De regels voor het gebruik van autostoeltjes in het buitenland

2
1238

De regels omtrent autostoeltjes in het buitenland, Karijn had er eigenlijk nog nooit over nagedacht. Tot ze afgelopen jaar naar Nice op vakantie gingen en een auto huurde op het vliegveld. Met drie kinderen op de achterbank wilde ze de zekerheid dat ze zich aan de richtlijnen van het land hielden. En omdat vast meer mensen de regels voor het vervoeren van kinderen in het buitenland willen weten, hebben we die voor een aantal populaire Europese landen op een rijtje gezet.

Voorbereiding op de vakantie: de auto

De zomervakantie is voor ons altijd een moment om praktische zaken rondom de auto nog eens na te lopen, we willen graag veilig op weg. Een paar weken voordat we weggaan, brengen we de auto naar de garage voor een controle. We checken nog even of onze Centraal Beheer autoverzekering voldoende dekking heeft in het buitenland. Ook gaan we na of we aan de regels kunnen voldoen bij pech onderweg, of we een milieustickernodig hebben, en hoe het zit met verkeersvignetten en tolbadges. En we checken van nu af aan of we aan de regels voldoen omtrent de autostoeltjes. Boetes willen we graag voorkomen.

We raadpleegden de sites van consumentenbond, ANWB en de Rijksoverheid bij het opstellen van deze informatie.

De Europese richtlijn rondom het vervoer van kinderen

Volgens de Europese richtlijn moeten kinderen die kleiner zijn dan 1.50 meter in een EU-goedgekeurd (R44 of R129) en passend kinderbeveiligingsmiddel vervoerd worden. Met passend wordt bedoeld dat het afgestemd moet zijn op de lengte en het gewicht van het kind. Overigens is het gebruik van veiligheidsgordels voor alle passagiers verplicht.

Nederlandse regels voor autostoeltjes

Nederland heeft er voor gekozen om af te wijken van de regel. Hier moeten kinderen kleiner dan 1.35 meter in een autostoeltje vervoerd worden. Mocht jouw kind groter zijn dan 1.35 meter maar kleiner dan 1.50 meter, dan kan je ervan uitgaan dat een stoelverhoger in het buitenland wel verplicht is. Niet in alle landen mogen kinderen op de voorstoel vervoerd, zoals dat in Nederland wel mag.

Regels autostoeltjes buitenland

Op alfabetische volgorde vind je de richtlijnen voor het vervoer van kinderen voor een aantal populaire Europese landen.

Autostoeltje België

Kinderen kleiner dan 1.35 meter moeten in een kinderzitje worden vervoerd. Als je drie kinderen vervoerd en er is geen plek voor een derde stoeltje, dan mag het oudste kind met alleen de autogordel worden vastgezet. Kinderen onder de drie jaar moeten altijd in een autostoeltje.

Autostoeltje Denemarken

De hoofdregel is dat kinderen kleiner dan 1.35 meter in een autostoeltje moeten. Een kind jonger dan drie jaar mag niet in een auto worden vervoerd met bouwjaar 1989 of ouder. Heb je maar voor 2 kinderen gordels achterin en wil je drie kinderen vervoeren? Dat mag niet. Voor kinderen ouder dan drie jaar moet de normale veiligheidsgordel worden gebruikt.

In de taxi ben je niet verplicht je te houden aan de regels omtrent autostoeltjes.

Autostoeltje Duitsland

In Duitsland zijn de regels rondom autostoeltjes strenger dan in Nederland. Alle kinderen onder de 12 jaar of kleiner dan 1.50 meter moeten in een passend zitje worden vervoerd. Ook in de taxi gelden deze regels.

Autostoeltje Engeland

Kinderen jonger dan 12 jaar of kleiner dan 1.35 meter moeten in een passend autostoeltje vervoerd. Geen plek voor een derde stoeltje op de achterbank? Dan mag het oudste kind, mits ouder dan drie jaar met de autogordel worden vastgezet.

Autostoeltje Frankrijk

Niet de lengte maar de leeftijd is in Frankrijk bepalend voor het wel of niet moeten gebruiken van een autostoeltje. Kinderen jonger dan 10 jaar moeten in een autostoel of op een stoelverhoger. Kinderen tot 10 jaar mogen niet op de voorstoel, tenzij:

  • er geen achterbank is,
  • de achterbank geen veiligheidsgordels heeft en de voorstoel wel,
  • de achterbank geheel ingenomen is door kinderen jonger dan 10 jaar,
  • het kind met de rug naar voren zit in een geschikt kinderzitje (maxicosi),
  • de airbag is uitgeschakeld.

In de taxi hoef je geen autostoeltje te gebruiken.

Autostoeltje Italië

Italië hanteert de richtijn van de EU: kinderen kleiner dan 1.50 meter moeten in een passend autozitje vervoerd. In de taxi geldt deze verplichting dan weer niet.

Autostoeltje Noorwegen

Kinderen kleiner dan 1.35 meter worden verplicht in een kinderzitje vervoerd. Kinderen langer dan 1.35 meter maar korter dan 1.50 meter worden op een zittingverhoger met veiligheidsgordels vervoerd.
Kind met de rug naar voren op de voorstoel geplaatst (zoals in een maxicosi)? Dan moet de airbag worden uitgeschakeld. De bestuurder van de auto is verantwoordelijk voor het dragen van een gordel door kinderen jongeren dan 15 jaar.

Regels autostoeltjes buitenland
Oeps, met zo’n volle achterbank gaat er soms wel eens een stoeltje scheef staan

Autostoeltje Oostenrijk

Kinderen kleiner dan 1.50 meter of jonger dan 14 jaar moeten in een passend autostoeltje worden vervoerd. Drie kinderen op de achterbank en maar plek voor twee autostoeltjes? Het oudste kind, mits ouder dan drie jaar, mag worden vastgezet met alleen de veiligheidsgordels.

Autostoeltje Spanje

Net als in Nederland moeten kinderen kleiner dan 1.35 meter in een passend autostoeltje. Kinderen mogen niet voorin, tenzij de auto geen achterbank heeft, er geen autozitje op de achterbank past, de achterbank al vol zit met kinderen kleiner dan 1.35 meter. In de taxi gelden deze regels binnen de stad niet (korte ritjes), buiten de stad wel.

Autostoeltje Zweden

Kinderen kleiner dan 1.35 meter moeten in een passend autostoeltje worden vervoerd. Kinderen kleiner dan 1.40 meter mogen alleen op de voorstoel worden vervoerd als de airbag is uitgeschakeld. Wanneer een kind tegen de rijrichting in op de voorstoel zit, moet de airbag worden uitgeschakeld. Kinderen onder de drie jaar moeten in een kinderzitje worden vervoerd. In de taxi gelden deze regels niet.
De bestuurder van de auto is verantwoordelijk voor het dragen van een gordel door kinderen jongeren dan 15 jaar.

Autostoeltje Zwitserland

In Zwitserland geldt dezelfde hoofdregel als in Duitsland: kinderen jonger dan 12 of kleiner dan 1.50 meter moeten in een autostoeltje.

Kortom, de regels omtrent autostoeltjes in het buitenland verschillen van die in Nederland. Wees dus voorbereid en check de regels van jouw vakantiebestemming, en ook die van de landen waar je door heen reist.

Tip: lees ook deze tips voor bellen in het buitenland van collega-blogger Eva.

Meer lezen

Op zoek naar meer praktische informatie? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Centraal Beheer. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

  1. TIp: deze info is niet helemaal volledig/correct. In Italië bv. is een kinderzitje niet verplicht, dit mag ook een zitverhoger zijn.
    Bron:
    Dit is wel handig om te weten als de kinderstoeltjes al de deur uit zijn, maar er nog wel zitverhogers op voorraad zijn of geleend kunnen worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.