Spelen bij het Labyrinth Kindermuseum Berlijn

2
619

Tijdens onze stedentrip Berlijn met kinderen zochten we naar afwisseling. Een flink portie geschiedenis, maar ook echte kinderactiviteiten. Ik ontdekte bij de voorbereiding al snel het Labyrinth Kindermuseum. Een plek waar kinderen overal aan mogen zetten en spelenderwijs leren. Dat klinkt goed!

Labyrinth Kindermuseum in Berlijn

Het Labyrinth Kindermuseum in Berlijn is een interactieve plek voor kinderen van 3 t/m 11 jaar. In een oud fabriekspand is er op 1.000 m2 een echt speel- en doemuseum gemaakt. Het is niet zomaar een museum, maar er zit een gedachte achter. De oprichters van het Labyrinth Kindermuseum willen kinderen spelend laten leren. Zo’n beetje alles is toegestaan: voelen, springen, klimmen, kneden, ruiken, rennen, luisteren, kijken, vragen, schreeuwen, denken en gewoon relaxen. Echt leren door te doen en niet alleen voor kinderen….

Tijdens ons bezoek was er een ’tentoonstelling’ over bouwen en stadsplanning. Dit thema is in ieder geval te bezoeken t/m 18 april 2017.

Het Labyrinth Kindermuseum zit in een oud fabriekspand.
Het Labyrinth Kindermuseum zit in een oud fabriekspand.
De tentoonstelling die wij bezochten.
De tentoonstelling die wij bezochten.

Spelen, leren, spelen, leren en nog een keer

Ik ben opgeleid als planoloog en alles wat te maken heeft met bouwen en stadsontwikkeling heeft daardoor mijn bovengemiddelde interesse. Toen ik het thema van het Labyrinth Kindermuseum zag was ik direct overtuigd dat we erheen moesten. Nu is het niet alleen mijn liefhebberij, ook kinderen zijn meestal erg gek op alles wat met bouwen te maken heeft. We kozen ervoor om een halve dag ‘in te plannen’ voor het museum, dat zou toch lang genoeg moeten zijn?

Dochter M. en zoon C. staan al te trappelen van ongeduld als we het gebouw binnenkomen. Maar eerst schoenen en jassen uit. “Ik ga daarheen!” klinkt het uit twee monden en weg zijn ze. Wij lopen er achteraan en zien opeens M. in een rolstoel voorbij komen. C. staat ernaast te springen: “Ik wil ook, mag ik nu? Ik wil ook”. Gelukkig is er nog een tweede rolstoel en al snel rijden ze met z’n tweeën rondjes door de ruimte. Het geeft ons tijd om eens goed om ons heen te kijken.

Maar er zijn nog veel meer voertuigen.
Maar er zijn nog veel meer voertuigen.

Het Labyrinth Kindermuseum lijkt helemaal niet groot, toch zien we heel veel dingen om te doen. Centraal in de ruimte staat een houten huis, met allerlei kamertjes en gangetjes waar kinderen heerlijk kunnen spelen. Om het huis is een parcours op de grond gemaakt en er staan allerlei voertuigen. Hier crossen M. en C. met de rolstoelen rond. Op een plateau is een zitje gemaakt voor de ouders. Bij het barretje kan je iets te eten en te drinken halen, geen volwaardige maaltijden, maar wel een lekker tussendoortje. Je mag ook je eigen meegenomen eten en drinken nuttigen. We zien een trap naar boven, maar op dit moment krijgen we M. en C. nog niet zover om verder te kijken.

Het houten huis in het midden van de ruimte.
Het houten huis in het midden van de ruimte.
In het huis kunnen kinderen heerlijk spelen.
In het huis kunnen kinderen heerlijk spelen.
Rondom het huis is een parcours uitgezet.
Rondom het huis is een parcours uitgezet.
Het kleine barretje.
Het kleine barretje.
De zitjes voor de ouders.
De zitjes voor de ouders.

Als we uiteindelijk toch op de eerste verdieping terecht komen ontdekken we dat daar ook heel veel te doen is. Er is een kamer waar je met LEGO kan bouwen, spelenderwijs meer leren over electra en bij een knikkerbaan meer leren over zwaartekracht. C. ziet al snel de hijskraan. Hij trekt echt bouw-kleding aan en hijst de kussens omhoog. Naast de hijskraan staat een stellage waar je de kussens tussen kan zetten, zo bouw je je eigen huis. M. staat alles te coördineren. G. helpt ze met de kussens in de stellage laten zakken. Ik maak de foto’s en een kletspraatje met een van de andere ouders die daar zit. Nadat ze twee keer het huis hebben gemaakt, stellen we voor om verder te kijken.

Vier op een rij spelen, met op de achtergrond de knikkerbaan.
Vier op een rij spelen, met op de achtergrond de knikkerbaan.
In elk hoekje is wel iets te spelen en te ontdekken.
In elk hoekje is wel iets te spelen en te ontdekken.
Een echt werkende hijskraan.
Een echt werkende hijskraan.

In de ruimte daarnaast kunnen kinderen ‘metselen’. Ook hier ligt passende verkleedkleding klaar. C. waant zich een echte Bob de Bouwer, terwijl M. veel meer bezig is met netjes de stenen in de muur plaatsen. Andere kinderen worden deskundig weggekeken door ze, want stel je voor dat anderen jouw muurtje weer afbreken…. Gelukkig is er genoeg plek voor iedereen om te spelen.

Muurtje metselen.
Muurtje metselen.

Aan de andere kant van de eerste verdieping ontdekken we een erg leuk systeem: Stocs. Buizen van 1 meter lang met een soort touw eromheen. Aan de uiteindes kan je deze touwen aan elkaar knopen. Zo bouw je hele stellages. Is je constructie stevig genoeg om er daarna doeken overheen te leggen? Het hutje van M. en C. in ieder geval wel. Wat een ontzettend leuk systeem. Later Google ik of deze Stocs ook in Nederland te koop zijn, ja dat kan, maar ik schrik wel van de prijs (218 euro voor een basisset).

Onze halve dag is voorbij gevlogen. M. en C. willen niet weg. Ok, nog 15 minuten en dan gaan we echt verder. Met heel veel moeite krijgen we ze daarna mee. Al mopperen ze nog een tijdje dat ze echt langer hadden willen blijven. Gelukkig zijn ze dat bij de volgende bezienswaardigheid van die dag weer vergeten. Het laat wel zien dat kinderen zich hier zo een dag kunnen vermaken. Neem voor jezelf maar een boek mee!

Praktische informatie

Voor 16 euro koop je een familiekaart voor het museum.Buiten de Berlijnse schoolvakanties is het Labyrinth Kindermuseum geopend op vrijdag, zaterdag en zondag. Tijdens schoolvakanties is het museum ook op andere dagen geopend. De exacte data zijn terug te vinden op de website van het museum. Hier kan je ook zien wat de actuele tentoonstelling is.

Wij waren direct bij het Labyrinth Kindermuseum toen ze open gingen. Later werd het drukker en moest er zeker bij de voertuigen op het parcours worden gewacht op elkaar. Onze tip: kom op tijd!

Zouden jouw kinderen dit ‘museum’ ook zo leuk vinden?

Meer lezen

Op zoek naar meer over een bezoek aan Berlijn met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Berlin en het Labyrinth Kindermuseum. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

  1. Wij zijn net terug van een weekje Berlijn en bezochten na het lezen van jullie blog ook dit kindermuseum met onze kinderen van 6, 9 en 11 jaar. Zelfs de oudste heeft zich 3 uur lang geamuseerd.
    We gingen tegen openingsuur als eerst naar binnen… zelfs later werd het niet zo druk, waarschijnlijk door het mooie zomerweer.
    Bedankt voor de tip.

    PS: het Game Science Center was voor onze gezinssamenstelling ook een succes!

    • Leuk om te horen dat jullie er ook zijn geweest. Het Game Science Center ga ik onthouden voor de volgende keer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.