Wil je een gezinstent kopen en zie je door de bomen het bos niet meer? Dan gaat Saskia je in dit blog op weg helpen. Zo weet je straks welke keuzes je kunt maken en waar je rekening mee moet houden.
Zoveel keuze bij het kopen van een gezinstent
Het aanbod aan gezinstenten is gigantisch en het is heel makkelijk om de verkeerde tent te kopen. Verkeerd, in de zin van: de tent past niet bij jouw vakantiegedrag.
In dit blog gaan we uit van gezinstenten voor gezinnen die met de auto op vakantie gaan. Het gaat nadrukkelijk niet om adviezen voor gezinnen die op de fiets een kampeervakantie doen. Daarvoor gelden hele andere tips.
We nemen je stapsgewijs mee bij de keuze van een geschikte gezinstent, te beginnen met de samenstelling van je gezin, de grootte van de auto, je vakantiebestemming en manier van vakantie houden. Daarna gaan we in op de verschillende opties die je bij de keuze van een tent hebt, zoals materiaal, model en manier van opzetten.
Aantal personen in het gezin
Ons gezin bestaat uit twee volwassenen en twee kinderen van inmiddels 9 en 11 jaar oud. Als kampeer-newbie zou je kunnen denken dat een 4-persoons tent dan de beste keuze is. De ervaring leert dat de meeste 4-persoonstenten te klein zijn voor vier personen en hun bagage. Vaak betekent de aanduiding ‘4-persoons’ dat er ruimte is voor vier slaapmatjes.
Reken minimaal één persoon extra om zeker te weten dat er ruimte is voor de spullen. Dus een 4-persoons gezin kiest een tent die minimaal geschikt is voor vijf personen. Een gezin bestaande uit vijf personen kijkt bij de 6-persoonstenten enzovoort.
Leeftijd van de kinderen
Hou rekening met de leeftijd van de kinderen en hun onderlinge verhouding. Met een puberend meisje van 11 en een zoon van 9 jaar is de tijd dat ze samen in één slaapcabine willen slapen echt eindig. Zodra kinderen gaan puberen krijgen ze behoefte aan een eigen plekje. Dat kan een bijzettentje zijn of een eigen slaapcabine in de gezinstent.
Kampeer je met baby’s, peuters of kleuters dan kun je er vanuit gaan dat ze de komende jaren nog in de gezinstent slapen. Deze groep is met slecht weer gebaat bij voldoende speelruimte in de tent.
De leeftijd van de kinderen is iets om in je achterhoofd te houden bij het kiezen van het type tent, daar kom ik later op terug.
Grootte van de auto en wel of geen aanhanger
Tentkampeerders weten het: je neemt veel spullen mee. De tent zelf, slaapmatjes, stoelen, tafel, kookspullen, een koelbox, kleding en nog veel meer. De tent zelf is daarbij een flinke ruimtevreter, maar de grootte van het pakket verschilt per tent. Kijk hier goed naar als je een tent aanschaft. Hou daarbij rekening met de grootte van de auto.
Lees hier meer over de zoektocht naar een gezinstent voor kampeerders met een kleine auto
De meeste tentkampeerders kiezen ervoor om de kampeerspullen in een aanhanger te vervoeren. Dat heeft gevolgen voor de rijsnelheid in een deel van de landen.
Wij hebben zelf een paar jaar een hybride auto gehad. Die mag niets trekken en toen bleek onze katoenen tent maar net in de auto te passen. We hadden het geluk dat de kinderen nog korte benen hadden, maar toen zij groter en groter werden paste het echt niet meer. Voor een vakantie dichtbij kun je er voor kiezen om met twee auto’s te gaan, maar dat doe je niet als je naar Frankrijk gaat…
Favoriete vakantiebestemming
Bij het kiezen van een tent is het belangrijk om na te denken over je favoriete vakantiebestemming. Ga je naar bestemmingen waar het weer onzeker is of zoek je altijd de zon op? Kampeer je alleen in het hoogseizoen of ook in het voorseizoen? Bij de materiaalkeuze en het type tent is deze informatie van belang.
Rondreizen of een vaste kampeerplek
Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden: ga je rondreizen of kies je een kampeerplek waar je drie weken blijft staan? Voor rondreizende kampeerders is opzetgemak essentieel, net als de keuze voor een sneldrogend materiaal (tenzij je altijd naar de zon gaat). Hoef je de gezinstent maar één keer per jaar op te zetten, dan vind je het misschien niet erg dat je er langer mee bezig bent.
Materiaalkeuze: katoen, polyester of een mix
Heel lang waren er twee keuzes: een gezinstent van katoen of polyester. De laatste jaren zien we een opkomst van nieuwe materialen die vaak de positieve eigenschappen van katoen en polyester combineren.
Voordat we op deze nieuwe materialen ingaan eerst de eigenschappen van katoenen en polyester gezinstenten op een rij:
- Katoenen tenten blijven langer koel en zijn daardoor erg geschikt voor warmere bestemmingen. Als een katoenen tent nat is dan wordt deze erg zwaar en is lastig in te pakken. Sowieso hebben katoenen tenten een behoorlijk gewicht en ook de pakmaat is groter.
- Een polyester tent heeft een compactere pakmaat en weegt een stuk minder dan een katoenen tent. Het materiaal droogt snel, ideaal als je rondreist in een gebied waar het weer onzeker is. Op een zonnige bestemming wordt een polyester tent ontzettend heet van binnen. Extra ventilatieroosters kunnen helpen, maar met een beetje pech slaap je nog steeds in een sauna.
Met je favoriete vakantiebestemming in gedachten heb je nu misschien al een voorkeur voor katoen of polyester. Een combinatie van beide materialen zien we steeds vaker. Denk aan een binnentent van katoen en een buitentent van polyester. Of totaal nieuwe materialen die een mix of verbeterde versie zijn van polyester en katoen. De ontwikkelingen op dit gebied gaan momenteel behoorlijk snel. Laat je daarom voor het meest actuele aanbod adviseren door kampeerexperts. Zelf hebben we daarbij goede ervaringen met Obelink, een grote kampeerwinkel in Winterswijk.
Tip: combineer een bezoekje aan Obelink met een van de leuke uitjes in de Achterhoek. Op onze kaart van Gelderland kun je precies zien welke uitjes wij aanraden.
Tentindelingen: vis-a-vis, koepel, tunnel
Nu komt de keuze voor een tentindeling. Daarbij bedoelen we het ‘plattegrond’ van de tent. Er zijn drie basistypes te onderscheiden:
- Koepeltent, deze heeft de vorm van een halve bol en bestaat uit één ruimte. Bij grotere tenten is deze ruimte soms te verdelen in verschillende compartimenten. De kleinere koepeltentjes zijn populair als bijzettentje voor kinderen.
- Tunneltent, een langwerpige gezinstent die opgebouwd is uit bogen. Vaak zijn de slaapcompartimenten achterin de tent te vinden en is ervoor een ruime leefruimte. Dit model is erg populair bij gezinnen.
- Vis-a-vis tent, een van de onbekendere indelingen. Qua vorm is het een mix van een koepeltent en een tunneltent. De entree van de tent is in het midden. Daar is een centrale leefruimte op stahoogte. Aan weerszijden daarvan zijn de slaapcompartimenten te vinden. De grotere vis-a-vis tenten hebben er minimaal vier, ideaal voor gezinnen waarbij de kinderen een eigen slaapplek willen.
Welke indeling voor jou het handigste is hangt vooral af van de leeftijd van je kinderen en hoe belangrijk een grote leefruimte is voor jouw gezin.
Oppomptent, pop-up of stokken
Weet je nog dat je vroeger een tent in elkaar moest zetten met buizen die allemaal op elkaar leken? Waarschijnlijk hadden je ouders met gekleurd tape markeringen aangebracht om zo de tent zonder echtscheiding op te zetten. Dat gaat tegenwoordig een stuk makkelijker.
De drie meest voorkomende opties zijn:
- Een tent met flexibele stokken waarbij de losse delen van de stokken met elastiek aan elkaar vast zitten. Deze stokken zie je bij alle tentindelingen terug. Hierbij zet je eerst de stokken in elkaar door ze in elkaar te schuiven. Vaak gaan ze in de tent door een tunnel of maak je de tent er met haakjes aan vast. Hierbij kan het handig zijn om met twee personen de tent op te zetten.
- Een oppompbare tent is makkelijk door één persoon op te zetten. De flexibele buizen zijn onderdeel van de tent. Met een pomp (handmatig of elektrisch) vul je de buizen met lucht en hup: de tent staat razendsnel overeind. Deze opzetmethode zien we ook bij alle drie de tentindelingen terug. De buizen zijn van zeer stevig materiaal gemaakt en gaan niet snel lek. Toch een lek? Dan plak je de buis net als een fietsband.
- Een pop-up tent is een tent die je in de lucht gooit en zich daar ontvouwt. Zo’n tent staat in twee seconden. Daarna ben je natuurlijk net als bij de andere tenten nog wel bezig met haringen en scheerlijnen. Het lastigste van een pop-up tent is het opvouwen. Het is een handigheidje dat je onder de knie moet krijgen. Oefen het vooral thuis een paar keer en zorg dat je een YouTube filmpje bij de hand hebt waar ze het voor doen. Pop-up tenten hebben opgevouwen de vorm van een platte schijf, dit in tegenstelling tot alle andere tenttypes.
Budget voor een gezinstent
Als het goed is weet je nu voor hoeveel personen jouw gezinstent moet zijn. Je hebt een materiaalkeuze gemaakt, weet welke indeling je fijn vindt en welke manier van opzetten. Dan is het tijd om een tent te kiezen. Nu gaat je budget een rol spelen. Waarschijnlijk ontdek je al snel dat een katoenen tent duurder is dan een polyester tent en dat oppompbare tenten meer kosten dan tenten met stokken.
Lukt het om de gezinstent van jouw dromen te vinden binnen je budget? Top, gefeliciteerd en veel kampeerplezier.
Zijn jouw wensen groter dan je budget toelaat? Kijk dan aan welke knoppen je kunt draaien. Ga je voor ander materiaal of een andere manier van opzetten? Bedenk welke concessies je hierbij wilt doen.
Let er wel op dat je de kwaliteit van de tenten in de gaten houdt. Voor heel weinig geld een tent kopen met slechte ritsen is zonde van je geld. Probeer de ritsen uit in de winkel, bekijk de naden en de lusjes waar je scheerlijnen aan vast zitten. Ik vermoed dat je al snel door hebt wat stevig is en wat niet.
Onze ervaringen met gezinstenten
Wij hebben inmiddels ervaring met verschillende gezinstenten. Onze kampeercarriere begonnen we met een caravan.
Daarna kochten we een tweedehands katoenen oppomptent. Deze tent is behoorlijk zwaar en bestaat uit drie grote pakketten, dat maakt het lastig om mee te nemen. Aan de andere kant is het opzet gemak een erg groot voordeel.
Tussendoor hebben we een keer een oppompbare polyester vis-a-vis tent mogen proberen. Die indeling beviel ons erg goed en ik kon deze tent makkelijk in m’n eentje opzetten. We hebben deze tent alleen in Nederland geprobeerd en daar bleef de tent goed op temperatuur. Voor warme bestemmingen geven wij de voorkeur aan katoen.
Gaat het jou met deze informatie lukken om een gezinstent te kiezen? Laat het hieronder gerust weten als je vragen hebt over tenten.
Op zoek naar handige kampeerspullen?
Op zoek naar handige kampeerspullen? Met het KidsErOpUit team hebben we talloze handige items voor op de camping getest, van kinderstoeltjes tot tenttapijten en caravan movers. Benieuwd?
Lees hier al onze uitgebreide reviews en over onze favoriete producten.
Niet wat je zoekt? Bekijk dan hieronder de opties bij andere winkels:
-
Meer lezen
Samen met onze lezers hebben we inmiddels meerdere tenten geprobeerd. Klik & kijk voor meer inspiratie:
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Obelink. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.