook buiten het park parkeren, dat kost 3,40 euro (prijspeil 2018). Houd er rekening mee dat als je buiten het park parkeert, dat je dan nog 3 kilometer (vanaf Otterlo) en 10 km (vanaf Schaarsbergen) moet fietsen tot het bezoekerscentrum.

De Suske en Wiske Avonturentocht is voor 1,50 euro te koop bij het bezoekerscentrum. De tocht bestaat uit een wandeling van 1 kilometer (wij hebben die overgeslagen) en een fietstocht van 15 kilometer over vrijliggende fietspaden. Je kunt gratis gebruik maken van de witte fietsen op Nationaal Park De Hoge Veluwe. De meeste fietsen zijn voorzien van een fietsstoeltje. Het Suske en Wiske-album ‘Verraad op de Veluwe’ is te koop in de parkwinkel in het bezoekerscentrum. Op de website van Nationaal Park De Hoge Veluwe lees je alles wat je nog wilt weten.

Meer lezen

Wil je langer op de Veluwe verblijven? Klik & kijk hier voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.