Mind Mystery, niets is wat het lijkt bij dit toffe themapark!

2
1845

Optische illusies, rariteiten, onoplosbare puzzels en gezichtsbedrog. Suzanne beleefde urenlang plezier met haar gezin bij het onlangs geopende kleinschalige themapark Mind Mystery. Wees gewaarschuwd: na het lezen van deze blog wil je zelf ook naar Mind Mystery.

Mind Mystery, een park vol illusies en bedrog

Voordat we naar Mind Mystery gaan bereid ik mijn kinderen een beetje voor. Want bij Mind Mystery word je voor de gek gehouden, niets is wat het lijkt en een huis op de kop is toch wel gek. Een spiegeldoolhof is gewoon spannend en de vortex een leuk avontuur.

De jongens hebben er zin en voelen wat spanning als we naar Noord-Limburg rijden.

Het verhaal van Mind Mystery

Bij aankomst worden we ontvangen in een ruimte waar het verhaal van Mind Mystery wordt verteld. Siebrandt, een uitvinder, experimenteerde met menselijke waarnemingen en de zwaartekracht. Bij één van zijn experimenten ontstond een grote knal en belandde zijn huis op de kop. Siebrandt hebben ze nooit meer terug gezien en het huis hebben ze nooit meer rechtop gekregen. Wel hebben ze overal allerlei uitvindingen terug gevonden. Die zijn te zien in het park.

Mind Mystery is een kleinschalig nieuw attractiepark vol illusies in Horst.
Tijdens de film over Siebrandt zijn al rariteiten te zien en te doen.

De allermooiste caleidoscoop die ik ooit heb gezien

We starten in een ruimte met een aantal optische illusies. Achterin de ruimte staat de caleidoscoop van Siebrandt. Nieuwsgierig rent de jongste er op af. “Die is mooi!” roept hij, als hij door het gat naar alle figuren kijkt. “Als je dat mooi vindt, moet je dan hier eens komen kijken,” zegt een medewerkster. Ze leidt ons naar een zwart gordijn. “Ga hier maar kijken.” We gaan naar binnen. Wat we dan zien is te mooi om te omschrijven. Een gigantisch schouwspel met fantastische kleuren, mooie figuren en een rustgevend muziekje krijgt zelfs mijn druktemakers doodstil.

Minutenlang kijken ze ademloos de ruimte in zonder wat te zeggen. “Ohhhh wauw dit is prachtig!” fluistert de oudste. “Ik word hier rustig van in mijn hoofd,” vult de jongste aan. Ik kan ze geen ongelijk geven. Ook ik ben verrast, want dit is het allermooiste dat ik ooit heb gezien.

De allermooiste caleidoscoop die we ooit hebben gezien.

Museumplein vol ingewikkelde puzzels

We blijven heel lang kijken bij de caleidoscoop, want we krijgen er geen genoeg van. Na een tijdje moeten we echt verder. Er is nog zoveel meer te zien en te doen.

We gaan naar buiten en lopen het museumplein op. Daar staan allemaal puzzels opgesteld. Breinbrekers waar we meteen mee aan de slag gaan. We proberen van vijf puzzelstukken een ster met 6 punten te maken, we puzzelen net zo lang tot we vier “T’s” in een vierkant krijgen, we zetten een kubus in elkaar van losse blokken. We proberen alles uit. Net zo lang tot we alle raadsels hebben opgelost. Daarna proberen we allerlei draaischijven uit die gezichtsbedrog opleveren en we lachen voor de lachspiegels.

Pas op, val niet in dat gat!

Lachen, gieren en brullen in het spiegeldoolhof

De lachspiegels markeren de ingang van het spiegeldoolhof. Die moeten we natuurlijk uitproberen. We zijn nog geen tien tellen binnen of mijn jongens liggen in een deuk. Ze zijn tegen de eerste spiegel aangelopen terwijl ze proberen de gang door de doolhof te vinden. Lacherig lopen ze verder. En ondertussen genieten we van de vele gekleurde lichten. Die maken het spiegeldoolhof bijzonder aantrekkelijk en alleen maar leuker.

Ik achtervolg de lachsalvo’s en denk ze te volgen tot ik ook tegen een spiegel oploop. Wat een lol hebben we hier. Als we de uitgang hebben gevonden gaan we gewoon nog een keer.

Dikke lol in het spiegeldoolhof.

Een duizelingwekkende ervaring in de vortex

Naast het spiegeldoolhof is een vortex. De vortex is een loopbrug waaromheen het sterrenstelsel met de zon, maan en alle planeten draaien. We gaan naar binnen de loopbrug op. Als we op de brug staan begint alles om ons te draaien. En ondanks dat de loopbrug muurvast ligt, lijkt het alsof de brug met ons er op over de kop gaat. Een ongelooflijk bijzondere ervaring waar je gegarandeerd draaierig uitkomt.

Complete desoriëntatie in het omgekeerde huis

Eindelijk komen we aan bij het omgekeerde huis, oftewel het huis-op-de-kop. Eerder zag ik ze al in een blog van het Toppelshaus uit Duitsland voorbij komen. Het leek me altijd al leuk om ze eens te bezoeken. Dit is onze kans, want themapark Mind Mystery heeft het allereerste huis-op-de-kop van de Benelux. En wij gaan het beleven.

Eenmaal binnen raken we compleet gedesoriënteerd. De vloeren zijn allemaal scheef, de meubels hangen aan het plafond, de complete keuken met afzuigkap hangt op de kop en de opgemaakte bedden zijn om aan te hangen in plaats van om in te liggen. Maar al snel ontdekken we de leuke grappen die je ermee uit kan halen. En zijn ze goed gelukt?

Geheimzinnigheid bij het Maasdal-mysterie

Behalve het huis-op-de-kop is er nog een huis dat scheef staat. Het Maasdal-mysterie gaat over een geheimzinnig pad naar een minstens zo geheimzinnig huis. Het huis is scheef, de vloer is scheef, alles is scheef, behalve de stoel achterin het huis. Om daar te komen moet je eerst door het huis heen klauteren.

Onze jongste zoon heeft er geen enkele moeite mee en loopt er zo naartoe. Ik zwalk en balanceer en ben blij met de touwen die er hangen om me aan vast te houden. Als we eindelijk de stoel hebben bereikt en er op plaats nemen lijkt alles weer normaal. We zitten recht, ons evenwichtsorgaan komt weer tot rust. Maar let op: niets is wat het lijkt.

Als we van de stoel afgaan wacht ons nog een zware dobber om weer terug te komen. Alles is schever in het kwadraat geworden!

Groot en klein in de Ames room

De Ames room kennen wij van het speelgoedmuseum in Deventer. Hier komen groot en klein samen in één ruimte. Door de schuine wanden geeft deze kamer een optisch bedrog en lijken de personen in de linker achterhoek veel groter, en de mensen in de rechter achterhoek kleiner.

Onze jongste is de kleinste en gaat in de ene hoek van de ruimte staan. Zijn vader is de langste en gaat naar de andere hoek. Ze staan klaar voor de foto. Die leidt tot verbazing: “Hé papa, ik ben groter dan jou, hoe kan dat nu?” We leggen het hem uit, hij begrijpt het en is weer een illusie armer; hij blijft de kleinste.

Museum vol met illusies

Tijd om het museum met illusies in te gaan. We beginnen met een leuk grapje, weer een bedrieglijke fotolocatie. Daarna komen we in verschillende ruimtes. Elke ruimte heeft zijn eigen thema. Zo hangen in de eerste ruimte allemaal hologrammen. Spookachtige afbeeldingen die tot leven komen als je ervoor gaat staan.

Er is een ruimte met 3D schilderijen, een ruimte vol met tekeningen van Escher en een aantal ruimtes met puzzels en intrigerende tekeningen met optische illusies. Via een gang vol spiegels gaan we weer naar buiten. We hebben alles gezien nu. “Waar willen jullie nog een laatste keer heen om te kijken?” Unaniem kiezen ze voor de caleidoscoop.

Natuurlijk hangen er ook tekeningen van Escher in het museum.
De 3D schilderijen in het museum zijn cool.
Optische illusies en doordenkertjes.

Breinbreker voor mee naar huis

Als onze ronde er op zit en we echt alles hebben gezien, drinken we een kop heerlijke verse thee op het gezellige terras van Mind Mystery. We genieten na. De kinderen kijken nog talloze keren de filmpjes die ze maakten bij de caleidoscoop.

Daarna kopen we bij de receptie een aantal breinbrekers. Eén van de grote spellen die op het museumplein staat, maar dan een kleine houten versie, maar ook een variant op de Rubix kubus. Opgetogen gaan we naar huis. We hebben een supertoffe dag gehad en raken er niet over uitgepraat.

Dit kleinschalige themapark is een fantastische aanwinst voor Nederland.

Ligging van Mind Mystery

Mind Mystery ligt in Horst (Noord Limburg), naast boscafé het Maasdal en op een half uur rijden van Toverland.

Wat je verder moet weten over Mind Mystery

Mind Mystery werkt met tijdsblokken en vol = vol. Daarom wordt geadviseerd om online een ticket te kopen. Dit is om te voorkomen dat de attracties te druk worden waardoor de belevenissen en optische ervaring niet optimaal beleefd kunnen worden.

De entree voor kinderen t/m 3 jaar is gratis, kinderen t/m twaalf jaar kosten 9,95 euro en volwassenen betalen 13,95 euro (mits online besteld). Aan de kassa betaal je meer. Parkeren is gratis.Meer informatie over de entreeprijzen en openingstijden is te vinden op de website van Mind Mystery.

Eigen etens- en drinkwaren nuttigen is niet toegestaan.

Tenslotte: als je kind gevoelig is voor prikkels, hou er dan rekening mee dat je rustmomenten inbouwt. De hoeveelheid waarnemingen in de verschillende attracties is zo intens dat met name kinderen met autisme of hoog sensitiviteit hier moeite mee kunnen hebben. Maar gelukkig zijn in het park voldoende mogelijkheden om even tot rust te komen.

Ken jij Mind Mystery al?

Peuter checklist – dit moet mee!

Behalve alle uitjes die we hebben verzameld, hebben we ook een handige checklist gemaakt voor items die onmisbaar zijn wanneer je met je peuter op pad gaat. Doe er je voordeel mee!

Meer lezen

Is Horst te ver voor een dagje uit? Er zijn volop mogelijkheden in Noord-Limburg voor een weekend of weekje weg.Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Mind Mystery. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

  1. Very helpful and beautiful blogging.
    When my son (8) saw all the photos you posted, he got all excited to also go and visit this place.
    Thanks,

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.