Naturalis heeft in de zomer van 2017 een compleet nieuw zomerprogramma, speciaal voor kinderen. Het heet: ‘Op expeditie met Naturalis’. Daar ga je als echt expeditielid de natuur onderzoeken in verschillende werelddelen. Blogger Iris nam vast een kijkje bij de presentatie van het zomerprogramma van Naturalis met haar jongste zoontje T.
Op expeditie met Naturalis deze zomer
Bij het begin van de expeditieroute krijgen alle kinderen een boekje, het expeditie-doe-boek. Nou ja, boekje, zeg maar gerust boek. Het is een flink boekwerk boordevol doe-opdrachten, foto’s en weetjes. “Wow, mag ik al deze dingen gaan doen?”, glundert T. (7).
We beginnen met een echte expeditietraining. Een expeditielid op onderzoek moet namelijk wel over bepaalde kwaliteiten beschikken. Bij zes teststations kun je testen of je over die kwaliteiten beschikt. Je moet bijvoorbeeld fit zijn. “Noteer het aantal push-ups die jij kunt doen in 15 seconden”, leest T. Hij laat zich op de grond vallen en begint. “Twaalf keer!”, roept hij trots. Natuurlijk noteert hij het in zijn boekje.
Naast het teststation staat er een tafel met allerlei schelpen en schedels. “Van wat voor dier denk je dat deze schedel is?”, vraagt een dame van Naturalis. Het is een klein kopje met een rare grote puntneus. T. moet er even over nadenken. “Een heel raar dier, zo eentje heb ik er nog nooit gezien!”, zegt hij. Het is een neusaapje. Geboeid onderzoekt T. met een vergrootglas de schedels en schelpen nog een tijdje.
Goed leren samenwerken
Bij het volgende teststation kun je controleren of je zintuigen goed zijn. Kun je ruiken welke drie geuren er in de busjes zitten? T. vindt ze alledrie maar vies. Bij teststation drie onderzoekt hij de vlindersoorten die uitgestald zijn. Best lastig, want sommigen lijken veel op elkaar.
Dan roept een medewerker van Naturalis: “We hebben nog expeditieleden nodig bij teststation 5! Wie wil er meedoen?”. Het blijkt een test om samen te werken. Met een groepje manoeuvreren T. en papa een instrument langs de Amazonerivier. Na een tijdje proberen, lukt het. “Goed samengewerkt!”, zegt de medewerker.
Verderop staan er allemaal dozen met een gat er in. Hier kun je testen of je dapper bent. Kun je voelen wat er in de dozen zit? T. steekt heel voorzichtig zijn handen in de gaten. Geen zorgen, er zit niets levends in! Als je het lastig vindt, kun je naast de dozen onder een lapje bekijken of je het goed hebt. Het is best moeilijk. Bij de laatste spieken we even. Ook op het plaatje weten we niet zo goed wat het is. Boomschors? De medewerker vertelt dat het een krokodillenhuid is.
Teststation: koffers inspecteren
Inmiddels zijn alle andere kinderen van de ’testgroep’ van het zomerprogramma van Naturalis al minstens een kamer verder. T. wil alles op zijn gemakje bekijken. En dat is geen probleem, de medewerkers beantwoorden al zijn vragen vol geduld en helpen hem bij de opdrachten. Ze zijn duidelijk gewend om met kinderen te werken en zijn allemaal erg kindvriendelijk.
Bij het laatste teststation staat een kofferscanband. “Net als op het vliegveld!”, roept T. enthousiast. De medewerkster (“Iris, net als mijn mama!”) legt de bedoeling uit. Je kan de tassen die erbij staan door de scanner halen en dan worden ze zogenaamd opeens doorzichtig en kun je zien wat er in zit. Wat van de inhoud mag je niet meenemen naar huis? T. test bijna alle tassen en vindt allerlei fossielen, botten en dingen uit de natuur die niet mee mogen. “Kijk, in deze zit een Paw Patrol handdoek. Die mag wel mee”, zegt hij. Aan het einde van de zaal staan bakken met vergrootglaasjes en expeditiehoeden. De test is voorbij, je kind is nu een volwaardig expeditielid en klaar om op expeditie te gaan.
Onderzoek op Borneo
Het zomerprogramma van Naturalis bestaat niet alleen uit de teststations. De volgende ruimte is een zaal vol prachtige natuurfoto’s. Ook hier horen opdrachten bij. Er staat in het boekje een deel van een foto. Aan het kersverse expeditielid te taak om te onderzoeken uit welke foto dit deeltje komt. We bekijken de foto’s, maar blijven niet zo lang hangen.
Verderop klinken junglegeluiden en die lokken onze onderzoeker. We stappen opeens een oerwoud binnen. Op Borneo, lezen we. Hier stap je in de schoenen van onderzoekers Menno en Vincent, die onderzoek deden op de Kinabalu Berg. T’s aandacht wordt direct getrokken door een grote buis waar (nep)vlinders uit komen vliegen. Met de vlindernetjes kun je ze vangen. Dit vindt hij zo leuk, dat hij wel uren zou kunnen blijven spelen. Er zijn inmiddels geen andere mensen meer te bekennen in het gedeelte van het zomerprogramma van Naturalis. Zijn wij echt zo langzaam?
T. vermaakt zich nog een tijd met de andere opdrachten in deze kamer. Insecten sorteren, een foto maken in een grote vleesetende plant, raden welke vallen voor welke dieren zijn… er is genoeg te doen.
Slootdiertjes vangen tijdens het zomerprogramma van Naturalis
We lopen nog door een oceaanwereld en bezoeken de Caraïben, waar allerlei opdrachten te doen zijn. Bijvoorbeeld vissen op de schadelijke koraalduivel. Of op de foto gaan in een ‘echte’ onderzoeksduikboot. In het Amazonegebied klimmen we op een observatiedek om dieren te spotten met een verrekijker. T. vindt alles helemaal leuk. Dan staan we opeens bij het einde van de vele speciale ruimtes van het zomerprogramma. “Wat jammer, zijn we nu al klaar?”, vraagt T. We zijn meer dan twee uur bezig geweest met het speciale zomerprogramma van Naturalis.
Slootsafari
En het is nog niet afgelopen. Over een half uurtje is er een slootsafari voor de kinderen. Ook dit is nieuw en hoort bij het zomerprogramma van Naturalis. We eten even snel een hapje op de zonnige binnenplaats. Dan worden de families voor de slootsafari naar binnen geroepen. We blijken met een andere familie de enigen te zijn die dit nog niet gedaan hebben en krijgen bijna een privé-uitleg over de diversiteit in de sloot.
Dan mogen de kinderen een emmer en schepnet pakken en gaan we achter een medewerkster van Naturalis aan richting de brede sloot, net buiten het gebouw. Er sluiten meerdere kinderen aan die al een keer geweest zijn. Geen probleem, het is toch rustig. Na wat uitleg en veiigheidsregeltjes scheppen T. en papa fanatiek uit de sloot. Ze hebben geluk, er zitten flink wat beestjes in de emmer! Waaronder een vrij groot diertje.
Bloedzuigers en rugzwemmertjes
Na een tijdje vertrekken we met gevulde emmers terug naar Naturalis, waar buiten tafels klaar staan om de vangsten in kleine loepbekertjes over te brengen. Dan kun je ze goed bekijken. Op speciale kaarten kun je via vragen en plaatjes er achter komen welke diertjes je gevangen hebt. Wij blijken een groot rugzwemmertje te hebben, een kleintje en een watermijt. “Maar ik zie daar ook nog iets bewegen, kijk maar goed!”, zegt de medewerkster. We zetten een extra loepje op het bekertje en zien het dan ook. Er zitten twee kleine bloedzuigertjes in ons bekertje! “Echt goed, je hebt zo veel verschillende diertjes gevangen!”, complimenteert ze T. Die straalt.
Daarna is het tijd om te gaan. “Ik vond het echt superleuk!”, zegt T. achter in de auto. “Ik wil graag snel terug om de rest van Naturalis te zien!”.
Praktische informatie
‘Op expeditie met Naturalis’ is van 24 juni t/m 10 september 2017 te bezoeken. De entreeprijs is 11 euro, maar met de Museumkaart kan je gratis naar binnen. Let op: je moet altijd vooraf online je tickets reserveren en daarbij een starttijd kiezen. Dit om te voorkomen dat de expeditie te vol wordt. Je ticket bestel je via de website van Naturalis.
Zouden jouw kinderen het zomerprogramma van Naturalis ook leuk vinden?
Meer lezen
Houden jouw kinderen ook van musea over de natuur? Klik & kijk voor meer inspiratie:
- Biodiversity Center Naturalis met kinderen (dubbelblog!)
- Met de trein naar Trix de T. rex in Naturalis
- Koninklijk Belgisch instituut voor Natuurwetenschappen, het dinomuseum van Brussel
- Fries Natuurmuseum in Leeuwarden, een interactieve ontmoeting met de dierenwereld
- Natuurhistorisch Museum Maastricht
- Direct naar alle blogs over leuke musea
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,TwitterenInstagram.
We bezochten de preview van het zomerprogramma van Naturalis op uitnodiging. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.
Leuk artikel geworden van een leuke en interessante middag. Nu weet ik ook wie er namens Kids er op Uit was 😉 Ik vroeg het me al af namelijk.
Dank je wel. We zijn benieuwd naar jouw verslag straks!