Gletsjertocht met kinderen over de Aletschgletsjer in Zwitserland

0
807

Een weg gemaakt van ijs. Zo ziet een gletsjer er van boven uit. Dit natuurfenomeen vind je onder anderen in de Alpen. Blogger Lineke maakt een gletsjertocht met kinderen over de Aletschgletsjer.

Op vakantie in de Aletsch Arena in Zwitserland

We rijden naar Zwitserland. Naar het kanton Wallis om precies te zijn. Daar verblijven we een week in een huisje op Riederalp. Een autovrij bergdorp op 1950 meter hoogte. Midden in de Aletsch Arena.

Het gebied, de Aletsch Arena, dankt zijn naam aan de Aletschgletsjer. Met zijn 23 kilometer lengte is de Aletschgletsjer de langste gletsjer van de Alpen. Dit hele gebied staat sinds 2001 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Uniek om te bezoeken dus. Door opwarming van de aarde smelt de gletsjer langzaam en wordt zo ieder jaar een stukje korter. Met dat in je achterhoofd is de kans om een gletsjertocht te maken een inkoppertje natuurlijk.

Ik meld mijn gezin aan voor een gletsjertocht over de Aletschgletsjer in Zwitserland. Nou maar hopen dat de kinderen het ook leuk vinden.

Ligging Aletschgletsjer:

Gletsjertocht met kinderen, vinden ze dat leuk?

Als ik de kinderen vertel dat we deze vakantie met een gids een wandeling over de gletsjer gaan maken reageren ze enthousiast. Sinds het lezen van het boek van Jochem Myjer, ‘De Gorgels en het geheim van de gletsjer’, is er bij mijn kinderen ineens interesse voor dit bijzondere natuurfenomeen. Een gletsjer. Wat is dat dan? Is dat er altijd? Kan je daar op lopen? Hoe zit dat met spleten en gaten? Wonen er echt Gorgels?

Gelukkig, we gaan alle vier gemotiveerd met de gletsjertocht mee, dit dus mede dankzij het boek. Mijn jongste geeft aan dat zijn Gorgel knuffel ook zeker mee moet met de tocht. Prima, die frommelen we wel ergens in zijn eigen rugzak. Ik besluit de kinderen eerst maar eens wat meer te vertellen over de gletsjer.

De Gorgels en het geheim van de gletsjer blijkt een goeie voorbereider voor de gletsjertocht gletsjertocht-met-kinderen
De Gorgels en het geheim van de gletsjer blijkt een goeie voorbereider voor de gletsjertocht

De Aletschgletsjer in de Aletsch Arena

Tijdens onze eerste wandeltocht in de Aletsch Arena zien we de gletsjer van boven af. Mijn oudste merkt op dat het wel een autoweg lijkt. “Dat is toch een een makkie om overheen te lopen?” Ik schud ‘nee’ en vertel dat het nu een gladde weg lijkt omdat we zo hoog zitten. Maar hoe dichter je bij de gletsjer komt des te beter je kunt zien dat het eigenlijk bergen van ijs zijn.

Ik pak mijn mobiel er bij en ga naar de website van het Pro Natura Zentrum Aletsch. In kindertaal leg ik het ontstaan van de gletsjer uit. De gletsjer begint in de regio rondom de Jungfrau, een hoge berg van wel 4000 meter. En vanaf die berg heeft de gletsjer zich een weg gebaand door de bergen. De gletsjer heeft het landschap gemaakt zoals het nu is. De dalen uitgeslepen in de vorm zoals ze nu zijn. Op sommige plekken is het ijs wel 900 meter dik.

Als ik een oud plaatje laat zien van de gletsjer uit 1980 dan merkt mijn jongste op dat hij nu toch korter is. En dat klopt helaas. Door de opwarming van de aarde smelt de gletsjer met 50 meter per jaar. Het smelten van de gletsjer maakt dat het landschap van de Aletsch Arena nog steeds verandert en beweegt. Dat heeft weer gevolgen voor bijvoorbeeld de kabelbanen.

Zo moesten ze het bergstation van de gondelbaan Moosfluh 11 meter opschuiven omdat het niet veilig meer was. En ook al is de Aletschgletsjer met 23,6 kilometer nog steeds de langste gletsjer van de Alpen, de jongens realiseren zich wel dat het bijzonder is om er een tocht overheen te maken. Mijn jongste zit stil op een bankje en kijkt naar de gletsjer. “Als ik dus zo oud ben als jij, dan is de gletsjer nog 1700 meter korter geworden?” Mijn rekenwonder heeft gelijk.

Van bovenaf lijkt de gletsjer op een gladde autoweg gletsjertocht-met-kinderen
Van bovenaf lijkt de gletsjer op een gladde autoweg

Voorbereiden op de gletsjertocht met kinderen

De dag voor de gletsjertocht merk ik bij mezelf toch wat spanning. Kunnen de kinderen het volhouden? Is het wel veilig? Wat moeten we allemaal meenemen? Ik pak de omschrijving van de tocht erbij.

Voor kinderen vanaf 6 jaar, je moet goed kunnen lopen en hoeft geen alpinist te zijn. De tocht duurt ongeveer 6 uur waarvan je er 2 op de gletsjer loopt. Oké, dat kunnen we. Welke uitrusting moeten we meenemen? Wandelschoenen met goed profiel, een muts, een jack, een zonnebril, een lange broek (korte broeken zijn te koud op de gletsjer), lunch en drinken. Stijgijzers en een touw krijgen we van de gids. Al mijn vragen zijn beantwoord dus ik pak 4 rugzakken in. We zijn er klaar voor en hebben er zin in.

Met rugzak, lange broek, jas en Gorgel ben ik klaar voor de gletsjertocht met kinderen over de Aletschgletsjer gletsjertocht-met-kinderen
Met rugzak, lange broek, jas en Gorgel ben ik klaar voor de gletsjertocht met kinderen over de Aletschgletsjer

Wandelen over de Aletschgletsjer, gletsjertocht met kinderen

De wekker gaat, een stil ontbijt volgt. Dan pakt iedereen zijn eigen rugzak. Mijn jongste steekt nog snel zijn Gorgel in het zijvak. We gaan op weg naar de verzamelplaats voor de gletsjertocht. Het is nog rustig en vroeg. Riederalp is letterlijk in nevel gehuld. Dat levert hele mooie plaatjes op.

Goedemorgen Riederalp, wij gaan wandelen over de Aletschgletsjer gletsjertocht-met-kinderen
Goedemorgen Riederalp, wij gaan wandelen over de Aletschgletsjer

Naar boven met de Moosfluh gondelbaan

We moeten ons om 9.15 uur melden bij de Moosfluh gondelbaan. Met een groep van 20 personen gaan we de tocht lopen vandaag. In de gondel naar boven kijken we alle vier stil uit het raampje. Wat is het hier mooi. Eenmaal boven zien we hem gelijk, de Aletschgletsjer. Gek idee om daar straks over heen te lopen.

Met de Moosfluh gondel gaan we omhoog gletsjertocht-met-kinderen
Met de Moosfluh gondel gaan we omhoog

Afdalen naar Chazulecher, de rand van de gletsjer

Achter de gids aan dalen we af naar de rand van de gletsjer genaamd Chazulecher. Dat is zo’n 400 meter lager dan ons start punt. De afdaling gaat goed. Tijdens de pauze momenten vertelt de gids wat feiten en weetjes over de gletsjer. De kinderen kunnen het prima volgen en vinden het interessant.

Eenmaal bij de gletsjer lopen we voorzichtig het ijs op. Van de gids krijgen we stijgijzers en hij legt uit hoe ze aan te trekken onder je bergschoen. Dat vereist nog wat vaardigheid en als iedereen op stijgijzers staat haalt hij het touw tevoorschijn. Niet veel later lopen we in 2 groepen de gletsjer op.

Op naar de rand van de gletsjer, de afdaling begint gletsjertocht-met-kinderen
Op naar de rand van de gletsjer, de afdaling begint
De gids vertelt over de gletsjer op een leuke manier. gletsjertocht-met-kinderen
De gids vertelt over de gletsjer op een leuke manier.
We komen steeds dichter bij de gletsjer en deze wordt steeds hoger gletsjertocht-met-kinderen
We komen steeds dichter bij de gletsjer en deze wordt steeds hoger
Langzaam veranderd het landschap van aarde in ijs gletsjertocht-met-kinderen
Langzaam veranderd het landschap van aarde in ijs

Wandelen op de Aletschgletsjer

Nu is heel duidelijk te zien dat de gletsjer bestaat uit bergen van ijs. Als we steeds verder omhoog lopen ben ik heel blij met de stijgijzers, dat geeft je grip en heb je echt wel nodig hier.

Af en toe stoppen we even en vertelt de gids over de gletsjer. Over een gletsjertafel, een gletsjervlo en het terug trekken van de gletsjer. Het bekijken van de gletsjervlooien in het potje vinden de kinderen het allerleukste. Het is vast familie van Gletschi, de mascotte van de Aletsch Arena.

Op de gletsjer waait het flink, de zon weerkaatst op het wit-blauwe ijs. De meegenomen zonnebril is geen overbodige luxe. De tocht is indrukwekkend. Grote stappen over kleine stroompjes in het ijs, de lichtblauwe gloed die je ziet in de spleten, ik probeer alles vast te leggen met mijn camera. Tegelijkertijd worden we voortgetrokken door onze voorganger omdat we aan elkaar vast zitten met een touw. Wat is dit bijzonder om mee te maken.

En daar gaan we, achter elkaar op het ijs omhoog gletsjertocht-met-kinderen
En daar gaan we, achter elkaar op het ijs omhoog
We lopen langs de eerste spleten, best spannend gletsjertocht-met-kinderen
We lopen langs de eerste spleten, best spannend
Het wit en blauw van de spleten is magisch om te zien gletsjertocht-met-kinderen
Het wit en blauw van de spleten is magisch om te zien
Wat is dit bijzonder om te zien gletsjertocht-met-kinderen
Wat is dit bijzonder om te zien
Een gletsjertafel, een rotsblok op een 'tafelpoot' van ijs, de randen zijn weggesmolten door de zon gletsjertocht-met-kinderen
Een gletsjertafel, een rotsblok op een ’tafelpoot’ van ijs, de randen zijn weggesmolten door de zon
Dus dat zijn gletsjervlooien gletsjertocht-met-kinderen
Dus dat zijn gletsjervlooien
Opperste concentratie is nodig om te kijken waar je je voeten neer zet tijdens het wandelen gletsjertocht-met-kinderen
Opperste concentratie is nodig om te kijken waar je je voeten neer zet tijdens het wandelen

Weer terug naar boven, 400 meter stijgen

Het klimmen op de gletsjer is best pittig. Mede vanwege de spannende spleten waar je langs moet maar ook het lopen met de stijgijzers is vermoeiend. We zijn dan ook allemaal blij als we weer aan de rand van de gletsjer zijn en de ijzers af mogen. Na schoonmaak instructie leveren we de ijzers in en lopen richting de pauze plek. Vanaf nu moeten we 400 meter stijgen. Terug naar ons startpunt, het bergstation van de Moosfluh.

Dit laatste stuk is voor mijn jongste en voor mijzelf echt afzien. Uiteindelijk besluiten we, in overleg met de gids, zonder de groep en in ons eigen tempo naar boven te lopen. Blij als we weer met zijn vieren in de gondel naar beneden zitten. Met een trots ‘we did it’ gevoel kijk ik naar de jongens die zich storten op hun welverdiende ijsje!

Terug naar de rand van de gletsjer en dan naar de top van de helling op de achtergrond gletsjertocht-met-kinderen
Terug naar de rand van de gletsjer en dan naar de top van de helling op de achtergrond
Toch wel weer fijn als de stijgijzers af mogen gletsjertocht-met-kinderen
Toch wel weer fijn als de stijgijzers af mogen

Is een gletsjertocht met kinderen een aanrader?

Eenmaal terug in ons huisje staan de schoenen uit te wasemen op het balkon. Ik bekijk de foto’s van ons avontuur op mijn laptop. Als ik de tocht moet omschrijven dan zeg ik pittig en adembenemend mooi tegelijk.

Ik denk nog even terug aan de voorwaarden van deelname aan de tocht. Kinderen vanaf 6 jaar zijn welkom. Persoonlijk zou ik dat spannend vinden, de kinderen zo jong mee. Mijn jongens zouden dat op die leeftijd niet redden. Ze moeten behoorlijk stap zeker zijn. Voor het afdalen, het lopen op de gletsjer langs spleten en over stroompjes, maar ook het stijgen op de terugweg.

Toch zal het per kind verschillen en bepaal jij als ouder of je kind dat aan kan of niet. En misschien is het nog weer anders als je opgegroeid bent met de bergen in plaats van opgegroeid in het vlakke Nederland.

Hoe dan ook beantwoord ik de vraag “is een gletsjertocht met kinderen een aanrader?” zonder twijfel met “absoluut!” Het is uniek om de mogelijkheid te krijgen de gletsjer van zo dichtbij te zien en te beleven. Want een belevenis, dat is het zeker.

Praktische informatie

De kosten van de gletsjertocht zijn vanaf 60 Zwitserse Franken voor volwassenen en vanaf 40 voor kinderen (ongeveer 55 en 36 euro, prijspeil 2019) Dit is exclusief je ritje met de gondelbaan. Meer informatie over de gletsjertocht vind je hier.

Zou jij met je kinderen een gletsjertocht willen maken?

Meer lezen

Op zoek naar meer informatie over een vakantie in Zwitserland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Aletsch Arena AG. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.