10 tips om de lange autorit met kinderen gezellig te houden

1
920

De zomervakantie staat voor de deur en dat betekent voor veel gezinnen dat er een lange autorit met kinderen op de achterbank aan zit te komen. Sommige kinderen amuseren zich uren met een DVD-speler, tablet of leesboek, maar er zijn ook kinderen die hier al snel genoeg van hebben. Juist voor kinderen die van meer afwisseling houden heeft Annemiek een lijst samengesteld van 10 tips om de lange autorit met kinderen gezellig te houden.

10 tips om de lange autorit met kinderen gezellig te houden

In dit blog deel ik 10 tips om de lange autorit met kinderen gezellig te houden. Natuurlijk is de lijst nooit compleet, dus mocht je na het lezen jouw ultieme tip nog willen toevoegen, laat het ons dan gerust weten door een reactie hieronder achter te laten!

Bepakt en bezakt op weg
Bepakt en bezakt op weg

1. De auto-bingo mag niet ontbreken tijdens de lange autorit met kinderen

Tegenwoordig vind je op internet diverse uitvoeringen van het bekende auto-bingo. Kant en klare printables en doosjes met voorgedrukte kaarten. De onderlinge verschillen zijn groot: sommige kaarten heb je al vol voordat je goed en wel op de snelweg zit en op andere kaarten staan dingen die je niet zo 1-2-3 zult tegenkomen. De ANWB heeft kaarten voor jongere en oudere kinderen.

Mocht je meer uitdaging willen voor je kinderen, denk dan eens aan een zelfgemaakte variant met daarop de afkortingen van plaatsnamen van Duitse nummerborden, de cijfercombinaties van de Franse nummerborden, automerken, verkeersborden of de namen van dorpen en steden die je onderweg zult tegenkomen.

Op KidsErOpUit zijn hiervoor ook gratis printables te vinden.

Andere spelletjes die al jaren meegaan zijn ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’, ‘Wie/wat/waar ben ik?’, ‘Ik ga op vakantie en ik neem mee’ en ‘Geen ja, geen nee, geen euh…’

Voor de taalpuzzelaars kunnen woordspelletjes uitdagend zijn, waarbij een woordslang gemaakt wordt (laatste letter van een woord wordt de eerste van het nieuwe woord), met de variatie dat er alleen woorden binnen een bepaald thema gekozen mogen worden. Of wat dacht je van woorden verzinnen met de letters die je ziet op de nummerborden? In België, Duitsland en Zweden kom je nog weleens gekke woorden op nummerborden tegen.

Wie ervan houdt, kan zijn zinnen zetten op struikelzinnen en tongbrekers, zoals ‘De kat krabt de krullen van de trap’ en ‘Drie dikke drilboren drillen door drie dikke deuren’. Google maar eens, je komt vanzelf lijstjes tegen.

2. Mix de muziekstijlen en wissel af met luisterboeken

Heeft de audio-apparatuur in je auto de mogelijkheid een MP3-speler aan te sluiten? Maak dan een eigen verzamel-stick met de favoriete liedjes van alle vakantiegangers. Wissel de liedjes af of kies voor de randomfunctie op het apparaat. Zorg voor voldoende geheugen en kies lekker veel nummers, zodat de kans op herhaling kleiner wordt. Tijdens het luisteren kan geraden worden wie deze favoriet gekozen heeft en kan iedereen een rapportcijfer geven voor het liedje dat opstaat. Wie heeft de beste muzieksmaak?

Tijdens onze lange autoritten wordt graag geluisterd naar een luisterboeken. Toen de kinderen jonger waren, vielen vooral de sprookjes en de verhaaltjes van Jubelientje in de smaak. Nu ze ouder zijn, worden vooral lange en spannende verhalen gewaardeerd, zoals de (luister)boeken van Paul Biegel, Roald Dahl en Ravelijn.

3. Mini-varianten altijd een oplossing?

Mini-reisspelletjes lijken zo ideaal, maar persoonlijk vind ik het maar ondingen. Vaak hebben ze veel mini-onderdelen en mocht er iets op de grond vallen of tussen de bank en rugleuning glijden, ben je het waarschijnlijk kwijt tot aan de volgende pauze. Het zoeken maakt onrustig, verdrietig en doet de sfeer meestal geen goed. Bedenk daarnaast vooraf of iedereen dat ene spelletje graag doet, want in je eentje heb je er niet veel aan.

Ben je wel fan van mini-varianten, let er dan op dat er niet te veel kleine onderdelen bij een spel horen en dat er gebruik wordt gemaakt van magneetjes. Het gebruik van een blad met opstaande rand kan voorkomen dat onderdelen op de grond vallen.

4. Meer plezier met papier

Er zijn veel bezigheden te bedenken waar je alleen maar pen en papier voor nodig hebt. Wat dacht je van Galgje, Kamertje verhuren en Pictionary. Kies voor een schrijfblok of schrift in plaats van losse vellen. Een ‘dummie’ (blanco opschrijfboek met harde kaft, in verschillende formaten, veelal te koop in de witte boekhandel) kan een uitkomst zijn. En vergeet de puzzelboekjes, vakantiespeelboeken en kleurboeken inclusief stickervellen niet.

Bedenk vooraf of je viltstiften meeneemt of liever kiest voor kleurpotloden en wasco’s. Beide hebben hun voor- en nadelen: viltstiften kunnen vlekken en als je de dop kwijtraakt drogen ze uit. Kleurpotloden zul je moeten slijpen en een opengevallen slijper in je tas is geen pretje. Wasco’s kunnen ideaal zijn maar bij erg warm weer smelten als je ze in de volle zon laat liggen. Een magneetbord waar je op kunt tekenen kan handig zijn: geen vlekken, gevallen doppen of slijpsel.

Wie kent ze niet: de plastic raamstickers.
Wie kent ze niet: de plastic raamstickers.

5. Wel of niet lezen? Vakantiebieb, pockets en de e-reader

In de vakantietijd mag je vaak meer en langer boeken lenen bij de bieb. Nadeel is dat iedereen op hetzelfde moment naar de bibliotheek gaat. Ga je enkele weken eerder, dan is de keuze groter. Maar wat er bij ons dan gebeurt, is dat alles al gelezen is, vóórdat we op vakantie vertrekken. Niet erg handig. Daarom hou ik de boeken in eigen beheer en zorg ervoor dat de boeken ongelezen mee op reis gaan. Soms kies ik zelf enkele boeken uit waarvan ik denk dat het de kinderen zal aanspreken. Hierdoor komt het nog weleens voor dat de kinderen uit hun comfortzone komen en niet alleen het bekende genre lezen.

Verleden jaar hebben we via Marktplaats een doos met oude Donald Duck pockets gekocht. En verstopt. Op de dag van vertrek zijn er een paar in de handbagage gedaan en de rest was voor als we op de plaats van bestemming zouden aankomen. Dit jaar doen we dat weer. Het voordeel van pockets is dat ze minder kwetsbaar zijn en de verhalen vaak wat langer. Nu moet ik er wel bij vertellen dat onze zoon nogal groot fan van Donald Duck is en de strips keer op keer blijft lezen.

Lees bij een collega-blogger welke kinderboeken op de Kobo Plus e-reader leuk zijn.

Wie geen plek heeft voor een stapel leesboeken, kan overwegen een e-reader of tablet mee te nemen. In de zomermaanden zijn er vaak combinatiekortingen en speciale apps waarmee je gratis boeken kunt downloaden. Kijk maar eens op de site van de vakantiebieb. Leuk voor het hele gezin.

6. Hersenkrakers, logisch redeneren en andere denkspellen

Voor kinderen die van uitdagende spelletjes houden, zijn er kleine doosjes op de markt met puzzelspelletjes van verschillende niveaus. Van het merk Smartgames, o.a. te koop via Bol.com, zijn veel varianten te koop, ieder met een andere prijs. Het leuke van deze spellen is dat er een opbouw in moeilijkheidsgraad is, wat maakt dat ze ook voor volwassenen vaak leuk om te doen zijn.

Denkspelletjes en spellen met magneetjes zijn een prima bezigheid tijdens een lange autorit
Denkspelletjes en spellen met magneetjes zijn een prima bezigheid tijdens een lange autorit

Denkspellen die door oudere kinderen vast gewaardeerd worden, zijn verhaalraadsels, oftewel Black Stories, waarbij ze moeten raden naar de oplossing van een situatie. Nu ik dit schrijf besef ik dat dit al een raadsel is, maar ik zal het proberen uit te leggen. Je geeft vooraf de volgende informatie: ‘Er ligt een man op de grond. Overal om hem heen staan afgebrande bomen. De man is dood en draagt alleen een zwembroek. Hoe komt hij daar?’. De anderen gaan raden naar wat er gebeurd kan zijn. Als spelleider mag je alleen ‘ja’ en ‘nee’ antwoorden. Stukje bij beetje komen de anderen er achter dat de man aan het zwemmen was en hij door een blushelikopter uit het water is gevist om een nabijgelegen bos dat in brand stond, te blussen.

Dit is nog een redelijk eenvoudige, maar als je op internet zoekt naar ‘Raadsels woestijn’, ‘Raad het verhaal’ of ‘Black Stories’, kom je van alles tegen. Er zijn zelfs kant en klare kaarten in een doosje te koop.

7. Ooit gehoord van Busy Bags?

Creatieve ouders opgelet. Vind je het leuk om zelf aan de slag te gaan met activiteiten voor onderweg? Ga dan eens op zoek naar zogenaamde Busy Bags. Vooral jongere kinderen zullen het waarderen. Op internet, met name Pinterest, vind je volop ideeën.

Het idee is als volgt: in een doorzichtig tasje, etui of zip-lock-zakje doe je enkele spullen die je gebruikt voor één activiteit:

  • Lego blokjes plus een bouwplaatje om boter-kaas-en-eieren te spelen;
  • Gekleurde lollystokjes met op de punten zelfklevend klittenband, zodat je ze aan elkaar kunt plakken en figuren kunt maken;
  • Een legoplaat en vierkante blokje van allerlei kleuren om mozaïeken en mandala’s van te maken;
  • Vilten figuren van bijvoorbeeld dieren of auto’s met op de achterkant klittenband, waarmee je een eigen plaat kunt beplakken;
  • Vingerpoppetjes waarmee een minivoorstelling kan worden opgevoerd;
  • Maak met een perforator gaatjes in knutselfoam en laat je kind er een schoenveter doorheen rijgen. Ook nog eens goed voor de fijne motoriek. Als je dat leuk vindt, gebruik je verschillende kleuren, vormen, letters en cijfers zodat er nog wat geoefend kan worden;
  • Metalen blikje met daarin magneetfiguren waarmee in de deksel kan worden gespeeld. Je kunt white-boardmagneten gebruiken waar je een plaatje op plakt of plastic magneetletters gebruiken;
  • Plaatjes van stripfiguren, dieren of steden kun je plastificeren en in enkele stukken knippen zodat er een puzzel ontstaat. Misschien is het leuk om afbeeldingen te gebruiken van de plaatsen die je gaat bezoeken of om de leukste vakantiefoto’s van voorgaande jaren te selecteren.
  • Kies foto’s van familieleden, schoolvriendjes, huisdieren en andere bijzonderheden en druk ze op klein formaat dubbel af. Kies een leuk achterkantje, plastificeer de boel en je hebt een persoonlijk memoryspel;
  • Vul enkele zakjes met de spaarartikelen zoals je die vaak in supermarkten krijgt. Vaak liggen ze ergens achter in een kastje vergeten te worden, en op vakantie ontstaan dan ineens weer nieuwe spelideeën
Busy Bags: je maakt ze eenvoudig zelf
Busy Bags: je maakt ze eenvoudig zelf

8. Tas gevuld met persoonlijke favorieten

Als je het de kinderen vraagt, hebben ze alleen maar speelgoed dat absoluut niet vergeten mag worden. En als ze dan gaan inpakken, blijkt dat werkelijk alles mee op vakantie moet. Laat je kinderen daarom zelf een tas of rugzakje met favorieten inpakken en ontdekken dat niet alles mee kan. Jij bepaalt welke tas wordt gebruikt (en dus hoeveel volume er mee gaat) en de kinderen kiezen de inhoud. Een rugzak komt later in de vakantie vast nog van pas en zorgt ervoor dat de handen vrij zijn voor een kussen of knuffel.

Leer je kinderen om te kijken naar wat ze kiezen: kiezen ze voor grote dus minder spullen of gaan ze voor kleine dingen waardoor er waarschijnlijk meer in de tas past? Waar spelen ze thuis graag mee en waar wordt nauwelijks naar omgekeken? Welke speelgoed biedt verschillende gebruiksmogelijkheden? Kunnen de kinderen ook elkaars speelgoed waarderen, zodat er uitgewisseld kan worden? Als de tas vol is, is het kiezen klaar en kan de vakantie beginnen.

9. Wel of geen cadeautjes onderweg?

Sommige mensen vinden het een uitkomst, persoonlijk ben ik er niet zo’n fan van: een tas met cadeautjes waarbij ieder uur iets mag worden uitgepakt. We hebben de ervaring dat er om de paar minuten gevraagd wordt of het al tijd is voor iets nieuws. Niet erg bevorderlijk voor de sfeer in onze auto…

Het idee is als volgt: je pakt een tasje in met allerhande cadeautjes, tussendoortjes, spelletjes en op afgesproken tijden mag er iets uitgepakt worden. De gedachte erachter is dat je kinderen op die manier steeds weer iets nieuws kunt presenteren en ze zodoende langere tijd zoet kunt houden.

Een variant die je zou kunnen toepassen is het gebruik van een dobbelsteen. Ieder cijfer staat voor een activiteit die hierboven al staat beschreven. 1 = woordspelletje, 2 = busy bag, 3 = pen & papier, etc. Slaat de verveling toe, mag er gedobbeld worden en bepaalt het lot de keuze. Met het gekozen spelletje vermaak je je dan een afgesproken tijd. Wil je langer spelen? Geen probleem, dan speel je lekker verder. Ben je klaar? Dan dobbel je voor iets nieuws. Bedenk zelf regels wat te doen als je steeds hetzelfde getal dobbelt.

10. Toch nog even over die DVD-spelers, tablets en computerspellen.

Veel gezinnen nemen tegenwoordig een breed scala aan apparatuur mee: DVD-spelers, tablets, telefoons, MP3-speler, computerspellen. Inclusief opladers, reserveaccu’s, snoeren, koptelefoons. Vooraf bestaat de mogelijkheid om films te downloaden en op te slaan op tablet of usb. Losse dvd’s kunnen in een verzamelmapje, zodat je niet alle doosjes mee hoeft te nemen. Bedenk een systeem zodat je niets vergeet, want het is erg sneu voor je kind als halverwege de heenreis de stroom op is en er de rest van de vakantie niet opgeladen kan worden.

Lees ook de tips van een collega-blogger voor spelletjes apps voor kinderen van 8 jaar.

Zijn je kinderen ongeveer even oud en hebben ze dezelfde interesses, dan kan een DVD-speler volstaan. Bol.com verkoopt ze in verschillende prijsklasses. Iedereen kijkt hetzelfde filmpje en eventueel wordt er om de beurt gekozen wat de volgende film wordt. Verschillen je kinderen erg van elkaar, dan kan een tablet handiger zijn. Ieder kan zelf kiezen, je kunt er spelletjes en films op zetten en er is geen gekibbel over wat er gedaan of gekeken wordt.

Een MP3-speler kan vooraf gevuld worden met favoriete liedjes van de luisteraar en er hoeft niemand last te hebben als voor de tiende keer hetzelfde liedje wordt geluisterd. Ook niet als je eigenlijk te oud bent voor Kinderen voor Kinderen kan het heerlijk zijn even weg te dromen bij de bekende liedjes van toen. Liedjes van voorgaande jaren blijven erop staan en roepen herinneringen aan eerdere uitstapjes op.

Tot slot: zorg voor voldoende variatie en informatie

In algemene zin is het vooral handig je kinderen goed te informeren en veel te variëren.

Variëren doe je door alle bovengenoemde tips te gebruiken. Informeren kun je doen door vooraf een overzicht te maken van de route. Een gratis wegenkaart van de ANWB is ideaal: je kunt de route erop te tekenen en kunt laten zien waar je pauze hebt gehouden. Of je wijst op het navigatiesysteem waar de klok staat en rond welk tijdstip er gepauzeerd zal worden. Misschien kun je het adres van de pauzeplek invoeren als bestemming, zodat de afstand op de navigatie af te lezen valt.

Vergeet niet de blogs over de meest kindvriendelijke parkeerplaatsen in Europa te bekijken. De linkjes vind je hieronder bij ‘meer lezen’.

Tijdens de pauze is het ook leuk om even een plekje naar voren te verplaatsen
Tijdens de pauze is het ook leuk om even een plekje naar voren te verplaatsen

Meer lezen

Op zoek naar meer informatie over hoe je op een fijne manier op je vakantiebestemming komt? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.