Voor een weekend weg richten we ons vaak op de mogelijkheden in eigen land. Dat is niet altijd terecht. BloggerFiekeontdekte dat regio Emsland, het gebied net over de grens bij Enschede, voldoende te bieden heeft voor een actief weekendje weg.
Regio Emsland
Emsland is het deel van Duitsland dat direct grenst aan Overijssel en Drenthe. Het is onderdeel van de deelstaat Nedersaksen. Het gebied is genoemd naar de rivier die door de regio loopt, de Ems. De Ems meandert door zijn 4 kilometer brede dal, met aan weerszijde een afwisselend landschap van heide, bossen, weiden, dorpen en steden. Emsland is een erg vlakke regio en daarmee geschikt voor fietsers. In de regio zijn meerdere langafstandfietsroutes uitgezet. De Ems en het Dortmund-Ems-Kanaal bieden vele mogelijkheden voor watersporters.
Het Emsland is daarnaast bekend als veengebied. Het grenst aan het Nederlandse veengebied in Drenthe. Je vindt er het Natuurpark Bourtanger Moor-Bargerveen. Een beschermd gebied van veenmoerassen en veenlandschappen. De grootste stad in de regio is Lingen. Meppen is het kunst en cultuurcentrum van de regio. Haselünne de oudste stad en Papenburg is de havenstad van de regio.
Lees ook de blogs van Saskia over het Bargerveen en over Papenburg.
Tijdens ons weekend in Emsland richten wij ons op de natuurlijke omgeving. Wij maken kennis met het veengebied en ontdekken de regio per fiets en per kano.
Moor Museum in Geeste
In het centraal gelegen Geeste bevindt zich het Moor Museum. In dit museum word je meegenomen door de gehele veengeschiedenis. Van de eerste veenbewoners tot aan de machinale turfwinning. Het museum bestaan uit het hoofdgebouw en een iets verder op gelegen tweede gebouw. Het terrein waarop het museum ligt is een 30 hectare groot hoogveengebied.
Rondleiding door het Moor Museum
Wij ontdekken het museum door een rondleiding. Een zeer enthousiaste gids leidt ons rond en brengt de verschillende tentoonstelling panelen verder tot leven met zijn verhalen. We leren over het ontstaan van het veen en het zware leven van de veenbewoners. Hoe ze met houten balken wegen door het veengebied probeerde te maken en dat er regelmatig wagens, beesten of paarden in het veen verdwenen. Als onze gids de foto’s van de veenlijken laat zien zie ik de ogen van de kinderen groter dan groot worden.
We leren over de flora en fauna in het veen en natuurlijk over de turfwinning. De kinderen zijn verbaasd als blijkt dat ze een grote wagen met turf zelf op kunnen tillen. “Wat is dat licht” roept J. Het grote verschil tussen de Nederlandse en Duitse manier van het bewerken van het veengebied zien we in de tweede hal. In Duitsland werken ze na de Tweede Wereldoorlog met een gigantische grote ploeg, de grootste ter wereld. Waarmee ze het land bewerkbaar en bewoonbaar maken. Werkzaamheden waar men in Nederland voor die tijd 500 werkdagen nodig had, deed deze ploeg in 1 werkdag.
De buitenomgeving van het Moor Museum
Na het bezichtigen van de twee gebouwen is het tijd om echt kennis te maken met het veen. Op het terrein is nog een stuk veengrond aanwezig. Wat een gek gezicht is het als de grond helemaal beweegt als je er op springt. Helaas hebben wij niet voldoende tijd om het hele stuk natuurgebied om het museum te bekijken. Maar het eerste stukje belooft al veel goeds.
We lopen verder en komen bij de varkensweide. Op het terrein worden speciale varkens gefokt. De kinderen vinden de biggetjes geweldig en willen er wel één mee naar huis nemen. Dan is het tijd om het museum te verlaten. Maar niet voordat we bij het museumcafé genieten van een stuk Duitse taart en de kinderen zich uitleven in de speeltuin.
Een rondleiding of zelf rondlopen met kinderen in het Moor Museum?
Helaas is de rondleiding in het museum nog niet in het Nederlands te volgen. Wij hebben de grote lijnen voor de kinderen vertaald maar merken dat de kinderen soms toch afhaken omdat ze het verhaal niet verstaan. De borden in het museum zijn echter wel in het Duits en in het Nederlands. Met kinderen zou ik daarom adviseren het museum gewoon op eigen gelegenheid te bezoeken. Vanaf 2018 gaat het smalspoortreintje over het terrein weer rijden. Dit maakt een museumbezoek voor kinderen natuurlijk extra leuk. Je betaalt als gezin voor een bezoek aan het museum 14 euro (prijspeil 2017).
Fietsen langs de Ems
In de regio Emsland zijn verschillende fietsroutes, waaronder de Emsradweg, te vinden. Je kan mooie dagtochten maken en meerdaagse fietstochten behoren ook tot de mogelijkheid. Wij hebben helaas maar een paar uur tot onze beschikking en kiezen ervoor om per fiets naar Lingen te fietsen. Het ligt ruim 10 kilometer van onze vakantiewoning. We fietsen door de prachtige weilanden vol met graan richting het Dortmund-Ems-kanaal.Ik realiseer me dat we dit in Nederland eigenlijk niet meer kennen. Onze landschappen kenmerken zich door weilanden vol met koeien. Hier genieten we van het bijna gouden landschap in de zon.
De fietsroutes staan hier goed aangegeven. Na een paar kilometer komen we bij het kanaal waar we verder fietsen op een half verhard fietspad direct langs het kanaal. Altijd prettig zo’n vrij gelegen fietspad als je met kinderen fietst. Geen druk verkeer waar je op moet letten en je kan heerlijk om je heen kijken. We blijven het fietspad volgen totdat we in Lingen aankomen. Ook hier merken we dat ze op fietsers zijn ingespeeld. Overal liggen er fietspaden langs de rijbaan en in het centrum parkeren we de fiets naast vele andere fietsen.
Lingen
Als we in Lingen aankomen parkeren we onze fiets bij het overdekte winkelcentrum Lookentor. Het is druk in de stad zo aan het einde van de zaterdagmiddag. We lopen vanaf het winkelcentrum door de winkelstraten richting het centraal gelegen plein. Het is een mooi open plein, met een paar fraaie oude gebouwen. Op dit plein vind je veel restaurants en café’s. Het is mooi weer dus de terrassen zitten lekker vol.
De aandacht van de kinderen gaat direct uit naar de verschillende fonteinen op het plein. Ik kan nog net voorkomen dat zoon T. dwars door een waterstraal loopt. Dochters R. en J. vermaken zich bij de fontein met allemaal koeien op de rand.
Op het plein staat ook een maquette van de stad. De kinderen proberen de route die we door de stad zijn gelopen te vinden op de maquette. We besluiten bij een Italiaans restaurant op het plein een hapje te eten. Vanaf het terras kijken we het hele plein over. T. speelt even in de speeltuin, die ook op het plein is, als wij op ons eten wachten. Even lekker rennen voordat hij stil aan tafel moet zitten.
Na het eten zoeken we onze fietsen weer op en fietsen we in het avond zonnetje dezelfde route weer terug.
Kanoën over de Ems
Onze kinderen zijn altijd wel te porren voor een stukje varen. De vraag of ze willen kanoën over de Ems wordt met een enthousiaste “Jaaaaa” beantwoord. We hebben om 11 uur afgesproken met Kanu Camp Lingen bij Hotel Am Wasserfall. Als we met de auto aan komen rijden roepen de kinderen al “Ik zie de kano-wagen al staan”.Na een korte uitleg over de kano en de route kunnen we te water. We hebben een grote kano zodat we alle vijf in één kano kunnen. Wel zo gezellig.
De route die wij varen duurt ongeveer 1,5 uur en voert ons door een prachtig stukje Emsland. We varen over de kronkelende Ems richting Lingen. Het water is niet zo diep en we zien allerlei waterplanten. Het is heerlijk stil om ons heen. Eigenlijk komen we alleen vogels op en langs het water tegen. Af en toe verschijnt er ook een koe aan de oever die komt kijken wie er voorbij vaart. Op deze zondagochtend is het eigenlijk alleen wij, het water, de groene omgeving en heel veel rust.
Als we twee bruggen gepasseerd zijn moeten we links het water uit bij Kanu Camp. We halen de kano op het droge. Maken de boot schoon en lopen verder naar boven. Het is redelijk druk met mensen die kano’s komen huren of gebruik maken van de boogschietbanen die ook bij Kanu Camp te vinden zijn. Meer hierover volgt in een apart blog. Na wat gegeten en gedronken te hebben worden we door iemand van Kanu Camp teruggebracht naar onze auto bij het beginpunt van onze kanotocht.
Kanu Camp Lingen biedt verschillende mogelijkheden voor het maken van korte en lange meerdaagse tochten per kano over de Ems.
Overnachten bij Ferienhof Pieper in Emsland
Tijdens ons weekend in Emsland verblijven we in vakantiewoning Emsland bij Ferienhof Pieperin Bramsche. Op de boerderij hebben ze de oude stallen omgebouwd tot vier vakantiewoningen. De woningen zijn ruim en voorzien van alles wat je nodig hebt. Onze woning beschikt over een woonkamer met ruime keuken. Er zijn twee slaapkamers. Één met twee bedden en de andere met drie bedden. Zeker de kamer van de kinderen met drie bedden is heerlijk groot. De kinderen hebben alle ruimte om te spelen. Bij beide slaapkamers is een badkamer met wastafel, toilet en douche.
Voor het huisje hebben we een zitje met een tuinset. Vanuit hier kijk we uit over de tuin waarin zich meerdere speeltoestellen voor de kinderen bevinden. Ook dit is direct een succes. T. en J. rijden heel wat rondjes met de skelter. Naast ons eigen huisje kunnen we ook gebruik maken van de gemeenschappelijke ruimte die er is. T. probeert er gelijk het tafelvoetbalspel uit. Deze ruimte is ook ideaal als je hier met meerdere gezinnen samen verblijft. Dan kan je in deze ruimte makkelijk bij elkaar zitten.
Wat is er nog meer in Emsland te doen?
Een weekend is eigenlijk te kort om Emsland te ontdekken. Het is ons ook niet gelukt om alles te doen wat we graag zouden willen doen. Zo stonden Jachtslot Clemenswerth en Meyer Werft in Papenburg nog op ons lijstje.
Op de website van Geheim over de Grens vind je alle informatie over wat de regio Emsland te bieden heeft. Je vindt er informatie over de regio, uitstapjes, fietsroutes en accomodaties.
Welke activiteit zou jij in Emsland willen doen?
Meer lezen
Nieuwsgierig wat er nog meer net over de grens te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Speeltuin De Ketteler Hof
- Rodelbaan en Sprookjesbos
- Irrland in Kevelaer
- Pretparken net over de grens in Duitsland
- Wildpark Anholter Schweiz
- Direct naar alle blogs over Duitsland
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog istot stand gekomen in samenwerking met “Geheim over de grens”. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.