Een fotoboek maken in 14 dagen

5
633

Hoe maak je een fotoboek in 14 dagen? Saskia legt het je uit in dit blog.

Een fotoboek maken in 14 dagen

Het is bij ons een gewoonte geworden om zo’n twee weken na de vakantie het fotoboek klaar te hebben. Alleen dit jaar zijn we wat later. Een veel gestelde vraag is: “Hoe krijg je zo snel na de vakantie je fotoboek klaar?” Ik ga het jullie uitleggen.
Belangrijk is dat je gezamenlijk vindt dat het fotoboek prioriteit heeft, dit vergt namelijk inzet van twee personen. Terwijl de een aan het fotoboek werkt, is de ander bezig met opruimen, wassen, koken, kinderen enz. Dit kan je overigens prima afwisselen, zo wordt het fotoboek een co-productie.

Dag 1: chronologisch of thematisch?

Op de terugreis zit er een achter het stuur, de ander heeft weinig te doen en kan alvast nadenken over het fotoboek. Kies je voor een chronologisch of een thematisch boek? Bedenk alvast de indeling en onderwerpen die daarbij horen en maak daar een lijstje van. Zet achter elk onderwerp hoeveel pagina’s je ervoor nodig hebt.

Dag 2: foto’s verzamelen en sorteren

Wij hebben vier camera’s mee op vakantie, het overzetten van de foto’s naar de pc is een klus op zich. Ik maak in de Verkenner mapjes met de namen van de onderwerpen en zet de foto’s hierin. In Zweden maakten we 3500 foto’s, dus dit is een avondvullende bezigheid.

Een hele klus: sorteren en een schifting maken.
Een hele klus: sorteren en een schifting maken.

Dag 3: een schifting maken

Tijd om alle mapjes door te lopen en mislukte foto’s weg te gooien. Ook bij veel dezelfde soort foto’s kan je de minst mooie weggooien, die gebruik je toch niet. Ook is het nu tijd om alle foto’s te draaien als ze verkeerd staan en ze niet vanzelf goed draaien.

Dag 4: experimenteren met je pagina indelingen

Wij zijn vaste klant bij Albelli, maar er zijn meer aanbieders waar je makkelijk zelf een album kan maken. Bij Albelli heb je de standaard pagina indeling en daar kan je zelf zoveel bij aanpassen als je wilt. Je zelf bedachte pagina indeling kan je opslaan en een volgende keer weer gebruiken.
Als je in een korte tijd een album maakt dan is het handig om pagina indelingen te herhalen. Het werkt snel en het geeft je fotoboek een rustige uitstraling. Voor een fotoboek kies ik meestal zo’n 5 tot 10 pagina indelingen die ik herhaal. Op dag 4 ga je hiermee experimenteren en sla je je zelf gemaakte pagina indelingen op.

Dag 5: lettertype, kaders, kleuren en achtergrond kiezen

Je kan bijna aan de slag. Zelf heb ik inmiddels wel mijn favoriete lettertypes, maar toch, bij elk fotoboek kijk ik opnieuw welke goed past. Ook kies ik welke grootte ik gebruik voor kopjes en tekst, bijvoorbeeld 24 of 28 voor de koppen en 10 of 12 voor de overige tekst. Soms gebruik ik voor kopjes en tekst een verschillend lettertype of een verschillende kleur.
Ik beslis vandaag ook of de foto’s een kader krijgen, hoe breed dat kader wordt en welke kleur. Verder kies ik voor het hele fotoboek 1 achtergrond als basis.
Het sleutelwoord blijft: eenheid. Maar een keer variëren zorgt voor een leuke verrassing, anders wordt het fotoboek te saai.

Fotoboek Zeeland: een paar voorbeeldpagina's en de uitgangspunten voor de lay outs.
Fotoboek Zeeland: een paar voorbeeldpagina’s en de uitgangspunten voor de lay outs.
Fotoboek Lot et Garonne: een impressie van een rustig album met beperkt kleur gebruik.
Fotoboek Lot et Garonne: een impressie van een rustig album met beperkt kleur gebruik.
Fotoboek Bretagne: een afwisseling van pagina's met grote foto's en met veel foto's.
Fotoboek Bretagne: een afwisseling van pagina’s met grote foto’s en met veel foto’s.

Dag 6 tot en met 13: aan de slag

Bij je computer ligt nu een lijstje met onderwerpen, aantal pagina’s per onderwerp, het gekozen lettertype en de grootte. Nu kan je echt aan de slag met je fotoboek. Richtlijn is om elke dag 15 bladzijdes te maken. Eigenlijk gaat dat super snel, want je hoeft heel veel keuzes niet meer te maken.
Ik begin bijvoorbeeld met een dubbele pagina over de camping. Ik kies hiervoor 1 van mijn basis pagina indelingen en kijk via de Verkenner welke foto’s ik wil gebruiken. Eventueel pas ik de pagina indeling aan als het niet goed uitkomt met het aantal foto’s of ik dwing mezelf nog scherper te kiezen.
Ga je voor een boek van 120 bladzijdes, dan ben je na 8 dagen klaar.

Dag 14: afronding fotoboek

De laatste dag. Tijd om het fotoboek kritisch door te lopen. Geen spelfouten? Heeft het de uitstraling die je wilt? Dan is de binnenkant klaar. Er moet alleen een keuze gemaakt worden voor de kaft. Bij een kaft met foto’s mag je nog even aan de bak, maar als het goed is heb je op vakantie ergens in het zand geschreven waar je bent, heb je een leuke gezinsfoto of een andere ideale foto gemaakt. Ook is het leuk om iets te doen met de vlag van het land of een grote landschapsfoto. Op de rug van je fotoboek zet je de naam van je vakantie en het jaartal, dan kan je het boek later makkelijk terug vinden in de kast.

Zes hele verschillende voorkanten van een fotoboek. Over allemaal is tijdens de vakantie al nagedacht.
Zes hele verschillende voorkanten van een fotoboek. Over allemaal is tijdens de vakantie al nagedacht.

Je fotoboek is klaar en kan besteld worden!

Tot slot: bedenk dat hetfotoboek niet perfect hoeft te zijn, beter een album met een foutje dan geen album.

Meer lezen

Nieuwsgierig naar meer tips over fotoboeken en fotografie? Lees dan onderstaande blogs:

Heb jij andere tips om snel een leuk fotoboek te maken? Vertel het in een reactie hieronder. Ik ben benieuwd naar jullie ideeën.

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

5 REACTIES

  1. Leuke post. Veel dingen klinken bekend in de oren. We maakten altijd de fotoboeken bij Ziggo (nu Webprint). Voordeel is dat de vorige boeken daar nog staan zodat je die gelijk kunt aanpassen. Alles gaat online, dus geen software lokaal nodig. Het precies rechtzetten is nogal een karwei. Het op de laptop zetten doe ik gelijk op vakantie. Scheelt me veel tijd thuis. Sinds kort hebben we de fotoboeken opengevouwen op een plank gezet. Zo zie je elke dag de foto’s.

    • Direct op vakantie sorteren is een goed idee! Die heb ik inderdaad niet genoemd. Dit jaar hadden we voor het eerst een laptop mee op vakantie en heb ik dat ook gedaan.

      Leuk idee trouwens om fotoboeken opengevouwen neer te zetten, weer een stukje extra napret 🙂

      • En je kunt het hele jaar door de afbeeldingen veranderen. We hebben altijd het 30x30cm formaat. Ik heb even een foto op Instagram gezet ).

  2. wat een structuur! Vooral het sorteren van de foto’s. Ik moet zeggen dat het bij mij vooral even beginnen is aan een boek en dan volgt de rest zelf nat dan heb ik er zoveel p,zeiler in dat ik het snel af wil hebben!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.