Kamperen met regen, vind jij dat een regelrechte ramp of zie jij het als een uitdaging? Suzanne heeft als ervaren kampeerder al voor heel wat slecht weersituaties gestaan. In dit blog deelt ze haar tips hoe je kamperen met regen voor jou en je gezin leuk houdt.
Kamperen met regen op de camping
Daar zit je dan op de camping in je tent met regen. In eigen land of Scandinavië calculeer je dat misschien in, maar ook bij bestemmingen als Frankrijk, Zuid-Duitsland en Italië kan dat voorkomen. Een buitje regen kan best verfrissend zijn. Even lekker knus met z’n allen wegkruipen onder de luifel of in de tent en wachten tot de bui voorbij is.
Maar wat te doen met slecht weer en als het dagenlang regent? De kinderen gaan zich dan al snel vervelen en worden irritant. Niet echt leuk als je met je gezin een klein oppervlak moet delen…
Kampeertips met regen
Inmiddels hebben wij al heel wat keren regen gehad tijdens onze vakantie en kan ik uit ervaring zeggen dat het allemaal best meevalt. Ik deel graag mijn tips voor kamperen in de regen, slecht weer activiteiten en praktische tips voor je kampeerspullen.
Wat te doen bij slecht weer?
Ga niet direct bij de pakken neerzitten als je een regenvakantie hebt. Er zijn tal van leuke slecht weer activiteiten te bedenken. Ik noem er hier 10, maar er is vast nog meer te bedenken.
#1 Lekker buiten spelen
Vooral toen mijn kinderen klein waren, deerde de regen ze niet. We trokken ze laarzen aan, oude kleding of een overall en ze gingen gewoon lekker hun gang.
Want wat is er nu leuker dan een natte glijbaan die extra goed glijdt, een laag water in het gras om lekker in te stampen of nat zandbakzand dat extra goed plakt? Maak je vooral niet druk om het vies worden.
Elke kindvriendelijke camping heeft een wasmachine of een ruimte om kleding te laten drogen. Wees wel voorbereid door de juiste kleding mee te nemen. En na de spelletjes ga je lekker onder de warme douche.
#2 Trek er op uit
Waar je ook bent, overal zijn wel binnenactiviteiten te doen. Bezoek een museum, ga naar een zwembad, speel een escaperoom, neem een kijkje in een kasteel of een grot. Of ga winkelen in een overdekte shopping mall als je kinderen dat leuk vinden. Zelfs een indoor speeltuin kan een optie zijn, hoewel je daar als ouders misschien pas als laatste voor kiest. Voor kinderen is het al snel goed, als ze zich maar vermaken en hun energie kwijt kunnen.
In dit blog vind je een lijst van leuke uitjes in Nederland voor kinderen als het regent. Maar er is ook inspiratie uit te halen voor op jouw vakantieadres in het buitenland.
#3 Spelen op bed, in de slaaptent of voortent
Onze kinderen speelden vroeger urenlang op ons bed of in de voortent. Slaapzakken opzij, speelgoed tevoorschijn halen en spelen maar. Speel een rollenspel met knuffels, rij met autootjes rond of bouw een hut van de slaapzakken en strandlakens. Kinderen zijn best creatief en bedenken van alles om de tijd door te komen.
#4 Pannenkoeken bakken
Vaste prik tijdens onze vakantie is pannenkoeken bakken. Maar als het regent doen we dat extra, als lunch of tussendoor. Om de regenachtige dag leuker te maken en als beloning voor het geduld van de kinderen. De kinderen mogen hun pannenkoeken versieren en op eten. Als ze ouder worden, helpen ze mee met bakken. Super leuk.
#5 Spelletjes spelen
Elke kampeerder heeft (reis)spelletjes mee, Yahtzee, Uno, een set speelkaarten, Qwixx, Skip-Bo, Weerwolven. Er zijn tal van leuke reisspellen die urenlang speelplezier geven. Gezellig met regen in de tent rond de tafel en een spellencompetitie organiseren is superleuk. Wat lekkere versnaperingen erbij en je hebt een gezellige dag op de camping ondanks het slechte weer.
Er zijn heel veel leuke reisspellen te koop.
#6 Minibioscoop organiseren
Lang leve de beeldschermpjes. Hoewel wij geen voorstander zijn van urenlang gamen en de WiFi op de camping bezet houden, is het met regen wel heel handig.
Download een aantal leuke films, nodig campingvriendjes uit en ga lekker een bioscoopmiddag organiseren. Met z’n allen bij elkaar op een kleed op de grond en je hebt er geen omkijken meer naar. Een fijne dagbesteding op de camping bij slecht weer dus.
#7 Overdekt spelen op de camping
Veel campings in landen waar het weer wisselvalliger kan zijn, hebben een zogenaamde slecht weer accommodatie, recreatieruimte of een overdekte speeltuin. Vooral campings in Nederland, Duitsland en Scandinavië zijn daar goed op ingesteld. In deze slecht weer accommodatie zijn binnenspeelvoorzieningen aanwezig, zoals voetbaltafels en speelhoekjes.
In warme landen zijn juist overdekte of overkapte voorzieningen tegen de warmte. Die werken natuurlijk prima bij regen. Vaak kunnen kinderen dus gewoon op de camping met vriendjes spelen terwijl het regent.
#8 Zwemmen in de regen
Is er een verwarmd zwembad op de camping? Dan is het juist lekker om te gaan zwemmen in de regen. Nat word je toch. En zwemmen in de regen doe je niet vaak of zelfs nooit, dus je kids zullen er lang over napraten.
Let op: dit kan natuurlijk niet als het onweert!
#9 Knutselen, kleuren of puzzelen
Mijn jongens houden niet van knutselen, maar een kleurplaat of een puzzelboekje vinden ze zeker leuk. Neem daarom altijd een tasje met zulke spullen mee van huis. Er zijn ontzettend leuke vakantiepuzzelboekjes voor kinderen te koop in de boekwinkel. Jaarlijks komt het Young Scientist Vakantieboek uit, een uitdagend vakantieboek voor kinderen van 8 tot 13 jaar.
Of laat je kinderen stenen zoeken, maak ze schoon en ga ze beschilderen. Stenen schilderen is hartstikke leuk en ze zijn lekker bezig.
#10 Dagje lezen
Ok, mijn kinderen zijn helaas geen lezers, maar ik kon mij vroeger hele dagen vermaken met een stapel boeken. Dus zorg dat je altijd voldoende leesvoer bij je hebt en dat je met wat (strip)boeken de tijd in de tent doorkomt. Ook prentenboeken of luisterboeken zijn een goed idee voor kinderen die nog niet kunnen lezen of niet zo van lezen houden.
#11 Na regen komt….
Als je het even niet meer ziet zitten na een paar dagen kamperen met regen, bedenk dan dat na de regen altijd weer zonneschijn komt. En als de zon eenmaal terug is, is de periode met regen en het getik op het tentdoek snel weer vergeten.
Praktische tips voor kamperen met regen
Met al die activiteiten en de tikkende regen op het tentdoek is het best goed te doen met regen. Maar dan moet het binnen in de tent wel droog blijven, zodat je er echt van kunt genieten. Zorg er voor dat je de juiste maatregelen treft om de regen buiten te houden en dat je kampeerspullen op orde zijn. Ik noem er een aantal:
#1 Kies de juiste kampeerplek
Zorg ervoor dat je een kampeerplek kiest die niet op de laagste gelegen plek op de camping ligt. Want daar stroomt al het water naartoe. Voor je het weet is je kampeerplek één en al drassigheid, of nog erger, loopt je tent vol water. Maar je hebt natuurlijk niet altijd keuze.
#2 Zorg dat je grondzeil goed ligt
Komt het water in je tent naar binnen? Zorg dat je tentgrondzeil niet uitsteekt en overal goed onder de tent ligt. Als het grondzeil uitsteekt, komt er tijdens een regenbui water op te liggen. Dit loopt vervolgens tussen je grondzeil en tent in, met een natte bende als gevolg.
#3 Haal kampeerspullen bij het tentdoek vandaan
Zorg ervoor dat jijzelf, je kinderen of je spullen niet tegen het tentdoek aanzitten of liggen als het doek nat is, want dan loop je het risico op lekkage. En daar zit natuurlijk niemand op te wachten.
#4 Afwatering rondom de tent
Graaf een slootje rondom de tent. Je moet dan wel een pioniersschepje of vouwschepje hebben. Zo niet, dan heeft de buurman er misschien wel eentje. Vraag voor je gaat graven wel even bij de receptie of het is toegestaan. En zorg dan ook voor afwatering. Alleen een geultje om je tent is niet voldoende, het water moet ook ergens naartoe afwateren: dat is uiteraard niet richting de buren!
#5 Maak gebruik van een tarp of luifel
Heb je een tarp of zeil bij je? Span hem als een afdak of luifel voor de ingang van je tent, zodat je droog kunt inlopen. Let op dat je hem wel onder wat afschot spant, zodat het water eraf kan lopen. Bij de Decathlon heb je al voor een paar tientjes een tarp met een paar stokken. Een andere optie is een opblaasbare partytent, ideaal voor schaduw én bij regen.
#6 Ventileer goed
Als je kampeert met regen wordt het in de tent ook vochtig. Bij polyestertenten lijkt het of de regen naar binnen komt, maar dit is meestal condens. In de tent is het immers warmer dan buiten tijdens de regenbui. Zorg er voor dat je goed ventileert tijdens de bui zodat de warme lucht kan ontsnappen. En let er op dat je, als het even kan, buiten (onder een tarp of luifel) kookt.
#7 Breng je tent op spanning
Zorg ervoor dat je alle haringen en scheerlijnen vastzet. Mijn man doet altijd standaard een rondje om de tent als het gaat regenen. Hij checkt dan of alle haringen goed in de grond zitten, zodat de tent goed op spanning staat en het water er goed af kan lopen. Ook checkt hij dan het grondzeil.
#8 Haal waterbellen tijdig van je tentdoek af
Als er dan toch een plas met water op je tentdak ontstaat, druk dan voorzichtig van onderaf uit de tent tegen de waterplas aan, zodat het water eruit kan. Op het tentdoek laten staan kan niet, want dan loop je het risico dat je tent inklapt door het gewicht van het water. Je kunt er ook voor kiezen om de stokken in je tent anders te spannen (als dat kan), zodat het water zelf van de tent afloopt en er geen plas (meer) ontstaat.
#9 Toch de tent lek?
Geen nood, regel een rol ducttape of reparatietape en plak het gat dicht. Heb je geen ducttape bij je? Ik durf te wedden dat er genoeg kampeerders zijn die wel een rol bij zich hebben. Een rondje camping zal zeker resultaat opleveren.
#10 Leg een paraplu, regenjas of poncho klaar
Een paraplu heeft iedereen wel onderin de kofferbak van de auto liggen. Zorg dat je deze tijdig uit de auto haalt en in de voortent of onder de luifel klaar legt. Een poncho of regenjas klaar leggen kan natuurlijk ook.
Als de regen op het tentdoek valt, moeten kinderen, of jijzelf misschien ook, vaak sneller naar de wc. Je kunt flink nat worden als je even op en neer moet naar het sanitairgebouw. Een andere optie is om een Porta Potti of plasemmer in de tent neer te zetten.
#11 Sluit altijd je tent goed af!
Ga je een dagje weg? Zorg er dan voor dat je altijd je tent goed afsluit. Want ook al is het nog zulk mooi weer, het kan altijd omslaan en dan heb je alle regen en water in je tent. Niet zo fijn terugkomen na een heerlijk dagje weg.
Datzelfde geldt ook voor stoelen die voor de tent staan en was aan de waslijn waarvan je wilt dat dit niet nat wordt. Haal alles even binnen of zet het onder de luifel, dan is er geen onaangename verrassing als je terug bent.
Welke kampeerspullen zijn onmisbaar bij slecht weer of als het regent?
Reis je naar een bestemming met wisselvallig weer en risico op slecht weer en (veel) regen? Of wil je je goed voorbereiden op kamperen met regen? Zorg dat je dan in ieder geval de volgende kampeerspullen bij je hebt:
- Pioniersschepje of vouwschepje
- Waterdicht grondzeil (als je tent geen vast kuipgrondzeil heeft)
- Regenlaarzen, regenjas en paraplu
- Tarp
- Reparatietape of ducttape
Kamperen met regen hoeft dus helemaal niet erg te zijn. Heb jij wel eens op de camping gestaan met slecht weer? En heb jij nog tips?
Op zoek naar handige kampeerspullen?
Op zoek naar handige kampeerspullen? Met het KidsErOpUit team hebben we talloze handige items voor op de camping getest, van kinderstoeltjes tot tenttapijten en caravan movers. Benieuwd?
Lees hier al onze uitgebreide reviews en over onze favoriete producten.
Onze favoriete winkels voor het kopen van kampeerspullen zijn:
Op zoek naar handige kampeerspullen?
Op zoek naar handige kampeerspullen? Met het KidsErOpUit team hebben we talloze handige items voor op de camping getest, van kinderstoeltjes tot tenttapijten en caravan movers. Benieuwd?
Lees hier al onze uitgebreide reviews en over onze favoriete producten.
Onze favoriete winkels voor het kopen van kampeerspullen zijn:
Meer lezen
Wil je meer lezen over kamperen met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:
KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).
In dit blog staan affiliatelinks. Doe je een aankoop via zo’n linkje, dan krijgen wij een klein beetje provisie. Het kost jou geen cent extra, maar het helpt ons om deze website draaiende te houden. Dank je wel dus, als je hiervan gebruik maakt.