Fifa World Football Museum, hét voetbalmuseum in Zürich

0
712

Het Fifa World Football Museum in Zürich stond niet direct op het verlanglijstje van Saskia om te bezoeken. Maar met een dochter die net op voetbal zit was er geen ontkomen meer aan. En weet je? Dit voetbalmuseum is ook leuk als je niet van voetbal houdt.

Het Fifa World Football Museum in Zürich

In 2016 opende de Fifa het voetbalmuseum in Zürich. Zoals het bijna gebruikelijk is bij de Fifa hing er meteen allerlei gedoe omheen. De initiatiefnemer van het museum was net opgestapt en zijn opvolger moest dit paradepaardje openen. Nadat in het eerste jaar de bezoekersaantallen tegen vielen werd er al gesproken over sluiten van het voetbalmuseum…. Tijdens ons bezoek in mei 2018 is het Fifa World Football Museum in ieder geval (nog?) open en zijn we zeker niet de enige bezoekers.

Ik ben benieuwd of dit museum de moeite waard is. Op internet verschillen de reviews nogal en wij zijn best verwende museumbezoekers. Hoog tijd om zelf polshoogte te nemen. Samen met dochter M. ga ik erheen, de mannen in ons gezin bezoeken ondertussen twee andere musea.

Ligging Fifa World Football Museum:

Met de Kids Trail door het Fifa World Football Museum

Voor kinderen is er een speurtocht door het voetbalmuseum. Wij krijgen de Engelse versie mee en daar blijkt M. (ze zit in groep 8) zich heel goed mee te redden, ik hoef maar af en toe te helpen met vertalen.

Het boekje van de Kids Trail is mooi vormgegeven. Echt een boekje met een ringbandje, een houder voor een potlood en een keycord waarmee je ‘m om je nek kunt hangen. De opdrachten zijn afwisselend en voor meerdere leeftijden geschikt. M. kan zelfstandig aan de slag, jongere kinderen zullen wat hulp nodig hebben.

Voetbalshirts in alle kleuren van de regenboog

Ons bezoek aan het Fifa World Football Museum start op de begane grond. Het eerste dat opvalt is een gigantische scherm met beelden van voetbalwedstrijden. Daar tegenover staat een bijna ronde lage vitrine met de officiële voetbalshirts van de Fifa-deelnemers, gesorteerd op kleur. “Het is net een regenboog” zegt M. Het valt ons op dat veel clubs een rood shirt hebben. “Nederland is het enige land met een echt oranje shirt, kijk daar ligt het” ziet ze. En ja, daar op de hoek ligt ‘ons’ nationale shirt. En passant lees ik dat de Fifa 211 leden heeft, wow, dat zijn er veel. Dat wist ik helemaal niet.

Voetbalshirts in alle kleuren van de regenboog. Heb jij Nederland al gespot?
Voetbalshirts in alle kleuren van de regenboog. Heb jij Nederland al gespot?

De geschiedenis van Fifa

De Kids Trail brengt ons naar de timeline van Fifa. Iets waar we anders vrij snel aan voorbij zouden lopen, maar de vragen verplichten ons beter te kijken. Zo ontdekken we dat Nederland een van de oprichters van de Fifa is en er vanaf het begin in 1904 bij heeft gehoord. Goh, weer iets nieuws geleerd. Op de tijdslijn zien we in welk jaar welke landen erbij zijn gekomen, maar er zijn ook landen vertrokken. Vaak omdat ze ophielden te bestaan, zoals beide Duitslanden na de val van de Muur. “Heeft Nederland ooit de Fifa World Cup gewonnen?” Vraagt M. Op de tijdlijn zien we daar niets van terug, dus eigenlijk weten we het antwoord wel.

De Fifa is niet alleen organisator van de World Cup, maar speelt ook een belangrijke rol bij de spelregels. We zien dat ook deze in de loop van de jaren zijn veranderd.

Meer leren over de geschiedenis van Fifa, de leden en de World Cups.
Meer leren over de geschiedenis van Fifa, de leden en de World Cups.

Op zoek naar Nederland via een interactief scherm

Een verdieping lager loopt M. naar een van de vele interactieve schermen die er in het museum zijn. Via de wereldkaart zoekt ze Nederland op. “Kijk, de Nederlandse vrouwen staan 7e op de wereldranglijst en de mannen maar 19e” ontdekt ze. We kunnen precies zien hoeveel wedstrijden er door het betreffende land zijn gespeeld, hoeveel ze er hebben gewonnen en verloren.

De World Cup overzichtstentoonstelling

In de volgende ruimte staan links en rechts lage vitrines met daarboven foto’s. Van elke World Cup is een kleine verzameling aangelegd van spullen met een verhaal. We zien hele oude shirts, persoonlijke mascottes, voetbalschoenen, toegangspasjes en zelfs een telegram die door iemand naar de Fifa is gestuurd. Daartussen staan de trofeeën: die voor de mannen en die voor de vrouwen. Dankzij de Kids Trail lezen we dat winnaars van de Fifa World Cup niet de echte trofee krijgen maar een replica.

“Kijk, dit gaat over de vrouwen World Cup” wijst M. aan. “Die gaan ‘wij’ in 2019 winnen want de Nederlandse voetbalvrouwen zijn de beste” komt er achteraan. Ze bestudeert de vitrines van het vrouwenvoetbal uitgebreid. Het is dat de Kids Trail haar ook langs de vitrines voor de World Cup voor mannen stuurt, maar anders had ze die vast en zeker overgeslagen.

De vitrines over de World Cup voor vrouwen.
De vitrines over de World Cup voor vrouwen.
Overal zoekt Maureen naar antwoorden op de vragen uit het Kids Trail boekje.
Overal zoekt M. naar antwoorden op de vragen uit het Kids Trail boekje.
Meer leren over de ontwikkeling van de voetballen door de jaren heen.
Meer leren over de ontwikkeling van de voetballen door de jaren heen.

Zo komen we langs de World Cup finales van 1974 en 1978. Een pijnlijk stukje geschiedenis voor Nederlandse voetballiefhebbers. Dat ‘we’ twee keer hebben verloren is voor sommige mensen nog steeds een voetbaltrauma. Persoonlijk vind ik de jaren dat ‘we’ ons niet eens hebben geplaatst voor deelname aan het toernooi erger.

Zelf scheidsrechter zijn bij een World Cup wedstrijd

Tussen de vitrines staan allerlei schermen waar je als bezoeker zelf aan de slag kunt. Er staat een rij bij het scherm waar je voetbalcommentator kunt zijn. Een van de scheidsrechterschermen is wel vrij. Dat wil M. proberen. Samen bekijken we de filmpjes en beantwoorden daarna meerkeuzevragen. Tot mijn grote verbazing doet M. dit erg goed, ze wordt met haar puntenaantal zelfs 14e in de ranglijst van die dag.

Zelf de scheidsrechter zijn valt niet mee.
Zelf de scheidsrechter zijn valt niet mee.
Snel een antwoord kiezen.
Snel een antwoord kiezen.

De andere schermen laten we even voor wat ze zijn. We maken nog een leuke foto alsof we bij een World Cup wedstrijd zijn en gaan daarna naar de filmzaal. Hier worden we in een kleine 10 minuten meegenomen langs allerlei World Cup-hoogtepunten.

Voetbalverhalen

Ik verwacht dat we na de filmzaal klaar zijn met het Fifa World Football Museum. Niets blijkt minder waar. Een lift brengt ons omhoog naar nog een hele verdieping vermaak. Deze keer starten we met het luisteren naar voetbalverhalen. Van gewone mensen, over wat zij met voetbal hebben en waarom het voor hen belangrijk is.

Het Lab

Op deze verdieping is ook het Lab. De plek waar kinderen (en creatieve ouders) kunnen knutselen. Er liggen allerlei kleurplaten klaar. Maar je kun bijvoorbeeld ook de vlag van je eigen land maken. Wij kijken deze keer alleen even naar de knutsels die aan de wand hangen.

Bij het Lab is genoeg te knutselen.
Bij het Lab is genoeg te knutselen.

Zelf voetballen

Net als we denken dat we het Fifa World Football Museum helemaal hebben gezien, blijkt dat we zelf kunnen voetballen. Hiervoor moeten we eerst onze entreekaarten scannen. Er zijn meerdere ‘baantjes’ waar verschillende voetbalvaardigheden gevraagd worden. Hoe beter je het doet, hoe meer punten je krijgt. Dus wij doen ons best om doelpunten te schieten, dribbelen een rondje en oefenen een corner. Bij elk onderdeel staat een rij, dus we zijn hier bijna een uur bezig. Het is een leuke afsluiting van ons bezoek aan het Fifa World Football Museum!

Doelpunten schieten.
Doelpunten schieten.
Niet te hard en niet te zacht schoppen tegen de bal.
Niet te hard en niet te zacht schoppen tegen de bal.

Praktische informatie: entreetickets en openingstijden

Ondanks de wat wisselende recensies van het Fifa World Football Museum zijn wij enthousiast. Dochter M. en ik zijn zo’n 3 uur binnen geweest en dit had langer kunnen zijn als we bijvoorbeeld bij het Lab hadden geknutseld, meer spelletjes op de interactieve schermen hadden gespeeld of als we naar alle voetbalverhalen hadden geluisterd.

Bij de uitgang van het museum moet je door de museumwinkel. Wees er op voorbereid, want grote kans dat je kinderen hier iets zien dat ze echt nodig hebben… M. liep in ieder geval met een voetbalshirt naar buiten. En ja, dat heeft ze nodig maar was bij een sportzaak in Nederland natuurlijk veel goedkoper geweest.

De entreetickets voor het Fifa World Football Museum kosten bij online aanschaf:

  • 24 Zwitserse Frank voor volwassenen, circa 21 euro
  • 14 Zwitserse Frank voor kinderen van 7 t/m 15 jaar, circa 12 euro
  • Gratis voor kinderen tot en met 6 jaar
  • 64 Zwitserse Frank voor een familieticket voor 2 volwassenen en 2 kinderen, circa 55 euro

Dit zijn de prijzen uit 2018. Met de Zürich Card kregen we 30% korting op de entreeprijs.

Het voetbalmuseum in Zürich is dagelijks geopend van 10 tot 19 uur. Alleen vrijdag en zaterdag gaan ze een uur eerder dicht. Op maandag is het museum gesloten.

Bekijk de actuele openingstijden en entreeprijzen ook altijd even op de website van het Fifa World Football Museum.

Meer lezen

Op zoek naar meer informatie over Zwitserland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is deels tot stand gekomen in samenwerking met Visit Zürich. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.