Legoland Discovery Centre Berlijn: echt iets voor LEGO-fans!

4
685

Met kinderen van 6 en 8 ontkom je er niet aan: LEGO. Ze zijn beide groot LEGO-bezitter en in Denemarken bezochten we met hen al LEGOLAND Billund. Toen ik zag dat er in Berlijn een Legoland Discovery Centre is, wist ik dat ik ze hiermee een heel groot plezier zou doen tijdens onze citytrip Berlijn.

Legoland Discovery Centre Berlijn

Het Legoland Discovery Centre ligt vlakbij de Potzdammer Platz. We komen aanlopen en zien tussen de hoge kantoorgebouwen opeens een giraffe van Lego staan. Zoon C. rent vooruit en roept: “Ik wil op de foto, ik wil op de foto, mag dat? Mag dat? Ik wil bij de giraffe op de foto!”. Natuurlijk mag dat. Hij geeft de giraffe nog net geen knuffel. Dochter M. kijkt naar het gebouwtje waar de ingang van Legoland Discovery Centre is. Opeens is ze al 8 en zegt: “Pfff, dat is ook maar klein!”. C. trekt zich niets van deze pre-puber opmerking aan en stuitert naar binnen.

Bij de ingang krijgen de kinderen een stempelkaart. Hierop staan alle onderdelen van Legoland Discovery Centre en bij elk onderdeel kunnen ze een stempel zetten. Zo weet je zeker dat je alles doet. Voor beide kinderen kopen we een ‘Top secret mission’-speurtocht. Je kan met dit boekje als een echte spion door het Legoland Discovery Centre. Achteraf hadden we deze helemaal niet nodig. Onze kinderen zijn dol op speurtochten, maar nu was de stempelkaart meer dan voldoende. Beetje zonde van het geld dus!

LEGO Miniland Berlijn

Het eerste deel van Legoland Discovery Centre Berlijn is Miniland. We zijn blij dat we dit uitje aan het einde van onze citytrip doen, nu herkennen de kinderen heel veel gebouwen. De Reichstag en de Brandenburger Tor staan er. Maar ook ‘onze’ luchtballon en een kerstmarkt. Met knopjes is er zelfs beweging aan te brengen en zo zien we keer op keer de Berlijnse Muur omvallen.

Miniland is niet heel groot, maar wel mooi en herkenbaar.

De val van de Muur.
De val van de Muur.
Luchtballon "Die Welt" waar wij ook een tochtje mee hebben gemaakt.
Luchtballon “Die Welt” waar wij ook een tochtje mee hebben gemaakt.
De Reichstag.
De Berliner Dom.

Drachenburg

Via enkele grote LEGO-figuren komen we bij Drachenburg. Oei, dit ziet er spannend uit. Een karretje staat klaar om in te stappen. Even twijfels bij de kinderen: durven we dit? Natuurlijk wel en dus stappen ze met ons in een karretje. We rijden door de Drakenburcht en het is gelukkig minder spannend dan het leek. We zien vooral mooie LEGO-taferelen. Aan het einde wordt er een foto gemaakt, dus ik druk iedereen op het hart om vooral te lachen. Helaas spuit de draak ons nat op het moment dat de foto wordt gemaakt. Resultaat: een foto waar Ca. lachend op staan en M. en ik wegduiken. Die kopen we dus niet.

Een medewerker biedt iedereen vervolgens aan om een familiefoto te maken tegen een LEGO-achtergrond. Leuk idee. Ik werp een blik op de prijs hiervan: 8 euro! Ik bedank meteen vriendelijk voor het aanbod.

Behoorlijk prijzig die foto's....
Behoorlijk prijzig die foto’s….

Met LEGO bouwen

Inmiddels zijn we in de kelder van Legoland Discovery Centre aangekomen. In het midden is een cafe te vinden. Wij lopen eerst naar achteren en stoppen onze jassen en tassen in een kluisje. M. gaat tussen twee wildvreemde kinderen op een bank zitten om een LEGO Friends film te kijken. C. bouwt een LEGO-autootje waarmee hij van een baan kan racen.

Maar er is meer te doen:

  • Bouw je eigen aardbeving bestendig LEGO-bouwwerk
  • Een DUPLO boerderijwereld (die hebben we overgeslagen)
  • Een speeltoestel
  • Merlins Adventure, een soort kermisattractie
  • Bouwen met LEGO Friends en LEGO City
  • LEGO Chima 4D film (dezelfde als in LEGOLAND Billund, C. wist het nog precies)
LEGOFRIENDS op tv? Dan is het opeens geen enkel probleem om tussen vreemde kinderen in te gaan zitten.
LEGOFRIENDS op tv? Dan is het opeens geen enkel probleem om tussen vreemde kinderen in te gaan zitten.
Zelf een raceauto bouwen en op het circuit testen.
Zelf een raceauto bouwen en op het circuit testen.
Een aardbevingsbestendig gebouw maken van LEGO.
Een aardbevingsbestendig gebouw maken van LEGO.

Modelbouw workshop

Een paar keer per dag kunnen kinderen meedoen aan een workshop LEGO bouwen. Dat hoef je M. en C. niet twee keer voor te stellen. Ondanks de Duitse instructie is het voor hen goed te volgen. Alle kinderen krijgen dezelfde steentjes en bouwen een aapje in elkaar. Dan komt de spreekwoordelijke aap uit de mouw: je mag dit aapje voor 3,50 euro kopen. Ik moet even zuchten: “Betaald voor een speurtocht waar ze geen rust voor kunnen vinden, hele dure en mislukte foto en dan nu weer een LEGO dingetje kopen dat thuis in de grote berg verdwijnt?”. We doen het niet en gelukkig begrijpen M. en C. dat goed. Ze gaan er niet over in discussie. We maken een foto van het eindresultaat en dan leveren ze ‘m in. Gelukkig krijgen ze wel een certificaat omdat ze nu echte LEGO-bouwers zijn.

De instructie bij de LEGO Workshop.
De instructie bij de LEGO Workshop.
Eindresultaat.
Eindresultaat.

Een bezoek aan de LEGO Fabriek

Niet de echte natuurlijk. Er is een mooie opstelling gemaakt waarin het maakproces wordt gesimuleerd. Een medewerker in een laboratorium jas geeft in het Duits en Engels uitleg. We vertalen snel wat ze zegt. Dan mogen er kinderen komen helpen. Een paar jaar geleden hadden ze dat zeker te spannend gevonden, nu staan ze snel vooraan. Om de beurt mogen de kinderen op een knop drukken om een deel van het proces in werking te zetten. Erg leuk gedaan. Wij zien wel dat de verschillende onderdelen los van elkaar functioneren, maar de kinderen letten daar helemaal niet op. Aan het einde rolt er zelfs een DUPLO-blokje uit de machine. Met een leuke print die bij dit seizoen past. Iedere bezoeker krijgt er een. En passant wordt verteld dat je bij de kassa je naam erop kan laten graveren. Tegen betaling natuurlijk.

In de LEGO Fabriek.
In de LEGO Fabriek.

De wereld van Ninjago

Tot slot bezoeken we de wereld van Ninjago. Vooral C. is niet te houden. Het is thuis LEGO Chima en LEGO Ninjago voor en achter bij hem. Hele verhalen heeft hij er altijd bij. Nu gaat hij heel behendig als een echte ninja tussen de laserstralen door. Een ander spel laten we even zitten, er staan andere mensen te wachten. Hij rent nog door het speeltoestel en dan is het echt mooi geweest.

Lees het blog over Ninjago kinderfeestje bij onze collega-bloggerof dit Ninjago kinderfeestje bij een andere blogger.

Kruipen tussen de laserstralen door.
Kruipen tussen de laserstralen door.

Wel of niet naar Legoland Discovery Centre?

Ik wist vooraf niet goed wat ik van Legoland Discovery Centre Berlijn kon verwachten. Het is niet te vergelijken met een LEGOLAND pretpark. Een Discovery Centre is qua tijdsbesteding en ruimte meer te vergelijken met een binnenspeeltuin. Wij hadden een dagdeel nodig om alles te zien en te doen. De kinderen hadden het niet erg gevonden om langer te blijven en meer te bouwen. Legeland Discovery Centre Berlijn vinden wij leuk tot circa 9 jaar, daarna wordt het al snel te kinderachtig. Tijdens onze citytrip Berlijn was het een leuke afwisseling tussen de meer serieuze bezienswaardigheden.

Praktische informatie

De gewone entreeprijs is 16 euro p.p., maar bijna elk hotel in Berlijn verkoopt kaartjes in de voorverkoop voor 11 euro. Je kan ook een combinatieticket kopen met Sealife, Madame Tussaud of Berlin Dungeon. Hoe meer je combineert, hoe groter je voordeel. Een overzicht hiervan, de actuele entreeprijzen en de openingstijden zijn te vinden op de website.

In Legoland Discovery Center Berlijn zelf kan je je geld ook prima uitgeven. Een indicatie:

  • 4 euro voor de ‘Top secret mission’-speurtocht
  • 8 euro voor een foto
  • 3,50 euro voor een het LEGO-figuurtje van de workshop
  • 2 euro voor laten graveren van naam in een LEGO-blokje

En alles euro’s die je daarna nog over hebt kan je prima kwijt in de LEGO-winkel bij de uitdaging waar je natuurlijk doorheen moet lopen om buiten te komen.

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in Berlijn te doen is met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebookenX (voorheen Twitter).

We bezochten LEGOLAND Discovery Centre op uitnodiging van Visit Berlin. Zoals je van ons gewend bent delen wel altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

4 REACTIES

  1. Wij waren er vorige week ook.
    Onze 11-jarige NIET-lego fan kon er zich ook nog goed bezig houden.
    Ondertussen is er ook een 4D cinema. Om de ca. 20 minuten start er een nieuw filmpje. Ik vermoed dat er 4 filmpjes elkaar afwisselen. Wij zagen er 2: eerst eentje over een tovenaar. Er werd bijna niet en enkel een soort mompeltaaltje gesproken en was dus prima te volgen voor Nederlandstalige kinderen. Het was leuk en kort genoeg om ons door de kinderen te laten overtuigen om ook naar een tweede filmpje te kijken dat gebaseerd was op de Lego Movie. Dit was wel Duits gesproken en niet zo goed te volgen voor wie geen Duits kan.

    • Dank je wel voor de aanvullende info :-). En goed te horen dat ook jullie 11-jarige niet LEGO-fan zich goed heeft vermaakt.

  2. Ik wist niet dat dit bestond en heb hier een enorme Lego fan in huis die ik hier een enorm plezier mee zou doen. We overwegen om onderweg naar Italië een tussenstop in Legoland Duitsland te maken net voorbij Stuttgart te maken. Is één van jullie daar al eens geweest is het vergelijkbaar met Legoland Billund of toch echt anders van opzet. Op internet kom ik er niet echt achter.

    • Wij zijn er zelf nog niet geweest, maar wat ik van anderen hoor is dat het vergelijkbaar is met LEGOLAND Billund.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.