Het Kinderboekenmuseum in Den Haag, daar creëer je je eigen verhaal

0
769

Al langere tijd stond het Kinderboekenmuseum in Den Haag op het verlanglijstje van Daphne. Deze vakantie moet het er maar eens van komen. Een leuke bijkomstigheid is dat er workshops zijn in de vakantie. De oudste dames doen mee met een tekenworkshop van schrijver en illustrator Harmen van Straaten.

Het Kinderboekenmuseum in Den Haag

Het Kinderboekenmuseum bevindt zich in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Hoewel het goed staat aangegeven, kunnen we de ingang niet direct vinden. Dit komt omdat we een uur te vroeg zijn, oeps, de deuren zijn nog niet open.

Wanneer de deur van de bibliotheek open gaat, lopen we de trap op naar de eerste verdieping. Via de museumshop kunnen we het museum in, maar niet voordat we een armband hebben gekregen. Deze slurper armband hebben we straks nodig voor de tentoonstelling Papiria.

Er zijn twee verdiepingen in het Kinderboekenmuseum ingericht voor kinderen. Met de trap omhoog komen we bij de ABC tentoonstelling en die van Kikker voor de jongere kinderen. Met de trap naar beneden gaan we naar Papiria. Geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar oud, dit is vooral leuk als ze zelf kunnen lezen.

De tentoonstelling Papiria

Met een slurper om onze arm lopen we de tentoonstelling op, geen idee wat we kunnen verwachten. Gelukkig begint de tentoonstelling met een film. In deze film krijgen we het verhaal van Inktvraat te horen, die we moeten helpen verslaan. Met onze slurper kunnen we opdrachten uitvoeren, woorden en verhalen opslurpen en onze eigen hoofdpersoon van een verhaal maken.

Met onze slurper om Papiria redden
Met onze slurper om Papiria redden
De film begint bijna
De film begint bijna
Het maken van je hoofdpersoon
Het maken van je hoofdpersoon

De slurper

Alle opdrachten starten we met onze slurper en deze onthoudt ook de items die we verzamelen, onze slurpschat. De meeste opdrachten/spellen kun je met meerdere personen tegelijk meedoen, dat is handig. We halen allemaal onze sluper langs de startplek en dan kan het spel beginnen. We maken een lekker brouwsel, raden emoties, zoeken plaatjes bij een boek en zoeken spiegels bij elkaar. We verzinnen samen een gek verhaal bij de plaatjes en spelen met een woordenwaterval. Onderweg halen de meiden hun slurper langs de stukken tekst die ze tegenkomen om woorden te verzamelen voor hun verhaal. Ook E. kan de meeste spellen op haar manier mee spelen en geniet ook enorm.

Luister en huiver!
Luister en huiver!
Wat is dit voor engs?
Wat is dit voor engs?
Zoek de speurneuzen
Zoek de speurneuzen
Spiegels bij elkaar zoeken
Spiegels bij elkaar zoeken
We hebben het goede antwoord!
We hebben het goede antwoord!
We verzinnen samen een gek verhaal
We verzinnen samen een gek verhaal
Welke plaatjes op de grond horen bij Minoes?
Welke plaatjes op de grond horen bij Minoes?

De workshop

In de vakanties zijn er soms leuke workshops om te volgen. Deze herfstvakantie staat er een tekenworkshop van Harmen van Straaten op de agenda. Aangezien N. net haar boekbespreking heeft gedaan over een boek van hem is dat extra leuk. Je kan kinderen van tevoren, telefonisch, opgeven. Er is beperkt plek. De tekenworkshop gaat over griezelen en als ouder mag je er bij blijven.

Terwijl ze lekker aan de slag gaan, ga ik met E. op zoek naar Kikker en z’n vriendjes, Rupsje Nooitgenoeg en Nijntje.

Het griezelige resultaat
Het griezelige resultaat

Ik ben Kikker

Zodra we boven komen weet E. niet waar ze kijken moet, overal herkent ze dieren uit boekjes die we samen lezen. Ze huppelt naar de tentoonstelling van Kikker. Schoenen netjes uit, rood met wit gestreepte broek aan en E. is er klaar voor: “Kwak, kijk mama, ik ben echt een kikker”. Ze speelt in de huisjes van varken en kikker, vangt veel vissen die ik mag opeten, springt als een kikker en doet een poging te schaatsen. Helemaal warm van het spelen overtuig ik haar dat er nog meer te zien is, maar niet na de belofte dat ze straks nog even kikker mag spelen.

Dezelfde broek als Kikker
Dezelfde broek als Kikker
Het huisje van Varkentje
Het huisje van Varkentje

ABC met de dieren mee

We nemen een kijkje bij alle ‘kamertjes’. E. gaat op bezoek bij Vos en Haas, Nijntje, Kleine Ezel, Elmer, Kleine Ijsbeer en Dikkie Dik. “Ik wil spelen bij Pim en Pom”, roept ze terwijl ze alweer weg rent. Deze kent ze van een theatervoorstelling. Even later zit ze aan tafel met alle dieren en zoekt ze de letter van haar bord zodat de pannenkoek erop past. Tussen alle kamers zitten kleine gaten of tunnels waardoor kleine kinderen kunnen verdwijnen. E. duikt continu van de ene naar de andere kamer en vermaakt zich opperbest.

Als laatste gaan we nog even naar Rupsje Nooitgenoeg, ze volgt het hele parcours terwijl ik het verhaal aan haar voorlees, ze kruipt door de cocon en is dan een mooie vlinder. Dan gaan we nog even Kikker gedag zeggen voor we haar zussen weer moeten halen.

Pim en Pom
Pim en Pom
De ijsschotsen van Kleine Ijsbeer
De ijsschotsen van Kleine Ijsbeer
Letters leren bij Kleine Ezel
Letters leren bij Kleine Ezel
Kleuren leren met Elmer
Kleuren leren met Elmer
4 aardbeien at Rupsje Nooitgenoeg
4 aardbeien at Rupsje Nooitgenoeg
De tekst om voor te kunnen lezen
De tekst om voor te kunnen lezen

Je eigen verhaal schrijven

Na het spelen met Kikker, de griezelige tekenworkshop en het doen van vrijwel alle opdrachten maken de meiden hun hoofdpersoon compleet. Met het doen van de opdrachten hebben we namelijk slurpschatten gekregen, hiermee kun je je hoofdpersoon nog leuker aankleden en versieren. In het verhalenlab kan je je hoofdpersoon printen en er een verhaal bijmaken, of een gedicht of een tekening. Net wat je leuk vindt.

Je eigen hoofdpersoon printen
Je eigen hoofdpersoon printen
Griezels knutselen
Griezels knutselen

Als wij onze slurpers willen inleveren horen we dat dit bij de witte palen achteraan mag. N. hangt haar slurper op de aangewezen plek, drukt op de rode knop en krijgt vervolgens een kaartje met daarop haar eigen hoofdpersoon! Wat super leuk zeg, N. is helemaal blij: “Jeeh, een eigen nieuwe boekenlegger”. Ze blijft nog even in de kinderboekensfeer, dat kan haast ook niet anders na zo’n leuke dag.

Praktische informatie

Het Kinderboekenmuseum is van maandag tot en met vrijdag open van 10 tot 17 uur. In het weekend en op feestdagen van 12 tot 17 uur. Ze zijn enkele feestdagen gesloten. Voor kinderen van 2 t/m 6 jaar betaal je 7,50 euro, voor kinderen van 7 t/m 18 betaal je 8,50 euro en voor volwassenen 10,00 euro (prijspeil 2022). Met de Museumkaart mag je gratis naar binnen toe. Bezoek voor alle informatie over het Kinderboekenmuseum de website.

Parkeren kan in de naastgelegen parkeergarage en het Kinderboekenmuseum is naast het Centraal Station, dus ook te bereiken met het openbaar vervoer. In het museum mag je niet eten, je kunt het museum echter even uitgaan om iets te eten. In de Nationale Bibliotheek kan je bij het Nationaal Archief je broodje eten en ook drinken en iets lekkers halen.

Ligging van het Kinderboekenmuseum

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in Den Haag te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.