Tintagel Castle in Cornwall: duik in het spannende verleden van King Arthur

0
659

Tintagel Castle in Cornwall, het uitstapje in Cornwall waarbij je natuur en cultuur kunt combineren. Als je kinderen ook nog eens geïnteresseerd zijn in ridders en kastelen, dan moet je Tintagel Castle zeker niet overslaan. Blogger Jolinda beleefde er een adembenemend mooie middag.

Tintagel Castle in Cornwall: het kasteel van koning Arthur

“Wie was die koning Arthur dan?” Onze jongste hoort ons praten over het tripje dat later vandaag op de planning staat. We willen naar een historische plek in Cornwall, een kleine plaats genaamd Tintagel. Hier zou de beroemde koning Arthur geboren zijn.

De plaats droeg in de tijd van Arthur een andere naam, Camelot. Koning Arthur zou in 542 gestorven zijn, en alle verhalen over zijn heldhaftige leven zijn daarna geschreven. Niemand weet wat er fictie is en wat de feiten zijn. Dat maakt het een lastig, maar mooi verhaal om aan onze kinderen te vertellen.

Resten van het kasteel in Tintagel

Wij nemen voor het gemak maar even aan dat Arthur echt heeft geleefd, en vertellen dat hij in Tintagel heeft gewoond. Uit opgravingen is gebleken dat er op de burchtheuvel houten gebouwen hebben gestaan, die dateren uit zijn tijd. Ook is er op het schiereiland een steen gevonden, die de naam van koning Arthur draagt. We gaan ervan uit dat hij hier in een kasteel heeft gewoond.

De tijd van koning Arthur en tovenaar Merlijn

Onze kinderen willen dat kasteel wel zien en we gaan op weg. Tintagel ligt vlakbij ons vakantiehuis, tijdens de korte rit vertellen we nog meer over Arthur, zijn zwaard en de tovenaar Merlijn. Als we aankomen in het plaatsje is meteen duidelijk dat het om een grote toeristische trekpleister gaat. We kunnen kiezen uit meerdere grote parkeerplaatsen. Voor 3 pond kunnen we de hele dag parkeren.

We kopen een voordelig familieticket en nemen het voetpad richting de ruïnes. Dat is nog een flinke afdaling, we snappen nu waarom er landrovers heen en weer rijden voor mensen die slechter ter been zijn (of lui uitgevallen zijn). “Waar is nou het kasteel?” Onze jongste snapt er niks van. Dan wijst ze naar een groot en nogal onaantrekkelijk gebouw. “Is dat het kasteel van koning Arthur?” Nee, wat zij ziet is een groot hotel.

Het voetpad richting de resten van Tintagel Castle.
Het voetpad richting de resten van Tintagel Castle.
Kan niet missen, het kasteel van koning Arthur staat goed aangegeven.
Kan niet missen, het kasteel van koning Arthur staat goed aangegeven.

Ruïnes van het kasteel van Tintagel

We moeten haar teleurstellen. Het kasteel is er niet meer, maar wat rest zijn de ruïnes op een prachtige plek. Om daar te komen, moeten we een enorme kloof overbruggen. Er is een brug geslagen van het vasteland naar het schiereiland Tintagel, om de toeristenstroom veilig naar de ruïnes te kunnen brengen.

We moeten aardig wat treden nemen om op de plek te komen waar eens de grote hal van een kasteel moet zijn geweest. “Kijk, daar werden feesten gegeven en gedanst, en daar waren de keukens.” Mijn zoon leest alle borden die hij tegenkomt. Zo oefent hij ook meteen zijn engels. De moeilijke woorden vertalen wij.

Going up naar Tintagel Castle
Going up!
Met elke trede raken wij meer onder de indruk van Tintagel Castle.
Met elke trede raken wij meer onder de indruk van Tintagel Castle.
Wat een uitzicht had koning Arthur vroeger!
Wat een uitzicht had koning Arthur vroeger!
De oneindige zee. Wat een mooie locatie is dit.

Daar beneden is de grot waar tovenaar Merlijn aan Arthur de geheimen van de magie onthulde. Er ligt altijd water in de grot en hij is alleen bij eb bereikbaar.
Daar beneden is de grot waar tovenaar Merlijn aan Arthur de geheimen van de magie onthulde.
Wij krijgen geen genoeg van de mooie kliffen van Cornwall.
Wij krijgen geen genoeg van de mooie kliffen van Cornwall.

Arthur als beeld

Als we verder lopen, zien we nog de resten van een kapel uit de elfde eeuw, een natuurlijke bron, de resten van een ommuurde middeleeuwse tuin en de resten van gebouwen uit de vijfde en zesde eeuw. “Kijk, daar is koning Arthur!” Onze kinderen hebben het beeld ontdekt en we snellen die kant op.

Nog een kasteel van Richard

Behalve op het schiereiland, is er ook op het vaste land een kasteel gebouwd. Dit is gedaan door Richard, graaf van Cornwall, een broer van de Engelse koning Hendrik III, die regeerde van 1216 tot 1272. Hij gebruikte de roem van de legendarische koning Arthur om zich te profileren. Richard liet meer kastelen bouwen, onder andere het kasteel van Launceston, ten noordwesten van Plymouth.

Na zijn dood raakte het kasteel in verval. Vanaf de zeventiende eeuw kwam er weer meer belangstelling en werd het kasteel zelfs als ‘het kasteel van koning Arthur’ op kaarten van Cornwall opgenomen. Vanaf dat moment kwamen er steeds meer bezoekers. Aan het einde van 1880 werd er een groot hotel gebouwd, met uitzicht over zee. Er is zelfs even sprake geweest van een spoorlijn, maar die is er nooit gekomen.

Tintagel Castle is een toeristische trekpleister

Als wij ronddwalen over deze historische plek, met een prachtig uitzicht op zee, is het nog niet zo druk. Maar de toeristen weten Tintagel goed te vinden. Wij kunnen ons zo voorstellen dat je in de zomer in de rij moet staan om op de foto met het beeld van king Arthur te kunnen. Wij nemen er ruim de tijd voor en poseren op verschillende manieren.

Naar de grot van Merlijn

Onder de ruïnes van het kasteel is een strandje, vanwaar je naar een grot kunt gaan. Dit zou de grot zijn waar tovenaar Merlijn woonden en zijn rituelen uitvoerde. De grot is alleen bij eb bereikbaar. Als wij er zijn is het eb, maar is de grot afgesloten omdat er aan de trap naar beneden gewerkt wordt.

Het plaatsje Tintagel

Als we alles gezien hebben rondom de ruïnes van de kastelen van Tintagel in Cornwall, lopen we nog even het plaatsje in. Er zijn leuke souvenirwinkels waar we vooral onze meiden een plezier mee doen. We lopen langs het oude postkantoor en kijken uit op een oude dorpskerk, die dateert uit omstreeks 1150.

Onze laatste stop is bij de Cornish Bakery waar we de bekende pasteitjes kopen. En terwijl we op ons gemak genieten van de pasteitjes blikken we terug op de dag. “Dit is misschien wel de leukste dag van de vakantie”, meent onze zoon. “Je hebt hier alles, mooie natuur, mooi uitzicht, geschiedenis en resten van kastelen. En ik heb mijn engels goed kunnen oefenen.” Onze jongste dochter is het met hem eens. “Het was niet erg hoor, dat er helemaal geen echt kasteel was.”

Hier haal je de lekkerste pasteitjes van Cornwall.
Hier haal je de lekkerste pasteitjes van Cornwall.
Het eeuwenoude postkantoor is naast de resten van het kasteel een bezienswaardigheid.
Het eeuwenoude postkantoor is naast de resten van het kasteel een bezienswaardigheid.

De ligging van Tintagel Castle in Engeland

Praktisch

Een familieticket voor Tintagel Castle in Cornwall kost 24,70 pond. Er zijn speciale tickets te koop waarmee je verschillende kastelen kunt bezoeken.

Meer informatie over het kasteel vind je op deze website. Er is onderhoud aan de voetpaden en de loopbrug gepland tot het voorjaar van 2019.

Bij Tintagel Castle in Cornwall moet je betalen voor het parkeren, wij waren 3 pond voor de hele dag kwijt. Vlakbij het kasteel is een mooi strand (Trebarwith Beach) waar je kunt parkeren voor 2,50 pound voor 5 uur.

Alle genoemde prijzen zijn uit 2018.

Meer lezen

Op zoek naar meer informatie over een vakantie in Groot-Brittannië? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.