Spoorwegmuseum met kinderen

2
1378

G. en zoon C. gingen naar het Spoorwegmuseum en G. schreef er zelf een blog over.

Spoorwegmuseum in Utrecht:Maliebaanstation

Het was de bedoeling om met de trein naar Utrecht te gaan en vandaar met de pendeltrein naar het Spoorwegmuseum. Wat is er immers toepasselijker dan met de trein naar het Spoorwegmuseum te gaan? Helaas waren er werkzaamheden op het spoor, waardoor de treinreis te lang ging duren, dus toch de auto genomen. Achteraf een gelukkige keuze, omdat ik jullie nu een tip kan geven.

Mocht je met de pendeltrein gaan, dan kom je aan op het perron tussen het Maliebaanstation en ‘de nieuwbouw’. De meeste mensen hebben tegenwoordig al kaartjes via internet gekocht of hebben een Museumkaart. Als je vanaf het perron komtwordt er gevraagd of je al kaartjes hebt. Zo ja, dan word je verwezen naar de nieuwbouw. Volg je dat advies dan loop je het Maliebaanstation mis en dat is echt zonde. Overigens kan je dat deel van het museum zonder ticket bezoeken. Mijn advies is dus om eerst naar de voorkant van het Maliebaanstation te lopen (waar het parkeerterrein voor de auto’s al is). Je ziet dan een imposant stationsgebouw met een zeer fraaie stationshal zoals die er in vroeger tijden uitzag. Kijk ook naar boven en vergeet de zijvleugels niet, met vorstelijke wachtkamers. De kofferwand mag je niet overslaan. Erg leuk voor kinderen, omdat je door gleuven in de koffers kan gluren en vervolgens leuke taferelen ziet.

Spoorwegmuseum oude station

Spoorwegmuseum met kinderen koffers kijken

Spoorwegmuseum oude station

Spoorwegmuseum oude perron

Spoorwegmuseum oude treinen

Spoorwegmuseum koninklijke wagon

Je loopt het stationsgebouw uit en ziet direct een aantal historische treinen op het spoor staan. We bekeken de Koninklijke trein van binnen en zagen de compartimenten voor Prins Bernhard en de prinsesjes.

Het Spoorwegmuseum: treinen kijken

Als je het spoor oversteektkom je bij de ingang van het museumcomplex. Je oog valt meteen op een hooggeplaatste stoomlocomotief en je ziet een overdekt rangeerterrein met locomotieven, treinen en wagons. Leuk om hier tussendoor te lopen en vergeet niet binnen te kijken. In de ene wagon kun je een film kijken, in een andere een spel spelen. Daarna kan je doorlopen naar buiten, naar het seinhuis, de watertoren en een goederenwagon waarin wordt stilgestaan bij de Joden transporten. Dat hebben we maar even laten zitten. Overigens is het ook mogelijk de treinen van bovenaf te bekijken via een loopbrug. Altijd leuk voor het totaalbeeld.

De treinen in het spoorwegmuseum van bovenaf.

Spoorwegmuseum met kinderen treinen kijken

Spoowegmuseum met kids treinen kijken

Spoorwegmuseum posttrein

Spoorwegmuseum rangeerspel

Thema’s in het Spoorwegmuseum

Nadat we de treinen hadden bekeken was het tijd voor de attracties. Het Spoorwegmuseum heeft de slogan ‘Dat wil je beleven’ en dat uit zich, afgezien van de treinen, met name in 4 verschillende thema’s.

De grote ontdekking

Het eerste thema is ‘De grote ontdekking’ en gaat over de wereld van 1839. Met een audiotour ga je een donkere lift in die je naar een mijnschacht brengt. Wij snappen dat de lift alleen maar een beetje beweegt en geluid maakt, maar dit kan voor de kinderen even spannend zijn. Handje vast en dan wordt de spanning beloond. Je loopt door een erg mooi gemaakt decor en ziet hoe het van een mijnkarretje gekomen is tot uiteindelijk ‘De Arend’ die aan het eind van de tour in levende lijve staat te pronken. Complimenten, super gedaan!

Spoorwegmuseum de grote ontdekking

Spoorwegmuseum de grote ontdekking met kids

Spoorwegmuseum De Arend

Droomreizen

Thema 2 heet ‘Droomreizen’ en hier loop je door een Oriënt Express-decor naar het theater. In het decor worden ‘perron acts’ opgevoerd en in het theater zijn er twee verschillende shows. Tip: check even hoe laat de voorstellingen zijn. Zo was de perron act om 11.00 uur en 16.00 uur. De eerste hadden we gemist en de tweede werd voor ons te laat. Die hebben we dusniet gezien.

Spoorwegmuseum droomreizen met kinderen

Om 11.30 uur hebben we de 1e theatervoorstelling bezocht. Hier zagen we een Russische man met grote snor, dat vond C. behoorlijk spannend. Later zijn we nog naar de voorstelling met Annabel geweest. Dit was duidelijk een groter succes. Ze was een stuk toegankelijker voor de kinderen en bovendien mochten er een paar kinderen een ‘gastrol’ spelen.

Spoorwegmuseum theatershows

Theatervoorstellingen Spoorwegmuseum

Spoorwegmuseum theatershow

Spoorwegmuseum met kinderen theater

Stalen monsters

‘Stalen Monsters’ is het derde thema en hier leg je in een karretje een parcours af, waarbij je geur, geluid en licht van de stoomlocomotieven in vroeger tijden ervaart. Mooi gemaakt, niet geschikt voor hele jonge kinderen door spannende bewegingen, geregeld donker en ‘bijna-botsingen’.

De Vuurproef

Tenslotte is buiten ‘De Vuurproef’ te beleven. Deze nieuwe attractie laat je een 3D treinrit ervaren, waarbij iedereen een ‘rol’ krijgt toebedeelt.

Spoorwegmuseum vuurproef

Er is nog meer te zien in het Spoorwegmuseum: modeltreinen, een ritje in een minitrein en er is ook een restaurant en museumwinkel.

Spoorwegmuseum restaurant en museumwinkel

Spoorwegmuseum plattegrond

Spoorwegmuseum miniatuurtreintjes

Spoorwegmuseum kindertoilet

Onze ervaring in het Spoorwegmuseum

Hoe hebben we het ervaren?

C. (5 jaar oud) was duidelijk onder de indruk van alle treinen, vooral de stoomlocomotieven. Wauw, echte kolen! De attracties waren voor hem soms nog wel erg spannend, maar hij heeft een heerlijke dag gehad.

Spoorwegmuseum buiten spelen voor kinderen

Spoorwegmuseum met kinderen buiten spelen

En hoe zit dat met mij? Ook ik was onder de indruk van het geheel en hoe het is gemaakt. Alleen miste ik het echte rijden van bijvoorbeeld de stoomtrein. Zo hebben we in Apeldoorn met de kinderen eens een echte stoomrit gemaakt en zijn we in Haaksbergen naar de Thomas de Trein-dagen geweest met echte rijdende stoomlocomotieven. Tja, die bewegende wielen, de stoom uit de schoorsteen en het bijbehorende geluid ‘in het echt’ daar kan geen attractie tegenop! Daarom mijn laatste tip: elk 2e weekend van de maand kan je vanaf het Spoorwegmuseum een rit maken in een historische trein, De Heimwee Express.Voor dit ritje betaal je 3,50 euro extra (kinderen 4 t/m 12 jaar: 2,50 euro).

De entree voor het Spoorwegmuseum is 16 euro voor iedereen vanaf 4 jaar. Met de Museumkaart mag je gratis naar binnen.

Spoorwegmuseum App

Spoorwegmuseum jaarprogramma

In het Spoorwegmuseum zijn regelmatig evenementen zoals het Thomas de Trein weekend met Hemelvaart en in september het Stoom!-evenement.

Ben jij al eens in het Spoorwegmuseum geweest? Hoe vond jij het?

Peuter checklist – dit moet mee!

Behalve alle uitjes die we hebben verzameld, hebben we ook een handige checklist gemaakt voor items die onmisbaar zijn wanneer je met je peuter op pad gaat. Doe er je voordeel mee!

Meer lezen

Op zoek naar een leuk museum om met kinderen heen te gaan? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

2 REACTIES

  1. Oh, ik wil daar zo graag een keer heen! Wat een heerlijk uitgebreid verslag. Ik zocht al tijden naar antwoord op de vraag; vanaf hoe oud is het daar echt leuk? Het komende jaar kunnen we zeker heen. Leuk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.