De grotten van Han in België klinken velen van ons bekend in de oren. Maar ken je ook het aangrenzende natuurgebied en wildpark Domein van Han? Blogger Miekevertelt over haar ervaringen met het bezoeken van de grotten van Han met kinderen.
Domein van Han: wildpark in de Lesse-vallei
De grotten van Han zijn heel bekend en dus ook heel toeristisch. Ik deel mijn do’s en don’ts voor een bezoek aan deze drukbezochte plek. Voordat we de grotten van Han betreden, bezoeken we het Domein van Han. Dit is een natuurgebied met een wildpark naast de grotten. Je kan het park bezoeken met een safari-car, al wandelend of met een combinatie hiervan. Wij kiezen voor het laatste want dochter L. (14 jaar) kan prima een stuk wandelen. En de safari-car brengt ons naar een hoger gelegen gebied wat een flinke klim scheelt.
De ontvangsthal bevindt zich in het centrum van het dorp tegenover de kerk. Vanaf deze plek vertrekken de safari-cars en de trams waarmee je het domein en de grot kan bezoeken.
De safari-cars zijn naar personenvervoer omgebouwde vrachtwagens.Onderweg naar de ingang van het domein klinkt een vrolijk kinderliedje over de grotten van Han door de luidsprekers. De aanwezige kinderen deinen blij mee met de muziek.
Met de safari-car door het Domein en wildpark
Voor kleinere kinderen is de safari-car een fijn vervoersmiddel. Ze kunnen blijven zitten (uitstappen op sommige plekken mag wel), ze zitten hoog en kunnen de dieren goed zien.
Wij kiezen ervoor om alleen de hogere gedeeltes per car te doen. Hier zijn vooral dierenverblijven te zien met dieren die nu of in het verleden in dit gebied leven of leefden.
Bij de wolven stappen onze gidsen uit om vleesbrokken over het hek te gooien. Direct komen de dieren in actie. De wilde zwijnen lopen dicht langs de safari-car. En ook zien we berggeiten, reeën, boskatten en uilen.
Wandelen door de vallei van rivier de Lesse
Beneden ligt de vallei van de Lesse. Dit is de rivier die door de grotten van Han stroomt. De Lesse moet in sommige jaargetijden zoveel water verstouwen, dat de vallei grotendeels onderstroomt. Hierdoor zijn het domein en de grotten niet altijd te bezoeken.
Onze safari stopt bij de plek waar de Lesse de grot in stroomt. Wij gaan vanaf hier te voet verder over het wandelparcours. We zien grote grazers, zoals edel- en damherten, berggeiten, Schots runderen, moeflons, przewalskipaarden en tarpanpaarden. Daarna komen we bij de berenhut, waar broer en zus bruine beer hun thuis hebben.
Niet geschikt voor kinderwagens
Het wandelparcours is ongeveer 2,5 kilometer en niet geschikt voor wandelwagens/buggy’s. Dus voor een bezoek met de allerkleinsten is het handiger om met de safari-car door het park te gaan. Onderweg kom je twee horecapunten tegen. En er is een game-app beschikbaar voor spelletjes en vermaak.
De grotten van Han met kinderen bezoeken
Na de wandeling lopen we in enkele minuten terug naar de ontvangsthal. Vanaf hier vertrekken ook de rondleidingen door de grotten van Han. We stappen in een honderdjarige tram voor een reis van bijna 4 km naar de ingang van de grot.
Op het eindstation splitsen de bezoekers zich in twee rijen: Frans en Nederlands. Wij zijn er in de meivakantie en het is druk met vooral Nederlandse toeristen. We kiezen zonder na te denken voor de Nederlandse rij, waardoor we met een hele grote groep de grot bezoeken.
Zonder uitleg kan ook prima
Achteraf gezien kun je bij grote drukte beter voor de Franstalige rondleiding kiezen. Ook als je geen Frans spreekt. Bij een grote groep versta je de gids namelijk bijna niet en zie je nog minder van de grot. Gewoon genieten van de schoonheid van de grot zonder uitleg gaat ook prima.
Met wandelwagens of buggy’s kun je de grot niet bezoeken. En met jongere kinderen die wel zelf kunnen lopen, is het de vraag of ze het erg gaan waarderen. Het is een rondleiding van ruim 1,5 uur over 2 km. Met regelmatig gladde en glibberige paadjes. Het is fris in de grotten, altijd 13 graden, dus neem een vest/trui mee.
Is dit allemaal geen probleem voor jouw kinderen? Dan kijken ze zeker hun ogen uit in de prachtige ondergrondse zalen met druipstenen kunstwerken.
Laatste tip: houd de oren van de kinderen dicht aan het einde van de wandeling!
De Prehistorie komt weer tot leven
Aangezien de grotten al in de préhistorie bekend waren, is hier veel archeologisch onderzoek gedaan. In PrehistoHan zijn de gevonden schatten te bekijken. Dit gebouw ligt op enkele minuten loopafstand van de uitgang van de grotten. Het toegangskaartje is inclusief PrehistoHan. Voor kinderen is vooral de interactieve bioscoopzaal leuk, waarbij met een 3d-bril van dichtbij een opgraving wordt bekeken.
Kleinere kinderen vermaken zich prima in de grote speeltuin rondom PrehistoHan en de kinderboerderij.
Meer informatie
Een PassHan (toegang grot + wildpark) kost 30 euro voor volwassenen en 21 euro voor kinderen van 4-11 jaar. Tot 4 jaar is de toegang gratis. Alleen het wildpark of de grot bezoeken kost in beide gevallen 20 euro (volwassenen) of 14 euro (4-11 jaar).
Ook heel leuk voor kinderen vanaf 6 jaar is het speleo-parcours, een alternatieve route door de grotten. Een beveiligd parcours waarbij je door de modder van de rivier en neergestorte stenen ploetert. Je komt dan niet door de mooie grote zalen, dus wil je alles zien, dat is het is aan te bevelen om beide rondleidingen te doen. Ons lukte dat door tijdgebrek niet dus kozen wij voor de ‘gewone’ rondleiding.
Online bestellen loont zeker en is noodzakelijk in de zomer
Het loont de moeite om alvast online je tickets te bestellen: de kortingen lopen uiteen van 2 tot 11 euro. Daarbij zijn de grotten van Han één van de grootste toeristische trekpleisters van België. Vooral in de zomerperiode is online bestellen daarom noodzakelijk. Ook gezien de drukte in de vakantieperiodes is het aan te raden om zo vroeg mogelijk te gaan. Meer informatie vind je op de sitevan het Domein van de grotten van Han. Hier kan je ook online tickets kopen.
Ligging domein en de grotten van Han
Meer lezen
Avonturieren in de Belgisch Luxemburg is heerlijk, maar we schreven meer over België. Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Voor stoere tieners: quadbiken en klimparcours in de Ardennen
- Kasteel van Bouillon in de Belgische Ardennen
- Wandelingen met kinderen in de Ardennen
- Parc Chlorophylle: een leerzaam speelpark voor kinderen van alle leeftijden
- Direct naar alle blogs over België
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met de regioBelgisch Luxemburg. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.
Waarom de oren dicht houden??
Cliffhanger 😉 Dat zal iets met geluid te maken hebben…..