Dino’s kijken bij het Natural History Museum in Londen (Gratis!)

0
662

Saskia’s dino-fan brengt haar overal naar natuurhistorische musea. Na Berlijn, Leiden en het platteland van Groningen is het nu tijd om in Londen op dinojacht te gaan. Bezoek hiervoor het Natural History Museum met kinderen en sta oog in oog met een levensechte Tyrannosaurus Rex. Zoon C. kan niet wachten!

Bezoek aan het Natural History Museum in Londen met kinderen

Ons hotel staat op loopafstand van het Natural History Museum. We wandelen er rustig heen en zien het prachtige oude gebouw aan Cromwell Road al snel liggen. Schoolklassen gaan door deze ingang naar binnen, individuele bezoekers komen binnen via een andere entree. We slaan de hoek om en zien een lange rij. Oeps, dat krijg je met gratis musea. Achteraf valt de rij best mee, we staan na 20 minuten binnen.

Natural History Museum aan Cromwell Road in Londen.
Natural History Museum aan Cromwell Road in Londen.
Lange rij, maar het tempo zit er best aardig in.
Lange rij, maar het tempo zit er best aardig in.

De eerste ruimte in het Natural History Museum is indrukwekkend. Voor onze neus staat een skelet van een dinosaurus. Op de wanden zien we het sterrenstelsel. Een roltrap gaat omhoog, een rood verlichte aardbol in. Wauw, dat is een spectaculaire entree. We zijn helemaal vergeten dat we voor de dino’s komen. We willen de roltrap op. Omhoog, die rode bol in. Heel slim bedacht door de makers van het museum, want zo verspreiden de bezoekers zich al snel.

Wauw, wat een indrukwekkende eerste ruimte.
Wauw, wat een indrukwekkende eerste ruimte.
De roltrap en de gloeiende aardbol van bovenaf gezien.
De roltrap en de gloeiende aardbol van bovenaf gezien.

Vulkanen en aardbevingen

Boven komen we bij de tentoonstelling over vulkanen en aardbevingen. Alle informatie is in het Engels en door mijn geografische achtergrond goed te begrijpen. C. rent overal langs, op zoek naar plekken waar hij iets kan doen. Gelukkig bevat de tentoonstelling interactieve elementen. We laten aardplaten tegen elkaar botsen, simuleren een aardbeving en lopen opeens in een winkel waar we kunnen zien wat voor ravage een aardbeving aanricht.

Even orienteren: waar zijn we in dit grote museum terecht gekomen?
Even orienteren: waar zijn we in dit grote museum terecht gekomen?

Stenen en bling bling

De tentoonstellingen volgen elkaar logisch op. We leren over stenen die een lange route afleggen en rond worden door wind en water. Over de kracht van water en de loop van rivieren. Het gedeelte over bling bling steentjes kan C. niet echt boeien. Hier treffen we weinig interactie en vitrines vol glimmende stenen, hoe mooi ook, hij vindt het niet interessant. Ik vermoed dat echte meisjes-meisjes hun ogen uitkijken hier. “Gaan we nu naar de dino’s?” vraagt C. Ja, dat doen we.

Vitrines vol met blinkende stenen.
Vitrines vol met blinkende stenen.

Dino’s kijken en de bewegende T-rex

We lopen naar het gedeelte waar de dino’s staan. Hier is ook de andere ingang te vinden waar de schoolgroepen binnen komen. Wij komen vanaf de zijkant de grote hal binnen lopen. Het is er ontzettend druk. Niet voor niets, want voor onze neus staat een gigantisch dino skelet. “Ik ga een foto van jou en de dino maken, mama” zegt C. Tuurlijk, doen we. Hij is helemaal blij met zijn zelfgemaakte foto. Achteraf blijken er andere mensen voor mij te staan en is de foto bewogen. Nou ja, in ieder geval met liefde gemaakt.

Voordat we naar de expositieruimte gaan waar de T-rex te vinden is, bekijken we eerst andere skeletten. Door de situering in dit oude gedeelte van het museum lijken ze nog indrukwekkender.

De gigantische oude hal met de dino met de lange nek. Indrukwekkend!
De gigantische oude hal met de dino met de lange nek. Indrukwekkend!

Voor de zaal van de T-rex staat een bordje en een hek. Het kan hier erg druk worden staat er en ze adviseren om na 15 uur te komen. We zijn ’s ochtends in het museum en waarschijnlijk net voor de drukte uit. Er is van alles te zien in de zaal. Van dino eieren tot baby dino’s en natuurlijk veel skeletten. Op een interactieve en afwisselende manier wordt er achtergrondinformatie gegeven. De grootste attractie is de bewegende T-rex. Dit stukje van de expositiezaal is donker en de spannende verlichting en levensechte geluiden maken het compleet. We zijn onder de indruk van wat we zien. “Hij is niet echt hoor mama” zegt C. tegen mij. “Dat weet ik, maar hij lijkt wel echt…” antwoord ik.

Na de bewegende T-rex is C. klaar met de expositie. In heel hoog tempo loopt hij door. Jammer, want er is zoveel meer te zien.

Zijn jouw kinderen gek op dino’s en zoek je meer tips? Lees dan het blog met het overzicht van dino uitjes in Nederland en Europa.

De bewegende T-rex.
De bewegende T-rex.
Zouden ze er zo uitgezien hebben?
Zouden ze er zo uitgezien hebben?

Veel meer dieren

We lopen verder door het museum. Wat is het Natural History Museum groot! We zouden ons met gemak een halve tot een hele dag kunnen vermaken hier. De vitrines die we nu zien zijn helemaal niet interactief, maar echt traditioneel. Op verschillende plekken zien we medewerkers van het museum die voorwerpen in hun handen hebben. C. vindt het best spannend, maar is reuze trots op zichzelf als hij toch de opgezette schildpad durft vast te houden.

Een grote ruimte vol met de grootste opgezette dieren en een gigantisch skelet.
Een grote ruimte vol met de grootste opgezette dieren en een gigantisch skelet.
Vitrines vol met opgezette dieren.
Vitrines vol met opgezette dieren.

Praktische informatie: gratis museum in Londen!

Het Natural History Museum in Londen is gratis toegankelijk. Aan het begin van de dag kan het zijn dat je in de rij moet staan om het museum binnen te komen. Wij liepen in redelijk hoog tempo door het museum en hebben ongeveer 3 uur over ons bezoek gedaan. Trek er zeker een halve dag voor uit. De dinosaurus tentoonstelling is het drukste tussen 12 en 15 uur. Wij waren er rond 11.30 uur en vonden het al niet echt rustig.

Vergeet niet om een lunch- of theemomentje mee te pakken. De taartjes in het Natural History Museum zijn zo lekker.
Vergeet niet om een lunch- of theemomentje mee te pakken. De taartjes in het Natural History Museum zijn zo lekker.

Meer informatie over openingstijden en tijdelijke tentoonstellingen is te vinden op de website van het Natural History Museum.

Bekijk hier meer tips voor uitjes tijdens een weekendje Londen met kinderen.

Meer lezen

Dol op dino’s? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.