De vakantie is in zicht en dat betekent dat er weer volop vakantieboeken met puzzels en (strip)verhalen te koop zijn. Annemiek haar oog valt op het Young Scientist Vakantieboek, van de makers van New Scientist. Haar kinderen vallen met hun 10 en 12 jaar precies in de doelgroep en willen je graag vertellen en laten zien waarom dit uitdagende vakantieboek voor de zomer van 2018 niet snel zal vervelen.
Young Scientist vakantieboek zomer 2018
Vakantieboeken zijn favoriet bij ons en zijn vaak al verslonden vóórdat de vakantie goed en wel begonnen is. Op het moment dat het Young Scientist vakantieboek op de mat valt, kunnen mijn kinderen niet wachten om er in te beginnen. De voorkant nodigt uit om er doorheen te bladeren. Met tekst en plaatjes wordt al verklapt wat er zo te ontdekken valt: Waarom blijft een vliegtuig in de lucht? Welke insecten zijn lekker om te eten? En hoe herken je een planeet tussen de sterren?
Een vakantieboek met tien aansprekende thema’s
In de inhoudopgave staan tien thema’s benoemd die volgens mij goed aansluiten bij de belevingswereld van kinderen tussen de 8 en 12 jaar én bij het thema ‘vakantie’: Aan het strand, Kamperen, Pretparken en Vuur maken. Per thema zijn zo’n 10 bladzijdes met wetenswaardigheden en spelletjes en ieder thema bevat één experiment. Vooral naar dat laatste zijn we erg benieuwd.
Experimenteren met het Young Scientist vakantieboek
De zon schijnt en het is een weekenddag waarop we weinig plannen hebben. Eigenlijk is het nog geen vakantie, maar omdat zoon F.. zich wat verveelt (en ik ook erg nieuwsgierig ben) vraag ik hem of hij zin heeft om aan de slag te gaan met de experimenten. Hij kijkt verbaasd: “Mag ik dan al in het vakantieboek van Young Scientist werken? Nu al? Maar het is nog helemaal geen vakantie?” Hij moet me plechtig beloven nog niet alles te lezen en niet alle puzzels te gaan maken, zodat hij het boek nog mee op vakantie kan nemen straks. Omdat we niet weten of de experimenten op een camping uitgevoerd kunnen worden, lijkt het me handiger deze thuis te proberen.
F. maakt eerst de introductiepagina’s. Hij vult de vragen in over de naderende vakantie naar Engeland. Vooral de vragen over hoe we daarheen gaan, wat hij vooral niet mag vergeten en welk liedje het beste past, stemmen mij gelukkig. Zo te lezen heeft hij er net zoveel zin in als wij.
De puzzels en leesteksten moeten nog even overgeslagen worden, want we gaan aan de slag met enkele experimenten.
Experiment 1: ‘Maak je eigen schaatsenrijder’
Per thema wordt een experiment beschreven. Voor dit eerste experiment hebben we alleen maar water, afwasmiddel, een punaise en een bakje of glas nodig. In de kaders staat kort de achtergrondinformatie over het experiment en de instructies.
F. voert het experiment uit en moet kijken of de punaise gaat zinken of niet. Hij verwondert zich over hetgeen er gebeurt en wil het liefste meteen nog een keer, maar daarvoor moet hij de bak goed omspoelen. Terwijl hij dat doet, verzamel ik nog enkele voorwerpen, zoals een tandenstoker en een veiligheidsspeld om het experiment mee te doen. We herhalen het experiment en kijken wat er gebeurt. Een eenvoudige maar erg vermakelijke proef!
Experiment 2: ‘Motortje van zeep’
Het tweede experiment is lastiger. We pakken een grotere bak en zoeken op de badkamer naar een gastenzeepje dat we ooit meenamen uit een hotel. De instructie is niet helemaal duidelijk en we twijfelen of we het goed doen. Nog maar een keer lezen dus.
We volgen de stappen precies maar het lukt ons niet om het kartonnen bootje te laten varen. Misschien is de bak toch te klein. Jammer dat we geen bad meer hebben, anders hadden we het experiment daar nog een keer kunnen herhalen.
F. maakt het niet zoveel uit. Hij is met plezier bezig alles klaar te zetten, te lezen wat hij moet doen en te kijken naar het effect. Dat het gewenste effect uitblijft is natuurlijk jammer, maar zijn interesse om nog een experiment te doen is niet verdwenen.
Experiment 3: ‘Vliegtuigvleugel maken’
Voor het derde experiment hebben we een föhn nodig. Die hadden we waarschijnlijk niet bij ons als we op de camping in Engeland hadden gestaan. Dochter L. is inmiddels komen kijken wat we aan het doen zijn en biedt een handje hulp. Er moet gevouwen, geknipt en geplakt worden en dat gaat net iets handiger met z’n tweeën.
Als de proefopstelling klaar is, komen we handen te kort. De vleugel moet met vier handen vastgehouden worden en een vijfde hand moet de föhn bedienen. Vooral het met vier handen vasthouden van de touwtjes die door de vleugel zijn gestoken blijkt lastig. De touwtjes schieten snel los en moeten weer opnieuw in de rietjes gepriegeld worden. Enige irritatie ontstaat want het is lastiger dan gedacht.
Door de touwtjes aan de boven- en onderkant samen te knopen, kan één persoon de vleugel vasthouden en de ander de föhn bedienen. En tadááh: de vleugel vliegt! Experiment geslaagd.
De beschreven uitleg over hogere en lagere luchtdruk bij stromende lucht wordt dit keer overgeslagen. Het is leuk om te zien hoe de vleugel reageert op de lucht uit de föhn. Afwisselend laten L. en F. de vleugel vliegen.
Ja, het werkt!
Nog meer experimenten
In het vakantieboek van Young Scientist staan nog meer experimenten. Ik heb al even gekeken wat je er voor nodig hebt en ontdekt dat de meeste experimenten prima op vakantie uit te voeren zijn. Vaak heb je water, een bak of emmer en in sommige gevallen ook een telefoon met internetverbinding nodig.
Bij één experiment heb je echter schoonmaakalcohol en een brandende lucifer nodig. Én een volwassene, dus dit experiment mag een kind nooit alleen doen. Bij een ander experiment heb je (sla)olie nodig. Niet heel bijzonder, maar misschien dat je het niet voorhanden hebt als je op vakantie bent met het vliegtuig.
Uitdagende puzzels en heel veel interessante weetjes
Behalve de experimenten staat het boek boordevol puzzels. Soms een eenvoudige ‘van-punt-naar-punt’, maar ook moeilijke woordzoekers en de écht uitdagende logigrammen.Er staan stukjes tekst in over bijzondere plekken op de wereld met daarbij een korte quiz of een stuk geheimtaal. Dit maakt het zeer gevarieerd vakantieboek waar je iets van kunt opsteken. Precies zoals Young Scientist bedoelt.
Onze ervaringen met het Young Scientist vakantieboek
Eigenlijk had ik in gedachten dat vooral F. geïnteresseerd zou zijn, omdat hij vaak bezig is met wetenswaardigheden en wetenschappelijke thema’s. Maar ik heb het behoorlijk mis. L. haar oog valt op de puzzels die op het eerste gezicht behoorlijk moeilijk lijken en die haar broertje liever overslaat. Zodoende vullen mijn kinderen elkaar prima aan en verwacht ik dat aan het einde van de vakantie het hele boek doorgewerkt is.
Praktische informatie
Het Young Scientist vakantieboek zomer 2018 is geschikt voor kinderen van 8 t/m 12 jaar en het is onder andere te koop bij Bol.comvoor 12,50.
Meer lezen
Op zoek naar meer leuks dat je vakantie met kinderen makkelijker maakt? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Tien tips om de lange autorit met kinderen gezellig te houden
- Vliegen met kleine kinderen
- Om zelf bij te houden, een vakantiedagboek voor kinderen
- Op vakantie met pre-pubers en tieners
- Direct naar alle blogs over reisproducten voor kinderen
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met New Scientist. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.