Wat is er te doen in Odense met kinderen? Tips voor een stedentrip of dagje

11
881

Odense met kinderen, wat is er te doen? Dat vroeg Saskia zich af toen ze een week op vakantie op het Deense eiland Funen was. Hoog tijd om uit te gaan zoeken of Odense een beetje een kindvriendelijke stad is.

Dit blog is geschreven in 2018 en van een update voorzien in 2021.

Odense, de stad van Hans Christian Andersen

Odense is de tweede stad van Denemarken en telt circa 176.000 inwoners. Tot 2007 was het de hoofdstad van de provincie Funen. De provincie is inmiddels opgeheven en Funen maakt deel uit van de regio Zuid-Denemarken, maar Odense is nog altijd de belangrijkste stad van het eiland. Odense is vooral bekend van de sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Zijn geboortehuis is in Odense te vinden en hij is opgegroeid in deze stad. Bekende sprookjes van zijn hand zijn: Prinses op de erwt, De kleine zeemeermin, De nieuwe kleren van de keizer, De standvastige tinnen soldaat en Het meisje met de zwavelstokjes.

Wij dachten aan één dag in Odense genoeg te hebben. Niets bleek minder waar. Er is zoveel in Odense en directe omgeving te doen dat een stedentrip zelfs mogelijk is.

Wil je net als veel andere gezinnen een bezoek aan Odense combineren met LEGOLAND? Dan kunnen we je aanraden om in in Middelfart een vakantiehuis te huren. Vanuit Middelfart zijn beide goed bereikbaar voor een dagtripje (of twee). Wij verbleven in Middelfart in een fantastisch Scandinavisch vakantiehuis van Vakantiepartner Denemarken.

Lees hier het blog over ons mooie rode vakantiehuis, mét fantastisch uitzicht

Wat is er te doen tijdens een stedentrip in Odense met kinderen?

Goed, maar wat is er dan te doen in Odense met kinderen? In volstrekt willekeurige volgorde nemen we je mee langs de leukste bezienswaardigheden en attracties. Met zowel tips voor buiten als voor binnen.

Wandelen met een sprookjesapp

Of je het wilt of niet, je kunt in Odense niet om Hans Christian Andersen heen. Wij downloaden de app The Fairytale Hunt, waarmee we een wandeling maken langs sprookjesborden. Op basis van gps krijgen we de route te zien en onderweg komen we borden tegen waar we een foto van moeten maken. Niet zomaar een foto, maar zo’n foto met je hoofd door een gat in het bord. Net alsof we zelf in het sprookje staan. Pas als we die foto hebben gemaakt krijgen we nieuwe route aanwijzingen. Met kinderen is dit een ontzettend leuke manier om iets van Odense te zien.

Als we dit blog in de winter van 2021 bijwerken, is de app nog steeds te downloaden en lijkt hij te werken. Een lezer attendeerde ons er echter op dat de fotoborden er inmiddels niet meer staan. Weet jij of de route nog te lopen is? Laat het ons weten!

Wandelen met een app door Odense.
Wandelen met een app door Odense.
Volgende bord gevonden.
Volgende bord gevonden.

Munke Mose park en rondvaart

Tijdens deze wandeling kom je ook door park Munke Mose. Vanaf hier varen er bootjes naar Funen Village en Odense Zoo. Een totale rondvaart duurt een uur en onderweg mag je uitstappen om beide attracties te bezoeken (wel nog entreetickets kopen!).

Murk Mose park is een heerlijke plek om te relaxen als het mooi weer is.
Murk Mose park is een heerlijke plek om te relaxen als het mooi weer is.

Voetstappen-route door Odense

Wil je niet met een app op pad? Dan is er een ‘voetstappen-route’ te volgen. Door het centrum van Odense zijn voetafdrukken op de bestrating gemaakt en als je die volgt kom je langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Tijdens onze wandeling met de app komen we deze route regelmatig tegen, al ontbreekt in 2017 hier en daar door werkzaamheden de markering.

Volg de voetstappen en je maakt een mooie wandeling door Odense.
Volg de voetstappen en je maakt een mooie wandeling door Odense.
De voetstappen-route komt onder andere langs de kerk van Odense.
De voetstappen-route komt onder andere langs de kerk van Odense.
We komen tijdens onze wandeling door dit soort sfeervolle straatjes.
We komen tijdens onze wandeling door dit soort sfeervolle straatjes.

Huis en museum van Hans Christian Andersen in Odense

Natuurlijk komen beide routes langs het ouderlijk huis van Hans Christian Andersen. Op een plaquette op de stoep staat dit zelfs in het Nederlands vermeldt.

Wij lopen langs het H.C. Andersen Museum. Bij de kinderen merken we niet veel interesse om naar binnen te gaan, we slaan dit museum daarom over. Wel erg leuk is dat er in de tuin een theater is gemaakt waar regelmatig voorstellingen worden gegeven. Voor zover wij hebben kunnen achterhalen zijn deze gratis toegankelijk.

Het H.C. Andersen museum.
Het H.C. Andersen museum.
Ook dit huis hoort bij het museum.
Ook dit huis hoort bij het museum.
Het theater in de tuin van het museum.
Het theater in de tuin van het museum.
De plaquettes zijn zelfs in het Nederlands.
De plaquettes zijn zelfs in het Nederlands.

Binnenspelen bij Tinderbox

Naast het Hans Christian Andersen museum is Tinderbox te vinden. Hier staat het sprookje De tondeldoos centraal, maar het is voor kinderen vooral een plek waar ze heerlijk kunnen spelen. Een leuke stop met kleine kinderen tijdens een wandeling door Odense.

Tinderbox is te vinden in het Cultureel centrum.
Tinderbox is te vinden in het cultureel centrum van de stad.
De knutselhoek.
De knutselhoek.

Spoorwegmuseum in Odense

Mocht het een keer met bakken uit de hemel vallen (ja, dat kan helaas in Denemarken gebeuren), dan is het Spoorwegmuseum in Odense een absolute aanrader. Met mooi weer trouwens ook, al zal ik als ik keuzes moet maken dan eerder voor een van de bezienswaardigheden buiten kiezen.

In het Spoorwegmuseum staan treinen uit verschillende tijdperiodes. Sommige zijn van binnen te bekijken, andere treinen alleen van buiten. Voor kinderen is er een hele grappige speelplek waar ze zich eindeloos kunnen verstoppen. Ondertussen heb je als ouders de tijd om de tentoonstelling te bekijken. Helemaal achterin het museum is een ruimte waar je je eigen lunch kunt nuttigen. M. en C. hadden hun eten snel op, want de treinbaan die je hier kunt maken is natuurlijk veel interessanter dan een boterham.

Buiten is onder andere een speeltuin en er rijdt soms een klein treintje rond. Tijdens ons bezoek regende het heel hard, dus we zijn nauwelijks buiten geweest. Alleen C. probeerde de glijbaan uit toen het eventjes droog was…. Ik hoef jullie vast niet te vertellen hoe zeiknat zijn broek daarna was.

Op weg naar het Spoorwegmuseum in Odense.
Op weg naar het Spoorwegmuseum in Odense.
Zelf een trein besturen is natuurlijk vet cool.
Zelf een trein besturen is natuurlijk vet cool.
De tentoonstelling is mooi vormgegeven en interessant voor jong en oud.
De tentoonstelling is mooi vormgegeven en interessant voor jong en oud.

Openluchtmuseum Funen Village in Odense

Net buiten Odense ligt Funen Village, een prachtig openluchtmuseum dat qua uitstraling doet denken aan ons ‘eigen’ openluchtmuseum in Arnhem. Wel kleiner, maar net zo sfeervol. Funen Village is een dorpje uit de tijd van Hans Christian Andersen, we reizen er dus tweehonderd jaar terug in de tijd. Alle gebouwen zijn origineel en komen van Funen of elders uit Denemarken. In de zomermaanden is het hier extra leuk omdat er mensen in klederdracht rondlopen die oude ambachten laten zien.

Prachtig ingericht oud dorpje.
Prachtig ingericht oud dorpje.

Odense Zoo

Wij zijn uiteindelijk twee dagen in Odense (en Kerteminde) geweest. Aan de Odense Zoo zijn we niet toegekomen, maar mocht je meer tijd hebben of van dierentuinen houden, dan is er de mogelijkheid om hierheen te gaan.

Vlakbij Odense: Fjord & Baelt Kerteminde

Niet in Odense zelf, maar wel vlakbij deze stad is Fjord & Baelt Kerteminde te vinden. Om opnieuw de vergelijking met Nederland te maken: dit is de Deense Ecomare. Educatie hebben ze hier hoog in het vaandel, gecombineerd met vermaak. Zo start er net na onze binnenkomst al een wedstrijdje ‘wie kan de meeste krabben vangen’. Onze Hollandse kinderen leggen het echt af bij de getrainde Deense kinderen. Krabben vangen is dan ook de nationale hobby van de Denen.

Mijn kinderen krijgen geen genoeg van de bakken met kleine zeedieren. Ze overwinnen zichzelf door een zeester vast te pakken en twijfelen eindeloos of ze dat bij een krab durven. Natuurlijk kijken we bij het voedermoment van de bruinvissen en andere grotere zeedieren. Later lopen we onderlangs het bassin en zien we ze langs de ruiten zwemmen.

Praktische tips

Er is een Odense CityCard te koop. Wij hebben deze niet gebruikt omdat we in Odense vooral de gratis bezienswaardigheden buiten hebben gedaan. Alleen voor Funen Village, Tinderbox en het Spoorwegmuseum hebben we entree betaald. Het toeristenbureau van Odense heeft een hele leuke kaart van de stad met alle bezienswaardigheden en attracties erop. Overal waar je heen gaat kun je een stempel krijgen en bij drie stempels krijgen kinderen een aardigheidje. Een slim marketingtrucje waar wij natuurlijk met open ogen in zijn getrapt.

Tip van collega-bloggers:

Ga jij deze zomer of in de meivakantie naar Odense met kinderen?

Ligging Odense

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor een vakantie op Funen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

11 REACTIES

  1. Hard gezocht naar de app en volgens mij net gevonden: The Fairytale Hunt! Gevonden via . We gaan ‘m morgen testen!

  2. Mei 2022: de fotoborden die horen bij de app staan er zeker nog! Alleen de eerste konden wij niet vinden. Het museum is helemaal vernieuwd, nieuw gebouw ook, en daardoor zijn ze er rondom heen nog mee bezig. We denken dat het eerste bord nog terug geplaatst gaat worden als ze klaar zijn. Maar zowel de app als de borden werken dus nog

  3. Hey Saskia, de borden staan er gewoon nog hoor! Wel hier en daar wat bekalkt, maar we hebben afgelopen paar dagen veel aan je post gehad en een leuke kindvriendelijke tijd in Odense gehad. Bedankt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.