Stedentrip Cambridge, onze tips voor de leukste bezienswaardigheden

0
917

Een stedentrip Cambridge, dat kiest Saskia als ze met Stena Line Ferry & Trein naar een bestemming in Greater Anglia kan reizen. Ontdek nu wat er in deze bekende universiteitsstad te doen is voor gezinnen.

Universiteitsstad Cambridge in Engeland

Cambridge ligt ongeveer 80 kilometer ten noorden van Londen. Er wonen zo’n 120.000 mensen, waarvan ruim 20.000 studenten. Cambridge is vernoemd naar de rivier de Cam, die door de stad stroomt.

Al voor de tijd van de Romeinen was er bewoning in het gebied dat we nu kennen als Cambridge. Toen de Romeinen kwamen werd Cambridge een belangrijke militaire post langs de Cam. Daarna kwamen de Saksen en had Cambridge goede handelsverbindingen met de omgeving, die floreerden opnieuw op het moment dat de Vikingen in de stad kwamen.

1209 is een belangrijk jaar voor het huidige Cambridge. In dat jaar hebben uit Oxford gevluchte studenten een nieuwe universiteit gesticht. De eeuwen daarna werden vele, nu beroemde, Colleges gebouwd. Cambridge wordt een universiteitsstad van betekenis en is nu wereldwijd een van de bekendste.

Cambridge is een universiteitsstad, dat kun je niet missen tijdens een stedentrip.
Cambridge is een universiteitsstad, dat kun je niet missen tijdens een stedentrip.

Ligging Cambridge:

Cambridge, hoe kom je er?

Wij varen met Stena Line van Hoek van Holland naar Harwich. Vanuit Harwich nemen we de trein naar Cambridge. Met het Ferry & Trein-ticket kunnen we naar elk station in Greater Anglia treinen, waaronder dus ook Cambridge. Wil je niet met de trein reizen? Dan kun je er voor kiezen om de auto mee te nemen op de ferry.

Een andere mogelijkheid is om met de Eurostar naar Londen te treinen en vanuit Londen met de trein naar Cambridge te gaan.

Natuurlijk kun je ook vliegen op een Londense luchthaven en vanaf daar naar Cambridge reizen. Dit zouden wij zelf niet aanraden. De andere reismogelijkheden zijn met een gezin comfortabeler en we pakken vanuit milieuoogpunt voor dit soort korte afstanden liever niet het vliegtuig.

Overnachten in Cambridge

Het is niet goedkoop om in Cambridge te overnachten. Zeker niet als je middenin het centrum een hotel zoekt. Wij kiezen voor YHA Cambridge, de jeugdherberg die op een paar minuten van het station ligt. Vanaf dit hostel is het 10-15 minuten lopen naar het centrum van Cambridge, een afstand die goed te doen is.

Boek hier YHA Cambridge makkelijk via Booking.com

We boeken een familiekamer en krijgen een slaapkamer met zes stapelbedden en een eigen wastafel. De douches en toiletten zijn op de gang te vinden. Let er wel op dat je zelf handdoeken mee moet nemen of deze ter plaatse moet huren (2 pound per handdoek).

YHA Cambridge heeft een keuken voor de gasten. Ideaal als je zelf wilt koken of zelf voor het ontbijt wil zorgen. Wij kiezen ervoor om het ontbijt bij het hostel te kopen. Een avond willen we in het hostel eten, alleen blijkt er die avond geen kok te zijn. Daardoor zijn er alleen pizza’s beschikbaar. Mocht je ook in het hostel willen eten, check dan ’s ochtends of er die avond een kok is. Tegenover het station is een supermarkt, dat maakt het goed mogelijk om zelf inkopen te doen voor ontbijt, lunch en/of diner.

Naast de gemeenschappelijke keuken is er een huiskamer. Hier staan relax fauteuils en spelletjes.

YHA Cambridge.
YHA Cambridge.
De gezamenlijke keuken.
De gezamenlijke keuken.

Bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Cambridge

Tijdens onze stedentrip Cambridge is onze oudste 11 jaar oud (brugklas) en onze jongste is 9 jaar (groep 6). We brengen 2,5 dag in Cambridge door en hebben bijna alles kunnen doen wat we willen doen. Om alles te doen heb je minimaal drie volle dagen nodig.

Punten op de rivier de Cam

Ontzettend toeristisch en niet goedkoop, maar we willen het wel doen: punten op de rivier de Cam. Deze rivier stroomt achter de universiteitsgebouwen langs en biedt daardoor een goed zicht op deze prachtige gebouwen.

Op het station van Harwich heb ik een foldertje meegenomen met kortingsbonnen voor treinreizigers. Hierdoor kan bij Scudamore’s een volwassene gratis mee met de punter-tour. We betalen nu ‘maar’ 31 pound voor ons vieren voor een tour van 45 minuten in een groepsboot. Scudamore’s zegt dat zij van alle aanbieders van deze boottochtjes de langste route doen. Dat klopt vast, het verschil is echter nog geen honderd meter. Daarvoor hoef je dus niet voor Scudamore’s te kiezen.

Met 12 personen zitten we in de boot. Een besnorde meneer puntert ons over de Cam. Meteen begint hij volop te vertellen en houdt daar de komende drie kwartier niet mee op. Helaas voor ons heeft de beste man een behoorlijk dialect, we verstaan hem nauwelijks. Erg jammer, want hij heeft vast veel interessants te vertellen over de Colleges waar we langs varen.

Punten op de Cam is de duurste activiteit die je als toerist tijdens een stedentrip Cambridge kunt doen. Wij raden het wel aan, we zijn zo op plekken gekomen waar je lopend niet kunt of mag komen. Wil je besparen? Overweeg dan zelf te punteren, gegarandeerd een uitdagende activiteit…

Daar liggen de punterboten.
Daar liggen de punterboten.
Beroemd plaatje: King's College met een punter ervoor.
Beroemd plaatje: King’s College met een punter ervoor.
Bridge of Signs, als toerist kun je deze alleen vanaf een boot zien.
Bridge of Signs, als toerist kun je deze alleen vanaf een boot zien.

Natuurgebieden langs de Cam: Lamman, Coe Fen en The Backs

Ten noorden en ten zuiden van het historische centrum van Cambridge zijn parken en natuurgebieden te vinden. Maar ook ten westen van de rivier en het centrum.

Coe Fen

Wij wandelen via Coe Fen naar het centrum. Het is best fris op onze zonnige dag eind oktober, dus we houden het bij een korte wandeling. Met kinderen schijnt Lammas Land (ten zuiden van Coe Fen) een bezoek waard te zijn, hier is een pierenbadje en een speeltuin. In de zomer vast leuk om heen te gaan.

Wandelen door Coe Fens.
Wandelen door Coe Fens.
Al snel lopen we langs de Cam.
Al snel lopen we langs de Cam.

The Backs

Later steken we vanuit het centrum de Cam over en wandelen we door The Backs, het parkachtige gebied achter de bekende Colleges. Hier hebben we mooi zicht op deze gebouwen en de punters op de Cam.

In het centrum van Cambridge de Cam oversteken als toerist kan bij Silver Street (met vanaf daar uitzicht op de Mathematical Bridge), bij King’s College als je een entreekaartje hebt en bij twee bruggen ter hoogte van Trinity College.

Vanuit The Backs lopen we via een brug over de Cam terug naar het centrum.
Vanuit The Backs lopen we via een brug over de Cam terug naar het centrum.

Cambridge University, welke Colleges bezoeken?

Cambridge University heeft heel veel verschillende Colleges. De bekendste Colleges zijn: King’s College, St. John’s College en Trinity College. Daarnaast zijn er heel veel andere Colleges, waarvan de meesten niet toegankelijk zijn voor toeristen. Het is wel de moeite om hier en daar door de poort te gluren en zo een kijkje te nemen op de mooie binnenplaatsen.

King’s College

We zien bij King’s College dat er om 17.30 uur een dienst is in de kapel. Deze is gratis toegankelijk. Dat lijkt ons een bijzondere ervaring en een mooie manier om toch eventjes binnen te kijken zonder te moeten betalen. We twijfelen of de kinderen een dienst van drie kwartier willen uitzitten. Geen probleem, bezoekers die eerder weg moeten kunnen in een voorruimte van de kapel plaatsnemen.

Voordat de dienst begint nemen we een kijkje in King’s College Chapel, erg indrukwekkend! Foto’s maken mag helaas niet, geloof me dus op mijn woorden, deze kapel is een bezoek waard. We luisteren een stukje van de dienst vanuit de andere ruimte en kunnen vanaf onze plekken precies in de kapel gluren. Een hele bijzondere ervaring. Na een kwartier heeft het voor de kinderen lang genoeg geduurd en verlaten we de kapel.

De kapel van King's College.
De kapel van King’s College.

Trinity College

Bij Trinity College is tussen 12 en 14 uur de bibliotheek te bezichtigen. Hiervoor zijn we net te laat, maar we willen op z’n minst één College van binnen bekijken. Dat van binnen bekijken valt wel wat tegen. We mogen de kapel zien en over de hele mooie binnenplaats lopen, maar dat is het ook. De gebouwen zijn logischerwijs niet toegankelijk. Daar wordt hard gestudeerd en zitten ze niet te wachten op toeristen die naar binnen gluren.

De poort naar Trinity College.
De poort naar Trinity College.
Indrukwekkende binnenplaats die je pas goed ervaart als je er zelf loopt.
Indrukwekkende binnenplaats die je pas goed ervaart als je er zelf loopt.
We hebben een kaartje meegekregen met de route die we mogen lopen. Die wordt goed bestudeerd.
We hebben een kaartje meegekregen met de route die we mogen lopen. Die wordt goed bestudeerd.

St. John’s College

St. John’s College slaan we over. Vanaf de Cam ziet het gebouw er fantastisch uit, dus we checken op Tripadvisor of dat een verstandige keuze is om dit College over te slaan. Het lijkt erop dat je ook hier alleen door de tuin en over de binnenplaats mag wandelen. Dat geloven we wel na ons bezoek aan King’s College Chapel en Trinity College.

Vanaf de brug bij Trinity College zien we St. John's College liggen.
Vanaf de brug bij Trinity College zien we St. John’s College liggen.

Uitzicht vanaf de toren van Great St. Mary’s Church

Great St. Mary’s Church is de kerk tegenover King’s College. De toren van deze kerk is voor 4 pound te beklimmen (maandag t/m vrijdag). G. is bij ons de liefhebber van torens beklimmen en dus gaat hij via de 123 treden omhoog. Ik vermaak me met de kinderen in de kerk, deze is overigens niet heel erg bijzonder.

Zorg dat je de kerktoren ’s ochtends beklimt als je mooie foto’s wilt maken. ’s Middags heb je aan de kant van de Colleges de zon tegen.

St. Mary's Church.
St. Mary’s Church.
Uitzicht op King's College.
Uitzicht op King’s College.
Trinity College gezien vanaf de kerktoren.
Trinity College gezien vanaf de kerktoren.

Corpus Clock

Aan de buitenkant van de Taylor Library van het Corpus Christi College is sinds 2008 een hele bijzondere klok te zien. Door allerlei bijzondere mechanieken loopt Corpus Clock alleen elke 5 minuten op tijd. Daartussen gaat de klok soms sneller en soms langzamer. De tijd is af te lezen door te kijken naar de blauwe LED-lampjes. Opvallend is de grote sprinkhaan op de klok, het is net alsof die bepaalt hoe snel de tijd gaat.

Corpus Clock is niet te missen. We zien tegenover King’s College een groepje mensen staan, daar vinden we de klok. Het is zeker bijzonder om te zien, zeker als je je vooraf (of achteraf) inleest op de totstandkoming van de klok. Ik zal het hier niet herhalen, via Google is er vast en zeker een betere uitleg te vinden.

Corpus Clock op een rustig moment.
Corpus Clock op een rustig moment.
We bekijken Corpus Clock goed van dichtbij.
We bekijken Corpus Clock goed van dichtbij.

Universiteitsmusea in Cambridge

Cambridge heeft circa acht universiteitsmusea. Deze zijn bijna allemaal gratis toegankelijk. Ideaal met kinderen, want als het ze niet aanspreekt staan we zo weer buiten. Een beetje het Museumkaart-gevoel. We bezoeken er vier tijdens onze stedentrip Cambridge.

Opvallend is dat alle musea niet heel erg groot zijn, maar wel erg hun best doen om het leuk te maken voor kinderen. Speurtochten, explorer bags of ander soort opdrachten. Meestal is er een keuze uit minstens drie opties, voor elke leeftijd zit er wel iets bij. Dat zorgt ervoor dat de universiteitsmusea in Cambridge opvallend kindvriendelijk zijn.

Via deze link zie je een overzicht per museum van de activiteiten voor kinderen.

The Polar Museum

Het Polar Museum is het favoriete museum in Cambridge van onze kinderen. Het museum is klein, maar ontzettend interessant. Hier ontdekken we meer over de expedities naar de Noord- en Zuidpool. Over de gevaren van deze reizen, over de cultuur van de eskimo’s en over het klimaat.

De kinderen hebben niet eerder een museum over dit onderwerp bezocht en gaan enthousiast aan de slag met de opdrachten. Ze doen hun best om de antwoorden in het Engels te geven, dus klinkt het regelmatig: “Mam, hoe schrijf je pinguïn in het Engels? En hoe schrijf je ijsbeer?” Al met al zijn we bijna een uur binnen in het Polar Museum.

The Polar Museum is in dit leuke gebouwtje te vinden.
The Polar Museum is in dit leuke gebouwtje te vinden.
Ze zijn al snel serieus bezig met de speurtocht.
Ze zijn al snel serieus bezig met de speurtocht.
Een klein maar erg interessant museum.
Een klein maar erg interessant museum.

Fitzwilliam Museum

In het Fitzwilliam Museum maken we een reis door de tijd op het gebied van kunst. Zowel uit de tijd van de Egyptenaren, Grieken en Romeinen, als schilderkunst vanaf de 16e eeuw. Onze jongste is onder de indruk van de ruimte vol met harnassen van ridders. Het porseleinwerk heeft wat minder onze interesse en dus lopen we snel door die zalen.

Elke ruimte in het museum heeft een eigen thema. Ik vind het Fitzwilliam Museum daarom net een mini-versie van het Louvre. De meesterwerken die hier hangen zijn minder bekend, toch komen we Monet en zelfs ‘onze’ Van Gogh tegen. Het gebouw zelf mag ook gezien worden, zeker het centrale trappenhuis.

De prachtige hal van het Fitzwilliam Museum.
De prachtige hal van het Fitzwilliam Museum.
Een wand vol met materiaal dat kinderen in het museum kunnen gebruiken.
Een wand vol met materiaal dat kinderen in het museum kunnen gebruiken.

Museum of Zoology

Het Museum of Zoology bestaat uit twee ruimtes vol met skeletten, opgezette dieren en beesten op sterk water. Hier komen we Darwin tegen, die ooit in Cambridge studeerde. We bestuderen zijn insectenverzameling. Het geeft toch een andere lading aan zo’n bord met beestjes met een speld er doorheen. Zo dicht bij het werk van zo’n beroemde wetenschapper komen we niet vaak.

Vooral de ‘Explorer bag’ in het Museum of Zoology is leuk om mee te nemen. We halen deze op bij de receptie en vinden er allerlei verschillende opdrachten in. “Kijk, een vergrootglas” roept onze jongste blij. Hij wil er meteen mee op onderzoek gaan. Helaas werkt het vergrootglas niet goed bij museumstukken die achter glas liggen. En laat dat net bijna de hele collectie zijn. Dat is even teleurstellend, maar hij stort zich daarna enthousiast op de andere opdrachten.

Segdwick Museum of Earth Sciences

Het laatste museum dat we bezoeken is het Sedgwick Museum of Earth Science. De inrichting van dit museum is een museum op zich. Het doet me wat denken aan het Teylersmuseum, Wij komen hier aan het einde van de dag en de kinderen hebben geen zin meer in speurtochten of andere opdrachten.

Onze jongste vindt het Sedgwick Museum of Earth Science prachtig, vooral omdat er enkele dino-skeletten staan. Verder zien we veel fossielen en gesteenten. Iets waar onze oudste helemaal geen interesse in heeft. Vrij snel staan we weer buiten.

Ook het Sedgwick Museum heeft volop mogelijkheden voor kinderen.
Ook het Sedgwick Museum heeft volop mogelijkheden voor kinderen.
Tussen alle vitrines zijn hier en daar activiteitenstations voor kinderen te vinden.
Tussen alle vitrines zijn hier en daar activiteitenstations voor kinderen te vinden.
Dino-skelet doet het altijd goed bij onze jongste.
Dino-skelet doet het altijd goed bij onze jongste.

Botanische tuin van Cambridge University

De Botanische tuin wordt vaak genoemd als een van de top bezienswaardigheden van de stad, daar willen we zeker een kijkje nemen tijdens onze stedentrip Cambridge. We treffen het met de mooie herfstkleuren van de blaadjes die nog net aan de bomen hangen. Ik vermoed dat het in de Botanische tuin in het voorjaar en de zomer heel anders uitziet, met vooral bloeiende bloemen.

We lopen langs een vijver, langs hele dikke bomen en dan roept de jongste: “Ssst, kijk daar!” Hij ziet een eekhoorn over het gras hupsen. Op onze tenen lopen we dichterbij. Wat zijn die beestjes snel, is het gelukt om ‘m op de foto te zetten of is ie net voor het klikken de boom in gesprongen?

Een stukje verder zien we een nieuw pad dat iets weg heeft van een boomkroonpad, maar dan minder hoog. De kinderen rennen er enthousiast rondjes overheen. Daarna lopen we naar de kassen. Zelf vind ik het historische karakter van dit glazen bouwwerk interessanter dan de planten die erin groeien, maar dat zal iets persoonlijks zijn.

Tijdens ons bezoek aan de Botanische tuin waait er een frisse wind. We besluiten ons bezoek aan de Botanische tuin hierbij te laten. Bij iets aangenamere temperaturen kun je hier makkelijk langer ronddwalen of gewoon genieten van al het moois vanaf een van de vele bankjes.

Bij de ingang van de Botanische Tuin hangt een blauw bordje. Deze zien we meer in de stad. Hierop staat meer info over bekende wetenschappers.
Bij de ingang van de Botanische Tuin hangt een blauw bordje. Deze zien we meer in de stad. Hierop staat meer info over bekende wetenschappers.
Gaaf! Deze boom is een stek van de boom waar Newton onder zat toen hij de zwaartekracht ontdekte.
Gaaf! Deze boom is een stek van de boom waar Newton onder zat toen hij de zwaartekracht ontdekte.
Zo mooi in de herfst!
Zo mooi in de herfst!
Zie jij de eekhoorn?
Zie jij de eekhoorn?
Educatieve informatie bij het nieuwe pad.
Educatieve informatie bij het nieuwe pad.
We genieten allemaal erg van onze wandeling door de Botanische Tuin van Cambridge.
We genieten allemaal erg van onze wandeling door de Botanische Tuin van Cambridge.

Kindvriendelijke bezienswaardigheden in Cambridge

De eerder beschreven tips voor bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Cambridge zijn geschikt voor iedereen, of je nu met of zonder kinderen naar deze stad gaat. Wij bezochten Cambridge met kinderen en hebben daarom een paar dingen gedaan die voor hen extra leuk zijn.

Build-a-Bear winkel in Cambridge

Onze oudste heeft Build-a-Bear gezien in vlogs en wordt helemaal hyper als ze in Cambridge de Build-a-Bear winkel ziet. Ik ken het van een eerder bezoek aan Londen en vond het toen vooral absurd duur. Na enig gesmeek bezwijk ik toch: “Alleen kijken he” zeg ik. Tja, bij kijken blijft het niet, maar ik vertik het ook om ze zomaar zo’n dure beer cadeau te geven zonder dat daar een reden voor is. Beide kinderen krijgen van mij 10 pound en alles wat ze meer uitgeven moeten ze van hun zakgeld betalen. Dat vinden ze een goede deal.

Onze oudste kiest een beer uit de uitverkoopbak en de jongste gaat voor de eenvoudigste beer die er is. Ook deze is nu afgeprijsd. Hierdoor kosten de beren nu 9 pound per stuk. De verkoper probeert ze extra’s aan te smeren zoals een doosje met hartslag of een geurtje voor de beer. Dat ze die van hun zakgeld moeten betalen maakt de keuze makkelijk, ze besteden hun geld liever aan een kledingstuk voor hun beer.

Een voor een worden de beren opgevuld. De kinderen mogen zelf kiezen hoe vol ze hun beren willen. Dan mogen ze uit een bak een hart voor hun beer pakken. Er volgt een complete ceremonie voordat het hart in de beer gaat. Nadat de beer is dichtgemaakt is het tijd om kleding uit te kiezen. Een simpel shirtje kost zo al 12 pound, een compleet pakje begint bij 16 pound. De jongste kiest een Pokemon-shirt uit voor zijn beer en de oudste kiest een voetbal-outfit voor haar beer.

Denk je dat je daarna klaar bent? Nee hoor, we moeten de beren scannen en een naam geven. Bij de kassa krijgen we daarna een heus geboortecertificaat. Twee trotse berenouders lopen daarna de winkel uit.

Ik moet eerlijk bekennen dat het een hele leuke ervaring is om zo je eigen beer samen te stellen.

De beren worden gevuld.
De beren worden gevuld.

Een Engels kinderboek kopen

Onze oudste moet voor Engels op school een Engels boek lezen en daar iets over vertellen in de klas. Natuurlijk kan ze hiervoor een boek uit de Mediatheek halen, maar hoe leuk is het om er zelf een te hebben? Op naar bookshop WHSmith.

Op de 1e verdieping staat het vol met kinderboeken. Bekende series zoals De Waanzinnige Boomhut en Dagboek van een Muts, maar dan in het Engels. Ik probeer haar enthousiast te maken voor de boeken van Enid Blyton, die las ik vroeger graag in het Nederlands. Uiteindelijk kiest ze na lang twijfelen een boek uit. De pockets zijn ‘3=2’, dus als de jongste ook een Engels boek wil besluit ik dat we er gewoon drie kopen. Lezen in het Engels, dat kan ik alleen maar stimuleren.

Fudge Kitchen

Tegenover King’s College is een Fudge winkel te vinden. Een typisch Engelse lekkernij. We kijken even binnen en krijgen meteen een stukje fudge aangeboden. Mmmm, zo lekker.

De fudge wordt vers gemaakt in de winkel, dat willen de kinderen zien. Het maken gaat niet heel snel, want de ingrediënten moeten eerst een bepaalde temperatuur bereiken en daarna op een tafel afkoelen. Ze staan geduldig te wachten totdat de fudge klaar is. Natuurlijk nemen we een stuk fudge mee naar huis, een flink blok ‘Double Chocolate Fudge’ gaat de tas in.

De fudge wordt vers gemaakt.
De fudge wordt vers gemaakt.
Moeilijk kiezen... maar zonder problemen mogen we proeven wat we willen.
Moeilijk kiezen… maar zonder problemen mogen we proeven wat we willen.

Harry Potter Shop

Naast de Tourist Information ontdekken we een winkel die volledig in het teken staat van Harry Potter. De inrichting is zelfs in een donkere Harry Potter-sfeer en er is volop merchandise te koop. “Mag ik deze trui?” smeekt de oudste, helaas voor haar vind ik het mooi geweest na ons bezoek aan Build-a-Bear en de boekwinkel. De winkel staat op het punt om te sluiten, het blijft daarom voor ons bij kijken.

Zoveel leuks bij de Harry Potter winkel.
Zoveel leuks bij de Harry Potter winkel.

Cambridge Science Museum

Tijdens de voorbereiding van onze stedentrip Cambridge zie ik dat er een Cambridge Science Museum is. Dit is geen universiteitsmuseum, dus we betalen deze keer wel entree. Voor 12 pound hebben we een familyticket.

Het Cambridge Science Museum is veel en veel kleiner dan verwacht en nog kleiner dan de universiteitsmusea waar we zijn geweest. In de ruimte staan zo’n tien stations met opdrachten. Onze jongste vindt het leuk om zelf een vleermuis te knippen en die via een luchttunnel te laten vliegen. De oudste vindt het allemaal wat kinderachtig en vermaakt zich met het proberen te begrijpen van de Engelse teksten. Het ‘museum’ is zo klein dat we er na een half uur al uitgekeken zijn.

Wij raden het Cambridge Science Museum alleen aan voor gezinnen waarvan de kinderen nog niet zo vaak bij een science museum zijn geweest. Anders kun je het beter overslaan en jezelf en de kinderen een teleurstelling besparen.

Bijzondere restaurants in Cambridge

Tijdens onze stedentrip Cambridge bezoeken we twee restaurants. We gaan naar restaurant Six in het Varsity Hotel voor een Afternoon Tea en we lunchen bij pub The Eagle.

Afternoon Tea bij Six

Een Afternoon Tea is echt Engels en ik vind het leuk om de kinderen daarmee kennis te laten maken. Bij mijn research vooraf ontdek ik restaurant Six, op de zesde verdieping van het Varsity Hotel. Hier schijn je een mooi uitzicht over de stad te hebben. Dat lijkt me een goede combinatie en dus reserveer ik een tafeltje voor vier personen.

De kinderen hebben geen flauw idee wat een Afternoon Tea is. We bestellen voor drie personen de Afternoon Tea en ze protesteren dat ze moeten delen. Pas als de etagères met lekkers komen snappen ze dat je een Afternoon Tea makkelijk kunt delen met elkaar, dat dat juist de bedoeling is. Langzaam proeven ze van het lekkers. Ze zijn best kieskeurig, maar er blijken toch genoeg lekkere dingen op de etagère te staan.

Na de Afternoon Tea nemen we een kijkje op het dakterras. In de herfst is het wat te fris om daar buiten te zitten, maar in de zomer moet het een heerlijke plek zijn. Het is sowieso de moeite waard om er een kijkje te nemen.

Afternoon Tea met uitzicht.
Afternoon Tea met uitzicht.
Zoet en hartig op onze etageres. Het gaat er goed in.
Zoet en hartig op onze etageres. Het gaat er goed in.

Lunchen bij The Eagle

The Eagle is niet zomaar een pub. Hier werd de ontdekking van het DNA bekend gemaakt. Dat is een van de bijzondere dingen van Cambridge, overal kom je hier bekende personen of gebeurtenissen uit de wetenschappelijke geschiedenis tegen. Los van de historie is het ook een sfeervolle pub.

We zoeken hier een plekje voor de lunch. Op de menukaart staan Engelse gerechten zoals ‘pie’ en ‘fish and chips’. Wij kiezen voor het laatste, een goede keuze want de vis smaakt heerlijk. Op de andere tafel ziet de ‘pie’ er ook smakelijk uit.

The Eagle, met ook hier het blauwe bordje met info over een wetenschapper.
The Eagle, met ook hier het blauwe bordje met info over een wetenschapper.
Fish and Chips. Engelser krijg je het niet.
Fish and Chips. Engelser krijg je het niet.

Wat we de volgende keer tijdens een stedentrip Cambridge willen doen

Onze stedentrip Cambridge duurt 2,5 dag. Eigenlijk net te kort om alles te doen wat we zouden willen doen. Maar wel lang genoeg om een goede indruk van de stad te krijgen.

Op ons lijstje voor een volgende stedentrip Cambridge staan de volgende activiteiten en bezienswaardigheden:

  • Computer museum
  • Klimmen bij Clip ’n Climb
  • Uitzichtspunt Castle Mound (op restanten van voormalig fort)
  • Fiets- of wandeltour
  • De andere universiteitsmusea bezoeken
  • St. John’s College bezoeken

Hiermee kunnen we zo weer twee dagen vullen!

Dit is geen gewone klimhal.
Dit is geen gewone klimhal.

Praktische informatie

Cambridge is een van de steden waar in Engeland de minste neerslag valt. We leren in de Botanische tuin dat er in Cambridge zelfs minder regen valt dan in Barcelona. Dat maakt het een ideale bestemming voor iedereen die wel een keer naar Engeland wil, maar de kans op regen zo klein mogelijk wil maken.

De meeste universiteitsmusea zijn op maandag gesloten. Meestal sluiten ze aan het einde van de dag rond 17 uur. Check voor je bezoek goed de openingstijden. Dit geldt ook voor de Colleges. Deze zijn bijvoorbeeld gesloten tijdens de examenperiodes in mei/juni.

De bezienswaardigheden in Cambridge liggen op loopafstand van elkaar. We lopen nooit meer dan 15 minuten om ergens te komen. Gebruik van openbaar vervoer is daardoor niet nodig. De musea en ook de Botanische tuin zijn allemaal niet mega groot, dat maakt ze erg geschikt om met kinderen te bezoeken.

Wist jij dat er zoveel te doen is tijdens een stedentrip Cambridge?

Meer lezen

Op zoek naar meer tips en ideeën voor een vakantie in Engeland met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is mede tot stand gekomen in samenwerking met Stena Line. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.