Het Overijsselse Vechtdal is al jaren favoriet bij natuurliefhebbers. Ook voor gezinnen is er van alles te beleven in het gebied rondom de rivier de Vecht. Froukje ging op onderzoek uit en liet zich een weekend lang verrassen door het moois dat de streek te bieden heeft.
Overnachten op camping ’t Veld tijdens weekend Vechtdal met kinderen
Een weekendje naar het Vechtdal met kinderen begint met het kiezen van een plek om te overnachten. Wij laten ons oog vallen op de kleinste vijfsterrencamping van Nederland: ’t Veld in Rheeze.
De safaritent de luxe overtreft onze verwachtingen. Wat een joekel is het, en wat een comfort treffen we binnen aan. Mijn jongste zoon (6 jaar) vat het na zijn inspectierondje treffend samen: “Dit is gewoon een heel mooi vakantiehuis. Maar dan met muren van tentdoek.” En zo is het. De safaritent biedt het comfort van een huisje, maar dan met het buitengevoel van kamperen.
Van alle gemakken voorzien
Onze tent staat op een klein veldje met vier andere ingerichte tenten, maar ik ben wel benieuwd naar de rest van de camping, dus ik loop een rondje. De camping is overzichtelijk. Langs een hoofdpad liggen links en rechts verschillende velden. Op één veld is privésanitair te boeken, overige kampeerders maken gebruik van het centraal gelegen toiletgebouw. Dit is schoon en ruim, met kindertoilet en familieruimtes om kleine kinderen in bad te doen.
Elk veldje heeft een klein speeltuintje in het midden, dus je hebt vanuit je tent of caravan zicht op de kleinere kindjes, die op hun beurt heel makkelijk vriendjes maken. Camping ’t Veld biedt in het hoogseizoen en tijdens vakanties en weekenden een uitgebreid animatieprogramma aan, met activiteiten voor alle leeftijden. Achter de camping ligt een fijn zwemmeer, waar het bij lekker weer ook heerlijk zwemmen is.
Onze kinderen willen het liefst direct na aankomst naar het zwembad. Er is een flink bad voor kleinere kinderen, met allerlei waterspuiters en een glijbaantje. Ook is er een bad voor grotere kinderen om te zwemmen en te spelen. De klapper is voor onze zesjarige toch wel de glijbaan. De eerste keren ga ik nog mee, maar al snel kan hij het helemaal zelf en komt hij keer na keer juichend naar beneden gegleden.
Uit eten op de camping
Hoewel de keuken in onze safaritent uitstekend is uitgerust, kiezen we toch een avond voor het gemak van het restaurant op de camping. Je kunt overigens ook eten bij je tent laten bezorgen, wat heel luxe voelt, maar wij hebben meer zin om ‘op stap te gaan’. Een beslissing die door de kinderen wordt toegejuicht. Vanuit het restaurant kunnen ze namelijk zo de binnenspeeltuin binnenlopen.
Maar eerst bestellen. De kaart lijkt in eerste instantie niets speciaal voor kinderen te bieden, maar omdat me dat stug lijkt in deze op kinderen ingerichte omgeving, vraag ik naar de mogelijkheden. Dat blijkt een goed idee, want de serveerster komt meteen een speciale kinderkaart brengen. En daar staan alle P’s op, dus na het bestellen van een kindermenu met patat voor de één en een flinke portie poffertjes voor de ander, mogen ze van ons los.
Terwijl wij bijkletsen, zien we af en toe steeds verhittere koppies voorbij flitsen. De oudste houdt het als eerste voor gezien en stort zich op de kleurplaat op zijn placemat. Altijd gezellig, zo’n kleurend en kletsend kind bij je aan tafel. De jongste plukken we pas uit de speeltuin als onze maaltijden op tafel staan.
Natuurlijk Heidepark: klimbos
Op een dag dat de zon niet helemaal weet wat hij wil, bezoeken wij Natuurlijk Heidepark. Vanaf de camping is het een klein halfuurtje rijden. Oudste (9 jaar) en ik hebben een klimsessie geboekt. Je moet hier minimaal 1.30 meter voor zijn, maar eenmaal binnen is de jongste vergeten dat hij dat eigenlijk niet leuk vindt, er is zoveel te spelen voor hem.
Onze benodigdheden liggen al klaar en na een veiligheidsinstructie doet onze instructeur voor hoe we het harnas aan moeten doen. Daarna proberen we ons materiaal uit op het kleine oefenparcours vlak boven de grond. Als we het klimmen onder de knie hebben, mogen we de starttoren op.
Het is best spannend, maar we hebben een instructeur met engelengeduld, dus we kunnen alle tijd nemen om te wennen. Ik ga voor de beginnersroute, op ‘slechts’ een kleine vier meter boven de grond. Het parcours is ontzettend leuk en uitdagend en smaakt zeker naar meer.
Zoals bij meer van dit soort uitjes moet je als ouder zelf een beetje inschatten of het bij je kind past. Er zijn kinderen van 1.30 meter die moeiteloos op zeven meter hoogte tussen de bomen klauteren, er zijn er ook bij die beter nog een beetje kunnen groeien. Mijn kind kiest er na even wikken en wegen voor om vanaf de starttoren een paar keer het einde van de routes te doen (loopbrug en een ‘glide’) te doen en dat is ook prima.
Natuurlijk Heidepark: kabouterpad en zwemplezier
Na al dat geklim zijn we toe aan een pauze. We eten frietjes op het terras, spelen wat in de speeltuin en dan wordt de toegangspoort naar het Kabouterpad voor ons geopend. Gewapend met rugzakjes en té schattige puntmutsen lopen we een leuk rondje rond het terrein. Onderweg doen de kinderen opdrachten en bij de pauzeplaats genieten ze van het drinken en de koekjes die ze meekregen.
Het is onze geluksdag, want ’s middags breekt de zon door. Snel de zwembroeken uit de tas en plonzen maar. Al met al brengen we bijna een hele dag door in Natuurlijk Heidepark.
Bootje varen op de Vecht
We ondernemen tijdens ons verblijf in het Vechtdal met kinderen nog een uitje dat hoge ogen scoort bij onze jongens: bootje varen over de Vecht. Bij Rederij Peters in Ommen kun je elektrische sloepjes huren. Voor kinderen zonder zwemdiploma zijn reddinsgvestjes beschikbaar.
De bootjes zijn stil en heel gemakkelijk te bedienen, zo blijkt na een korte instructie van een aardige medewerker. De oudste heeft het principe heel snel in de gaten en vanaf dat moment is hij de kapitein. Moeiteloos vaart hij ons over de rustige rivier, terwijl wij van de rust en het groen genieten.
We varen bijna twee uur. Bij de jongste beginnen de benen dan wel weer een beetje te wiebelen, voor hem is het goed dat we weer op de wal staan en hij kan rennen. De oudste zou nog uren door kunnen vermoed ik. Beetje staren over het water, andere boten ontwijken, zwaaien naar mensen op de kant; het bevalt hem wel.
Het lekkerste ijs bij restaurant Ekkelenkamp
We laten de auto even op de parkeerplaats van de rederij staan en wandelen naar restaurant Ekkelenkamp. Er is ons namelijk verteld dat hier het lekkerste ijs in de wijde omtrek wordt verkocht, dus dat willen we proeven.
Maar eerst lunch. De kaart is uitgebreid en er is voor ieder wat wils. Hoewel het terras op deze zonnige zondag stampvol zit, heerst binnen rust. De – erg aardige – mensen in de bediening nemen de tijd om de bestelling van de kinderen op te nemen en met ze te kletsen, fijn is dat.
Op de een of andere manier past er bij kinderen zelfs na een heerlijke en uitgebreide maaltijd nog ijs in hun buik, dus na het afrekenen in het restaurant schuiven we één deur op en melden ons bij het ijsloket. Moeilijk kiezen daar, maar uiteindelijk zitten twee jongetjes tevreden aan een grote ijshoorn te likken. De tipgevers hadden meer dan gelijk, de volgende keer dat we in Ommen zijn, zullen we deze ijssalon zeker niet overslaan.
Praktische informatie bij bezoek aan Vechtdal met kinderen
De safaritent de luxe waarin wij op camping ’t Veld is geschikt voor zeven personen. Kijk voor deze en andere accommodaties en de actuele prijzen op de website.
Bij Natuurlijk Heidepark klimmen kinderen tot en met 12 jaar 2,5 uur voor 15,50 euro. Dit is inclusief instructie. Zij hebben wel een volwassen begeleider nodig die ook een ticket heeft gekocht. Iedereen vanaf 13 jaar betaalt 21 euro. Groepen vanaf tien personen krijgen korting. Het kabouterpad kost 5 euro per kind, dit is inclusief kaboutermuts, drinken en een koekje. Bij inleveren van het rugzakje krijgen kinderen een ijsje of zakje chips. Volwassenen betalen 10 euro borg voor de begeleiderstas, dit krijg je uiteraard weer terug na afloop. Kom je alleen zwemmen, kan dat tot en met drie jaar gratis, daarna betaal je 3 euro per kind en 4,50 euro voor een volwassene. Kijk voor alle prijzen en mogelijkheden op de website.
De elektrische Vechtsloep bij Rederij Peters kost 69,50 euro op basis van zes personen (voor eventuele zevende en achtste persoon betaal je 5 euro per persoon bij), voor twee uur varen. Bij het huren betaal je 80 euro borg, dit bedrag krijg je terug als je de sloep hebt teruggebracht. De huurder van de boot moet minimaal 23 jaar oud zijn. De rederij verhuurt ook andere bootjes en kano’s. Kijk voor alle mogelijkheden op de website.
Ligging Vechtdal
Het Vechtdal ligt in Overijssel en omvat het gebied van Gramsbergen tot aan Zwolle. De rivier de Vecht loopt als een blauw lint door de streek.
Meer lezen
Meer lezen over uitjes en vakantie (in de buurt van) het Vechtdal? Bekijk dan deze blogs:
- Wandelroutes in Overijssel: tips voor wandelen met kinderen
- Uitjes voor kinderen in Overijssel: de leukste 23 op een rij
- Wandeling Het Wolvenspoor, kinderwandeling in het Vechtdal
- Buitenspelen in het Vechtdal, onze geheime tips
- Kanoën met kinderen in het Vechtdal
- Direct naar alle blogs over uitjes en vakanties in Overijssel
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Marketing Oost. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.