Open dag Amstelland Ziekenhuis

1
523

Daphne ging met haar dochters van 5 en 7 jaar oud naar de open dag van het Amstelland Ziekenhuis tijdens de Week van de Zorg en Welzijn2015. Nieuwsgierig hoe zo’n open dag is en of het een aanrader is met kinderen? Lees dan de ervaringen van Daphne in deze bijdrage aan “De dag van…“.

Open dagin het Amstelland Ziekenhuis

Met onze oudste 2 meiden ben ik naar het ziekenhuis geweest. Deze keer niet naar de KNO-arts of kinderarts en gelukkig ook niet voor nieuw gips… Nee, het was een open dag in het ziekenhuis. We wisten niet zo goed wat we konden verwachten en wat er te doen was, maar we hadden er in ieder geval zin in!

Bij binnenkomst zag het er al meteen gezellig uit, overal kraampjes met ballonnen en de meiden kregen een tasje om spullen in te kunnen stoppen (het leek wel een beetje op de huishoudbeurs ;-)). Nou op naar de eerste route, route A. De eerste gang was niet zo interessant voor de meiden, al waren de borstprotheses wel heel leuk om even aan te voelen. Op een kindvriendelijke manier werd uitgelegd waar ze voor waren. Daarna snel door naar route B. Na een lange vinger met muisjes kwamen we bij een paar dames die operatiemutsjes aan het versieren waren. Dat was leuk, de meiden zochten allebei 3 figuurtjes uit, wat een mooie operatiemuts hadden ze!

Operatiemutsje versieren.
Operatiemutsje versieren.

Je kon in deze gang ook hechten en met een camera en operatiemateriaal aan de slag, dat trok de meiden niet zo, dus wij zijn door gelopen naar route C. Daar aangekomen mochten de meiden zelf bloed prikken! Vol concentratie en rode wangen van spanning hebben ze allebei een buisje vol ‘bloed’ afgenomen. De dame die de kinderen daar begeleidde deed dit met heel veelgeduld, ieder kind kreeg de tijd om alle stappen te door lopen. Enorm interessant om eens te doen.

Daarna kwamen we langs de gipskamer, je kon je onderarm in laten gipsen in blauw of roze gips. Aangezien Namé haar arm een paar maanden geleden in het gips heeft gehad vonden ze dit onderdeel beide niet zo leuk. Dus dat hebben we over geslagen. Nog wel even op de foto in operatiekleding en kijken in een echte operatiekamer.

Machines van het ziekenhuis

Vervolgens snel terug naar de ingang. We zouden een rondleiding krijgen door een gedeelte van het ziekenhuis waar normaal nooit bezoekers mogen komen. De plek waar alle machines staan die ervoor zorgen dat in het ziekenhuis alle machines stroom hebben!

De meiden vonden het verhaal over de machines niet zo leuk, dus hebben we het niet helemaal afgeluisterd, maar het was voor de volwassenen interessant om daar iets over te horen. Het Amstelland ziekenhuis is een van de eerste ziekenhuizen dat voor een groot percentage (91%) voor hun eigen stroom zorgt. De machines die gebruikt worden zijn grotendeels hetzelfde als in een cruiseschip, die zijn natuurlijk ook zelfvoorzienend! Ze kunnen het ziekenhuis zowel verwarmen als koelen.

Wat een grote machines in het Amstelland Ziekenhuis.
Wat een grote machines in het Amstelland Ziekenhuis.

Kinderafdeling

Na de rondleiding zijn we nog op de kinderafdeling geweest. Er lag een babypop in de couveuse, er konden poppen verschoond worden en in bad gedaan worden. De zusters konden zien dat de meiden al met hun zusje geoefend hadden, in bad doen en de luier omdoen ging prima.

Ook konden ze helpen bij de geboorte van een babypop. Bij Namé kwam de baby netjes met het hoofdje eerst, maar bij Jeli kwamen de billen eerst! Zonder te kijken, goed voelen of de baby er al aan kwam. Het boek met foto’s van een keizersnede bekeek Namé eerst, zo kon ze de foto’s die Jeli eng zou vinden overslaan (Jeli houdt niet zo van bloed).

De bevalling: de billen komen eerst!
De bevalling: de billen komen eerst!

Volgend jaar weer!

Nadat de babypoppen hun flesje/cupje hadden gekregen was het echt tijd om naar huis te gaan. Namé en Jali hadden een armbandje met naam erop, een tas vol kleurplaten, ballonnen en pepermuntjes om mee te nemen.

Net buiten het ziekenhuis stond de ambulance, die hebben we overgeslagen. We hadden genoeg leuke dingen gedaan en besloten die te bewaren voor volgend jaar. Kiezen wat het leukste was konden we niet, het was allemaal zo leuk en interessant, maar we waren het in ieder geval eens dat we volgend jaar weer willen!

In 2016 is de Week van Zorg en Welzijn van 14 t/m 19 maart. Ben jij dit jaar ook naar een open dag geweest? Of noteer je de datum alvast in je agenda voor volgend jaar?

Daphne, bedankt voor je blog!

Meer lezen

Ik word heel erg blij van mensen die een gastblog schrijven voor KidsErOpUit. Jij ook? Klik & kijk wat andere gastbloggers schreven:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.