Autovakantie naar Schotland met kinderen (met eigen auto met DFDS Seaways)

Een autovakantie naar Schotland met kinderen staat al een tijd op het wensenlijstje van blogger Fieke. Nu haar jongste inmiddels vijf jaar is en de meivakantie twee weken blijkt te zijn, besluiten ze dat een vakantie naar Schotland er maar eens van moet komen. In dit artikel geeft ze dan ook haar uitgebreide verslag en tips voor een rondreis Schotland met kinderen. Veel leesplezier! 

Autovakantie naar Schotland met kinderen: overtocht met DFDS Seaways

Ik kijk heel even wat de vliegtickets naar Schotland (Glasgow en Edinburgh) kosten maar kom er al snel achter dat we net zo makkelijk met de auto kunnen gaan.

Voordeel één: we hoeven geen auto te huren. Zonder auto is een rondreis in Schotland met kinderen bijna onmogelijk. In het voorseizoen is de frequentie van lokale bus- en treinverbindingen laag en aangezien wij in de meivakantie naar Schotland gaan, reizen we dus buiten het hoogseizoen. 

Voordeel twee: we kunnen veel bagage meenemen en zijn niet gebonden aan een x aantal kilo’s in het vliegtuig. Omdat het weer nogal wisselvallig kan zijn is genoeg kleding meenemen een must. Natuurlijk moeten de wandelschoenen mee, maar met de auto is het geen probleem om ook nog de laarzen in te pakken.

Overtocht naar Schotland

We kiezen ervoor om de boot van IJmuiden naar Newcastle van DFDS Seaways te nemen. Dat deze tocht kidsproof is lees ik in het blog van Jolinda. Je eigen auto meenemen tijdens deze overtocht is geen probleem. Ook bij ons kunnen de kinderen niet wachten tot het zover is. Slapen op een boot zien ze alle drie wel zitten. Ze vertellen iedereen dat we met een cruiseschip op vakantie gaan. Zelf word ik er ook enthousiast van. De overtocht beperkt het autorijden en je vakantiegevoel wordt direct aangewakkerd als je de boot op stapt.

En zo rijden we een paar maanden later aan het eind van de middag, met een volgepakte auto, de boot op in IJmuiden. De volgende ochtend komen we met iets vertraging aan in Newcastle. Leuk om te ervaren dat onze ervaring helemaal overeenkomt met het blog van Jolinda.

Het enige waar wij aan moeten denken is dat we tijdens de reis niet bij onze spullen in de auto kunnen. Het is dus belangrijk om de spullen voor de overnachting in een losse tas te doen.

Newcastle ligt in Engeland, maar vanaf hier zijn veel plaatsen in Schotland binnen 3-4 uur te bereiken.

Autovakantie Schotland kant & klaar boeken

Wij regelen alle onderdelen van onze autovakantie naar Schotland zelf, maar er zijn ook goede pakketreizen te boeken. Al deze reizen zijn inclusief overtocht:

Bekijk alle rondreizen door Schotland hier. 

Met de auto naar Schotland met kinderen gaat prima met de boot van IJmuiden naar Newcastle
Met de auto naar Schotland gaat prima met de boot van IJmuiden naar Newcastle
Op de boot heb je ook familie hutten waar je met drie kinderen terecht kan voor vakantie naar schotland met kinderen
Op de boot heb je ook familie hutten waar je met drie kinderen terecht kan, kijk ze lekker liggen in hun stapelbed.

Schotland, het noordelijke deel van Groot-Brittannië

Schotland is het noordelijke deel van Groot-Brittannië en bestaat naast het vaste land uit 790 eilanden. Het is ongeveer twee keer zo groot als Nederland en telt slechts 5,3 miljoen inwoners. Schotland is een land met veel natuurschoon en historische bezienswaardigheden.

De hooglanden in het noorden zijn bergachtig, ruig en verlaten. Het zuidelijke deel is wat vlakker. Glooiende graslanden met schapen, en in het voorjaar heel veel lammetjes. Kleine historische dorpjes maar ook grote indrukwekkende kastelen kom je onderweg tegen. Schotland telt een groot aantal meren. Loch Ness bijvoorbeeld kennen we natuurlijk allemaal.

Handige reisgidsen voor een vakantie in Schotland met kinderen:

In dit filmpje krijg je een indruk van onze vakantie in Schotland met kinderen:

Onze uitvalsbasis: Loch Lomond en omgeving

Gedurende de eerste week van ons bezoek aan Schotland met kinderen willen we op één plaats verblijven en van daaruit verschillende activiteiten ondernemen. Schotland kent maar weinig snelwegen en dus gaat het afleggen van afstanden minder snel als in Nederland. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden als je op zoek gaat naar een accommodatie. Wil je afgelegen zitten of wil je verschillende dingen kunnen ondernemen. Wij willen dat laatste en kiezen ervoor om een vakantiehuis in Tarbet te huren via Airbnb. Tarbet is een klein plaatsje aan de westzijde van Loch Lomond.

Loch Lomond is één van de grootste meren in Schotland en onderdeel van het Nationaal Park Loch Lomond & The Trossachs. Tarbet ligt aan de doorgaande weg de A82. Hierdoor zijn de Highlands, Fort William in het noorden, het Nationale Park in het oosten, Glasgow in het zuiden en het westelijk gebied tot aan Oban goed bereikbaar voor een dagtocht. Op deze manier kunnen we vanaf één plek een zeer gevarieerde vakantieweek in Schotland met kinderen beleven.

Onze uitvalbasis in West Schotland, Loch Lomond, ligt heerlijk centraal. Schotland met kinderen
Onze uitvalsbasis in West Schotland is het kleine plaatsje Tarbet aan Loch Lomond. Vanuit hier kan je alle kanten op.

Schotland met kinderen: wandelen gecombineerd met uitstapjes

Gedurende onze week in Tarbet blijkt het niet zo eenvoudig om onze week te vullen met activiteiten. Op onze eerste dag brengen we een bezoek aan de Toerist Information in Balloch. We worden door een medewerkster goed geïnformeerd over de regio en vertrekken met een stapel folders naar het huisje. Dit stuk van Schotland heeft zoveel te bieden dat het moeilijk is om keuzes te maken. We weten nu al dat we ooit eens terug moeten komen. Wij kiezen uiteindelijk voor een combinatie van wandelen en uitstapjes.

Wandelen

Het wandelen in de ruige natuur stond echt op ons verlanglijstje voor een vakantie in Schotland met kinderen. De regio rondom Loch Lomond biedt ons diverse wandelmogelijkheden. Bij de Toerist Information hebben we informatie gekregen over (kortere) rondwandelingen en lange afstandsroutes waarvan etappes gelopen kunnen worden.

Wij kiezen ervoor om een 7,5 km lange rondwandeling in het Nationale Park te maken vanuit Aberfoyle. We lopen een 11 km lange etappe van de Three Lochs Way van Inveruglas naar Tarbet. Een spontane stop met de auto brengt ons bij een korte wandeling bij Dalmally. En ten slotte sluiten we af met een stuk van de West Highland Way vanaf de Bridge of Orchy, waar we zelf een 12 km lange rondwandeling van maken.

Lees hier ons uitgebreide blog over wandelen rondom Loch Lomond.

De wandelingen zijn zeer divers. In het Nationale park lopen we vooral in het bos langs de oever van het meer. De etappe van de West Highland Way neemt ons mee de Highlands in en de wandeling bij Dalmally brengt ons op een sprookjesachtige plek. De Three Lochs Way route laat ons juist een heel afwisselend landschap zien. De prachtige natuur, de goed bewegwijzerde routes en de grote diversiteit in routes maakt dat je optimaal van Schotland kan genieten. Als ik de kinderen vraag wat hun absolute hoogtepunt is van ons bezoek aan Schotland roepen ze alle drie het wandelen. 

We zijn klaar om aan de etappe van de Three Loch Way te beginnen. De routes staan duidelijk aangegeven. Schotland met kinderen
We zijn klaar om aan de etappe van de Three Lochs Way te beginnen. De routes staan duidelijk aangegeven.
De etappe van de Three Loch Way leidt ons door prachtige en diverse landschappen. Schotland met kinderen
De etappe van de Three Lochs Way leidt ons door prachtige en diverse landschappen.
In het Nationale Park wandelen we door een meer bosrijke omgeving langs het meer op. Schotland met kinderen
In het Nationale Park wandelen we door een bosrijke omgeving langs het meer.
Het landschap waardoor we lopen tijdens de etappe van de West Highland Way is bijna buitenaards, zo mooi. Schotland met kinderen
Het landschap waardoor we lopen tijdens de etappe van de West Highland Way is bijna buitenaards en zo mooi.
Alle drie zijn ze trots op het bereiken van de top tijdens onze etappe van de West Highland Way. Schotland met kinderen
Alle drie zijn ze trots op het bereiken van de top tijdens onze etappe van de West Highland Way.
Tijdens onze wandelingen vinden we de mooiste plekjes om te lunchen. Schotland met kinderen
Tijdens onze wandelingen vinden we de mooiste plekjes om te lunchen en kunnen de kinderen even heerlijk spelen.

Inveraray en het gevangenismuseum

Op advies van een vriendin bezoeken we het westelijk gelegen plaatsje Inveraray en het gevangenismuseum. Inveraray is een prachtig klein plaatsje aan Loch Fyne. De route van Tarbet naar Inveraray is al mooi. We stoppen twee keer tijdens onze rit van een half uur om foto’s te maken. Het gevangenismuseum blijkt zeer geschikt voor kinderen te zijn.

Bij binnenkomst worden we allemaal voorzien van een Nederlandse audiotour. In alle ruimtes staat met nummers aangegeven waar we zijn. De uitleg in goed Nederlands wordt ondersteunt door afbeeldingen op het audioapparaat. Zelfs Teun luistert aandachtig naar alle verhalen over het gevangenisleven sinds 1820. We beginnen in de rechtszaal waar mensen veroordeeld worden tot een gevangenisstraf en lopen daarna het gevangenisleven in al zijn aspecten door. Tussendoor ervaren de kinderen zelf hoe een duimschroef werkt, mogen ze papa ‘martelen’ en laten we ze buiten even luchten in de luchtruimtes.

Na dit leuke museumbezoek is het tijd voor de lunch en die smaakt ons allen uitstekend bij de Inveraray Inn.

De weg van Tarbet naar Inveraray is prachtig. Reken er maar op dat je een paar foto stops maakt. Schotland met kinderen
De weg van Tarbet naar Inveraray is prachtig. Reken er maar op dat je een paar foto stops maakt.
Het Inveraray Jail Museum is uitermate geschikt om met kinderen te bezoeken. Schotland met kinderen
Het Inveraray Jail Museum is uitermate geschikt om met kinderen te bezoeken.
De Nederlandse audiotour in het museum werkt perfect. De kinderen krijgen uitleg over hoe je papa kan martelen. Schotland met kinderen
De Nederlandse audiotour in het museum werkt perfect. De kinderen krijgen uitleg over hoe je papa kan martelen.

Stirling Castle

Een bezoek aan Schotland met kinderen is niet compleet zonder een bezoek aan een kasteel. Op de heenweg van Newcastle naar Tarbet hebben we Stirling Castle in Stirling al hoog boven de stad zien liggen. De strategische ligging van dit kasteel is ons direct duidelijk.  Het kasteel werd vanaf de twaalfde eeuw gebruikt als residentie van de Schotse Koning.

Voor de kinderen zijn er in verschillende kamers opdrachten en/of spelletjes te doen. Ook kunnen ze zich verkleden in de stijl van toen. Daarnaast is het een prachtig gebouw om doorheen te struinen, over de muren te lopen, de kanonnen te bekijken en onder de indruk te zijn van de dikte van de verdedigingsmuren.

De strategische ligging van Stirling Castle spreekt voor zich. Schotland met kinderen
De strategische ligging van Stirling Castle spreekt voor zich.
De ingang van Stirling Castle is al indrukwekkend, vakantie naar schotland met kinderen
De ingang van Stirling Castle is al indrukwekkend en belooft veel goeds.
In Stirling Castle hebben ze diverse leuke opdrachten voor kinderen, en het is niet noodzakelijk om Engels te kunnen om de opdrachten te doen. Schotland met kinderen