Het Oertijdmuseum in Boxtel, het uitje voor alle dino-fans!

0
946

Het Oertijdmuseum in Boxtel staat al een tijdje op het familie-uitjes-lijstje van blogger Iris D. Zij heeft namelijk twee mini-dinofans in huis. Het was alleen wachten tot ze ook de jongste rustig mee naar een museum konden nemen. Maar nu hij inmiddels 3 is, zou dat moeten lukken.Op een lente-achtige zondag gaan ze op pad richting Boxtel.

Oertijdmuseum in Boxtel

Als we van de snelweg afgaan staan we binnen een paar minuten voor de ingang van het Oertijdmuseum in Boxtel. Op de achterbank beginnen twee kinderen meteen te roepen en te wijzen. Ze zien de ene na de andere dino staan. Grappig is dat we al heel vaak langs het museum zijn gereden, over de snelweg richting opa en oma, alleen nu pas ontdekken we dat je de dino’s ook vanaf de snelweg kunt zien.

De jongste rent meteen met zijn verrekijker naar de T-rex die op de parkeerplaats staat: “Mama, kom kijken, het is een echte T-rex!” Hij kijkt zijn ogen uit en kan niet wachten om naar binnen te gaan.

Welkom bij het Oertijdmuseum in Boxtel.
Welkom bij het Oertijdmuseum in Boxtel.

Tussen twee grote dinosauruskoppen door, lopen we naar binnen. Ik sta bij de kassa de kaartjes te regelen, maar ben mijn kinderen al meteen kwijt. De kassa staat in een grote hal waar het skelet van een potvis hangt. Daar is ook de museumwinkel, die voor iedereen toegankelijk is. Er staan enorm veel vitrines vol stenen en fossielen. En achterin staat de eerste dinosaurus, met een nest eieren die uitkomen. Hij beweegt en maakt geluid, de dag kan nu al niet meer stuk.

Daar gaan we...
Daar gaan we…

Hoe het ooit begon met de dino’s: het leven in de zee

Via de hellingbaan lopen we omhoog naar de eerste verdieping. Daar begint een tentoonstelling over hoe het leven ooit begon. In de zee. Krabben, ammonieten, schelpen en andere fossielen liggen er uitgestald in vitrines. Mijn dochter vind het prachtig en blijft bij veel vitrines even kijken: “Deze krab heeft echt lange poten, kijk dan.” Een van ons loopt met haar mee om de informatie op de kaartjes voor te lezen, die ze opzuigt.

De jongste rent als een malle door en stuit om de hoek op een levensechte dinosaurus.Vol verwondering blijft hij staan. Hij wijst. Hij roept. Hij kan niet uit zijn woorden komen. De dino beweegt en maakt geluid. Hij ontdekt nog een dino en nog een. Dit is waar hij voor komt en hij vindt het schitterend.

Een levensechte dinosaurus: fascinerend en spannend tegelijk.
Een levensechte dinosaurus: fascinerend en spannend tegelijk.

Het eerste gedeelte van de tentoonstelling is gericht op het leven in de zee. We zien ammonieten en fossielen. Schelpen en botten van dieren uit de zee. Haaientanden en krabben. En dat alles in alle soorten en maten. Er staan ook twee grotere, bewegende dinosaurussen en een aantal skeletten.

Vitrines vol fossielen, skeletten en vondsten uit de zee.
Zoveel te zien.
Zoveel te zien.

De balustrade met zeedieren

Via een balustrade hebben we zicht op allerlei grote zeedieren die in de lucht hangen. Als we nog verder doorlopen komen we bij het pronkstuk van het Oertijdmuseum. De grote dinosaurushal: een glazen zaal waar heel veel skeletten van dinosaurussen staan opgezet. Grote, kleine, vliegende, kruipende, allemaal door elkaar. We staan op een platform waardoor we alles in een oogopslag goed kunnen bekijken. Onder ons, boven ons en voor ons. We komen echt ogen te kort.

Vanaf de balustrade zien we grote zeedieren hangen.
Vanaf de balustrade zien we grote zeedieren hangen.

Dino’s bekijken vanaf elke hoogte

Vervolgens kunnen we kiezen of we eerst een ronde helemaal bovenin willen lopen of dat we alles liever vanaf de grond bekijken. We doen het uiteraard allebei. Voor de ronde boven moet je zeker geen hoogtevrees hebben, want hoog is het wel! Dat doet ons eens te meer beseffen hoe enorm sommige dinosaurussen waren. Daarnaast zijn de bruggen waar we op lopen gemaakt van staal met gaten, dus je kunt altijd de grond zien.

Op de grond weten we soms niet goed waar we moeten kijken. Overal staan skeletten. Kleine dinosaurussen, grote dinosaurussen. Gelukkig zijn de botten allemaal van verschillende kleuren, zodat het voor kinderen makkelijk te herkennen is welke bij elkaar horen. Het beste is om op een plek even rustig te gaan staan of zitten en dan alles in je op te nemen.

De dinosaurushal: het pronkstuk!
De dinosaurushal: het pronkstuk!
Dinosaurussen waren echt heel groot.
Dinosaurussen waren echt heel groot.
Van bovenaf de dino's bekijken.
Van bovenaf de dino’s bekijken.
Prachtige hal.
Prachtige hal.

Spelen in het Oertijdmuseum

Na deze hal stuiten we op een aantal speelplekken, een welkome afwisseling. De kinderen spelen op een scherm en komen bijzonderheden te weten over de oertijd en doen een quiz. Op een tafel kunnen ze met vormpjes proberen een dinosaurusskelet in elkaar te zetten. Ook liggen en puzzels en boekjes voor de allerkleinsten.

Speurtochten in het Oertijdmuseum

Via het restaurant lopen we door naar de garderobe om onze jas te halen. Nu we het binnen hebben gezien gaan we naar buiten. De kinderen zijn er na ruim een uur binnen aan toe om naar buiten te gaan.

Nu ze wat rustiger zijn nemen we voor buiten wel een speurtocht mee. Je kunt namelijk zowel binnen als buiten een speurtocht doen. Voor elke leeftijdscategorie liggen er diverse speurtochten bij de kassa klaar, die je gratis mee mag nemen. Ze werken aan de hand van foto’s van een detail van een dinosaurus die je moet zoeken. Daar is dan een vraag over. Voor de oudere kinderen over de informatie op het bord, voor de jongere kinderen over iets wat ze kunnen zien of raden.

We lezen de teksten voor aan Iza.
We lezen de teksten voor aan Iza.
Samen ontdekken.
Samen ontdekken.

Levensgrote dino’s in het oertijdbos

Het Oertijdbos en de Oertijdtuin wachten op ons. In de Oertijdtuin staan allerlei planten en struiken die er al lang geleden waren. Maar dat is natuurlijk niet waar de aandacht naar toe gaat. Want wederom staan er echt overal dinosaurussen en andere bijzondere wezens uit de oertijd. Nu geen skeletten of fossielen, maar levensgrote dieren die zijn nagemaakt.

Via de speurtocht krijgen we alle dieren te zien. Ook komen we leuke dingen te weten omdat we de bordjes goed moeten lezen of goed naar de dieren moeten kijken. Bijvoorbeeld over wat ze eten, hoe groot hun poten zijn of hoe hard ze kunnen lopen. Het weer is heerlijk als we in het Oertijdmuseum zijn en dat maakt de wandeling heel aangenaam. Onderweg komen we een aantal keer een speelgelegenheid tegen. Dit breekt de route voor de kinderen, want als je alles wilt zien is het nog best een stuk wandelen. Ze kunnen even klimmen, klauteren en glijden op een van de speeldino’s.

Welkom in de oertijdtuin.
Welkom in de oertijdtuin.
Wandelen in het oertijdbos.
Wandelen in het oertijdbos.
Oog in oog met een gevaarlijke dino.
Oog in oog met een gevaarlijke dino.

Kijken, zoeken en spelen

De dieren in het oertijdbos zijn allemaal levensgroot. Ze staan per soort apart en zijn vaak in actie. Sommigen hangen tussen de bomen, anderen zijn met een groep. We zien dinosaurussen die aangevallen worden en die aan het eten zijn. Soms is dat een wat bloederig aanzicht, maar de kinderen geven er niets om. Dit is wat dinosaurussen doen en dat hoort er blijkbaar bij.

Eten en gegeten worden, het hoort erbij.
Eten en gegeten worden, het hoort erbij.
Filmpje kijken in een oertijdhuisje.
Filmpje kijken in een oertijdhuisje.

Halverwege komen we ook een zandbak tegen met allemaal kwasten waarmee ze zelf een skelet uit kunnen graven. Ook duiken we een keer een oertijdhuisje in om een spannend filmpje te kijken.Als we alles gezien hebben eindigen we bij de grote speeltuin. Dat is een fijne afsluiter, na alles wat je gezien hebt, waar nog even heerlijk gespeeld kan worden.

Speurtocht met beloning!

Maar de echte afsluiter is pas als we weer binnen zijn. In de grote potvishal vullen we de antwoorden van de speurtocht in op de computer. Maar 1 fout! Daarmee verdienen de kinderen een kleine verrassing. Bij de balie mogen ze een mooie steen of een haaientand uitzoeken.

Praktische informatie

Het Oertijdmuseum is echt een aanrader voor ouders met kinderen die van dinosaurussen houden. Ze kijken hier hun ogen uit. Zowel oudere als jongere kinderen, maar ook volwassenen, komen hier prima aan hun trekken. Er is namelijk veel te zien, te ervaren, maar ook te leren. Wij zijn met twee kinderen van 3 en 5 jaar, ruim 2 uur binnen geweest. En dan hebben we nog niet eens een van de films bekeken die om het half uur vertoond worden in de bioscoopzaal.

De museumwinkel met het potvisskelet.
De museumwinkel met het potvisskelet.

Het Oertijdmuseum is open van dinsdag t/m zondag van 10 uur tot 17 uur. Een entreekaartje kost 10 euro voor iedereen vanaf 12 jaar. Voor kinderen tot 12 jaar kost een kaartje 7 euro. De Museumkaart kun je hier helaas niet gebruiken (prijspeil 2018). Wil je meer weten over het Oertijdmuseum, dan kun je alle informatie vinden op de website.

Bij het Oertijdmuseum vind je twee grote parkeerplaatsen, waar je gratis mag parkeren. In het museum bevindt zich een museumwinkel waar je miniatuurdieren, knuffels en boeken kunt kopen evenals stenen, sieraden en fossielen. Ook is er een restaurant waar je wat kunt eten, drinken, snacken of snoepen.

Zijn jouw kinderen gek op dino’s en zoek je meer tips? Lees dan het blog met het overzicht van dino uitjes in Nederland en Europa.

Meer lezen

Nieuwsgierig wat voor uitjes er nog meer zijn in het zuiden van het land? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.