Meer over politiek leren tijdens de kinderrondleiding in de Ridderzaal

0
515

Politiek en kinderen? Misschien niet de meest logische combinatie. Maar toch, al vanaf een jaar of 7 zijn er mogelijkheden om ze spelenderwijs kennis te laten maken met de politieke tradities en gebruiken in Nederland. Saskia ging met haar gezin naar de kinderrondleiding in de Ridderzaal en jullie kunnen in dit blog een indruk krijgen van deze toffe rondleiding.

De Ridderzaal, waar ken ik die ook alweer van?

De Ridderzaal is te vinden op het Binnenhof in Den Haag, vlakbij de Tweede Kamer en het Torentje van de premier. Nu heb je misschien niet helemaal scherp wat de Ridderzaal ook alweer is. Deze ruimte is het meest bekend van Prinsjesdag, de derde dinsdag in september. Koning Willem-Alexander leest dan de troonrede voor en opent hiermee het parlementaire jaar.

De Ridderzaal.
De Ridderzaal.

Kinderrondleiding in de Ridderzaal

Eigenlijk was ik op zoek naar een rondleiding door de Tweede Kamer, maar in het weekend dat wij naar Den Haag gaan is deze er niet. Wel staat er een kinderrondleiding in de Ridderzaal op het programma bij ProDemos, huis voor democratie en rechtsstaat. De keuze is hierdoor snel gemaakt: wij gaan de Ridderzaal bekijken.

Met onze e-tickets op zak melden we ons iets voor 13 uur bij ProDemos. Ik snuffel verlekkerd door de boeken die ze daar verkopen. Ik heb al een tijdje geen politieke boeken meer gelezen, maar vroeger las ik alles wat los en vast zat in dat genre. Voor mezelf koop ik een boek over publieke communicatie en voor de kinderen boeken over de geschiedenis van Nederland, die worden hier altijd met plezier gelezen. We bekijken de maquette van het Binnenhof en Maureen bekijkt geïnteresseerd de foto’s van de oude Tweede Kamer en is zelfs bereid om met prinses Beatrix te poseren.

De maquette van het Binnenhof bekijken.
De maquette van het Binnenhof bekijken.
Bankje en foto van de oudeTweede Kamer bekijken.
Bankje en foto van de oudeTweede Kamer bekijken.
Even poseren met prinses Beatrix.
Even poseren met prinses Beatrix.

Op pad met het ‘Derde dinsdag van september’-koffertje

Inmiddels zijn alle gezinnen die aan de rondleiding meedoen gearriveerd. Onze gids komt eraan en in haar handen heeft ze een bekend koffertje met daarop de tekst ‘Derde dinsdag in september’. Maar ze heeft meer bij zich. “De kinderen zijn vandaag de prinsen en prinsessen, zij krijgen allemaal een sjerp om. De ouders mogen helpen en zijn de lakeien”, voor de herkenbaarheid krijgen de grote mensen een keycord om. Zo is meteen duidelijk wie er bij deze groep hoort. Een van de kinderen mag de minister van Financiën zijn. Zij krijgt een portemonnee om haar nek. Alle kinderen kunnen muntjes verdienen en die worden door de minister bewaard. Aan het einde van de rondleiding mogen ze kiezen waar ze het verdiende geld aan uitgeven. Ja, net zoals bij de begroting die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd en in eenzelfde koffertje zit als onze gids bij zich heeft.

Bij ProDemos luisteren naar de inleiding van de kinderrondleiding in de Ridderzaal.
Bij ProDemos luisteren naar de inleiding van de kinderrondleiding in de Ridderzaal.

Het Binnenhof

ProDemos is tegenover het Binnenhof gevestigd. We steken de straat over en net voor de toegangspoort stoppen we. Het koffertje van de gids gaat over en ze pakt een foto van de gouden koets eruit. Zo wordt er op een leuke en aansprekende manier voor de kinderen duidelijk wat hier op Prinsjesdag gebeurd. Later herhaalt zich dit met andere onderwerpen op het Binnenhof zelf. “Wie weet wat er allemaal bij het Binnenhof te vinden is?” vraagt de gids. De Tweede Kamer, de Eerste Kamer en de Ridderzaal horen we. “Maar wat nog meer?”. Dat antwoord weet Maureen: “Het Torentje!”. Kijk, zo verdienen we mooi extra muntjes voor de staatskas.

Hoe heet de koets die op Prinsjesdag door Den Haag rijdt?
Hoe heet de koets die op Prinsjesdag door Den Haag rijdt?
Welke gebouwen zijn er rondom het Binnenhof te vinden?
Welke gebouwen zijn er rondom het Binnenhof te vinden?

De Ridderzaal bekijken

Via een zijingang komen we in in het gebouw van de Ridderzaal. Hier vertelt de gids nog meer over de geschiedenis van de Ridderzaal. Over vijandige ridders die de Ridderzaal wilden veroveren maar kansloos waren dankzij de slimme wenteltrap. Ridders hadden hun zwaard namelijk in hun rechterhand, maar dat lukt niet als je de wenteltrap naar de Ridderzaal wilt beklimmen. De verdedigers hadden hierdoor een groot voordeel. Kijk, dat moet je net maar even horen, zelf zou ik dit niet bedenken.

We mogen allemaal een plekje zoeken op de tribune van de Ridderzaal. We kijken dus van bovenaf op de zaal en zien natuurlijk meteen de troon van de koning staan. Maar er is veel meer te zien en dat is zo leuk bij de kinderrondleiding in de Ridderzaal, we worden nu echt op dingen gewezen die we anders niet zouden zien. Zo hangen er hoog tegen de balken gezichten die naar beneden kijken. Uit de tijd dat men nogal bijgelovig was. Met de blik van boven erbij durfden mensen niet te liegen. Tja, daar tuinen we in deze tijd niet meer in… Meerdere kinderen bekennen namelijk zonder schroom dat ze wel eens stiekem een snoepje hebben gepakt. Waarom zou je daarover liegen?

De Ridderzaal.
De Ridderzaal.

De gids deelt een paar attributen uit die horen bij haar verhaal: een zwaard, een drol en een hoedje. Camiel is de gelukkige die het zwaard mag vast houden. Als het verhaal over de ridders gaat mag hij dit zwaard omhoog houden. Wat een drol met de Ridderzaal te maken heeft verklap ik niet, daarvoor moet je zelf de kinderrondleiding in de Ridderzaal doen. Het hoedje hoort natuurlijk bij de traditie dat op Prinsjesdag alle dames een bijzonder hoedje dragen. Erica Terpstra is hier ooit mee begonnen en een jaar later droegen alle dames op Prinsjesdag een hoed.

Dolblij dat hij het zwaard mag vasthouden.
Dolblij dat hij het zwaard mag vasthouden.

De staatskas verdelen

Als alle vragen door de kinderen gesteld zijn is het tijd om terug naar beneden te gaan. In de ruimte van ProDemos laat de gids een vitrine zien met daarin enkele bladzijden van de troonrede. Deze wordt op speciaal papier gedrukt dat niet ritselt als je het omslaat. De troonrede is wel 16 pagina’s lang. Alle ministers leveren hiervoor een stukje tekst aan en de premier maakt er een geheel van. Daarna gaat het naar de koning zodat hij alvast de tekst kan lezen.

Een originele troonrede.
Een originele troonrede.

Dan mag de minister van Financien uit onze groep de ‘staatskas’ tellen. Een voor een gaan de muntjes er uit. De kinderen tellen hardop mee: “32 miljoen, 33 miljoen, 34 miljoen….”. Elk muntje is een miljoen waard en met elkaar hebben ze 39 miljoen verdiend. De gids laat acht spaarpotten zien. Gemaakt van doorzichtig plastic en met een symbool erop. Een spaarpot voor het leger, een voor onderwijs, voor sport, voor wegen en treinen, voor gezondheid, voor goede doelen, voor groen en voor wonen. De kinderen mogen de muntjes in de spaarpotten doen van de onderwerpen die zij belangrijk vinden. Zo maken ze hun eigen begroting. Maureen kiest voor gezondheid, scholen en groen en Camiel vindt goede doelen en gezondheid het belangrijkste. Het is erg leuk om te zien welke keuzes kinderen maken. Het leger komt er bekaaid vanaf, net als de wegen en de treinen en ook sport. De gids vertelt: “Dan kunnen er dus minder treinen rijden of minder nieuwe wegen worden gemaakt en je kan niet meer kiezen welke sport je wilt doen, daar is geen geld meer voor”. Daar moeten de kinderen nu om lachen, maar het laat ze ook heel duidelijk zien dat het verdelen van belastinggeld niet zo makkelijk is.

Het geld verdelen.
Het geld verdelen.
Tot slot kijken we in de vitrines die we in de ruimte van ProDemos bij de Ridderzaal zien.
Tot slot kijken we in de vitrines die we in de ruimte van ProDemos bij de Ridderzaal zien.

Daarmee is onze kinderrondleiding in de Ridderzaal ten einde. Ik ben onder de indruk van de leuke manier waarop dit best wel serieuze onderwerp aantrekkelijk is gemaakt voor de kinderen. Echt een aanrader dus. Wij komen zeker een keer terug om de rondleiding in de Tweede Kamer te doen, want daar zijn we ook heel nieuwsgierig naar.

Handig om te weten over de kinderrondleiding in de Ridderzaal

ProDemos organiseert allerlei rondleidingen in en om het Binnenhof. Voor de kinderrondleiding in de Ridderzaal betaalden we 5 euro per persoon. Deze tickets zijn vooraf online te koop via de website van ProDemos. Zo weet je zeker dat je plek hebt. Het programma met de rondleidingen en de exacte tijden is ook op hun website te vinden. De kinderrondleiding is gericht op kinderen van 6 t/m 12 jaar.

Zouden jouw kinderen deze kinderrondleiding in de Ridderzaal leuk vinden?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in Den Haag te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.